Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Proc si lzes psal jsi o me najdi si to sam narozdil od tebe tu mam i jmeno a hrozne jsi machroval o nic ti nejde a najednou se chovas jak dite.
ZADAM TE ABY JSI UVEDL NAVOD JAK SE POZNA SPATNA MATKA KTERA KLADE V OPLODNACKU?? Slo hlavne o to ze pokud by jsi se ozval vcas tak jsem ti bez problemu poslal matku jinou co na tom nechapes???v tyhle zime ji posilat nebudu takze bud ti poslu z Jara jinou nebo ti vratim penize ale ty tu machrujes a pak se chovas jak malej.navic vcelar kterej necha takhle dojit vcelstvo k zahube je u me patlal davno jsi musel vedet ze je spatna takze si reseni rozodni sam a nech si svoji Jesitnost doma a racionalne to poresime..
(29.10.2016 0:31)pavell napsal(a): [ -> ]No na konec jich mám 10. Ty tři co jsem o nich teď psal mi přišly 17.6 a 23.6 již všechny 3 kladly. Těch dalších 7 mám od druhého chovatele, ty mi přišli o něco později a ty jsou v pohodě, jsou z nich krásné včelstva.

A za pár let Vám všichni v okolí "poděkují". Buckfast je sám o sobě kříženec nepříliš vyrovnaných vlastností, otec Adam zmixoval všechno, co kde našel. Jsou ideální pro chovatele matek, v praxi to nejde delší dobu rozchovávat, pak silně degradují vlastnosti.

Jinak žlutou barvu můžou mít i včely s příměsí vlašky. I Ing. Veselý prohlašoval, že i u kraňky může být pár žlutých pásků.

Memento mori - Rio Claro. Tam také vedla dobře míněná snaha do pekla.
Myslim ze uz tu bylo predesleho straseni a bubaku dost..
Bratr Adam narozdil od 95% moc dobre vedel co dela a makal na tom celej zivot.....
Celý svět, na rozdíl od nás, jde do pekla. Stojme za svou kraňkou se žlutými tergity.
(03.11.2016 10:56)Vladimír Lněnička napsal(a): [ -> ]A za pár let Vám všichni v okolí "poděkují". Buckfast je sám o sobě kříženec nepříliš vyrovnaných vlastností, otec Adam zmixoval všechno, co kde našel. Jsou ideální pro chovatele matek, v praxi to nejde delší dobu rozchovávat, pak silně degradují vlastnosti.

Jinak žlutou barvu můžou mít i včely s příměsí vlašky. I Ing. Veselý prohlašoval, že i u kraňky může být pár žlutých pásků.

Memento mori - Rio Claro. Tam také vedla dobře míněná snaha do pekla.

Asi takto. Jsou u nás včelaři co preferují kvůli prevenci proti krádeži bodavá včelstva. Je tu spousta včelařů co jim je vlastně jedno co chovají a rozchovávají ze svého co jim přežije nebo co má nejlepší výsledky.
Z tohoto hlediska je zanesení genů BF jen jakési oživení krve a to krve, která byla šlechtěna na odolnost proti roztočíkovi včelímu a nosemě, na mírnost a užitkovost.
Ano, geneticky nebude BF tak stabilní a navíc dalším křížením z kraňkou se ty vlastnosti mohou měnit. Nicméně pro ty co si chovajjí a vybírají to své to bude jedno neboť se jim na jejich způsobu včelaření nic nezmění a ti co si šlechtí na protikrádežní bodavost bude možná další vítaný zdroj.
Ostatní zásadoví kraňkaři budou své čisté chovy udržovat inseminací.

Jinak to peklo "Memento mori - Rio Claro" se zdá pomalu mění ve spásu:
Citace:The future predicted in that article has arrived. I have heard, from three sources in the natural beekeeping community, that conventional beekeepers are secretly buying feral AHB colonies and queens. The reason is simple. AHB colonies live with and don’t succumb to varroa because they were never treated for the problem.

v překladu asi takto:
Budoucnost předpovězená v tomto článku nastala. Slyšel jsem ze tří zdrojů v komunitě přírodně hospodařících včelařů, že konvenční včelaři potajnu nakupují divoká afrikanizovaná včelstva a matky. Důvod je jednoduchý. Afrikanizované včelstva přežívají a nepodléhají kleštíkovi neboť nebyla nikdy ošetřována na tento problém.
Z tohoto zdroje : Varroa Mites: No-Treatment is the Best Treatment

Takže bych to neviděl tak černobíle. Možná nastane i doba kdy i my zde budeme kupovat za drahý peníz afrikanizované včely Big Grin

