Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.07.2019 17:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]....No, mě se letos nevyrojila a ani se rojit nechtěla ta vč, kde jsou barevné dělnice.....

Mě ta , která na to neměla .
Taky tam kde je nějaký skrytý zdravotní problém , tam nemívají tendenci se rojit .

Dlouhodobá minulá zkušenost z českého provozu BF kolem 200 včelstev :
Když to byly čisté BF , tak se nerojily . Žlutý zadeček . Ale pokud měly zadeček šedý , tedy pokud to vzal kraňský trubec , tak už to viselo po stromech .
Heteroza navyšuje rojivost .
A taky Br.Adam s tou kombinací měl velký problém .

Mi běžný získaný kříženec BF po X generacích a mnoha letech dělal takové rojivé zvěrstva , co jsem ještě neviděl . Vzalo si to ty nejhorší vlastnosti z obou plemen . Ale při tom na to až tak neměly .

Tedy závěry a praktické zkušenosti Tom 50 jsou ,,zajímavé".Rozhodně obsahují šetrně řečeno málo vstupních informací .
Papírové učebnicově odpovídající určitému uvažování , jak by to prý údajně mělo být .
Jen že v praxi to tak není , že čeho se dotkne BF trubec to se přestane rojit . Viz . žlutý a šedý zadeček a roje .

(16.07.2019 12:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]když jsem chtěl vědět zdroj kde je kupuje (insemninky), nesdělil. No a KTM ochotně sdělil a nabídnul, ano, BF je kromě jiného taky "chladuvzdornější" a možná by daniel zíral, ona ta hodina i víc, ráno, když některé vč vyrazí dřív, může být rozhodujíc
Nemusí . V provoze 500 včelstev kraňky nakoupili kdysi nějaké singry , co lítaly úplně brzo od rána do večera . Zjistili , že z nich bylo míň medu všechno jakoby prolítaly .

Chladnovzdornější by měla být polská kraňska linie Szron , Kraňka s Primorskou , šlechtěno v provoze 1000 včelstev i na malé buňky na varrou . Lítají prý při nižších teplotách .U chovatele co má kde co z evropského výběru , i na varrou , byla letos vybrána mezi 5 nejlepších .
Chladnovzdornější byly také některé Kapatky.
Myslel jsem, že tam, kde je nějaký zdravotní problém, tak se mohou vyrojit, aby se ho zbavily. Asi záleží na povaze toho zdravotního problému.
(17.07.2019 13:24)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]
(17.07.2019 11:04)JrM napsal(a): [ -> ]Goro ,
Nevidím problém s tím , když někdo řekne BF , ale s tou reklamní manipulací kolem toho , která na to navazuje a další věci .

Bójíš se, že tej reklamě podlehneš ty nebo máš strach o ostatních?
Strach že podlehnu reklamě ? Tvé ignorování vstupních informací není optimální .

