Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě by spíš zajímalo, jak je to s udržením čistoty krve BC u nás, protože bez inseminace je to v Čechách nemožné díky převčelení kraňkou. Jestli to někdo rozchovává, kdo to řeší pravidelným dovozem z ciziny?
(18.04.2015 22:06)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Dobře porušuji ,že se již nebudu vyjadřovat, a to z důvodu útoku na naše matky singer.Cool
http://translate.google.cz/translate?hl=...rev=search
Pokud si nevěříme, tak potom žijeme v prolhané době. neboť jsem člověkem důvěřivý a pokud mi někdo něco řekne ,nemam mu proč nevěřit a ja proč neříkat pravdu. A pokud o ni lžou nebo se mýlím, tak je to na pováženou. A tím to se pro tento případ omlouvám a chovejte si třeba trilobity.WinkCoolBig Grin

Že je to 100% kraňka ti řekne 100% chovatelů leda u nás. Smile

POkud čtu, on tam Singer nepíše že je to 100% kraňka. Asi nerad lže,Cool jak by to mohl tvrdit, pokud to není inseminované. A to tam má nebývalé podmínky-okrsek pro oplození.

To je právě to co tady v ČR není a pak je zbytečné a podle mě naivní tvrdit že je tady nějaká chovatelská práce - leda s inseminací.
To by tady musely být velké a dlouholeté chovatelské okrsky zavčelené po dohodě a při spolupráci sousedních včelařů..
Zajímavé, že vždycky když slyším argumenty pro jednotnost a silnou velkou organizaci že to skončí max u dotací a ne u praktičtějších, podstatnějších a penězi obtížně nahraditelných věcí. Z těch praktických možných výhod - nevím skoro o žádné, že by se realizovala.

Když se člověk podívá podrobněji na nabízené "čisté" matky - tak zjistí že je velmi často to od chovatelů jejichž počet včelstev je tak na hranici aby vůbec dělali matky, ne aby si to ověřovali, prováděli selekci. A když na to někdo z jejich řad vyjímečně upozorní, jak se stalo, tak je jimi ukamenován.
200Kč dotace je prostě důvodem aby se prodávalo a chovalo cokoli.
Jirko.
ADD1
včela kranska, je ji rodiče kranska nešlechtěna (ano s přimesy našich matek, a .....)
Jedna se o základní typ, tedy pokud se ukonči šlechtěni začnou se objevovat vlastnosti původního plemene KRANKA.

Včela BC hybrid složen v závislosti na čase z mnoha druhu a kmenu matek.
rodiče miš maš. V závislosti na čase se zase vrátí vlastnosti rodičů, a Kterých. To znamenal že se pro udrženi, stále musí opakovat jeji šlechtění.

V Rámci udrženi Biodiversity se mají zachovávat čista nebo podobném stavu včelstva (matky, abychom měli stále z čeho brat základní genofond,
Proto by měla byt kranka v některých místech stejně jako další druhy držet i izolaci pro budoucnost.
Jak a proč držet uměla plemena BC v čistém stavu ,neboť bez zásahu člověka se neudrží.


Jsem snad u nás jediný, který chce abychom se nevrátili v čase na zpět. Udělejme referendum, napište články, o zkušenostech a zeptejme se včelařů co chtějí. Hybridy se využívají u mnoho zemědělských zvířat, ale také zůstávají chovy ,které udržuji čisté linie. pro následné křížení. Ale my máme včely ty nezavřete doma jako dobytek a by se dále samovolně nekřížil, Včela je oplozena trubci z celého okolí. Jsme včelaří a máme také morální odpovědnost. Uvědomujeme si to. Že jen výnosy medu, nerojivost,atd nejsou nejdůležitějšími vlastnostmi
vypadá to že jsem v Čr posledním včelařem s krankami. Poslední Mohykán. A teď mne ukamenujte, Jsem zvědav zda a jak se vyjádříte. Berte můj jednoduchý popis za laicky, a odbornici by měli vše vypsat, tak jak je to přesně. Prosím již mne necitujete, ale napište svůj ucelenynázor.

