Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chtěl bych se zeptat, jestli někdo u nás chová buckfastky, které mají méně početná společenství, podobná těmto, které chová Mariusz Chachuła, viz. jeho stránky:

http://mojapszczola.pl/

Na zimu má včelstva jen na vysokém nástavku, na osmi rámcích (velikosti, tuším 43,5x30cm, ale nevím jistě), do kterého krmí, bez podsazeného i nasazeného nízkého nástavku, prostě jen na dně vysoký nástavek.
Pouze celoročně má na včelstvu dané stropní krmítko.
V plné sezoně má sice jen dva nízké medníky, ale ty, pokud jsou plné, musí dát i tak dost medu, odhadem 30kg dohromady.
Líbí se mi to!
I jak je to jednoduché s obnovou díla na jaře, při přidávání mezistěn a stavebního rámku.
Taková včelstva bych si představoval.
Nejlépe je vše vidět na videích.
Docela mi vadí kočírovat silná včelstva a hlídat u nich rojovku.
Raději jednou tolik průměrných včelstev, než polovinu super nadupaných, v komínech, na které si musím brát štafle.
Nevíte tedy někdo o někom, kdo chová takto méně početná včelstva?
Je problém se sním domluvit a zajet k němu?Já si myslím /i mám vyzkoušené/,že jsou velice vstřícní.A když mluví pomalu tak i jim rozumím.
Tak že žádný problém.F.V.
Napíšte mu mail. On si určite nájde čas na odpoveď, i keď možno nie hneď. A rád Vás privíta i u seba. A k tým slabším včelstvám... Moc slabé nie sú, zdanie klame. Treba stále pamätať, že je veľký rozdiel medzi BF a kraňkou. Veľmi veľký. V správaní, v dynamike počas roka, vo veľmi mnoho aspektoch.
Tak můj první poznatek v chovu včel Buckfast, jsou to včely neobvykle mírné a tím pádem náchylné na vyloupení z deseti oddělků jsem musel tři připojit k silným včelstvům abych zachránil aspoň matku a i ty ostatní jsou v zájmu lupiček takže jsem musel hodně zúžit česna. Uvidíme co předvedou v sezoně. O hodně slabší oddělky s matkami vigor lupičky ani nezavadí , ale zas musím používat kuřák a kuklu jinak nestačím počítat žihadla.
To máte divné vigorky. U mě, vychované z matky od pana Čermáka, super včely! Neexistuje aby mě bodla do rukavice, nebo útočily.
Ale, jo, kdyz na ně foukneš kouř. A teď si představ, že do BF ani foukat nemusíš.
Bez kouře nevčelařím, proč?

A zažil jsem u KTM jeho BF po matkách z Holandska a bez kouře si ho podaly stejně, jako by si ho bez kouře podaly každé jiné .Wink
Pane Tom.50, docela Vám závidím. Já mám Vigorky F1 od nejmenovaného velkochovatele, a jsou to potvory. Kukla je samozřejmost a od srpna i kuřák - bez něho mě už párkrát vyhnaly od úlů i v kombinéze Smile Také jsem si načetl spoustu textů, jak jsou mírné, ale mně se to nepotvrdilo. Z tohoto pohledu jsem docela zklamaný. Nicméně nelámu nad nimi hůl, protože jsem s nimi spokojený, jak využívají v mých podmínkách snůšku. A rovněž loupež téměř neznám ani u slabších pozdních oddělků. Kolega letos zakoupil inseminovanou matku od Čermáka a jestli mu vydrží do jara, rozchovám si F1 sám.
(23.09.2016 22:39)tom.50 napsal(a): [ -> ]Bez kouře nevčelařím, proč?

A zažil jsem u KTM jeho BF po matkách z Holandska a bez kouře si ho podaly stejně, jako by si ho bez kouře podaly každé jiné .Wink
Anebo i tak - každý tvor má svůj denWink
(23.09.2016 22:48)charllie napsal(a): [ -> ]Pane Tom.50, docela Vám závidím. Já mám Vigorky F1 od nejmenovaného velkochovatele, a jsou to potvory. Kukla je samozřejmost a od srpna i kuřák - bez něho mě už párkrát vyhnaly od úlů i v kombinéze Smile Také jsem si načetl spoustu textů, jak jsou mírné, ale mně se to nepotvrdilo. Z tohoto pohledu jsem docela zklamaný. Nicméně nelámu nad nimi hůl, protože jsem s nimi spokojený, jak využívají v mých podmínkách snůšku. A rovněž loupež téměř neznám ani u slabších pozdních oddělků. Kolega letos zakoupil inseminovanou matku od Čermáka a jestli mu vydrží do jara, rozchovám si F1 sám.

