Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ten problém má mnoho háčků, háků a uzlů. Na prvním místě to utahují peníze, dotační peníze. Pak to jsou hospodářské výhody a zase peníze produkčních chovů. To jde proti sobě.
Tady je zásadní omyl ten, že se spojuje ochrana genetického fondu s "hospodářským plemenem". Včela kraňská nechť je zakonzervována v původním stavu a je skutečnou rezervou pro budoucnost. Úplně mimo tento chovatelský cíl musí přijít "včela" (bez potřeby příslušnosti k rase), která je konkurence schopná, zdravotně odolná s dobrým hospodářským výnosem. To tu chybí, to jsme s Jirkou Přesličkou plánovali, ...
Stejným způsobem přišla na svět BF. BF tedy já chápu jako přístup k řešení problému, způsob, metoda, styl,..., chovatelský cíl bez podmínek na původ a exteriér.
Včela kraňská (čistá) to není schopná poskytnout a to, co se tady děje bude stále horší a horší, živelné.
Právě, že jde o ty peníze, tak tomuto přístupu někdo brání. Kdo to je? ....
Alternativa ke Kraňce nemusí být jen BF, pokud budeme predikovat oteplování, mohla by to být italská a nebo když se oželí mírnost, tak možná karpatská. Mimochodem často slýchávám, že mezi včelstvy mají včelaři nějaké to ostřejší a velmi často s výborným výnosem. Nevím, proč je mírnost jedním ze stěžejních parametrů šlechtěníBig Grin.
Při majetkovém propojení VÚD a ČSV nevidím důvod tlaků na nějaké změny podkopávat si zaběhnutý business s K a hledat nějaké další cesty.
Smluvne osetreny chovatelsky okrsek je takova postsocialialisticka iluze,zrejme i k tomu byla urcena nesmyslna novela plemenarskeho zakona,nehlede na smerovani toku dotaci.Nelze nikomu nicim narizovat,ze v okrsku AB bude chovat pouze jezevciky a ne ovcaky.
Naopak oplozovaci stanoviste nekde v horach,to by smysl mnelo,ale kolik lidi by ho vyuzivalo je ve hvezdach.
Mistne prizpusobiva vcela je od mista,typu snusek,podminek stanovist,regionu atd atd,a to rozhodne nebude dnes nabizeny a dotovany brojler,byt s nejakym % podilem kranky,ktera se propaguje k univerzalnimu pouziti.Zkousel jsem radu matek,cast jich byla naprosto k nicemu,protoze zarila pouze na repce a byla k nicemu v lese,na rozdil od "mistni" populace vcel,ktera v lesich vyhledava snuskove zdroje od nepameti,byt jeji vlastnosti zuslechtila sirena kranka,kterou pouzivam v podobe F1 u nekolika trubcich vcelstev od jednoho ze slechtitelskych chovu na Vysocine (2-4 matky kazdy rok)..
Bohuzel az na 1 vyjimku je vzdy strci mistni neuniformovany material bez modre krve v lese do kapsy.Cim pak to je? O vcelu,ktera exploduje na repce a v cervenci sedi doma tak nejak moc nestojim,na rozdil od vcelaru,pro ktere je repka jeden ze dvou zdroju snusky.Tady je ta propagovana univerzalnost na prd.
Já chcu včelu co nosí od jara do podzimuBig Grin, ale po pravdě, nejaké to kilo medu oželím, hlavně dyž to bude bez problémů s úhynama. A mosím to rychle zaklepat na dřevo, 5 roků v pohodě.