Včely se přizpůsobí a dokonce i mnozí včelaři se přizpůsobí změnám (klima, znalosti, šlechtění, nařízení SVS), no a ti nepřizpůsobiví budou raději bubákovat s peklem co nastane když ... ... se začne chovat BF.
Přeji všem přizpůsobivým i nepřizpůsobivý klidné spaní a neustále překvapující včelaření.
Jirka
Již jsem psal vznik rezatek u mne Praděd ve většině včelstev a darované dva matečníky od ins.matky Singr z obou matek po oplodnění půl jejich dcer růžových, po dalším rozchovu některé matky žluté včetně dcer, některé pouze kroužky některé šedé. Čím žlutší matka tím mírnější, ale větší výpadek plodu, šedé menší výpadek plodu ale větší bodavost. Také mají kratší životnost, jinak pracovitost větší než u ostatních včelstev, staví velké matečníky, jejich matky jsou větší a vosy se do úlu neodváží, problém je výběru matky nechával jsem déle plodovat. Letos jsem odstranil poslední F3, za SingrF1 a mám zase vše šedivé.
(03.11.2016 9:57)KTM napsal(a): [ -> ]Proc si lzes psal jsi o me najdi si to sam narozdil od tebe tu mam i jmeno a hrozne jsi machroval o nic ti nejde a najednou se chovas jak dite.
ZADAM TE ABY JSI UVEDL NAVOD JAK SE POZNA SPATNA MATKA KTERA KLADE V OPLODNACKU?? Slo hlavne o to ze pokud by jsi se ozval vcas tak jsem ti bez problemu poslal matku jinou co na tom nechapes???v tyhle zime ji posilat nebudu takze bud ti poslu z Jara jinou nebo ti vratim penize ale ty tu machrujes a pak se chovas jak malej.navic vcelar kterej necha takhle dojit vcelstvo k zahube je u me patlal davno jsi musel vedet ze je spatna takze si reseni rozodni sam a nech si svoji Jesitnost doma a racionalne to poresime..

