Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky jsem v noci přemýšlel a vyplodil:
Šlechtěné chovy všeobecně stojí za úvahu.
Příroda pracovala nějakou tu miliardu let na vývoji systémů rozmnožování a tak to tu doposud bylo. Člověk nadaný schopností myslit se snaží, a „daří se mu to,“ podle své úvahy, napravovat a upravovat to, co podle něj, lze zdokonalit a vylepšit v jeho prospěch. Vše se jeví, prozatím, v tom krátkém dějinném úseku v pořádku. V tom dalším miliardovém, na to si musíme počkat. Zůstaňme u včel. Příroda asi měla důvod, že k páření trubce s matkou se děje za letu. Snad je to výběrový test kvality trubce. Člověk to dělá tak, že si sám vybere, podle vlastního uvážení, zřejmě jen vzhledově, „nějakého.“ To, že spermie putuje nejkratší cestou k oplodnění matky asi taky není bezdůvodné, jako u mnoha dalších živočichů. Spermie vydané účinku vzduchu, různých materiálů a časového prodlení, no nevím, nevím! A ta násilnost na matce? Prozatím se zdá, že je vše v pohodě, že příroda je „zdokonalena.“ Časem, otázka je jak dlouhém, se pozná, co bude následovat.
Plemenny standard kranky je odvozen od DNA mikrosatelitu vzorku jeji skupiny tusim kdesi ve Slovinsku. Dalsim standardem je loketni a dalsi indexy v ramci morfologickych testu. Po provedeni jednoho z techto testu, lze spolehlive a vedecky zaradit vcely tvoje i tvych dvou kamaradu tam kam patri. Mluvis tu o konfliktu generaci, ja jsem generace mlada a jsem vdecny te stare generaci za homogenitu (kranku) prostredi ve kterem vcelarim. U mnoha vcelaru, kteri BF chovaji mi casto pripadne, ze to neni stret generaci, ale ze chteji byt v ocich ostatnich rebelove, jit proti systemu, byt vyjimecni at to stoji co to stoji. Na to kaslat. Mnozit inseminaci, nicit rasovou cistotu vcelarum ve svem okoli, ktere vasen pro to kalit vodu s BF nesdili, kupovat casto ze zahranici, to neni pro me. Inseminace pro me neni pokrok v tomto si s odkazovanim na prirodu kardinalne protirecis..
(01.04.2018 7:33)Tini napsal(a): [ -> ]Důležité, že někteří "si myslí", že správnou cestu znají. Pošetilí to lídé.
A ti co si to nemyslí, tak stále nějakou lepší hledaji.
A nejen lidé, ale všichni živí tvorové - prostě adaptace na měnící se podmínky - Darwinův vývoj druhů.

Rozmanitost přírody, genů má jednu nezastupitelnou výhodu a tou je možnost výběru z velkého počtu variant v případě, že se objeví nějaká smrtelná nemoc. Uniformita je hezká za určitých podmínek i výhodná, ale hromadné vymřeni díky ní je hodně nepříjemné.

Jen mrtvola nehledá, už to nepotřebuje.
Když to tak čtu, tak mam smíšené pocity. Proč v přírodě jsou různé druhy včel. A vyskytovali se z závislosti na podnebí, oblasti atd.
To mělo jistě nějaký smysl. Napadá mne, že tedy Bratr Adam udělal chybu a právě přerušil Darwinuv výběr. Roztočíkovu by mělo v te době přežít tedy jen par včelstev. Ty by se adaptovali, roztočík by s nakaženými včelstvy zahynul, nebo ustoupil do pozadí. Z pohledu přírodního výběru je BF hloupost a jde jen o výtvor člověka. Pokud někdo přiveze včely z Danska není v tom Darwin ani příroda, ale jen lidské ego.
Pokud se mýlím vysvětlete mi. Jsem jen člověk a tak to zatím chápu.
V té Anglii to tehdy hodně silně vyčistila ta roztočíková nákaza a Bratr Adam množil z toho co přežilo, proto také BF je proti roztočíkovi rezistentní. Nicméně to co přežilo tak stejně jako na Gotlandu po bond testech na kleštíka, nebylo takové, aby se dalo hospodářsky využívat. Asi proto se do toho vložil člověk a vytvořil nové hospodářské plemeno - prostě stejně, jak to dělá i u ostatních hospodářských zvířat, kterým je i včela medonosná.