Prosím o vyjádření odborníku, na genetické , šlechtitelské atd úrovní. ale již toto je snad jasné obyčejným včelařům.
Základní předpoklad pro udržení čehokoli v čisté podobě je zajištění původu ze strany matky i otce. U včel inseminace nebo ostrovní oplozovací stanice. Pokud se toto opustí, prosadí se to, co je v okolí. S čím se matky páří.
Chov, tak jak se provádí, biodiversitě určitě neprospívá. Tomu naopak prospívá chov různého typu a původu. Produkce velkého počtu jedinců stejného původu genetické spektrum zužuje.
K izolaci a zachování kraňky pro budoucnost. K tomu je dotační titul genové rezervy a je dotován cca 500.000,-Kč ročně. Nikdy jsem se o tento zdroj nezajímal. Pokud ho budete chtít využít, můžete popátrat, kde je a jaké jsou možnosti využití.
BK není hybrid. Je to kulturní plemeno vzniklé kombinací různých genetických zdrojů. Dlouhodobým šlechtěním došlo k ustálení vlastností. Tak vznikla i jiná plemena. Hybrid je finální produkt dvou homozygotních rodičů, který se dále nemnoží (F1). Tak se to obvykle chápe. Jinak jako hybrida můžete chápat i potomstvo různých ekotypů stejného plemene (například Vigor, ale i Havlínovo 745x152 je vlastně hybrid).
Pokud je zájem nevrátit se v čase zpět, tak proč ČSV začal chovat a šlechtit včelu tmavou? Po období ataků chovatelů tmavé včely vzniklo bez předchozích diskuzí s členy ČSV uznané šlechtitelské sdružení. A do dnes nikdo neví, kdo ho založil, jaký je záměr a kde se včely chovají. Mám pocit, že je to všechno účelové a chovatelské nadšení to postrádá. Možná že s novými dotačními pravidly a zrušením dotace na matky to všechno vyšumí do ztracena. A začne konečně konstruktivní diskuze.
(19.04.2015 9:41)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]V Rámci udrženi Biodiversity se mají zachovávat čista nebo podobném stavu včelstva (matky, abychom měli stále z čeho brat základní genofond,
Proto by měla byt kranka v některých místech stejně jako další druhy držet i izolaci pro budoucnost.
Jak a proč držet uměla plemena BC v čistém stavu ,neboť bez zásahu člověka se neudrží.


Jsem snad u nás jediný, který chce abychom se nevrátili v čase na zpět. Udělejme referendum, napište články, o zkušenostech a zeptejme se včelařů co chtějí.
.........
Prosím o vyjádření odborníku, na genetické , šlechtitelské atd úrovní. ale již toto je snad jasné obyčejným včelařům.


A za to že tady nic takového není nemůžou ti co chovají BF a jiná plemena.

Kdo je tady ta mocná organizace co to řídí?
Budeš se muset jít zeptat tam.

Tayd ti nikdo z nich neodpoví.
(17.04.2015 0:08)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Kraňka versus buckfast.
Je to do určité míry také věc přesvědčení a osobního vkusu. Jakýsi druh náboženství. V neposlední řadě ale i věc důvěry ve správnost šlechtitelských postupů té či oné skupiny chovatelů. Není správné zatracovat někoho za to, že důvěřuje něčemu jinému, než já. Soužití chovatelů různých plemen včely medonosné je možné.
Bylo by ideální porovnání výkonu. Testace vlastností je základní kámen každé šlechtitelské práce. To se u nás nedělá. Proto také nelze mluvit o šlechtění v pravém slova smyslu.
má volba je buckfast a nemějte mi to za zlé.
-Kraňka versus buckfast. - To je takové zjednodušení , že to úplně musím vypustit.
-Nevím s jakými chovateli se stýkáte , ale testace vlastností se u nás dělá .
-Nezatracuji Vás , že důvěřujete něčemu jinému , ale neschvaluji , že k propagaci tohoto používáte upravené informace na hranici pravdivosti .
- žádnou velkou podstatnější důvěru v chovatelské postupy té či oné strany nemám ,vídím občasnou slepotu všech táborů , včetně jejich metod , tak že jsem v tomto značně nestranná osoba .
-Na soužití chovatelů různých plemen se potichu těší hodně chovatelů , kteří nehájí zájem českých včelařů , ale svůj . To umožní zakonzervovat současné , ale i nové peněžní toky , způsob systému F1.
Jen se k tomu přidá ještě F1 kraňka * BF . A tento heterozní efekt je zajímavý , i když o něm vůbec nemluvíte . Tak že vlastně hrajete do karet současnému stavu . Těší se , že bude co napravovat a ta zmiňovaná případná pozdější bodavost ,která bude variabilní , to je ve skutečnosti jen jedna položka . Divím se , že nemluvíte o dalších .
Proto žádnou skutečnou oponentu nečekejte .
-Druh náboženství to taky je , ale vy právě vytváříte také další druh náboženství , který od toho od Veselého není zas tak odlišný , jen má nahoře jiný kabát .
-Porovnání výkonu je výborné , ale na každém stanovišti zazáří jiná linie , jiná včela , proto jsou výsledky manipulovatelné , což si myslím , že se i občas v minulosti stalo při zavádění kraňky alpského typu a odstranění toho původně chovaného z vyžších chovů .
To by mě zajímalo - ta testace vlastností.