Ano, přesně to udělejte a uvidíte jak má vypadat Vigorka.

Já začal tím, že jsem si koupil kdovíkolikátou generaci. Sice nebyly zlé, nebyly ani hodné, nevynikaly v ničem, tedy medu měly taky nijak vítězné množství.

Vloni mi přišla matka pozdě, nedařil se mi pozdní chov a měl jsem z něj z originál Vigorky jen dvě matky. V letošním roce obě super a z 24 vč dalo jen 5 vč tmavý med, z toho obě dvě dcery vigorky. Jsem z ní nadšený a co se týče mírnosti vyniká. Předtím jsem měl Praděd od pana Cimaly a taky super co se týče mírnosti. Jen nevyužívají medovici, myslel jsem, že tu (jsem pátý rok na novém místě) medovice není. Je!

(23.09.2016 22:49)JKL napsal(a): [ -> ]
(23.09.2016 22:39)tom.50 napsal(a): [ -> ]Bez kouře nevčelařím, proč?

A zažil jsem u KTM jeho BF po matkách z Holandska a bez kouře si ho podaly stejně, jako by si ho bez kouře podaly každé jiné .Wink
Anebo i tak - každý tvor má svůj denWink

Nejdřív jsem byl silně proti BF. Pak mě KTM vyvedl z domnění, že tady u nás nebyly a že je sem zavlekl on. Jsou tady už dlouho díky jednomu velkovčelaři, který sem tyhle včely zavlekl s Polskými oddělky. Údajně.

V některých vč mám včely napůl, část zrzavých a část šedých. Mám ale vč, kde je matka zrzavá nebo oranžová a všechny včely v tom vč jsou stejně světlé. Nerad, ale musím připustit, že to bylo vloni nejvýkonnější vč a letos opět skvělé. Včely to jsou mimořádně mírné a snadno zvladatelné, přitom se nedají vylupovat od vos. Když jsem někde něco zapomněl, včely to našly a začal blázinec, rabovaly jen včely šedé, ne zrzavé!
To mě celkem naviklalo, navíc se ukázalo, že KTM je slušný chlap (dlouho jsem nevěděl kdo to je) a tak jsem zmlknul a už proti téhle včele nebrojím. Uvidím jak to bude dál.
Souhlasím s Vámi, že Vigorka oproti ostatním vyniká ve využití medovicové snůšky. Přitom i jarního květového medu vytáčím srovnatelně s ostatními, ale je pravda, že to většinou dohání až v druhé polovině řepky. Po třešních mívám ještě zcela prázdné medníky. Ten začátek jara jí trochu utíká. Toť moje zkušenosti. Býval bych si koupil inseminovanou od Čermáka už dříve, ale odrazují mě jeho pozdní termíny dodání. Mám strach, že pozdní chov se mi nezdaří a do jara ji vymění.
Ale pro další pokračování na toto téma bychom asi měli změnit vlákno, sem to moc nepatří.
Ano a ano.

Jen dodám (než nás odsud vyženou), že pomalý jarní nástup je deklarovaný, ale ta včela to pak z ničeho nic dohoní!
Skutečně se tam nic neděje, jinde dávám první M pře třešněmi, tady to nepřicházelo v úvahu a pak to fakt dohonily. Vloni jsem si toho nevšimnul, ale letos ano.

A máte pravdu, letos jsem v chovné sezoně marodil, pak jsem choval zase pozdě a mám jen 7 matek a inseminovanou mi vyměnily...
(23.09.2016 22:27)tom.50 napsal(a): [ -> ]To máte divné vigorky. U mě, vychované z matky od pana Čermáka, super včely! Neexistuje aby mě bodla do rukavice, nebo útočily.

