Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chci se zeptat, jestli by bylo možné tuto váhu doplnit o nějakou pamět, že bych si data stáhl při návštěvě úlu, nebo aby se mohla přidat simka a odesílalo to data třeba jednou denně, plus mě napadlo, že by se dalo dát nějaké sos volání, například pokud váha úlu klesne na nulu, nebo pod nějakou hodnotu. Tím by to mohlo hlásit třeba krádež.
Určitě ano, SIM není problém. ve své váze mám ošetřené porovnávání hmotnosti před a po spánku, pokud je mimo toleranční rozsah, je vyvolám poplach. Dále jsem to doplnil o axcelerometr, který vyhodnocuje manipulaci. Zkoušel jsem různá otřesová čidla, náklon a pod. a axcelerometr mi vyšel nejlépe. Ale mám to na trochu jiné platformě, jedu na surovém Arduinu Pro mini a RFM 69, takže kód nelze použít pro Wemos bez zásadní úpravy.
Už asi 2 roky jsem Wemos D1 neprogramoval. Za tu dobu se mi plno věcí z hlavy vykouřilo a proto nedokážu poradit. Jedna věc mě ale napadá. Některá deska se začne nahrávat bez jakéhokoliv zásahu, u jiných je třeba na začátku nahrání zmáčknout tlačítko reset . Dále, rychlost portu pro nahrávání je jiná než u seriového monitoru. Na to taky bacha.

Michal71 - verze váhy se SIM kartou je složitější. Materiál na ni doma mám, zdálo se mi to příliš složité a asi bych to nedal. Proto bude materiál navždy ležet v nepoužitých zásobách. Problém to určitě není, jen je třeba, aby to někdo udělal. Někdo, kdo umí.
Jsme na tom Mirku stejně, jak k tomu sednu pa nějaké době, pátrám v hloubi paměti, jak že jsem to dělal a jak jsem to měl vymyšlené . . .
(22.06.2020 7:26)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Už asi 2 roky jsem Wemos D1 neprogramoval. Za tu dobu se mi plno věcí z hlavy vykouřilo a proto nedokážu poradit. Jedna věc mě ale napadá. Některá deska se začne nahrávat bez jakéhokoliv zásahu, u jiných je třeba na začátku nahrání zmáčknout tlačítko reset . Dále, rychlost portu pro nahrávání je jiná než u seriového monitoru. Na to taky bacha.

Co prosím máš na mysli tím tlačítkem reset? to sem nenašel.
Jinak s rychlostma sem si zkoušel hrát , ale nepovedlo se - je možné, že jsem správnou přeskočil, ale myslím , že ne.

aha už chápu - reset tlačítko je to tlačítko na wemosu. Když to po spuštění nahrávání zmáčku , tak to jedeeeeeeeeeee.

Super , dííík moc
Porovnání hmotnosti a následný poplach vypadá jako užitečná funkce(zrovna letos by se to hodilo - bylo několik rojů)
Bohužel, na to moje znalosti nestačí, nenašel by se někdo, kdo to už dělal na wemosu a kdo by se podělil o kód?
Nezlob se, ale nyní v sezóně na to nemám čas, až přijdou podzimní mlhy, přesunu se od včel do dílny a k PC.
Jasně,, to počká. Já sem se teď k tomu dostal taky jen díky deštům.
(22.06.2020 22:27)Radomírek napsal(a): [ -> ]aha už chápu - reset tlačítko je to tlačítko na wemosu. Když to po spuštění nahrávání zmáčku , tak to jedeeeeeeeeeee.

Super , dííík moc

Někdy to bývá opravdu jen malá ptákovina. A těch dní, co se s tím člověk natrápí.
O to větší je pak radost, když se zadaří.
To jo, měl jsem radost jak malé dítě o vánocích. ?.
Na jednom stanovišti mi stačí obyč mini, ale na druhém mám horší signál, tak chci vyzkoušet jestli pomůže ta anténa.
Jinak se mi váha osvědčila - při rojeni okamžitě vím odkud - ještě ten poplach a bude to dokonalé. ?Dík za návod.
Jestli doma dohledám nějaké Wemos, tak se pokusím na to vyšetřit trochu času. To je nenáročná úprava kódu.
(23.06.2020 10:05)Radomírek napsal(a): [ -> ]................Na jednom stanovišti mi stačí obyč mini, ale na druhém mám horší signál, tak chci vyzkoušet jestli pomůže ta anténa.

Nejprve vyzkoušej spojení na keramickou interní anténu (bez úprav na desce WeMos), pokud by jsi chtěl připojit na externí anténu, podívej se na rezistor na desce u konektoru antény jak je tam osazen. Hovořilo se o tom už tady v minulosti.
No jo, je to připájené ke keramické anténě - asi bych si říkal, že externí anténa nic moc .
Díky Kosto. ?
Součástky jsem sehnal, jen bych potřeboval poradit, jakou koupit váhu. Děkuji.
Otázkou je, jakou budeš mít konstrukci váhy, váha stačí nějaká obyčejná, např. zde
Mimochodem pro hlídání úlů proti krádeži je kromě hlídání hmotnosti možné pospojovat dna, případně nástavky tenkým izolovaným vodičem a wemosem hlídat jeho rozpojení. Asi by to šlo nastavit i tak, že při rozpojení obvodu se wemos "probudí" z úsporného režimu.

Zkoušel jste někdo tu váhu z Lidlu?
Váha z Lidlu
Kdesi jsem narazil na popis, ze staticke nastaveni site vede k vyrazne uspore energie (wemos mini), oproti pouziti dhcp. Zni to logicky, pravdepodobna je o kousek kratsi doba "domlouvani". Nezkousel nekdo jestli to ma cenu? O cca kolik % se muze jednat pri "nasem" pouziti? Jestli ma cenu si tim komplikovat zivot a pridelavat mozne problemy do budoucna (az zapomenu co je kde nastavene, a ztratim vsechny papiry) ...
Já si asi rád komplikuji život, hraji si s úsporou energie a jdu jinou cestou než Wemos a Wifi. Požívám Arduino Pro mini očesané na kost (LED, regulátor napětí) + a přenos dat přes RFM69 868 MHz. Dostanu to na 4 uA v režimu spánku, baterie by takto měla vydržet několik let. Ale ten dosah . . . Sad Původně jsem chtěl vytvořit místní síť s RFM 69 a data posílat hromadně přes GSM, upouštím od toho a začínám se věnovat vlastní LoRa síti. Komponenty jsou už na cestě, tak uvidím, jak se s tím poperu. Na jaře snad už budou reálné výsledky.
A nechce to jen větší bič? Jestli to vůbec má výstup SMA.
Výstup na SMA to má, ale RFM69 je řádově na max. stovky metrů ve volné krajině. Lora (Lorawan) jsem zpočátku zavrhl kvůli ceně konektivity, ale nyní se objevují možnosti na stavbu vlastní sítě, tak začínám experimentovat. Tato technologie naopak umí řádově kilometry.
Referenční URL's