Jak to probíhá, jak si může zájemce o matky od reg.chovatelů zjistit jak a kde byly jejich matky testovány. Plus výsledky.

U skotu to je běžné dle stejného zákona který se vztahuje i na včely.
Před rokem jsem napsal, a dostal tuto odpověd.
(02.03.2014 19:15)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]
(02.03.2014 14:46)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]volba pro buckfasty, s ohledem na spotřebu zásob, sezení, mírnost bez kouře, se potvrdila.

A koľko rokov si robil výzkum? Zaujíma ma to, lebo bratovi Adamovi následné overenie trvalo niekoľko desiatok rokov pre dané prostredie.

Proto prezentuji zde mé soukromé zkušenosti, které bohužel nejsou ještě moc průkazné, z ohledem na krátké období.
Pane Křapko. Matka elgon nepřijata, primorska staví volnou stavbu 4,9mm, mírná,nerojivá. Macedonka pro agresivitu usmrcena. Anatolika mírná jako Kraňka, čili bez kouře nelez, mometalně víčkuje vrbu nebo čert ví co, nerojivá tak jako jiné BF co vlastním.

Singer není kraňka.....dle Kocha.
Tak ohledně toho, milý pan Koch musel sakra vysvětlovat rodině (firmě) Singer, jak to vlastně myslel. Co myslíte na koho to svedl?

(16.04.2015 11:03)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Nynější kranka je již novy ekotyp a přizpůsobila se během sta let.

Ona kraňka je tady už 100let?, že jde mluvit o ekotypu? Asi mi něco uniklo, nebo se někdo plete.
Tady toho uniká víc a nejen tobě. Vlastnosti při křížení se dělí 50 na 50..., to se musí Mendel obracet v hrobě. Případně na naši Včelu domácí byla v šedesátých letech minulého století připařována Kraňka, ale jak to, že tu naši Včelu domácí nemohl najít kolem roku 1900 učitel Fiala z Dědic na Vyškovsku, když na Ferdinadsku zakládal stanici na záchranu Včely domácí mi není jasné. Asi nehledal dostatečně, ale dnes je spoustě lidí jasné, že ta původní tu byla a až ředitel Veselý ji vyhubil.
Ale aspoň si člověk může udělat přehled jak kdo je na tom. Díky za toBig Grin.
(19.04.2015 16:07)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Asi nehledal dostatečně, ale dnes je spoustě lidí jasné, že ta původní tu byla a až ředitel Veselý ji vyhubil.
Chytáš se záměrně za slovíčka . Nevím přesně jakým slovem mám označit to co bylo v našich vyžších chovech ve 40, 50 a 60tých letech ,, PÚVODNĚ " předtím než byly všechny tyto matky nahrazeny alpskou kraňkou . Ale trochu jsem čekal takovouto reakci , hrdou na své teoretické znalosti .
Omlouvám se, že nejsem dostatečně starý, abych měl i tu praxi.

P.S. KaJi to zde už psal, důležitá je terminologie. A ono je rozdíl mezi připařováním, jak se zde snaží někteří nazvat akci Kraňka ala Veselý a změna plemene. To co probíhalo zde na Tovačovsku, byla plošná změna plemene.
(18.04.2015 22:06)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Dobře porušuji ,že se již nebudu vyjadřovat, a to z důvodu útoku na naše matky singer.Cool
http://translate.google.cz/translate?hl=...rev=search
Pokud si nevěříme, tak potom žijeme v prolhané době. neboť jsem člověkem důvěřivý a pokud mi někdo něco řekne ,nemam mu proč nevěřit a ja proč neříkat pravdu. A pokud o ni lžou nebo se mýlím, tak je to na pováženou. A tím to se pro tento případ omlouvám a chovejte si třeba trilobity.WinkCoolBig Grin

Já neřeším jestli si věříme nebo né a žádnou zatvrzelost a odmítavý postoj - jen palcuji příspěvky s kterými se ztotožňuji a s kterými né - tedy nic proti tvé osobě jak píšeš v emailu. Dovolil jsem si tedy zareagovat na nesoulad tvého příspěvku s mojí zkušeností a s článkem z MV. Víc v tom odporového není. Smile

Třikrát jsem měl Singer matky (dvakrát z rozmnožovacího chovu F1 - volně pářené, který prokazoval myslím cca 90% kraňské krve a jednou inseminovanou Singer ze šlechtitelského chovu z ČR) - pokaždé se mi ve včelstu objevovalo velké procento úlových včel letmým odhadem 30-50%, které na první pohled byli jiné. Nebudu více rozebírat jak je to možné - test podle křídel mi stejně dá odpověď jen mezi tmavou, kraňskou a kavkazskou - další plemeno test nedokáže určit a jinou metodu abych dostal odpověď jak je to i u inseminové matky možné (a na zalétávání včel nesázím, když tam byli i přes zimní období).

