Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zbyňku nerad bych Tě zklamal, ale to není dostatečně kvalitní signál, ale to je třeba vyzkoušet
Wemos D1 mini Pro není zas tak drahé, zvláště z Číny. Koupíš jeden kousek, otestuješ signál vzorovým programem a tak tě to chytí, že tě od toho nikdo neodtrhne Smile
Ahoj. Ono je to naprd. U mě je rrssi klidně kolem -96 a váha posílá jak má a někdy je prostě mrtvo. Stačí aby se něco zastínilo, nebo jak se mi vyvěsí teď včely před krabičku z váhou a je utrum. Stačí málo a výpadek je jeden vedle druhého. Ono ani to pročko s konektorem neni nic moc. Pigtaijlík sice připojíš, ale že by to bylo nějak lepší oproti builtin anténě nevím nevím. Záleží jak máš elektroniku poskládanou v krabičce.

(27.07.2018 10:32)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Wemos D1 mini Pro není zas tak drahé, zvláště z Číny. Koupíš jeden kousek, otestuješ signál vzorovým programem a tak tě to chytí, že tě od toho nikdo neodtrhne Smile
Podepisuju, vědět co tím prvním modulem ještě od Míry způsobím, no nevím nevím Big Grin
Chlap, který nemá koníčka nebo zálibu vymýšlí blbosti, tak děláme, abychom ty blbosti nevymýšleli Big Grin
Obrázky v návodu jsou dostupné.(někdo je chtěl)návod
Někde na začátku jsem tu četl, že spotřeba váhy při spánku je asi 0,4mA. Mám ve včelíně 12V baterii která je dobíjena fotovoltaikou a je tam regulátor který má USB zásuvku tedy 5V. Je odběr váhy při napájení 5V taky při spánku taky takto nepatrný nebo je to už víc? (řádově několik mA...)
5 Voltu je na ESP moc.
Aha, takže ten vývod u kterého je napsáno 5V tedy neznamená napájení 5-ti volty... Já jsem si tedy asi chybně myslel, že je ten modul uzpůsoben na dvě napětí.
To mi úplně vypadlo z hlavy, vstup tam je. Jde to napájet 5 Volty.
Je to méně úsporná varianta, protože 5 V je stabilizátorem sníženo na 3,3 V. Tam jsou celkem významné ztráty.
Je-li el. energie dostatek, žádný problém.
Pokud je k ESP připojen pořádný zdroj, navíc dokrmován solárem, není třeba výrazně řešit spotřebu.
U Arduina pro mini, ze kterého jsem odstranil LED-ky a napěťový regulátor jsem se opravdu dostal v režimu hlubokého spánku na 4 uA. Pokud nevážím každých několik minut, tak s baterií 2600 mAh lze váhu takto provozovat i několik let. Samovybíjecí efekt baterie je větší, než samotná spotřeba Arduina.
Ty 4uA by se mi libili, jenze pokud je napeti z 5v snizeno stabilizatorem a vlastne z tech 12v na 5v taky tak tam uz jsou ty ztraty urcite vetsi. Vzdyt on jen ten regulator si vezme 12mA. Ono v lete se mi ten akumulatorek co tam mam na sviceni kdyz je sero docela dobije, ale pres zimu je to bida, proto bych se rad dostal na co nejmin mA aby se to zbytecne moc nevybijelo. Zatim jsem jen objednal ten wemos a hx711 a pokracovani bude az nekdy pres zimu.
(08.09.2018 19:05)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Někde na začátku jsem tu četl, že spotřeba váhy při spánku je asi 0,4mA. Mám ve včelíně 12V baterii která je dobíjena fotovoltaikou a je tam regulátor který má USB zásuvku tedy 5V. Je odběr váhy při napájení 5V taky při spánku taky takto nepatrný nebo je to už víc? (řádově několik mA...)

Všechno záleží na tom, jakou platformu Arduino (mini, UNO, MEGA...) je potřeba použít. My jsme potřebovali MEGA, protože se data odesílala online na web. Dá se tam také hodně ušetřit, ale je potřeba počítat s tím, že akumulátor (powerbanka 30.000 mAh) vydrží tak 4 týdny. To ale docela nevadí, když tam člověk občas kvůli včelám stejně musí zajet. Podrobnosti jsou zde:

https://www.vcelyvlomu.cz/o-projektu/pou...e-detaily/
Proč je potřeba pro odesílání dat na web Mega? To přece není nijak náročná činnost a obsloužit komunikační zařízení dokáže cokoliv úplně prťavého.
Vzhledem k tomu, že mě dostupnost služby Sigfox totálně zklamala, hledám další vylepšení.
Budu zkoušet v lese toto: Mobile Hotspot Wifi
(10.09.2018 20:56)Milan König napsal(a): [ -> ]Proč je potřeba pro odesílání dat na web Mega? To přece není nijak náročná činnost a obsloužit komunikační zařízení dokáže cokoliv úplně prťavého.