No neviem- čo s tým,keď napríklad niekto nakočuje s včelstvami nesúcimi znaky BF zámerne neuvádzam pravé BF/ v čase keď očakávate oplodnujuce prelety matiek z oddielkov, vyrojených včelstiev- nakoniec po začatí liahnutia plodu od takto sprznených matiek zistíte,že to o čo ste sa snažili je min. rok v prdeli- akurát si môžte si zadovážiť matky na ich výmenu. pravda ak nechcete aby sa váš chov postupne degradoval. A že žlté či oranžové včely /trúdy/majú voči šedej v boji o matky /zrejme kranskej /navrch to je pravda. To ma najviac štve....postupná degradácia určitej urovne chovu šedej ,,domácej ,linie.. to je sposobené silnou reklamou matiek BF z Dánska, Polska ..
Jenom pár krátkých reakcí na otázky,které byly asi směřovány na mne:
Tom.50:
Pokud se lépe podíváte kam všude se přirozenou cestou kraňka rozšířila, tak možná změníte názor, že kraňka je horská včela (např. Horní Rakousko- Mistelbach a kmen Sklenar)........
KTM:
- Veterinární vyhláška č.382/ 2003 Sb. O veterinárních požadavcích na obchod se zvířaty...par.50, odst 1- k importu je třeba veterinární osvědčení (TRACES) a souhlas ministerstva zemědělství. Na pekařovské stránky jsem pověsil kopii dopisu ústředního ředitele SVS z loňského roku, který regionálním ředitelům ukládá souhlas ministerstva vyžadovat a případy nedodržení vyhlášky předat České plemenářské inspekci.
- Inseminuji již nejméně 30 let a trubců k inseminaci potřebuji stále stejně, pokud dobře zvládnu jejich odchov. Rozhodující spíše než objem spermatu je počet spermií, který se dostane do spermatéky. To však více záleží na zralosti trubců k inseminaci použitých. To však zjistíte, až budete inseminovat. Budu Vám držet palce, opravdu to není nic složitého. Chce to jen výdrž.
- Za místně adaptované plemeno je považováno plemeno chované 50 let plus 6 generací (podle definice, kterou používá Národní program genových zdrojů zvířat)
P. Holub:
Není důvod usilovat o tu nejčistší kraňku, ale taky není důvod hledat spásu v jiných plemenech. Pokud se vrátíme zpět k opravdovému šlechtění, tak si vystačíme s tím, co máme doma. To však musíme přestat dělat rozmnožovací chovy rakouským chovatelům kraňky a německým a jiným chovatelům buckfast.
JosPr:
- pokud považujete pravidla v ochranných pásmech německých šlechtitelů za výplod postsocialistických blouznivců, tak musíte mít pravdu...
KTM .... jak muzou jina plemena za to ze pri inseminaci je zapotreby nasobne vetsi mnoztvi trubcu pri odberu spermatu ... ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Některé singry měly násobně víc spermatu a kam došly ve vztahu k varroaze ?
Jsou takoví co si pochvalují víc spermatu ve stříkačce od BF .
JENOM ŽE JIM TO POTOM TOTO BF UHYNULO ! A TO S TÍM MALÝM MOŽSTVÍM SPERMATU JIM ŽIJE !!!