Čistě spekulativně - dovedete si představit, že v ČR uhyne 98% včelstev (trend je jasný letos toho ještě nedosáhneme ale 2-3 roky?) a to co zůstane bude dávat málo medu a bude ostřejší. Bude to česká kraňka. Otázka zní - budeme ty odolné přeživší dále množit a brát na ně přes plemenářské sdružení dotace na opylení nebo se to vezme jako základ pro nové hybridní plemeno, které bude mít i hospodářský užitek - třeba pojmenované Dolovky?
Ok tak jese jednou dej mi sem popis plemeho standartu Kranky.Kde ho najdu??Navic ja tu nasilnost na matce nevymyslel to sahni do jinych rad.ja jen rikam ze v dnesni dobe pro nekoho je nutnosti ja ji ani neobhajuju ani nejsem proti proste tu je.asi vubec nechapes inseminaci.jak nicim rasovou cistotu okolnich vcelaru??rasova cistota podle tebe neni proti prirode??jinak u BF se velice casto k inseminaci vyuziva zhomogenizovane sperma coz z linie otce staci k variabilite na dalsich 20 generaci...proti jakemu systemu jdu konkretne ja??jsi mlada generace??ok jsme v EU??za to muzou generace predemnou tak mi presne popis co porusuju.Ty me prosim Jindrichu vysvetly proc sem nekdo(Benesovsko) zavlekl Kranku ktera nepatri do tohoto kraje jeste tak Morava ale sem ne.proc tady nekdo tu prirodu znasilnoval??To nebylo jen lidske EGO??
Ne že by ta diskuze něco přinášela, ale alespoň mám na foru co číst, když je venku škaredě.
BF tady je, s tím nic nenaděláme a někteří si na ni udělali kšeft stejný jako prodejci matek kraňky, tak musí taky obhajovat ten svůj job.
Roztočíkovu by mělo v te době přežít tedy jen par včelstev - no jo, ale naše chemická lobi se tomu brání. Občas dojde k úhynu většího počtu včelstev, ale to je brzy nahrazeno stejným, nebo větším počtem, ale se stejnou matkou. Jak to asi dopadne, když na "jednodruhovou" včelnici zaútočí nějaká nemoc a je jedno, jestli to přenáší varroa, nebo to přinesou včely. Ta spirála úhynu nepůjde tak lehce zastavit a i Káji psal, že se ta doba úhynů neustále zkracuje. Obnovíme Včelnice a už jen čekáme, kdy to znova zautoci i přes dodržování léčebných postupů ČSV podle nařízení SVS. Já chtěl jen od členů zo nějakou místní směsku, která přežila loňské uhyny. Všichni mne odkázali na profi chovatele včelích matek. Kolik stejných matek je na jejich obnovených vcelnicich? A je zadelano na další úhyn a už ne za 2 až 3 roky, ale dříve. Odlišit se u nás snad dá jen místní směskou, která přežila. Nebo to zkusit s BF, abych měl na včelnici jiné geny než okolí.
No on by to Job byl v pripade ze by na BF byla dotace na matky.tim ted nemyslim jen F1 na prodej ale ve vyssich chovech tam je dotace mnohem mnohem o par tisic na matku zajimavejsi..Nejvtipnejsi na tom je jak je sposta znalcu BF vi vsechna negativa pozitiva radeji zamlci argumentuje ze nekdo povidal a od vice nebo si nekdo udela obrazek po dvou nastevach klubu a ve finale nechape a vali oci ze v Dadantu maji BF ale kdyz se jich zeptam na zakladni vec zda se BF kam pri snusce dalsi mednik podhazuje nebo ne nejsou schopni odpovedet pritom j to to nejzakladnejsi...
