Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ani ne, jenom si myslím, že je to především jejich věc, pro nás ostatní je potřeba
  1. o tom vědět
  2. nějak se s tím mentálně vyrovnat
  3. v praktické rovině se na to připravit
osobně mi je u zadku nařčení, že si zde plácám játra Smile, ale přivítal bych polemiku nad plusy a mínusy, ev. další problematikou, kterou jsem z neznalosti pominul.
Ľudia sú nepoučiteľní. Nepoznajú históriu, nevedia čo to prinesie, ale to alebo ono je lepšie ako to čo doma máme. Pričom tvrdia zároveň, že príroda si už poradí. Lenže oni to nenechajú prírode, oni ju chcú pedbehnúť a diktovať jej. Tak je to aj s tými čo obahujujú scutellatu v Amerike. Však dá viac medu, nevadí, že s ňou treba pracovať v skafandroch a páru ľudí každoročne musí dať svoju daň (smrteľné dopichanie) aj zvierat, hlavne, že o n má veľa medu a on vie s ňou robiť. Ale on nevie, že to je invázny druh, ktorý tam prišiel len s pričinením človeka a vlastne potláča pôvodné druhy, ktoré sú na ekosystém naviazaný a vlastne tam môže nastať chaos v diverzite. To, že vyhynú niektoré pôvodné druhy včiel, to nejakého tiež včelára nemusí trápiť. Tak je to aj so sršňom azijským, dovlečeným do Francúzska. Len tí kompetentnejší a múdrejší vedia čo to znamená aké riziko z dlhodobého hľadiska, ostatným je to šumi fuk.
Na Slovensku kto chce založiť svoju vlastnú líniu (kranky lebo inú včelu nemáme) musí mať okrem dlhodobej evidencie aj urobený inbreeding test. To znamená, že sa pári sestra s bratom (inseminačne). Ak táto kombinácia vyjde iba potom môže požiadať o uznanie línie kranky. Ostatní chovateia matiek, nakupujú matky zo ŠCH. Iba SLovensko a SLovinsko (SLovinsko to má dané zo zákona) chová a rozchováva len jedno plemeno včely medonosnej a to kranské. Mohlo to byť a v Čechách ale už nie je. Dostane sa na úroveň Poľska, Maďarska a Ukrajiny, kde im nejaká plemenná hodnota nič nehovorí. Preto v Poľsku aj Maďarsku kúpite matku aj za 1 €. Ako medzi psami. Kúpte si čistokrvného vlčiaka s papierami alebo nejakého bez papierov alebo bastarda a porovnajte si cenu. Keď si nevytvoríte kantómy ako to majú v Rakúsku alebo Švajčiarsku, tak je to o ničom. Je to likvidácia poctivých chovateľov matiek, ktorí dlhé desaťročia šľachtia Kranky. Je to ich likvidácia. V rakúsku a Švajčiarkus sú vymedzené oblasti, kde sa môže chovať len Kranka, len Buckfast, len Talianka a tie oblasti sú prísne strážené pred dovozom nejakých cudzích včiel hoc len na opeľovanie. Páni kto tu chce porovnávať vigorku s buckfast, tak porovnáva jablko s hruškou. Píšu tu aj tí, ktorí nepoznajú systematiku živočíšnej ríše. Naštudujte si čo je to druh, plemeno, línia. Porovnávať môžte kranku a buckfast, alebo keď už tak ako línie môžete porovnávať vigorku a singer ale nie singer a kranku alebo vigor a bucfast. Je taká tendencia vyjadrovať sa ku všetkému aj čomu nerozumiem. Tak si to najprv naštudujte.
Aj s krankou dosahujeme trojciferné výťažky medu aj s krankou veľmi dobre odolávane chorobám aj klieštiku. Kto verí na reklamy o matkách a kto nedokáže včeláriť s tým čo má doma, ten nebude vedieť včeláriť ani s exotikou, lebo je to o ľuďoch.
(24.03.2014 8:07)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ].. že pokud je plemeno stávajícího UCHS ohroženo vznikem jiného UCHS, není nové UCHS povoleno