Tom50 ...vyberu jen tři - neochota sbírat medovici, vlhký med a špatná "potence" trubců. --------------------------------------
Ale další už nevyjmenuje .
Neochota sbírat medovici padá . Je to jen o ignorování faktů co zde bylo řečeno tedy ignoranství . Tu neochotu nabourávají třeba linie z provozu 1500 včelstev , kde třeba medovicovou vigoru ruší a upřednostňují na les svou , kraňskou .Selektivní informace .
Vlhký med -- , technologie, výška komínu a heterozní efekt třeba jen u dělnic mají svůj vliv .
Špatná potence trubců , ---- klidně může být špatná , důležité je to co potom přežije, ne to co se hodí inseminátorovi do stříkačky ,aby měl míň práce .
Naopak jakoby dočasně malá potence odpovídá přirozenému napodobování systému míchání spermatu , Susan cobey . Matka lítá dokud se nenaplní a dělnice pak mají větší genetický rozptyl a záběr i výběr z panušek . Navíc se tím statisticky sníží vliv té konkrétní kombinace a vyroste vliv matky , tak že se to dobře správně otestuje pro trubce z té matky .

Tak ted už asi vážně naposled,už mně to skutečně nebaví.
To nařízení a požadavek Ministerstva je totálně protizákoné a nemá oporu ani stébla trávy.Není prostě možné toto v členském státě EU vyžadovat.
Dokáže te si přestavit někoho,kdo bude podnikatel ve včelařství a podá stížnost na OSN do Ženevy pro


Protizákonné kontakty a dohody
. Zakázány jsou proto, že omezují hospodářskou soutěž. Mohou mít mnoho podob a nemusí být zúčastněnými společnostmi oficiálně schváleny. Nejčastějšími jsou:

stanovení cen
rozdělení trhu
dohody o rozdělení zákazníků
dohody o omezení produkce
dohody o distribuci mezi dodavateli a prodejci, ve kterých dodavatel určuje ceny, za které se bude prodávat zákazníkům.
Za protisoutěžní lze považovat veškeré dohody a výměny informací mezi vámi a vašimi konkurenty, které vám zajišťují nižší míru strategické nejistoty na trhu (např. ohledně výrobních nákladů, obratu, kapacity, marketingových plánů apod.).


A těch dohod je daleko víc,to je jen namátkou a tady si na to dokonce udělají vsuvku do zákona.Týká se to i chovatelů co včelaří jako nepodinkatelé a je v EU zákonech o co se opírat.
Vážně máte pocit že je to stále v pořádku podle Unijních pravidel.
A já se těšil,že když mně SVS dvakrát napráší,že konečně dostanu do ruky ten papír s pokutou za dovoz bez souhlasu,nevím jaká je doručovací doba ale po víc jak roce dost pochybuji že něco přijde,zřejmě si to někdo uvědomělej zde pročítá.
Ani omylem bych pokutu nezaplatil,vůbec neznamená že si to někdo za vlastních chtivím zájmem někam vsune a že je to v pořádku.

podle mně ty okrsky blbost nejsou,jen si vážně nedovedu u nás představit,že se udělá okrsek BF pak někdo zaklepe u zarytého krankare a ve jmenu Acta non verba mu utratí nebo spálí včelstva(tak to v DE funguje a kdo poruší zákon toho okrsku lehce o včely přijde).
Jenze ty Okrsky by musely být spravedlivě do obou táborů a to si dost dobře nedovedu představit.

Co vím určitě,je že pokud se to nebude řešit holt na místech vyhraje ten s vyšším počtem včel a kdo se bude svému chovu věnovat.Ty včely tam pak postupem času převládnou.
Na jakem zaklade se ten okrsek vytvori? Je sumafuk ktereho plemene. Osobne silne pochybuju,ze podle nejake ceske legislativy lze nekomu narizovat co kdo bude chovat.
No to je právě to co jen těžko půjde težko se včelaři dohodnou a nebylo by možné vyhovět všem.
Neznám přesné podrobnosti ke vzniku okrsků DE ale tam je to natvrdo ošetřeno zákonem,musel by se zmněnit zákon a nějak to rozvrhnout což u nás o to jistě zájem není a nebude.Tak není jasné podle čeho by s to určovalo a kdo by o tom rozhodoval,já bych proti tomu nebyl,ale je nad slunce jasné že k tomu nedojde..
proto si také myslím,že zvítezí to čeho v daném místě bude více a bude schopné se to udržet.
Není nic jednoduššího, než projet lpis a vytipovat si místa, kde nikdo kolem není a nejsou tam obce. Sice nikdo garantovat nebude, že se tam neobjeví někdo nový, ale potenciál pro chov to bude mít.
Potencial pro oplozovaci stanoviste na zaklade dohody a souhlasu mistnich nekde v horske krajine mozna,ale tezko to tlacit nejakym omezenim,narizenim,zakazem,jak by si mozna nekdo predstavoval.Ta doba je davno pryc..
Doupov, alebo Libava ?Wink
Myslím si, že rovnako, ako vzniklo umelé plemeno Bukfast, môže sa vyšľachtiť aj dalšie umelé plemeno. Čistá Kranka, sa dá udržať len prísnou veterinárnou inkvizíciou. Súčasné krížence fungujú rovnako ako Kranka a chovať ju len pre rodokmeň je vznešená úchylka. Nechal by som to na prirodzenú selekciu.
V Tatrách či Alpách, kde jsou na to vhodné terénní podmínky.
Ta česká úchylka nás stála 30 let stagnace. Za tu dobu se tu NIC nestalo, jen hromadných úhynů přibylo.
(19.07.2019 14:29)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Alternativa ke Kraňce nemusí být jen BF, pokud budeme predikovat oteplování, mohla by to být italská a nebo když se oželí mírnost, tak možná karpatská.
Oželet mírnost se nemusí .
Karpatskou ukrajinskou kraňku jsem viděl mírnou ,delší rozebrání v tričku ,bez jakékoliv kukly ,bez zakouření , bez jakéhokoliv žihadla nebo obtěžování .