A co třeba kdyby mi jen nevyhovoval probíhající výplach mozku? Možná že tobě to vyhovuje, když ti někdo chce namočit do hlavy a navykládat ti , že je to čisté šampaňské . Někomu to třeba vyhovuje .
Jen k ty udajny reklamne.Co se tak nekam zajit zeptat co to je reklama.Neustale tu je pobidka ze zde jde o reklamu ale na to je toto dost slabe misto (bez jake koli urazky VF jako takoveho) na to aby to melo nejaky vetsi efekt vzhledem k poctu nastevnosti zdejsich stranek a poctu reg.uzivatelu.Dal vim jen o reklamne v MV a pak par inzeratu takze JrM reklama se v dnesni dobe dela krapet jinak komunismus davno skoncil a ten kdo tomu jen min.rozumi zi potvrdi ze daleko efektivnejsi by bylo hodit sit na FB,WAP a dalsi takze reci o reklamne na BF jsou ....Jinak dekuji vsem zakaznim kterejsem zde diky poveromosti a reklamne ziskal za 3 roky vas bylo urcite aspon 10 kteri jstesi diky zdejsimu foru mne nasly.A to se vyplati proto nejspis budu dal v teto solidni reklamne na Buckfast nadale pokracovat.Jinak samozrejmne kdo chce vedet vic nez jen info jedna baba a ma vazne zajem zameri se na zahranicni fora kde je nasobne vic uzivatelu nez zde a udela si obrazek sam bez vyplachu mozku at uz od JrM ci odemne a rekl bych ze to za to stoji(neni se ceho bat dnesni technologie prekladu vam prelozi vec dostatecne na to aby se to lehce pochopilo,problem nastane v hovorovych frazich nebo odbornych nazvoslovi.Cerpat info jen od tech par prispevku co napisu o BF by bylo posetile a o formace o NEBF ale mozna krizencich ponecham uplne mimo..
Mňa napríklad by zaujímalo, aký používajú genetický materiál chovatelia originál BF, ktorí už vedia reagovať na požiadavky trhu tým, že "vylepšujú" pôvodnú BF napríklad i v tom, že už vedia využiť i jarné znášky, ako uvádza KTM... Predsa desiatky rokov trvalo, kým línia BF uzrela svetlo sveta v definitívnej podobe. Keď všetky "vylepšenia" originál materiálu- čiže kríženie s inými líniami jej jeho bastardizácia...Vychádza to tak, že i i tie originál BF, ktoré vedia dostatočne využiť i jarnú znášku, zákonite musia byť už jej krížence...Čo na to KTM??
(18.07.2019 10:45)JrM napsal(a): [ -> ]Strach že podlehnu reklamě ? Tvé ignorování vstupních informací není optimální .

A co třeba kdyby mi jen nevyhovoval probíhající výplach mozku? Možná že tobě to vyhovuje, když ti někdo chce namočit do hlavy a navykládat ti , že je to čisté šampaňské . Někomu to třeba vyhovuje .

Jaký výplach? Mně do BF nikdo nenutí. Zkusil sem jich vedle skorovigorek a už jich nemám. Byly to zrovna ty s tým pomalým jarním rozvojem, pořádně chcely fungovat až v červenci a to už u nás spíš krmíš. Letos by to měly trošku lepší, někteří naseli slunečnicu, ale medovicu u nás máš leda vypálenů z medu. Ale to šecko neznamená, že tu budu argumentovat za každů cenu proti BF dyž sů s ňů někteří spokojení.
Je lepší Carnica nebo Buckfast?

to daniel
Slechteni BF ma svoje jasne dany pravidle,vzdy ma chovatel urcity cil ale ten se sotva projevy u pokracujicich chovatelu skonci odchodem puvodniho nelze to napodobit.Navic kazdy slechtitelsky cil se da aktualizovat,pozmenit.To co pises o bastardech je hloupost nastuduj si nejdriv nevo malo o slechteni vcel,udrzeni urceneho cile je prakticky nemozne ani to snad nejde urcite ne po delsi dobu .Gaussova krivka je dana a neměnná.To co popisujes tak to je jako by jsi chtel stejnou kranku jako byla pred 50 lety.To proste neni mozne..V cem vidis zakladni problem pokud je linie BF ktera je vice zamerena na svetly med a ostatni vlastnosti by mely se co nejvic priblizovat a i kdyby byly v necem odlisne v cem vydis ten problem??Jako ze by BF mela byt jak pres kopirak u kazdeho chovatele a linie.Vis vubec proc BF vznikla a kam smerovala?A ten smer se zcela jiste zmeni jak doleva tak doprava smrti zakladetele.
(16.07.2019 12:37)KTM napsal(a): [ -> ].......Vedci urcily napr.dle Dawina Kranka 96% tak Kranky v ni nebylo ani 20% dle DNA .Nechapu tu vecnou snahu o ochrane Kraanky a to kouzelne slovicko "geneticky zdroj" vsem brzo zlomi vaz az se DNA krapet vic rozjede nechranite zadnou Kranku ale krizence ala bastard majciho s Krankou podobnost z 15-30%.
Kdo chce zajima se a vi kdo ne tupe veri tomu cemu chce.JrM vubec nemuze vedet co to bylo za vcelu kterou si nechal nekdo a vse prezila.Stejne jako vedci urcily ze Dawino je totalne nepresne tak casem sami zjistite ze to co chranite ani Kranka neni.Stejne jako DNA pomaha chytat a ussvedcovat pytlaky slonu jednoho dne "rozbije hracky i vam".