A čím je ohroženo - tím, že by se projevilo to že"B" je vlastně lepší včela a to jak výnosově tak zdravotně a tedy by byla konkurencí, která by finančně poškodila šlechtitelské chovy kraňky, o kterou by přestal být zájem?
Pokud chcete argumentovat tím promícháváním genů, tak naopak by stav existence chovu dvou typů včel mohl být pro chovatele výhodný a to z toho důvodu, že by nutil ty co si matky nechovají a spoléhají se na přírodu, tak by začínaly mít včely nevyzpytatelných vlastností a jedinou možnost jak je mít stabilizované by byl pravidelný nákup matek zvolené linie pocházející z ustálených chovných stanic.
Paradoxně by na tom tedy chovatelé matek a to včetně linií kraňky tedy mohli vydělat.

Sice je pro mne pochopitelné lobování za zabránění "B" nicméně si kladu otázku zda to není tak trochu zpátečnické. Aby to to v budoucnu neuvrhlo do včelařského středověku a nekonkurenceschopnosti. Ale dovedu si představit i Čechy jakožto skanzen kraňské včely obklopené mořem Buckfast v okolních zemích, ale třeba i to by se dalo nějak zpeněžit.
(23.03.2014 19:59)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Nejenom z doslechu.
Pátral jsem po článku z konference včelařů včelařících s afrikanizovanou včelou a výroku o přehnané prezentaci bodavosti. Ten jsem nenašel, našel jsem ale zajímavý článek z roku 1992. Tedy z doby, kdy bylo šlechtění na potlačení agresivity kolonií v počátcích:
Mike Allsopp
American Bee Journal č.8 str.516-518
…“Von Postern(1990) i další referují o tom, že v Brazílii nenašli jediného včelaře, který by byl ochoten zavrhnout zafrikanizovanou včelu, neboť medné výnosy vzrostly desetkrát“... Poslední věta článku zní: „Je čas pohřbít „včelu-zabijáka“ co nejdřív a učinit z pretorijské včely(A.M.scutellata) něco, na co můžeme být pyšní“.

Myslím, že vidíte pouze to, co vidět chcete- to může být i můj problém.
Připomínám, že informace o afrikanizovaných včelách mám pouze z druhé ruky, je to pro mne příliš vzdálené téma. Zajímá mne však populační genetika, takže bych Vám mohl citovat možná desítky současných, odborných článků, kde si autoři z Mexika a USA lámou hlavu, proč z křížení s evropskými plemeny vždy vyleze rojivá a bodavá scutellata, proč tomu tak nebylo třeba na Portoriku, kde je jediná dosud známá mírná populace afrikanizovaných včel....proč se nezajímají o šlechtitelský úspěch argentinských a brazilských včelařů, kteří s bodavostí nemají problém?!
Zlepšení situace v Jižní Americe se zpravidla připisuje nové generaci včelařů, kteří se přizpůsobili a naučili se s těmito k varroáze tolerantnějšími včelami pracovat...co jim také zbývá.
JKL, velká iluze co jste napsal.
(24.03.2014 7:07)Ozi napsal(a): [ -> ]
Citace: Uvědomujete si vy a i ostatní obdivovatelé cizáckých nesmyslů, že tím může skončit chov včel jak ho tu známe?

Pokud je pravda, že Buckfast (ve srovnání s kraňkou):
+ má vyrovnanou snůšku z květu i medovice
+ se jedná o nebodavou včelu
+ nebodaví jsou i kříženci s kraňkou
+ tolerance ke kleštíkovi je vyšší
- se jedná o neúspornou včelu

Tak v dlouhodobém horizontu si nemusíš s osudem kraňky dělat starosti. Ostatně, pokud do toho půjdou velkovčelaři, tak jak do toho jdou, tak tady můžeme diskutovat až do alelujá a stejně je to jedno.