Dybus má kontakty a bere prý občas něco z Rumunska .
Rovněž rumunský výzkumák má něco vybráno na varrou , byl tam český autobus se včelaři .

(20.07.2019 8:41)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Za tu dobu se tu NIC nestalo, jen hromadných úhynů přibylo.
Ty přibyly všude . Profesionální naříkávači naříkají všude .

Pokud vím , tak nic nebrání se domluvit s Mladou Boleslaví a platit jim za oplození na jejich oplozovačce , jak je to jinde běžné. Raisigl má své oplozovací místo . Je to o dohodnutí ale hlavně o tom co stojí za ustájení do oplozovačky .
(19.07.2019 14:43)JosPr napsal(a): [ -> ]Smluvne osetreny chovatelsky okrsek je takova postsocialialisticka iluze,zrejme i k tomu byla urcena nesmyslna novela plemenarskeho zakona,nehlede na smerovani toku dotaci.Nelze nikomu nicim narizovat,ze v okrsku AB bude chovat pouze jezevciky a ne ovcaky.

Pane Josefe, já si dovolím nesouhlasit. Sám si zavádím BF, ale to neznamená, že souhlasím s tímto vaším tvrzením. Jezevčík i ovčák neodlétá někam nekontrolovaně a nevrací se domů a tam někde nekontrolovaně neoplozuje jiné čuby. Stát je tu aby hájil zájmy všech občanů a dokud se tu většina shodla na Kraňce, hájí zájmy kraňkařů.
Furt se tu bavíme o důsledcích a nejen v tomto vlákně. Příčinou je ta stagnace, kterou zmiňuje pan Holub. Pojďme společně najít a pojmenovat příčinu té stagnace, prapříčinu (příčinu příčiny) a s tím se snažme něco udělat. Lacinější a jednodušší je co říká pan Gross. Nakonec přesně to se už děje třeba tím zaváděním BF. A nejen té, bohužel se sem může dostat i něco "nebezpečného" a nakonec se jako "nebezpečná" může ukázat i BF. Dokud stát ignoruje zájmy včelařů a hájí něčí zájmy nad obecnou potřebou může se lehce stát to, co pamatuju z dětství - neskutečně agresivní mikrovčelstva s výnosy 12-15 kilo.

Klimatická změna je všude viditelný fakt a dohadovat se lze jen o tom, zda je její příčina ryze antropogenní, nebo jen částečně a nebo vůbec (za mě je správně C). Buďme spravedliví, před 30 lety se tohle nevědělo jistě, dnes už ano. A z toho plyne ta stagnace. Už výše zmíněné víme jistě (sucho a odcházení dřevin, co sem nepatří, vidí skutečně každý - snad vyjma slepých) a nyní se pojďme pobavit o tom, zda se s tím dá něco dělat a případně jak a kdo změně brání.