Nechci nějak více zasahovat do vaší diskuse, ale protože jsem v ČR možná jediný, který se zabývá současně morfometrickou analýzou Dawino i analýzou mikrosatelitní DNA, některá vyjádření zejména KTM se mne přímo týkají.
V současné době mám dostatek čísel na srovnání obou metod. Starší data analýz DNA pochází z laboratoře ing. Kotta a švýcarské laboratoře Apigenix, kdy byly porovnávány výsledky stejných vzorků z měření oběma metodami. Dnes jsou k dispozici i naše novější srovnání z doby před dvěma lety. Například jednoduchý koeficient korelace je 0,78 (0=žádná shoda, 1=dokonalá shoda). Tedy údaje KTM jsou spíše jeho přání, které je otcem myšlenky. Metoda Dawino má svá omezení zejména v prvních generacích křížení mezi plemeny. Proto se v současné době pracuje na vlastní srovnávací databázi mikrosatelitní DNA, která bude brzo sloužit zejména chovatelům kraňky. Na několika místech u nás se na šlechtění kraňky pracuje a obchod není na prvním místě. Na rozdíl od některých z vás jsem proto přesvědčený, že opravdová šlechtitelská práce i ochrana genových zdrojů kraňského plemene v ČR má smysl, protože všichni nemůžeme nakupovat- někdo musí také tvořit, aby bylo později kde nakupovat a k tomu nám import cizích plemen opravdu nepomůže. To je dobře srozumitelné zejména těm, kteří se jakoukoliv šlechtitelskou prací zabývají.
Mám pane doktore otázku, zda jsou u nás genové zdroje udržovány inseminací, nebo jsou tato včelstva volně pářena např. na oplozovacích stanicích?
Opiram sva tvrzeni o znacne mnozstvi vydanych zahranicnich materialu ktere neni problem prostudovat a potazmo i v odbornych prekladech ktere vydava ČSV.Predpokladam ze materialy vydane vedeckymi institucemi v zahranici jsou dobrym voditkem.A pokud to dobre chapu a mam spravne informace na spravne srovnani DNA vzorku musi byt opravdu obrovske mnozstvi takze mi tak nejak nejde pochopit z ceho a kdo to v nasi male zemi financuje.Ano souhlasim ze je potreba ochrany genovych zdroju Kranky u nas o tom zadna ale toho lze pokud vim dost dobre dosahnout pouze inseminaci a nerozumim tedy jak by se toto dalo hatit.
Ochrana Kranky ano o tom neni pochyb nicmene neni mozna vynucovanim a protipravnim zakonem a ja opravdu nerozhodoval o vstupu do EU a podpisu Lisabonske smlouvy a neustaleho vnucovani te jedine spravne vcely u nas coz neni proste dost dobre mozne.A jsme zase u jednoho a toho sameho jinde to jde ale u nas ne,coz je minimalne zvlastni.A toto neustale odmitani a zatajovani,maskovani jenom povede k nehoraznemu bordelu nic jineho.Jsem tedy velice zvedav az budou uvedena data k dispozici a jak se to bude rozchazet s dosud publikovanymi pracemi.
1746

Tak pane Petříku, hluboce smekám. Od vás, právě od vás bych tedy nečekal jasné, stručné a víc než srozumitelné stanovisko této kvality. Ještě párkrát takto a zase začnu reagovat na vaše příspěvky. Tohle je frajerský postoj jako od chlapa! Díky Honzo. Pane Honzo.