Ešte kolega Ozi,si zabudol mínusy:
- Sliedivosť(sklon k lúpeži)
- Sklon k zalietavaniu
- Pozdejší jarný štart



Ale mínus určíte odstránite ľudovým krížením a ľudovou odbornosťou. Už teraz sa slováci tešia,že vám budú predávať Vigorky,či iné čistokrvné kranky!Smile
Aleši, o nic větší než, že jde vyskočit bez zranění z rozjetého vlaku.
To som bol iba trochu uštipačný,ospravedlňujem sa!
(24.03.2014 1:49)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(04.03.2014 18:32)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Můžeme se o ní bavit a taky se o ní bavíme. Ani já nejsem proti Bukfastce....a rád bych si to s ní taky odzkoušel....abych věděl....Smile.....ale na tu svoji včelu jsem zvyklej a už vím co s ní......s Buckfastkou se zase budu učit co a jak.... a pokuid nebude mít dostatečně rychlý jarní rozvoj a schopnost přes zimu zimovat ve velkém počtu, tak je pro mě (v mojí poloze) nezajímavá. Tady by se hodilo, kdyby se popsaly vlastnosti z tohoto pohledu a ne psát o tom, jestli má sklony k loupeži nebo jestli je míň nebo víc bodavá......Loupit a bodat uměj i Kraňky.....Dodgy a jedno, jestli Singerky nebo Vigorky.....Big Grin

Je pro mě těžké prokousat se celým vláknem. Na vás si ale dovolím reagovat aniž jsem to dočetl do konce.

Myslím, že jste se dotknul stěžejní věci. Není jedno, jestli se včelstva dají či nedají chovat blízko sebe. Chápete vůbec co říkáte? Kraňka může mít úly těsně vedle sebe, třeba včelín. Vlašky třeba ne a "B" taky ne a nic víc by nás nemělo zajímat. A že má B větší sklony rabovat? No potěš!! To vyplývá z předchozího. Uvědomujete si vy a i ostatní obdivovatelé cizáckých nesmyslů, že tím může skončit chov včel jak ho tu známe?

Jestli TO, že nemůžou být úlů těsně vedle sebe je pro tebe argument proč nechovat Buckfastku.....No jak myslíš, ale čekal bych od tebe pádnější argument.
Pokud někdo bude chtít Buckfastku chovat, tak ji bude mít bez ohledu na to, co chtějí ostatní. I mě se to nelíbí.....ale co se s tím dá dělat. ..... A bojovat proti větrným mlýnům..... Na to jsem už moc unavenej.... ale ty, vypadá to, že máš ještě síly dost.....
Citace:Ešte kolega Ozi,si zabudol mínusy:
- Sliedivosť(sklon k lúpeži)
- Sklon k zalietavaniu
- Pozdejší jarný štart

+dobře vyvinutý čistící pud ?



Citace:Ale mínus určíte odstránite ľudovým krížením a ľudovou odbornosťou.

Takové ambice nemám, ovšem domnívám se, že velmi pravděpodobně nastane situace kdy bude stát otázka "Kdy a jak přejít" než "Jestli přejít".
Môžem vám poradiť len jedno,chránte sa davovej psychózy,lebo niekedy to tu tak vyzerá... Snáď sa v Čechách rozumne dohodnete!
(24.03.2014 10:44)JKL napsal(a): [ -> ]Aleši, o nic větší než, že jde vyskočit bez zranění z rozjetého vlaku.

Proto také mají dnes dveře automatický zámek, aby ti co nemají pud sebezáchovy neměli možnost vyskakovat. Řešit důsledky s takovým bez pudu je vždy složitější pro mnoho lidí kolem, než zajistit prevenci. Není v tom podobnost se včelařením s více plemeny?
Perun, je vidět, že jsi bůh, ta davová psychóza to je možná to správné přirovnání.
Aleši, Perune, omlouvám se, ale tohle je debata o dosti vážných odborných věcech (a žel jediná veřejná a svobodná v tomto našem teplém, leč zapáchajícím rybníku), takže nechápu přirovnání k davové psychóze. Obávám se, že to nebylo zrovna šťastné. Vážím si všech odborně podložených názorů, které tu zazněly a děkuju za ně.
Respektuju víru a respektuju i rozum. Konflikt obou je někdy tvrdý, ale to si musíme každý vyřešit sám ... Snad už jsme na to dost velký kluci ... Angel
Jiří
Bohužel to ale berme tak, že debata probíhá, ale z protržené hráze už se valí voda ven.
Paradoxně na tom prvním vyvalení kamene z hráze nejvíc mákli ti od kterých se čekal opak.
A mákli na tom bez diskuse, jak je jejich zvykem. S cizímy spolky se nebaví vůbec a s členy mám pocit že taky moc ne.
A že to lepší nebude si odhaduji z jejich odpovědí na spolupráci a třeba z poslední akce s přístupem k "léčivům". Takže je to víceméně na jejich členy - ona tam ta kraňka jako člen v podstatě u nich je. A nyní i černá. Smile


Podle mě už je zbytečné debatovat, zda cizí plemena, ale jak tomu nastavit řád.
Nebo alespoň nějaký kodex.

