Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na čem to Míro prosím jedeš ? Na tomto ?
Kosta - ano, to používám. Koupil jsem jen modul, za 240 Kč.
(na stanovišti v lese pokrytí mámSmile)
A vývojové prostředí máš prosím jaké? Smile
Nic jiného než Arduino neovládám.
Zdravím,váha už je pod úlem.Trochu problémy s dosahem naší Wifi,cca 50m ,ale přes stodolu.Nakonec domluva se sousedem 90 metrů, na úly je přímý výhled a síla signálu 2 čárky a váha odesílá.Baterii jsem použil článek Lipolek 2200 mAh z vyřazeného akupaku z rc letadla.Byl bych rád ,kdyby se podařilo blbovzdorně ukázat jak zapojit měření napětí-myslím,že je to opravdu potřebná funkce.
Děkuji za návod.
Ahoj uplně jednoduše. Odešleš si je do thinkspeaku.
na začátek vložíš :
ADC_MODE(ADC_VCC);

pak do loop zadáš:
float vdd = (ESP.getVcc() / 1024.00f)*1.22f;
a můžeš si volat a dělat z proměnou vdd co chceš, například si ji dát do dalšího pole na thinkspeak:


....
dataToThingSpeak+="&field4=";
dataToThingSpeak+=String(vdd);
...
atd.
Tak se mi podařilo dodělat váhu. K základní verzi od Miroslava V. jsem přidal vnější teplotní a vlhkostní čidlo SHT30, teplotní čidlo (do úlu) DS18B20, které jsem zatím připojil bez rezistoru mezi napětím a daty, protože rezistor patřičné hodnoty nemááám Smile a zatím to vyhodnocuje teplotu bez chyb. Takže Váha - celé zařízení zasílá data o hmotnosti, vnější teplotě a vlhkosti, vnitřní (úlové) teplotě a stavu napětí baterie. Asi by ještě chtělo vnitřní vlhkost.

Přílohou zasílám „sketch“ – základ od Miroslava V. doplněn o teplotní a vlhkostní čidla, pokud by měl někdo zájem o toto rozšíření.

Zde jsou vyhodnocovaná data z testovací úlové váhy
Už jen mini kamerku do podmetu! Wink Zapojení nám nafotíš? Jinak super práce kluci. Wink
Přátelé ještě by bylo hezké, kdyby jste sem vkládali fotografie, jak máte vyřešené upevnění na úlech a celkové připojení pro inspiraci AngelBig Grin
Mám to zatím poskládané v testovacím provozu, HX711 již mám napájen na descezapojení s HX711 viz návod Miroslava V., SHT30 je Shield a DS18B20 zatím na kabelech Dupont a čekám na rezistor, který přijde na čidlo DS18B20 mezi napájení a data (červený a žlutý kablík), také čekám na baterii, doufám, že to do pátku přijde a o víkendu to dám pod včely. To vše mám osazené na desce WeMos D1 mini dual base shield. Na další případné váhy již budu objednávat na Aliexpressu - přijde to levněji Big Grin cca na polovinu a méněBig Grin
[Obrázky: Wemos_D1mini.jpg]
Všem, kdož touží po teplotě, vlhkosti, tlaku, - zajímavé čidlo (ještě jsem nezkoušel, mám objednáno) BME280

S umístěním váhy pod úl není třeba chvátat. Teď toho moc neuvidíte.
Stačí při první jarní prohlídce.
Na to už jsem také koukal na aliespressu a přemýšlel, že v dalších váhách nebudu dávat SHT30 a nahradím ho něčím jiným, protože bude zavřené v krabičce společně s Weos D1 mini a ten přeci jenom topí (sice ne moc, ale topí) a teplota by byla zkreslována. Ale tak to je, když něco udělám, pak zjišťuji co jsem mohl udělat jinak a třeba i lépe Big Grin, ale o tom je ten "vývoj" Big Grin