Na co by asi tak byly spešl včely na medovici když v té oblasti nejsou lesy a už vůbec medovice. Zase je tam akát, slunečnice a další. "každej chvilku tahá pilku", my máme medovici a vy zase akát, přece se kvůli tomu na sebe nebudeme mračit. A vo tom to je, řekl by Milan Pitkin.
Dycky se snažím byt jasný a stručný. Omáčku mám rád na oběd Tongue
(18.07.2019 19:23)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mám pane doktore otázku, zda jsou u nás genové zdroje udržovány inseminací, nebo jsou tato včelstva volně pářena např. na oplozovacích stanicích?
Genové zdroje jsou u nás udržovány kombinací inseminace a páření na oplozovacích stanicích. Čistou inseminací nelze šlechtitelský chov dlouhodobě udržet. Taková cesta by byla tou nejkratší cestou do pekel. Již tak omezený genofond kraňky v ČR nelze dále zužovat. Navíc se ukazuje, že brzy nebude (snad kromě Slovinska) kam pro kraňku zajet. Jedinou cestou je chovatelský okrsek s nějakou formou právní ochrany. Pro příklad můžeme jít třeba do Německa, kde takto chovatelské okrsky kraňky, tmavé včely a buckfast fungují a pravidla (alespoň na papíře) jsou velmi přísná.
pro KTM:
Literaturu týkající se morfometrie i analýz DNA mám dobře přečtenou. Jsem za to dokonce i částečně placený. Pokud vím, tak tyto metody jsou porovnávány pouze z pohledu pokračujícího vývoje analytických metod, který by neměl ustrnout. Starší méně přesné by mělo být nahrazeno novějším a přesnějším. Takto bude analýza mikrosatelitní DNA brzy nahrazena metodou SNP........přesto to neznamená, že by mikrosatelity byly k ničemu. Souhlasím s Vámi, že nelze úspěšně takto formulovaný zákon prosazovat silou, stejně jako nelze přesvědčit přesvědčené. Vy si myslíte, že za tím bordelem, jak píšete, stojí chovatelé kraňky a oni si mohou myslet, že ten bordel děláte vy....
Ano pane doktore presne tak.Naprosty souhlas.Prave jsem myslel ze v dnesni podobe udrzet cistotu mozne neni nejde jakoli zabranit prisnunu jinych vcel(a nemusi se nutne jednat jen o BF) do blizkosti oplozovacky.Bez toho jak pisete ze budou nastavena pravidla pro okrsky kde opravdu je to hodne prisne,ja byl na nasteve a postih napr.za trubce v opodnaccich bylo nejen spousta € ale i vylouceni na tento a s moznosti i na pristi sezonu z op.stanoviste.Osobne jsem prihlizel jak vcelmistr osobne prohlizel kus po kusu vse kontroloval nejen papirove.Samozrejmne techto mist neni mnoho ale jsem presvedcen ze i u nas by se jich naslo dostatek a byly by hojne vyuzivany.Chranena op.stanice dokaze opravdu rychle posunout chov dopredu.Keez by takto uvazovaly ti co maji.S tim bordelel s vami newouhlasim v tom ze ja neevadim vinu na chovatele Kranek predevsim za ten bordel muze stat a cast lidi v ČSV kteri to nechteji resit dalo by se prece dohledat kdo by to mel resit urcite to nejsou chovatele kranek bohuzel moc neverim ze by tu byla nejaka vetsi snaha toto resit nekomu to bud vyhovuje nebo nechce pouzivat mozek.
Tahle situace je krajne nevyhodna jak pro chovatele Kranek tak jinych plemen.Ano prave o tu presnos jde,ale ja si stejne chtel jen rypnout do zatvrzeleho "Krankare" nejsem fanatik co nenavidi Kranku to ani nahodou.Ono ve finale je jedno jak se to jmenuje dulezite je ze chraneny okrsek by neuveritelne pounul a hluboce ukotvil zadane vlastnosti.Bez toho se to neposune ani z jedne strany.A ano u nas by to muselo byt se silnou pravni ochranou.
KTM.... presnos jde,ale ja si stejne chtel jen rypnout do zatvrzeleho "Krankare" ......
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nikoliv . Já jsem uvedl zcela jasně něco jiného . Uvedl jsem zřetelně a jasně toto :