KTM nejsem si vědom že bych tě někde jmenoval, myslím na začátku tohoto sporu a snad ani pak, pokud ano moc se omlouvám. Pokud bych se ozval včas? Nelezl jsem do nich moc často nechtěl jsem jich nějak rušit a byla doba loupeží, byl to dost silný oddělek a až teď podzim jsem se zhrozil jaký je z něj žebrák. A jak poznáš špatnou matku v oplodňáčku? To fakt nevím já jsem pro chov matek v plemenáčcích kde má matka prostor ukázat co umí solidní chovatel matek by podle mě neměl chovat matky na tak malém plástu, tam fakt nic nepozná. Nemyslím že jsem ješitný, děkuji za výměnu matky pokud bude fakt kvalitní rád ti ji zaplatím. Přeji ti vše dobré Pavel.
Myslím si, že v tomto vlákně hodně chybí to podstatné a to je vědomí zodpovědnosti a respekt k druhým. Existuje přeci velká variabilita uvnitř plemen, kmenů i linií. I když budete inseminovat jen jedním trubcem, budou rozdíly mezi jednotlivými sestrami a to nemluvím o dědivosti vlastností. Je to mnohem složitější v tom, že práce chovatele není nikdy dokončena a hodně se dá zkazit na dlouhou řadu let jedním neuváženým krokem. Když není dostatečná šíře plem. materiálu, není kam se vrátit, je to skutečně cesta do pekel.Bratr Adam zemřel v .r 1996 a ten jednotný a jasný přístup, který on nastolil u sebe, prostě není ani v rámci BF organizaí. Např.jeho kdysi hlavní kmen vlastně neexistuje. To co se sem BF dováží /Švédsko, Dánsko/ je s příměsí "sahariensis" a tu ustálenou linii s ní, která dosahovala cca 150% medného výkonu proti jeho hlavní linii, tak tu do ní nikdy nezapracoval a předal ji Švédům.... Zřejmě zapracovala jeho chovatelská intuice a zkušenosti. Že to není tak jednoduché svědčí to, že než mu vyšla nějaká kombinace BF x saharská, tak to se stalo až po 11tém dovozu. Dovozu, ne matce a těch kombinací, co udělal a pak dále zafixovával vlastnosti. Kolik to bylo matek a komibnací, než jedna vyšla? No a nyní někdo říká, že rozchovává BF. Promiňte, nerozchováváte, ale jen množíte, to je rozdíl. Pomocnou rukou ale může být rodokmen, který je u BF přesný a navíc veřejný. Nevím o tom, že by něco podobného, tj něco jako společná plemenná kniha, existovalo u nás u kraňky. Pokud nemáte zajištěnu kontrolu páření,množíte bez ohledu na své okolí. To by mi kolegiální moc nepřišlo a do budoucna je to krátkozraké. BF vznikla původně jako kříženec vlašky (z ligurských Alp) s trubci původní anglické včely, ale je to především výsledek tvrdé práce Br.Adama a tzv. kombinačního chovu a ten má svá pravidla. Není bezuzdné křížení, jak se možná mnozí domnívají. Něco podobného ale probíhalo při šlechtění kraňky. Prosil bych, aby se nemíchali dohromady rozdílné věci, protože začátečníci mohou nabýt dojmu, že je to jedno a může se vlastně cokoliv a bude to OK. To ne. Jinak BF je plemeno, ne pouhý kříženec, pane Lněnicka. Pokud BF s něčím jiným křížíte, je to v F1 kříženec. Projeví se zde heterozní efekt, zvýšený výkon....... Uděláte li ale zpětné páření, máte zase BF. Alespoň tak to br. Adam uváděl.
Pokud bych dnes porovnal standard kraňky u nás s tím, co zveřejnil ing. Veselý a E. Lysý v r. 1967, tak je nutné také poznamenat, že dnešní "kraňka" u nás je v mnohem horším stavu, než byla dříve, atd., atd., atd. Přitom to byl právě DOL který zlikvidoval označení, Sklenar, Troiseck, proto, že to jsou údajně obchodní známky. Omyl. Třeba právě tyto 2 kmeny se od sebe diametrálně lišily plodovým rytmem, snahou o uchování pylových zásob a především citlivostí na nosematózu. Pro někoho zcela nepodstatný rozdíl, že? To je dle mne cesta do pekel, ale skutečná v kontextu s varoázou.
U nás v MB před 50-ti roky chovali chovatelé kavkazanku, kraňku, tmavou, o 15 km dál makedoniku, vlašku a přeci zde nebyly zlé včely. Ne proto, že si každý dělal co chtěl, ale že např. trubčí včelstva nebo nová byla za mřížemi a chovatelé se domlouvali co kdy , kde ,kdo a co s čím bude pářit. Samozřejmě to nebylo dokonalé, ale něčeho dosáhli a proti dnešnímu stavu v ČR to byli Páni chovatelé.
Nevím, jestli jsme vůbec schopni nebo ochotni se nějak domlouvat, spolupracovat navzájem v širších oblastech. Ono asi včelařům ani nejde o nic jiného než o to mít med, případně mírné včely a hotovo. K tomu jsou kříženci v gen. F1 téměř ideální. Mělo by jít ale v prvé řadě od výběr, který by se přibližoval přírodní selekci a alespoň částečně ji napodoboval. Protože jinak budeme neustále zažívat to ,co se opakuje čím dál častěji, co znovu některé začínají děsit. Tady perlivá slova nepomohou, ale poctivá včelařina bez závisti a hlavně chemie (nebo nadměrné chemie).Ale ani tady to nejde bez zodpovědnosti a případné pomoci sousedům. Chce to ale jiný úhel pohledu, než je ten současný.
To je můj skromný názor. ld
Konečne správny a pravdivý názor,ktorý zastávam aj ja.Ak si bude robiť každý čo chce,dopadne to zle...
Dvíham všetkých 10 prstov.Díky Leoši.
(03.11.2016 11:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Celý svět, na rozdíl od nás, jde do pekla. Stojme za svou kraňkou se žlutými tergity.

Tím myslíš tady tyhle Vigorky?
http://vcelarstvihavelka.cz/
[Obrázky: Vigor.jpg]
(03.11.2016 13:38)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... chovali chovatelé kavkazanku, kraňku, tmavou, o 15 km dál makedoniku, vlašku a přeci zde nebyly zlé včely.
...a chovatelé se domlouvali co kdy , kde ,kdo a co s čím bude pářit ...

Dříve to domluvit se asi šlo. Otázka je zda je to možné nyní, kdy jedno sdružení má vyhraněný názor a jede jak bagr co válcuje vše co mu stojí v cestě neboť dotace jsou pro chovatelské sdružení určitého plemene a ty jsou nade vše. Pak se divte partyzánům a neschopnosti se na něčem domluvit - vlastně oboustranně - a že tu návrhy na chovatelské okrsky, oplozovací stanice byly.
Kdo je pak zodpovědný za ten nastávající chaos - ti co chtějí chovat co je jinde běžné nebo ti co o tom nehodlají ani uvažovat, hledat řešení a domluvit se .