A taky příště do úlu asi zvolím jiné čidlo (teplota - vlhkost) SHT10 s vodotěsným a prachotěsným krytem SF1, ale to opravdu až někdy příště Smile
Když už řešíte teplotní a podobná čidla, důležitý parametr je tolerance. jsou čidla, která dávají třeba i ±2 %- A to je docela dost.
To máš Honzo pravdu, ale při využití hodnot, ke kterým nám váha má sloužit je při 20°C nějaký půl stupeň zanedbatelnou hodnotou, tím však nepopírám tvůj názor, ba naopak, při výběru čidla je třeba se na tyto parametry dívat. U těchto čidel, která používáme, si myslím, že pro naši potřebu nebude problém, u teploty jsou udávány odchylky pod 1°C a u vlhkosti cca 4%, ale to ukáže čas a zkušenost Smile
Já osobně bych dal jen čidlo, které měří teplotu a nic nedával do úlu. Ty údaje o tlaku, vlhkosti atd. mi připadají zbytečné, možná na ně budeš koukat pár dnů.
Vlhkost v úle by mohla být zajímavá ve vazbě k vodě v medu, ale to by asi chtělo více čidel. Pokud se na to někdo cíleně nebude zaměřovat, tak jsou čidla a kabeláž spíše k zlosti.
Ale jak píše Pepa Křapka, kdo si hraje nezlobí ... Big Grin

Já o svátcích dával dohromady ovládání závlahy zahrady, tak místo nazdobenýho stolu byla malá dílna. Pájka, kabely, NTB, Arduina, hromada modulů .... Do dílny se mi nechtělo, tam mám teď chladno. Teď se snažím dát dohromady vlastní koncepci váhy, bez wi-fi. Před časem tady proběhla úvaha, že HX711 by měla umět ovládat dva tenzometry. Zaměřil jsem se na to, moc informací o tom není, na českém webu už vůbec. Něco jsem nastudoval, žádná sranda to není. Pár dnů tomu věnuji, snad se pohnu dál.
Pokud jde čistě o úlové váhy, žádná další čidla tam dávat nebudu.Pro mě to nemá význam.
Jen hmotnost a napětí baterie, nic víc.

S tím čidlem BME280 mám jiné plány.
Taky jsem to tak doma měl až do Štědrého dne a pak to muselo z kuchyně pryč Big Grin. Teplota v úle může být užitečná hlavně v jarním období, ale zase problém, kdy se včely stěhují z plástu na plást a na to asi jedno čidlo nebude stačit. Možná by to stačilo jen na jedné váze na stanovišti, kde bych viděl, kdy matka začíná klást apod. Více teplotních čidel v jednom úle nebude problém (až na tu kabeláž, že? Big Grin), ale více tenzometru na jednom HX711 ?? Možná to jde, také jsem nezkoumal. Když něco zjistíš, dej nám vědě, budu taky pátrat.
Současná nabídka čidel, snímačů, modulů ... je neskutečně široká a když si člověk chvilku počká na doručení z Číny, tak i ceny jsou doslova směšné. To podsouvá myšlenky, že by se hodilo, tohle a támhleto, ale nakonec půjdeme s tarasnicí na komára. Svá zařízení pak zbytečně překombinujeme.
(03.01.2018 10:42)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]..........S tím čidlem BME280 mám jiné plány.

Míro Ty jsi tajemný jak hrad v Karpatech Big Grin- Souvisí to z úlovou váhou a včelami ? Smile
Když bych měl potřebu měřit teplotu v úle, tak bych to řešil bezdrátově. Nejjednodušší AtMegu, čidlo, baterii a rádiový modul (málo řeze a umí kódovat adresy, odesílat v paketech). Mechanicky bych to konstruoval podobně jako termostat do bojleru, tyčka s čidlem a na konci krabička s elektronikou. Do nástavku vyvrtat několik děr a podle potřeby do nich zasunout to čidlo, krabička s elektrnikou by byla venku. Téměř nic by nepřekáželo a měřilo by se na více místech.

Ještě doplním, ač se živím programováním, nejsem odborník na Arduino (jazyk Wiring). Spíše pitvám cizí kódy, čtu, upravuji, kombinuji ... Teď jsem dostal od Jéžiška Smile knihu Průvodce světem Arduina. Strašně mi to ulehčuje práci, konečně chápu vztahy, které jsem si dříve nebyl schopen dát do souvislosti. Kniha je i ke stažení jako eBook, ale tištěná mi více vyhovuje.
Referenční URL's