30.06.2019 20:22
,,Ale mě nezajíma jestli jsou kraňky , nebo to jde spíš do původní včely , atd. a podobně .
Mě zajímá jaké mají vlastnosti , schopnost přežití a na kolik to ty budeš prasit a sabotovat své okolí a přidělávat práci a ztráty jiným , také mně. Jak budeš pomáhat ovlivňovat můj život . .........
Všemožně prosazovaná kraňka je nesprávný manipulativní výraz ." ---------------------------------------------(byla to odpověď pro KTM, tak že ji zaznamenal )

Tak že KTM si sám sobě protiřečí už jen v té jedné jediné větě : ,,prave o tu presnos jde, ..... do zatvrzeleho "Krankare " ...

Pokud to někomu nepřipadá jako vědomé lhaní od KTM či jiných , jako to zmíněné močení do lidských hlav , tak to mají někteří vážný problém s hlavou .

Nějaká kraňka je jen zástupný problém .
Kdyby Buckfasty neměl KTM byly by cajk?
pro KTM:
Aby jste mne snad nepochopil špatně, tak trochu popíšu, jak vzniklou situaci vidím v souvislostech. Chovatelé kraňky jsou sdruženi v Uznaném chovatelském sdružení kraňky ČSV. Je to tedy sdružení při ČSV a nelze to chápat izolovaně. Stejně jako teď Vy mluvíte nadšeně o buckfast, tak před 50 lety s nadšením sdružení vznikalo. Ing. Veselý a kol. museli o správnosti cesty přesvědčovat svou odborností a srovnávacími pokusy. Od té doby se chování včel (v průměru) změnilo k nepoznání k lepšímu. Chov kraňky má již u nás tradici, chovatelské sdružení má dostatek odborníků i síť na distribuci plemenného materiálu, i když do ideálu to má daleko. Stát formou dotací i novelou plemenářského zákona spíše proklamativně vyjádřil sdružení podporu třeba právě proto, že má za sebou výsledky a je schopno fungovat bez větších importů a kraňka sem prostě patří. Vy jste dovozem cizích včel vytvořili problém, se kterým bude potřeba něco udělat. Teď jste, myslím, na řadě vy s přesvědčivým vysvětlováním, že jste schopni fungovat jako perfektně organizované šlechtitelské stanice buckfastky v Německu s vlastními ostrovními oplozovacími stanicemi a inseminační službou- bez tohoto zázemí totiž kombinační křížení nelze odpovědně provádět. Jinak budete pouze rozmnožovací chovy závislé na materiálu dovezeném v rozporu s veterinární vyhláškou, a které budou produkovat matky v různém stupni překřížené místní včelou. Do té doby si před vámi stát na zadek nesedne a bude si vás vysvětlovat jako lidi vezoucí se na módní vlně, která brzy pomine. V Evropě je totiž zřejmé vystřízlivění z mísení ras, které zničilo místně přizpůsobené populace a spolupodílí se na zvýšené citlivosti k nemocem. Státy budou v budoucnu podporovat místně přizpůsobené včely, i když mu někteří včelaři budou házet klacky pod nohy.
Stejně tak chovatelské sdružení kraňky bude muset pracně vysvětlovat nutnost legislativní ochrany genových zdrojů kraňky- tedy, že má odborníky, schopnost čistotu okrsku zajistit a kontrolovat a co je hlavní- že bude mít zajištěnu smluvní podporu včelařů uvnitř okrsku. Ani před námi si totiž stát na zadek nesedne, je mu to víceméně ukradené.
Ovšem rozdíl tu je oproti situaci před 50 lety, kterou si trochu pamatuju z vidění malochovů, ne tak orgánů, které v tom mohly něco udělat.