Protože prťavé věci jsou někdy na draka Smile. Když to má mít displej, tlačítka (aby se to dalo ovládat a bylo na místě vidět, jak to funguje), A6 nebo A7 GSM modul, dva hmotnostní senzory, pár teplotních senzorů atd., na UNO nebo Atmel by to bylo fakt hodně (paměť, sloty atd.). Něco jednoduchého by se na to dalo připojit přímo jen na samotný čip, ale nechtěl bych to programovat. UNO má jen jednu sériovou sběrnici, kde kolidují příkazy AT pro GSM modul a ladící výstupy dat...

Největší spotřebu stejně má ten GSM modul. Ve špičce i 300 mA. Tj. pro jeden balík dat je potřeba počítat tak 40s x 150 mA. Zbytek času lze MEGA uspat tak na 15 mA. Pokud je to málo, tak to už je fakt lepší MEGA rovnou úplně vypnout a předřadit tomu základní Atmel čip jako časový spínač pro to MEGA. Pak je možné kapacitu baterie podělit výkonem potřebným pro zaslání jedné dávky, a získáme počet měření na jeden zdroj...
Mít tam stabilně display a tlačítka je k čemu?

To už je snad jednodušší to ovládat mobilem připojeným přes konektor (aby to tedy moc nežralo).

Čidla, komunikaci.. to všechno zvládne i to nejprťavejší zařízení s minimální spotřebou.

Komunikační modul sice žere hodně, ale kolikrát denně je potřeba ho inicializovat a připojit na napájení aby poslal údaje? Jednou denně?

A osobně.. Kdyby to bylo trošku možné (vím že leckdo může mít špatnou zkušenost s pokrytím), šel bych do Sigfoxu, nebo jiné sítě. Jsou tady myslím 3. Je poměrně pravděpodobné, že alespoň jedna pokrytí mít bude. Samozřejmě je potřeba nějaká anténka. 40s pro GSM na poslání pár bajtů.. To je... Hm.. Marnotratné.

BTW: Sloty jednoduše namnožíš, nebo použiješ I2C. Přidání pamětí je jeden šváb za pár korun. I když pravda nechápu, na co by to mohlo být potřeba.
(11.09.2018 8:19)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Vzhledem k tomu, že mě dostupnost služby Sigfox totálně zklamala, hledám další vylepšení.
Budu zkoušet v lese toto: Mobile Hotspot Wifi

Mám zkušenost jen s GSM. Pokud máš možnost napojení elektřiny, lze použít GSM modu a T-mobile Krmení pro vaše mazlíčky - datový tarif 1GB na rok. Účtování je ale po 1MB, takže pokud odpojíš GSM modul od sítě, odečtou Ti za pár bajtů jedno mega. Řešením je zůstat trvale připojený, což ale násobně zvyšuje spotřebu. Takto lze ale za 300 Kč fungovat celý rok. Jinak vyjdou tarify nehorázně moc - na měsíc alespoň stovku. Takže u zařízení, které je na baterky a musí spojení přerušovat, to vyjde dost draho. Naštěstí se u těchto tarifů neúčtuje po MB, ale skutečné bajty. Jestli víte někdo, jak tohle vyřešit (předplacenkou), bylo by to fajn. Každých 5 min asi 200 Byte = 1,7 MB za měsíc.
Řešit by se to ještě dalo modulem microSD, nechat data zapisovat na kartu a jednou za den odeslat celý balík na WEB, nebo jiné datové úložiště.
(11.09.2018 8:19)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Vzhledem k tomu, že mě dostupnost služby Sigfox totálně zklamala, hledám další vylepšení.
Budu zkoušet v lese toto: Mobile Hotspot Wifi

Já používám tento s tvistem od t-mobile a spokojenost, jak už jsem psal 0.40 Kč/den - LTE modem Huawei E3372h
Referenční URL's