Nakonec se ukáže, že se to "nějak samo vyvrbí" metodou Gross. Včelaři nebudou na těžkopádný státní moloch čekat, vývoj se nezastavil a jak píše KTM svoje motto, mnozí se snaží přirozené hledání včřelařů postavit mimo zákon. Co s tím nevím. Od toho bychom si tu neměli měřit pindíky, ale zkusit se na něčem shodnout.
Jasně, prázdná sláma furt dokola se mlátí nejsnáz a nikomu se tím neublíží, hlavně nemít jasný názor a koule a furt relativizovat.
(19.07.2019 14:29)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Alternativa ke Kraňce nemusí být jen BF, pokud budeme predikovat oteplování, mohla by to být italská a nebo když se oželí mírnost, tak možná karpatská. Mimochodem často slýchávám, že mezi včelstvy mají včelaři nějaké to ostřejší a velmi často s výborným výnosem. Nevím, proč je mírnost jedním ze stěžejních parametrů šlechtěníBig Grin.
Při majetkovém propojení VÚD a ČSV nevidím důvod tlaků na nějaké změny podkopávat si zaběhnutý business s K a hledat nějaké další cesty.

Karpatka nieje pichava...sredneruskaja ano,ale tak ako nase bežne včely..žiaden extrém..je to uhol pohladu,ak je niekto zvyknutý robit v trenkách,tak sa mu zdajú agresívne aj komáre Smile .. Na youtube najdes aj bf čo trieskaju do kamery..u mna boli aj cimalovky take normalne,bez rukavic žihadlo bezna prax..osobne nemam rad včely ktoré vobec nepichajú..pride mi to neprirodzene..mal som takeho sklenara..ani sa nepohli z plástov..vadilo mi to take vcelstvo..doma na terase mam jednu elgonku..rovno oprety ulik o stol..opekame grilujeme,nestalo sa za mesiac ze by si niekoho všimla čo len jedna včela..ked sa im postavim pred letač tak čakaju vo vzduchu kym uhnem..narozdiel od toho sklenara ale po otvorení "žijú" pracujú,tak to nevyzera az tak neprirodzene..
Podme k téme - buckfast - čo je to dnes ? V porovnani s tým co nazval/vyslachtil brat adam..dost sa v tom zacinam stracat ,priznavam bez rypania.. Na zahanicnych strankach pod nazvom buckfast vidim rozne križence ligustici s monticolou,sahariensiskou,ale aj iránsku medu či iberijsku včelu..u nas sa chovaju vacsinou singre/sklenare a ich pokolenia do f xxxx a domace zmesky z toho vzniknute.... Pribuda bf,osobne nemam ani neplanujem ale podla toho co mi hovoria rozny nadsenci (a je ich dost co sa zastavuju na debatu) tak viem ze bf sa sem vozi ostošest..ligusticu vacsinou ani nepoznajú nieto ze by ju niekto kupil.. Z toho mi vychadza,ze oranžové rite ktore sa objavujú dost vyrazne v poslednych rokoch budu krizence s bf...a bohužial u nas su to včelstvá ktoré stoja za starú bačkoru..kde je chyba neviem..inde to samozrejme moze byt ine.
(20.07.2019 8:32)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Doupov, alebo Libava ?Wink
Myslím si, že rovnako, ako vzniklo umelé plemeno Bukfast, môže sa vyšľachtiť aj dalšie umelé plemeno. Čistá Kranka, sa dá udržať len prísnou veterinárnou inkvizíciou. Súčasné krížence fungujú rovnako ako Kranka a chovať ju len pre rodokmeň je vznešená úchylka. Nechal by som to na prirodzenú selekciu.

Myslím ,že prirodzená selekcia jedine povedie k zvýšenej bodavosti, k utlmeniu vlastnosťí ako medovosť, tiež zvýšené rojenie .. myslím ,že treba hodnotiť včelstvá a horšie brakovať ,lebo platí čo som napísal. Tiež jedna matka s oranžovým potomstvom vie cez rok pokaziť veľa vyrojených včelstiev a oddielkov-to by človek ani nepomyslel. Myslím ,že sú žltý ,či oranžový trubci veľmi dominantný oproti takzv. kranskej sivej sivočiernej farby, - to bude a je hlavný problem. Prirodzená selekcia- neviem Albert či som ťa správne pochopil...
Myslel som to tak, že nezabránime dovozu a kríženiu. Každý si kúpi super matky a budeme musieť vyberať z ich potomkov.
Referenční URL's