Abych byl stručný (nebude to úplně krátký štěk, tohle fakt krátš nejde). S K jsou čím dál větší problémy, vyberu jen tři - neochota sbírat medovici, vlhký med a špatná "potence" trubců. Včelaři před r 1965 měli jiné, ale taky problémy s "místně přizpůsobenou včelou" a vyřešila je K. A jak správně píšete, Vúvč Dol, ing Veselý a tedy řešil se příchod nové, vhodnější včely, ale na úrovni státem placených výzkuníků. A při vší úctě k vám, chtít po KTM, který se musí živit prací, nemá potřebné vybavení a zázemí v podobě státem placeného týmu vědců atd. atd. je celkem, jak se nyní vyjádřit korektně?

Z dětství si pamatuju, že sem byl dovoz K nelegální a že stát, kterému jsou jeho občané ukradení, jak píšete správně a já dodávám, že nejen ve včelařině, už tenkrát, ten proklínaný komunistický, tak ten taky vyvíjel tlak aby zilegalizoval K. Jak se to podařilo Veselému prosadit je dnes už zapomenuto, přesněji, já to nevím, mám povědomost, že tehdy se stát neúspěšně pokoušel zničit soukromé drobnovčelaření a dokázat včelařství provádět pod stát lesy, stát statky a jinými státními podniky a kdosi tupým hlavám u ÚV KSČ nakukal, že pomocí nové včely, do té doby nelegální, se to možná podaří. Přesněji, že se konečně podaří dokázat malovčelařům, že je socializmus nepotřebuje. Proto se Ing Veselý mohl K věnovat.
Toť moje, logická domněnka, opřená o paměť, kterou mám na věci, co mě neživí víc než skvělou. Ano, přesně v tomto duchu se bavili tehdejší dospělí a já si to pamatuju. Hlavním aktérem byl, pokud si pamatuju, jeden včlař z JBC, kamarád mého otce a jak jsem viděl gratulaci ve Včelařství, tak tento pán ještě žije a do stovky mu moc nechybí. Ano, velmi vzdáleně a v dětském věku, ale byl jsem vlastně při tom. A takových ostrůvků, jako byl ten v JBC, bylo po republice hodně a ti lidi o sobě věděli a postupovali společně. (bez internetu, mailů, mobilů atd)

Nyní je situace jiná, sice nám vládnou stejně tupí mocipáni bez zájmu o lidi, jak správně píšete, ale fintu s prosazením K se dnes nepodaří zopakovat (taky nesmíme ignorovat fakt, že se tomu tak stalo v době Pražského Jara a kdoví, jak by to dopadlo kdyby pánové jako ing. Veselý "zaspali" a akce Kraňka se dočkala Husákovy normalizace!).
A pak tu tedy budeme včelařit s poloegální včelou a riskovat bastardizaci a budeme vděční nožitelům za to, že nám sem lepší včelu, která se po všech stránkách jako lepší jeví, dovážejí a rozmnožují.

Ekonomika Německa (a taky rozloha) je nesrovnatelná s naší a tudíž i možnosti Německa ve šlechtění včel jsou jiné a tak dále, a tak dál.

Sám přiznáváte, že s K jsou vzrůstající problémy a za sebe se domnívám, že možná nastal čas K opustit, už taky vzhledem ke klimatické změně. K je původně včela horská a jinde v jiné souvislosti jsem před pár dny tady na FV naznačil, že právě končí dočasný výkyv počasí v Evropě ke chladnějšímu klimatu, ke kterému došlo po výbuchu sopky na Islandu před více než 200 lety a Evropské počasí se vrací do normálu. K tomu asi celoplanetární klimatická změna k teplejším globálnímu klimatu a najednou horská K přestává fungovat stejně, jako tu hromadně hyne horský smrk ztepilý. Ten odtud během pár let zmizí úplně a já se jen obávám, aby se Kraňka neodporoučela taky. Zatím na to všechno ukazuje.
Proto moje rozhodnutí jít do BF a ne podlehnutí nějaké módní vlně, na to jsem už moc starý a pamatuju si mnohem víc souvislostí, než tu lze napsat. I tak málokdo dočte až sem a stejně si myslí své a na paměti a varování "starého protivného dědka" kašle.