Argumenty proč nechovat jiné než naší kraňku mne nezískávají. Tedy s bodavostí je jen na včelaři, že nezakročí a takové včelstvo bude nadále trpět tedy tím mě v postoji nepřesvědčí nikdo. Smile V tomto má včelař velké možnosti ovlivnit kladné i záporné a jak psal KAJI dokázal to i u kraňky s bodavostí.
Pánové jak mám začít, kyž vy zkušení nejste ochotni se na čemkoliv domluvi. Já dofal že tady najdu zkušenosti,
třeba jako, tato včela je vhodná do 200 m,nad mořem tato podává vsledky třeba do 700 m.
Snad to není tady jen o penězích,, nebo že by se celej svět zbláznil a mamon zatemnil mozky.
Lobo57
Kladné vlastnosti
- modní záležitost - budeš in
- ?

záporné vlastnosti
- méně odolná vůči varroa d.
- sklon k loupežím
- velká cena matky s pochybností původu trubců
apod.
To jsou tedy ty důvody, proč ji ve světě chovají...
Krátce.
Mírné matky, nerojivé - které dělají i tichou výměnu. , s vysokým přínosem medu. silné včelstva, a nerozbíhavé včely, To Jsou přece i kranky , tak proč, sem dovážet jiné plemena, když to co potřebujeme máme doma. Není to jen záliba ,byt odlišný?
A jak Sami chovatele BC píší ,že si Váží práce Havlina a ing. Čermaka a dalších , proč tedy nechovají jejich matky? A maří jejich práci.Cool
A teď do mne BCkaři.Big GrinBig GrinBig Grin
(26.04.2015 11:03)Lobo57@seznam.cz napsal(a): [ -> ]Pánové jak mám začít, kyž vy zkušení nejste ochotni se na čemkoliv domluvi. Já dofal že tady najdu zkušenosti,
třeba jako, tato včela je vhodná do 200 m,nad mořem tato podává vsledky třeba do 700 m.
Snad to není tady jen o penězích,, nebo že by se celej svět zbláznil a mamon zatemnil mozky.

Nezačínej, bude to lepší.

Napřed si něco načti.

Že tady pár .... nemá jiné argumenty, než že ostatní obviňuije z toho že jim jde o prachy svědčí jen o autorech příspěvků, ne o včelách.

A pokud to nedokážeš odlišit?
lobo 57 ... určitě jsi správně pochopil, co ti chtěl KaJi říct?....
Nicméně máš pravdu, že forum je poněkud zahnojené, zkus číst např. starý příspěvky...
A dojdi na kurz... pak kup včely.
(26.04.2015 14:28)KaJi napsal(a): [ -> ][quote=
Napřed si něco načti.

Že tady pár .... nemá jiné argumenty, než že ostatní obviňuije z toho že jim jde o prachy svědčí jen o autorech příspěvků, ne o včelách.

- ,,Ale pokud někdo počítá při včelaření peníze, tak je na úrovni farmáře.
A ty kurňa počítají, tedy spíše nešetří, aby si pořídili pořádné plemeno, je jedno jestli krav nebo prasat. A stejně pak i včel. Doma si pak chovají z nostalgie českou husu atd. "


Ale nejsou toto náhodou Vaše slova ?
Netýká se to náhodou peněz co jste napsal?

Pokud vím , tak Vás nikdo neobvinil , že Vám jde o prachy . Neupravujete si ten výklad trochu hodně více jinak než bylo řečeno ?
Co se týče těch argumentů , není tady náhodou jednostranně vyžadováno , aby byly protiargumenty (ale jen ty) podloženy nějakou vědeckou studijí ?

Jaké argumenty by jste tedy rád slyšel , když je vlastně nechcete slyšet ?
Neplodné řeči o ničem co budou odpoutávat pozornost od jádra věci , budou pro Vás to pravé ?

Jaké jsou další jiné podstatné dopady kromě bodavosti , u chovu BF na okolí ?
Nemůžu si pomoci - ale já v mém textu nečtu žádné obvinění že za zaváděním BF je touha vytřískat prachy na prodeji BF matek ja bylo mnohokrát ve vlákně naznačováno odpůrci BF.

Předpokládal jsem, že na to kolega naráží.

A pokud bude BF ekonomicky lepší jak Kraňka, tak pak pokud se to prokáže je to důvod vzít to na vědomí.

Zatím nevím o farmáři který by se od BF vrátil ke Kraňce. A prodej BF matek je neživí, takže je to asi o jejich užitkovosti.
Referenční URL's