A aspoň trochu. I když iluze nemám.
(24.03.2014 13:46)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Aleši, Perune, omlouvám se, ale tohle je debata o dosti vážných odborných věcech (a žel jediná veřejná a svobodná v tomto našem teplém, leč zapáchajícím rybníku), takže nechápu přirovnání k davové psychóze. Obávám se, že to nebylo zrovna šťastné. Vážím si všech odborně podložených názorů, které tu zazněly a děkuju za ně.
Respektuju víru a respektuju i rozum. Konflikt obou je někdy tvrdý, ale to si musíme každý vyřešit sám ... Snad už jsme na to dost velký kluci ... Angel
Jiří

Ja si vážim tohto fóra,no niekedy sú tu argumenty typu "nezastavíš vlak",alebo "Standa je má a bude je mít každý a kto je nebude mít je..." To to je davová psychóza!
Ta davová psychóza se zde objevuje a řekl bych, že i v periodách. To není myšleno ve zlém. Vždy se najde něco, co vyvolá na jedné straně nadšení a na druhé pocit té hysterie jak včelařům ujíždí vlak, když se budu držet přirovnání k výše zmíněné železniciBig Grin. Ale také vždy došlo časem k přehodnocení situace a vystřízlivění a teď jde o to, jak velký z toho zůstane bolehlav.
Karle, řád je nastaven, ale zatím nikomu neujela trpělivost, aby takového Buckfasťáka začal tahat po inspekcích až do ad absurdum. Ale myslím, že vše má svůj čas a i toho se dočkáme. Jak to začne více lidem omezovat příjem na chleba a bude tam někdo z "vyvolených" , tak nevěřím tomu, že se ten očistec nepopožene.
Chovat něco jiného než Kraňku (tedy co to je? Je to nějak definováno kromě indexu.) není podle mě zakázáno.
Jinak by bylo mnoho desítek % včelařů porušovateli tohoto zákana. A někdy i v dobré víže, když si kupují "Kraňské matky". Smile

A těžko si představím jak MZe neodsouhlasí legální dovoz plemenného materiálu pro včelu tmavou.

A pokud někdo bude dost vytrvalý, tak ani další plemena. Protože to, že je zde jen Kraňka byl jediný argument který se dal použít jako argument proti jiným plemenům. A ten už není. Sad
Jen aby to Aleši nedopadlo tak, že si budu kupovat kraňku linie AdamWink
RE:Buckfast
Nechtěl bych zasahovat do téhle diskuze, necítím se na to dost pevný v kramflecích.
Tak jenom jednu připomínku : Všeci kdo chtějí dovézt něco nového by se měli prvně podívat do starých
časopisů /naše paměť/ a vzít si z toho ponaučení.Prvně otestovat,posoudit,
v delším intervalu a dát do fóra jak to dopadlo.A pak teprv začít s dovozem.
Takové hurá akce - já mám něco lepšího - to smrdí průserem.
A když by se ukázalo /prokazatelně/ že je to dobré,tak nastavit mantinely
a proč ne?
Jo jo, docela dobrý obchodní tah by bylo využít této popularity Buckfast a vyselektovat si Kraňku na barvu s těmi dvěma proužky a klidně ji nazvat Adam. Myslím, že to bude zaručený trhák, protože ti zvědaví si budou myslet, kupovat jak diví,ale vědět nebudou nic. Loketní index u takové včely mám změřený na cca 93% Kraňka. Na papírovou záměnu Buckfast za Kraňku, v případě kontrol, těžko někdo skočí.
Karle, myslím, že argument " ČSV je majitelem uznaného chovu Včely tmavé" pro odůvodnění podání žádosti o povolení dovozu Včely tmavé asi nebude stačit. A nejspíš se k tomu bude vyjadřovat i majitel uznaného chovu do jehož okrsku bude se povolení udělovat.
Referenční URL's