Já nevím, zda je řešením BF. Vím jen jistě, že je v krizi lepší udělat něco, než neudělat vůbec nic.
Tak nejak by to melo pokracovat takze ČSV to trvalo řekněme urcite 10-15 let to přesvědčování?
Samo ČSV brani vzniknuti dalsich uznanych chovu v tuto dobu není mozne aby tady vznikl uznany chov BF a to by jste vy mel moc dobre vedet muzete to na nejakem RV navrhnout protoze svaz se vsemozne snazi tomu cela leta branit..Tim svaz sam podporuje k tomuto bordelu a jsme u toho opet jen penize a dotace.Napr.Kyvalka to jak to tam vypadá (byl jsem tam pred asi 6 lety) to je vic nez jen ostuda.Stacil by jen jeden jedinej schopnej manazer ve vedeni Svazu ale to prece nejde ze.Jinak nemate pravdu ze jsou matky dovazeny s rozporem s veterinarni vyhlaskou.Pro SVS je dovoz tak jak je nastaven naprosto v poradku(samozrejmne trasovani,vysetreni na mor atd.) a nema na dovoz matek zadne vyhrady ten problem vznika na ministerstvu ktere v rozporu a protizakone vyzaduje souhlas na dovoz a pouze vcelu medonosnou kranskou.Navic samy chovy ČSV toto porušují a prdej na to např.loni byly vydany jen 4 povoleni na dovoz.Modni vona to asi tezko ta uz by davno v cizine pominula.No zvysena citlivost vuci nemocem misenim plemen urcite je ten nejmensi problem ktery zpusobuje uhyny nejen vcel.To je chaba argumentace i kdyz na ty prave strujce a nicitele zivotniho prostredi si nedovolej utocit neziskovky,strana zelenych a dalsi.Tak mocny chemicky konglomeraty jsou.Takze asi tak hledat v tom vinu jinych plemen ve zvysene mortalite je tak trochu alibismus ale i logickej obzvlaste kdyz ti na nejvyssich pozicich ČSV kandiduji za hnuti jehoz predseda Babis ma nejvetsi zajem na tom prodat co nejvic tech sracek.Klidne si tu politiku promazte ale je to pricina a dusledek tohodle problemu.Takze ano je snazsi urcit ze problem je v jinych plemenech.Je to snazsi.Jen mi jeste pane doktore vysvetlete jak muzou jina plemena za to ze pri inseminaci je zapotreby nasobne vetsi mnoztvi trubcu pri odberu spermatu Ten sami problem je v nekolika dalsich chovech dle mych info a toho jak tamtamy duní.Po jake dobe pane doktore vy povazujete vcelu za mistne prizpusobenou dane lokalite a v jakem poctu vcelstev?jinak s ins.problem nemam za kapacitu povazuji jednoho vaseho (ČSV)elitniho slechtitele ktery mi ji zajistuje vcetne mnoha uzitecnych rad a presto ze se spolupodili vyznacnou radu let na slechteni Kranky vic nez 15 let ma stanoviste s vetsim nez malem mnozstvi BF(smozrejmne ze tajne prej by ho dle jeho slov "sežraly zaživa") a vase obavy nema a v problematice se vyzna.Jinak osobne (nechci aby to vyznelo povisene nebo arogantne)v samotne inseminaci po technicke strance problem nevidim od pristiho roku se do ni poustim neprijde mi to tak slozite dalece slozitejsi a bez zkusenosti tezko proveditelne je jak pisete vy najit spravny smer a vedet co s cim inseminovat.A zaroven stale chova Kranky a problem v tom nevidi.
Referenční URL's