Tome tak nevím, už několik let beru od pana Čermáka inseminované matky a jsou to fakt bestie, jejich dcery jsou o něco mírnější. Mě žihadla nevadí tak vigorky pro jejich ostatní dobré vlastnosti budu chovat dál.
Aha. A jste si jistý tím, že nemáte blbé stanoviště? Třeba dráty a nebo geopatogenní zóny a nebo jiný vliv?
Co vaše kolínská? Nežertuju. Jednou jsem chtěl zničit mravence a postříkal jsem je za úly, asi 5 m za úly. Nebyl nijak teplý den a vč létala málo. Našly si mě v pár sekundách a to tak, že mě vyhnaly, zbaběle jsem prchnul, i sprej jsem zahodil.Surprised

Moje máma by řekla, že mě Pán Bůh potrestal za ty mravence.
Vigorky jsou nejostřejší včely co znám, ale jak jsem psal jsou podle mne fakt dobré.
Vigorky jsem také měl, nejsou špatné po jedné sezoně a stížnosti sousedů jsem změnil na Praděd získáním dvou matečníků SingrF1 z obou matek vznik půl včel růžových půl šedých po ros chovu z nich všechny včely rezaté, vlastnosti stejné jak je pro tuto rezatou včelu výš uváděno. Po zjištění že navštěvují jiná včelstva kradou, přítomností MVP na okraji ochranného pásma, jež včelařím jsem přešel na Singr F1 tento týden poslední výměnou rezaté matky.
Vidím, že se zde rozjela debata o Vigorkách, jejich nesnesitelné bodavosti, pomalém jarním rozvoji, nedostatečném využívání snůšky ...
Nevím, jestli je správné, abych se jako chovatel Vigorek s licencí vyjadřoval, ale nedá mi to.
Vigorky chovám od počátku svého včelaření, hledal jsem klidnou a mírnou včelu, protože včelnici mám na zahradě u domu, ve městě. Běžnou práci dělám s kloboukem (pro jistotu, oči mám jen jedny), bez rukavic, v tričku nebo plátěné košili. V absolutní většině případů nevím, co to je žihadlo. Sem tam nějaké padne, abych nezapomněl, že jsou včely. Pouze letos jsem zažil období ostré bodavosti (10-14 dnů), které mělo původ v postřicích v době letové aktivity včel (prokázáno). Dýmák zapaluji spíše pro případ, než z nutnosti. Se včelami na zahradě doslova žijeme, do 5 metrů od včelnice posezení, pod každým keřem oddělek, několik desítek oplodňáčků ... Nyní mám na zahradě 12 včelstev, něco dalšího v lese. Doma je +/- 50% podíl inseminovaných matek, zbytek F1. Pár lidí z VF bylo u mě na návštěvě nebo pro matky, mohou se vyjádřit.
Po vyzimování se Vigorky jeví mírně slabší, v době květu ovocných stromů jsou v plné síle a je třeba rozšiřovat, aby měly dostatek prostoru. Zimují velmi skromně, neplýtvají zásobami. U mě je většinový podíl květových medů, medovice není pravidlem. Umí skvěle využívat i doplňkových snůšek, průměr výnosů je kolem 50 kg na včelstvo, max. 78, min. 36 (počítáno průměr všech včelstev na sezónu).
Co osobně vyzdvihuji je skvělý čiticí instinkt.
Okrajově jsem zkoušel i jiné včely, těžko porovnávat bez většího podílu ve včelstvech. Z celkového pohledu jsem ale zatím neměl důvod hledat náhradu za Vigorky.

(23.09.2016 21:50)pavell napsal(a): [ -> ]Tak můj první poznatek v chovu včel Buckfast, jsou to včely neobvykle mírné a tím pádem náchylné na vyloupení z deseti oddělků jsem musel tři připojit k silným včelstvům abych zachránil aspoň matku a i ty ostatní jsou v zájmu lupiček takže jsem musel hodně zúžit česna. Uvidíme co předvedou v sezoně. O hodně slabší oddělky s matkami vigor lupičky ani nezavadí , ale zas musím používat kuřák a kuklu jinak nestačím počítat žihadla.

(23.09.2016 22:27)tom.50 napsal(a): [ -> ]To máte divné vigorky. U mě, vychované z matky od pana Čermáka, super včely! Neexistuje aby mě bodla do rukavice, nebo útočily.

(23.09.2016 22:48)charllie napsal(a): [ -> ]Pane Tom.50, docela Vám závidím. Já mám Vigorky F1 od nejmenovaného velkochovatele, a jsou to potvory. Kukla je samozřejmost a od srpna i kuřák - bez něho mě už párkrát vyhnaly od úlů i v kombinéze Smile Také jsem si načetl spoustu textů, jak jsou mírné, ale mně se to nepotvrdilo. Z tohoto pohledu jsem docela zklamaný. Nicméně nelámu nad nimi hůl, protože jsem s nimi spokojený, jak využívají v mých podmínkách snůšku. A rovněž loupež téměř neznám ani u slabších pozdních oddělků. Kolega letos zakoupil inseminovanou matku od Čermáka a jestli mu vydrží do jara, rozchovám si F1 sám.