Víte ono bohužel spousty věcí jak ve státě tak ve firmách i domácnostech se řeší způsobem - Až se to (s prominutím) posere, tak se to začne řešit.
Takže zatím jak to vypadá jsme v té přípravné fázi, kdy zatím z nikoho nic nevábného nevypadlo. Chce to čas, ono to časem vyjde a pak nastane objektivní nutnost to řešit.
Nevím jak mám k těm různým návrhům přistupovat, protože mám pořád pocit, že navrhovatelé jen navrhují a čekají, kdo to za ně udělá. A když už se najde někdo, kdo něco chce začít a nenajde demokratickou podporu většiny okolo sebe, tak začne prezentovat, že za to může ČSV.
Možná čekají až si ty návrhy někdo přečte a začne o nich bez předsudků a věcně jednat.
Jinak ta přípravná fáze než se to po ... může trvat dost dlouho. Sice nevím komu to vyhovuje, někdo na tom i vydělává, ale beru to prostě jako realitu dnešního života.
Když naučíš okolní včelaře základní pravidlo a to, že včelař sám sobě chovatelem matek, tak na tom nevydělá nikdo, jen včelař. A na to BFku nepotřebuji.
Pokud se ti daří to učení základního pravidla a BF ti nikdo nevnucuje, tak můžeš zůstat v klidu.
Plošné úhyny, jsou k tomu jako stvořené, aby se dařilo a daří. To je prostě příležitost, ale ne každý je toho schopen využít.
pro pavell,

souhlas plemenac je lepsi,ale valna vetsina chovatlu jede v oplodnackach,jednak uspori vcely a je s nima min prace atd.atd,ja byl u nekolika velkych chovatelu a vsichni maj oplodnacky nekteri par plemenacu..a ja proste zajel vse na oplodnacky,
hlavne jsem zjistil ze vymena spatne matky je u solidniho chovatele samozrejmosti takze tak to beru i ja samozrejme se ti ozvu a obe dve nevalne matky ti poslu a platit je nechci,jen me popudilo ze to ani nevim a to ze bych poslal starou matku,to bych nikdy neudelal.
adresu mam vcetne kontaktu takze jsem rad ze jsme to mozna krapet vyhrocene vyresily a matky ti urcite vymenim beru to jako samozrejmost a mozna si pres zimu spichnu par plemenacu ale jen plemenace mit nebudu je snima jina prace.....
(29.10.2016 14:20)pavell napsal(a): [ -> ]jedna možná přežije ta obsedá 6 rámků, žádný zázrak ale přežijí i na 4, ta druhá co včely mění tak už vůbec neklade ...

6 uliček chomáč včelstvo mi předloni udělala z jednoho rámku plodu 39*24 od konce července do října Průchová matka - jeho švýcarka řízla němkou , kraňka . Ve špatných podmínkách , vitální , silný plod bez mezerovitosti , přibývala na síle lépe než jiné . Hnala to dopředu na hranici stresu , ale bez zvapenatění , i když byly tímto naočkovány .

Tak že jestli tato uváděná síla 6 r. z této síly plodu (5r 39*17 koncem června) je u oddělku BF KTM standart , tak opravdu nic moc .
To bych vzhledem k těm řečem čekal víc .
Jrm to ale nebyl oddelek odeme,pouze matky a nepovedly se...a na hodnoceni je cas na jare....
tady je oddelek odeme.....

(28.10.2016 10:29)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Nevim proc furt zijes v pocitu, ze te nekdo napada. Ano byl jsem si u tebe pro oddelek a mluvil jsem se vcelarem, ktery tomu opravdu rozumi. Myslim, ze mas dobreho ucitele. Je to opravdu kapacita nejen tim, co o vcelach vi, ale i svym vystupovanim a pristupem. Mimochodem oddelek dneska zimuje na nizkem nastavku 39*17 a dvou nastavcich 39*24 na volne stavbe. Od zacatku cervence myslim, ze to je slusny vykon. Tohle mi zatim nedokazala zadna kranka. Takze z moji strany spokojenost.
Kdyz jsme v tematu cena matrk nepokladam tvou cenu za nijak zavratnou ani premrstenou. Prodavam v podstate za stejne Cny
(03.11.2016 19:39)KTM napsal(a): [ -> ]pro pavell,

souhlas plemenac je lepsi,ale valna vetsina chovatlu jede v oplodnackach,jednak uspori vcely a je s nima min prace atd.atd,ja byl u nekolika velkych chovatelu a vsichni maj oplodnacky nekteri par plemenacu..a ja proste zajel vse na oplodnacky,
hlavne jsem zjistil ze vymena spatne matky je u solidniho chovatele samozrejmosti takze tak to beru i ja samozrejme se ti ozvu a obe dve nevalne matky ti poslu a platit je nechci,jen me popudilo ze to ani nevim a to ze bych poslal starou matku,to bych nikdy neudelal.
adresu mam vcetne kontaktu takze jsem rad ze jsme to mozna krapet vyhrocene vyresily a matky ti urcite vymenim beru to jako samozrejmost a mozna si pres zimu spichnu par plemenacu ale jen plemenace mit nebudu je snima jina prace.....

Dík Martine. To zní férově. Za tu starou matku se ti omlouvám, ale fakt tak vypadá.
Referenční URL's