(01.04.2018 10:27)KTM napsal(a): [ -> ]Ok tak jese jednou dej mi sem popis plemeho standartu Kranky.Kde ho najdu??Navic ja tu nasilnost na matce nevymyslel to sahni do jinych rad.ja jen rikam ze v dnesni dobe pro nekoho je nutnosti ja ji ani neobhajuju ani nejsem proti proste tu je.asi vubec nechapes inseminaci.jak nicim rasovou cistotu okolnich vcelaru??rasova cistota podle tebe neni proti prirode??jinak u BF se velice casto k inseminaci vyuziva zhomogenizovane sperma coz z linie otce staci k variabilite na dalsich 20 generaci...proti jakemu systemu jdu konkretne ja??jsi mlada generace??ok jsme v EU??za to muzou generace predemnou tak mi presne popis co porusuju.Ty me prosim Jindrichu vysvetly proc sem nekdo(Benesovsko) zavlekl Kranku ktera nepatri do tohoto kraje jeste tak Morava ale sem ne.proc tady nekdo tu prirodu znasilnoval??To nebylo jen lidske EGO??
KTM na otázku kranky jsem Psal již mnoho , i když opakovaní je matkou moudrosti, tak si otázku 19 století a bastardizace tmavé včely již nastuduj sám. Ale budu reagovat na jinou argumentaci typu: vždyť tu BF už je. Je ale neznamená to že si ji budu dále vozit ze zahraničí, a chtěl bych vidět povolení Těch co si jí dovezou.
No ale vrátím se k tomu a budu reagovat na to že argumentuji včelaři, BF už tu je, tak co. Mi připomíná argument že soused porušuje zákon, tak mohu i já. Soused krade, tak budu i já. Mýlím se? Je to jiné?
Povoleni pro soukromy dovoz neni potreba nastuduj si zakon EU o pohybu zvirat V zemich EU.ja podminku trasovani matek pro veterinu splnil vcetne zaslani vysetreni na MVP od Nemeckeho chovatele.zatim jen argumentujeme povolenim z Ministerstva ale uz nechapete souvislost s EU a to ja nevymyslel ani neprohlasoval.Takze bud sem hod zakon kterej porusuju nebo nekal vodu a neni muj problem ze ten kdo mel konat nekonal a nevyjednal vyjimku.Chapes vubec ze jsme cleny EU se vsema plusa i minusama.pro tebe a podobne je to minus pro me plus.Hodne starych vcelaru by Kranku za Cernou nevymenily a byly i proti takze to bylo stejne znasilnovani jako dnesni poukazovani na BF.vysled te zmeny je nepodstatny protoze vysledek BF take zatim nevite.
(01.04.2018 11:46)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]...Mi připomíná argument že soused porušuje zákon, tak mohu i já. Soused krade, tak budu i já. Mýlím se? Je to jiné?
Mně to zase připomíná - Zloděj křičí chyťte zloděje.
Ať už to je "Odklonění medu z dozoru SVS" patrně toho antibiotického, nebo distribuce VLP nedistributorem.
Aneb jak píše o praxi v ZO Ruda
(31.03.2018 16:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Jinak bych stále ještě seděl a nebo byl popotahován jako nejhorší zločinec po všech fórech světa a moje dotační podvody či jiná zjednodušení usnadňující chod ZO by byla dodnes omílána a odsuzována! Stačí jen vzpomenout za kolik lidí jsem podepsal 1D peníze nechal u sebe a někdy mnohdy až za rok jsem jim je dal. A že toho bylo daleko víc! Tudíž platí, že kdo bez viny, nechť první hodí kamenem!
Zdravím- jasné je ,že držitelia chovou kranskej včely z toho nadšený nie sú,keď sa im v letovej oblasti ich včiel objaví BF. Myslím ,že je to dosť veľké ohrozenie kvality kranskej včely /a darmo sa podávajú informácie,že to kranská včela už dávno nie je/. Je to stret záujmov, a podľa mňa si nebudem ťahať do chovať. okrsku včelu, na ktorú majú ostatní včelári výhrady. Toto je hlavná problematika chovu BF zrejme dôjde k lámaniu vlastností nielen kranky ale aj Vašej ospevovanej DONESENEJ BF včely. Pohľad len veľmi veľkého amatéraBig Grin
Jaká je pravděpodobnost, že by se přirozeně do česka dostala BF přirozenou cestou? Z původního opatstvíi tedy? ale i s danska?
Dostala se do česká varroaza, taky přirozenou cestou?
Jak je pravděpodobne že by se do česka přirozeně dostala kranka.?
Zbytečně kladené otázky, něco musíš vzít jako fakt. Jsme jen lidé s vlastními představami a touhou. Jetli já si nenechám poslat něco z matičky Rusy Cool
(01.04.2018 13:01)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Jaká je pravděpodobnost, že by se přirozeně do česka dostala BF přirozenou cestou? Z původního opatstvíi tedy? ale i s danska?
