Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jen k tomu panelu pokud pouzijes Amorfní je navíc levnější a troufám si tvrdit že to ukrmí i při nepřímém osvětlení...rozhodně z něj dostaneš víc než z polykrystalického panelu ten vážně potřebuje slunce..
Pustil jsem se pomalu ke stavbě wifi váhy. Pomalu jsem postupoval krok po kroku podle návodu až jsem se dostal k tomu, že váha odesílá data na účet thinkspeak který jsem též úspěšně založil, takže do té doby vše OK. Nyní se snažím modul hx711 připojit k osobní váze profesor DV2501, kterou již několik let používám, ale nějak mi to nekomunikuje dobře. Od tenzometru váhy vedou čtyři dráty, které byli v původní desce připojeny:
červený V+, černý V-, zelený S+, žlutý S-

K modulu hx711 jsem je připojil: červený E+,černý E-, zelený A+, žlutý A- ...ale nějak to nefunguje, páč mi to hlásí naprázdno 13,8kg a při zátěži(10kg cukru) 13,1kg. Zkoušel jsem i prohodit, zelený se žlutým, ale opět mi to nic rozumného nedávalo. Lze tento tenzometr vůbec k HX711 připojit? Nějak mi tam nesedí ten žlutý drát, co jsem koukal na jiné tenzometry tak je tam místo něho bílý.Dodgy Děkuji Zbyněk.

[Obrázky: IMG-20181028-094455.jpg] [Obrázky: IMG-20181028-094613.jpg]
Ja používam elektronickú váhu. Je to fajn vec. Ako však interpretovať výsledky? Napr. dnes teplota v úli T1 = 13,2 vonku T2 = 12,1 a hmotnosť 41. Oproti včerajšku kedy bola T2 = 8,3 hmotnosť 40,9 je nárast hmotnosti o 0,2 kg. Sú dni, keď je T2 = 3 a nárast hmotnosti oproti predchádzajúcemu dňu 0,8 kg. Pri tak nízkej teplote včely určite nelietajú a tak nemôžu nič doniesť (ani vodu) a je nárast hmotnosti. Váhu som pritom kontroloval závažiami bez úľa a prenos dát bol presný. Myslel som, že teraz už bude hmotnosť len klesať a skutočnosť lieta hore dole. Samozrejme väčšina dní je pokles hmotnosti.
Možno to chce menej presnú váhu. Chcel som tým pre budúcich používateľov váh len poznamenať, že váha pod úlom je fajn, ale musíme sa naučiť aj rozumieť nameraným hodnotám.
Ty rozdíly jsou způsobeny levnými tenzometry, které reagují na teplotu. Navíc pokud jsou požity plechové tenzometry 1/4 můstku, je to horší, než při použití celo můstkového tenzometru na jednom tělese.
Řešením je použití kvalitnějších tenzometrů, také by to šlo kompenzovat SW, ale musela by se spočítat kalibrační křivka pro různé zatížení a teploty.
A teď ta zásadní otázka. potřebuji mít tak přesné měření a honit desetinky? pro mě důležitý jeden jediný údaj a to vztah aktuální hmotnosti vůči předešlým 24 hodinám.
(28.10.2018 11:27)zbynek_ napsal(a): [ -> ]...........K modulu hx711 jsem je připojil: červený E+,černý E-, zelený A+, žlutý A- ...ale nějak to nefunguje, páč mi to hlásí naprázdno 13,8kg a při zátěži(10kg cukru) 13,1kg. Zkoušel jsem i prohodit, zelený se žlutým, ale opět mi to nic rozumného nedávalo. Lze tento tenzometr vůbec k HX711 připojit? Nějak mi tam nesedí ten žlutý drát, co jsem koukal na jiné tenzometry tak je tam místo něho bílý.Dodgy Děkuji Zbyněk.