(23.09.2016 22:59)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ano, přesně to udělejte a uvidíte jak má vypadat Vigorka.

Já začal tím, že jsem si koupil kdovíkolikátou generaci. Sice nebyly zlé, nebyly ani hodné, nevynikaly v ničem, tedy medu měly taky nijak vítězné množství.

Vloni mi přišla matka pozdě, nedařil se mi pozdní chov a měl jsem z něj z originál Vigorky jen dvě matky. V letošním roce obě super a z 24 vč dalo jen 5 vč tmavý med, z toho obě dvě dcery vigorky. Jsem z ní nadšený a co se týče mírnosti vyniká. Předtím jsem měl Praděd od pana Cimaly a taky super co se týče mírnosti. Jen nevyužívají medovici, myslel jsem, že tu (jsem pátý rok na novém místě) medovice není. Je!


(23.09.2016 23:14)charllie napsal(a): [ -> ]Souhlasím s Vámi, že Vigorka oproti ostatním vyniká ve využití medovicové snůšky. Přitom i jarního květového medu vytáčím srovnatelně s ostatními, ale je pravda, že to většinou dohání až v druhé polovině řepky. Po třešních mívám ještě zcela prázdné medníky. Ten začátek jara jí trochu utíká. Toť moje zkušenosti. Býval bych si koupil inseminovanou od Čermáka už dříve, ale odrazují mě jeho pozdní termíny dodání. Mám strach, že pozdní chov se mi nezdaří a do jara ji vymění.
Ale pro další pokračování na toto téma bychom asi měli změnit vlákno, sem to moc nepatří.

(24.09.2016 0:13)pavell napsal(a): [ -> ]Vigorky jsou nejostřejší včely co znám, ale jak jsem psal jsou podle mne fakt dobré.

(24.09.2016 7:46)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Vigorky jsem také měl, nejsou špatné po jedné sezoně a stížnosti sousedů jsem změnil na Praděd získáním dvou matečníků SingrF1 z obou matek vznik půl včel růžových půl šedých po ros chovu z nich všechny včely rezaté, vlastnosti stejné jak je pro tuto rezatou včelu výš uváděno. Po zjištění že navštěvují jiná včelstva kradou, přítomností MVP na okraji ochranného pásma, jež včelařím jsem přešel na Singr F1 tento týden poslední výměnou rezaté matky.
Mám naprosto stejnou zkušenost jako Honza ...
Musí se k nim ale přistupovat s citem a pokorou. Když nemají náladu, tak omluva a zavřít. To poznáte hned ... Ale dá se s nimi v pohodě domluvit. A vosy si neškrtnou ... Ani sršně ...
Jiří
Sic jsme ve špatném vlákně, ale Vigorky jsou v pohodě. U F1 hodně záleží co je okolo za trubce.
Síla loňské insem. mě letos tak překvapila, že jsem od ni ani nechtěl rozchovávat. Nakonec vše dohonili a možná i předhonili.
A rukavice do včel? To bych nesnesl, takovou blbost. Hrozná práce. To bych raději se včelařením končil.
Dobrá alternativa k buckfastkám.
PN.
Ja ako chovatel Vigoriek musim tiez suhlasit s Honzom ,to ze niketo ma 2-3 matky Vigor bodave a podla toho hodnoti celu liniu tak na tom sa mozem len pousmiat Smile kazdy vieme ze nie kazda matka sa podari a zalezi s akymi trubcami sa spari,ja za sezonu odchovam cca 100 matiek a z toho si vyberam to najlepsie, (rozbiehavost,kladenie matky) a najmiernejsie,do mojich vciel vecsinou nepotrebujem ani dymak,ale zalezi aj od pocasia ked je pred burkou tak su trocha ostrejsie,co sa tyka znasok tak u mna na repke obsadzuju 6NN hlavne je zazimovat silne vcelstvo s kvalitnou matkou,tento rok som mal priemer na vcelstvo z repky cca 34 kg ,na medovicu su fakt vinikajuce ,co citam ze tento rok nemal skoro nikto medoviucu tak u mna bola ,trocha slabsia ako minuleho roku ale bola cca 15kg vcelstvo.Takze v ziadnom pripade neplanujem menit Vigora za Buckfast Smile
Referenční URL's