Dostala se do česká varroaza, taky přirozenou cestou?
Jak je pravděpodobne že by se do česka přirozeně dostala kranka.?
Pořád se tu plete přirozené a hospodářské.
Stejně bych se mohl ptát jak je pravděpodobné, že by se kur domácí dostal přirozeně z jihovýchodní asie do česka.
V severní americe, žádná včela medonosná také nežila, dovezla se jako hospodářské zvíře, stejně jako skot, králík do austrálie.

Až bude včela medonosná vyjmuta ze seznamu hospodářských zvířat, přestane se léčit, pak bude otázka o nějakém přirozeném šíření relevantní.
Co je plemenny standard jsem ti odpovedel. Jsou to zcela jasne nastavene standardy definujici jednotlive kmeny AM a to na urovni bunecnych rozboru DNA analyzy a rovnez morfoligicky. Pokud to nechces akceptovat, tvoje vec. Rasova cistota neni proti prirode, na ni je priroda zalozena. Z nekolika desitek psich plemen by bez podpory cloveka prezilo v prirode okolo 6. Druhy se v prirode vyvyjely miliony let az do dnesni ucelene podoby. Je duvod proc jednotlive klimaticke oblasti maji svoje rasy vcel. Clovek nemuze krizenim vyslechtit hybrida a cekat, ze tim geneticky nenarusi ostatni skupiny hmyzu. Kazde krizeni je riziko, jehoz dopady pozname az za desitky let.. Dusledkem techto hratek na Boha v oblasti krizeni ras je afrikanizovana vcela, ktera uz zabila tisice lidi..
Na druhou stranu díky křížení tu na zemi neumřou milióny lidí ročně na hlad.
A teď si vyber - na stromy nebo křížením šlechtit výnosnější hospodářská zvířata a plodiny, aby uživily milióny lidí a ti pak měli čas na vynalézání techniky, zábavu a nemuseli hledat kořínky.
Ta schíza přirozenosti,přírodnosti plemen a na druhé straně umělého chemického udržování přirozeně neodolného je hodna pokrytců s hroší kůži.
90% populace na tehle planete nic nevynaleza, pouze konzumuje zdroje a nici tuhle planetu. To slechteni pro zradlo co jsi popsal je presne duvod proc v zemedelstvi vyhynulo x % puvodnich druhu. Modifikovane zradlo potrebuje i modifikovanou chemii.. Neni udrzitelne toto znasilnovani Zeme ani z hlediska vynosu ani z hlediska rustu populace.
Frey diky je videt ze vubec nevis co je plemny standart protoze nejen ze neni pro bezneho vcelare volne k nahlednuti ale je tajnejsi nez nasi rytiri u nas v Blaniku.Dekuji ti za definici rasove cistoty.Pro tebe a jine vecne drmoly bez argumentu Buckfastka je Vcela medonosna a podruhy vcel se mezi sebou krizi od pradavna.Neni to jen vlivem cloveka i priroda dokaze rozsirit druh tam kde nikdy nebyl a to i tisice kilometru.Jinak se my zamlouva jak furt tobe podobni mektate o vymirani druhu.jen pro tve info to se deje od doby co se v mori zacla delit prvni bunka..clovek to jen urychluje ale priroda je nastesti tak dokonala ze to zvladne a bezne vznikaji nove druhy a zanikaji.i clovek bude jednoho dne nahrazen druhem jinym.Ono kdybys nebyl slepej jak patrona a chapal sirsi souvyslosti jak to ve vesmiru funguje pochpil bys ze muj ci tvuj vymereny cas zde neni nic.Na Bohy si hrajete vy co tvrdite ze znicime planetu a vse umre.jste blazni...jen ji poskozujeme a az zmizi lidi nebo diky co ja vim nemoci nebo tak neco ci se silne omezi do 200 let nebude stopa po lidech a mestech..a vcely tu budou porad i kdyz treba pozmenen nebo jinak vypadajici.porad tu necim strasite a nemate na to temer zadne argumenty..BF je jimde uz desne dlouho tak jak dlouho jeste budete omylat ze se to ukaze za par desitek let..za kolik teda ??
Referenční URL's