Zbyňku jak to máš připojeno ve váze, máš správně zapojený můstek, nebo máš HX711 připojený k elektronice váhy ? Nějak nevím proč ukazuješ tento obrázek
Já jsem ten centrální tenzometr co je v té váze zkusil připojit těmi čtyřmi dráty k modulu hx711. Ten druhý obrázek, to je původní deska v té váze, kam ty čtyři dráty tenzometru vedly původně.(v+,v-, s+, s-) Je tento postup správný, nebo jsem to udělal blbě a ten hx711 má být připojen do té stávající elektroniky váhy?
Ne, k elektronice váhy nic nepřipojuj, tu můžeš z váhy odstranit, nerozumím co je centrální tenzometr, ale ve váze by měly být čtyři tenzometry, tyto propoj dle obrázku a zapoj na HX711 a pak už jen musíš pořešit kalibraci v kódu
[Obrázky: Get-File-aspx.png]
Ono u téhle váhy je problém, že nemá ty čtyři tenzometry, ale ty čtyři body jsou jakoby přepákovány do jednoho místa, kde to tlačí na ten jeden od kterého vedou ty čtyři dráty. Zkusil jsem to lepší vyfotit pro lepší představu...lze tento snímač zapojit přímo k hx711? z...koušel jsem to ale psalo mi to hodnoty co mám v příspěvku #602 takže nic moc

[Obrázky: IMG-20181029-152254.jpg]
Ještě prosím ten obrázek tenzometru Smile
Pardón...byl jsi rychlejší než jsem to stačil opravit Wink
Zbyňku ještě na obrázku Wemos nevidím, jak ho napájíš. Napájení + je třeba navést na pin 3,3V společně s VCC od HX711, možná to tak máš, ale není to vidět viz příklad

[Obrázky: wm.png]
Ona ta fotka je trochu nepřehledná, plus od baterie je tam odpojený protože tam nemám vypínač a jelikož jsem to připojoval do usb tak jsem ho radši odpojil. Barvy vodičů mám co bylo zrovna po ruce takže tady je třeba konkrétně plusák bílej. Jinak se zdá, že jsem to asi pokořil, nejdřív mi to ukazovalo obráceně, ale když jsem přehodil S+ a S- tak už je to dobré jen to musím posunout blíže k nule protože to naprázdno dává 68,13kg ale to bych měl podle návodu už snad zvládnout. Při zátěži je tam 77,64 což znamená že to bud váží nepřesně nebo ten balík s cukrem je ošizený o 0,5kg Surprised Co se vodičů týče, tak jsem to měl předtím asi dobře (až na to S+ S-), ale spíš si myslím že byly špatně nasazeny ty vahadla a proto ten snímač moc nereagoval na zátěž. Musím ještě někde převážit ten cukr abych věděl kde vzniká nepřesnost...děkuji za pomoc Cool
pokud budeš kalibrovat pro zadání hodnot do kódu tak se mi osvědčilo těžší závaží než těch 10 kg (dával jsem 50kg)
Zdravím toto skvělé fórum. Po skoro ročním hledání, laborování (asi 5x předělávání konstrukce váhy) a s velkou pomocí Kosti a programu MV (díky) testuji váhu na balkoně.
Konstrukce je tvaru H se středovým tenzometrem, ESP Wemos mini Pro, hodnoty váha+teplota+napětí na Thing Speak. Na tomto foru byly probírány vlivy teploty na tenzometr, ale myslím, že málo na samotný HX711. Mám zkušenost, že HX711 je hodně citlivý na teplotu – rozdíl u teploty 20°C a 10°C při stabilní váze 10kg (zkušebně) je až 800 g nelineárně.
Hledal jsem možnosti korekce přímo do programu (na beelogger.de existuje), ale s kompilací těch dvou nebo čtyř řádků si bohužel neporadím. Ke zlepšení došlo vložením HX711 do polystyrénového obalu, kdy nedochází k takovým výkyvům teplot, ale asi to situaci neřeší.
Prosím, můžete někdo sdělit vlastní zkušenost?
Nemusí to být nutně HX711, může to dělat i tenzometr
V tomto případě mám prověřeno (a dokonce u dvou HX711), že fungují trochu jako teploměr. Delší dobu při testování jsem to také připisoval tenzometru, ale stačilo
přiložit prst na IO HX a váha letěla jinam.
Ty lepší tenzometry jsou s kompenzací teplotního vlivu, srovnávání a kompenzace změn zatíženého a nezatíženého odporu (snímače).
Já bych ale rád zjistil, jestli někdo z Vás ověřoval vliv teploty (rozdíl alespoň třeba 15°) na funkci HX711 a s jakým výsledkem. Vycházím z předpokladu kvalitnějšího tenzometru s deklarovanými hodnotami včetně teplotní kompenzace.
Jak moc velké odchylky samotné HX vykazovalo?
Odchylka kolem 1kg mezi 20 a 10ti*C (viz prispevek vyse).
Referenční URL's