Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak samozrejme ze existuje. Pokud jsou v chovu dodrzeny urcite zasady. Neexistuje jenom spatne plemeno. Jeho kvalitu urcuji jeho chovatele.

Tak si objednej par inseminovanych z Dolu nebo Jablonan. Nekomu se muze zdat 80% hodne, ale zalezi na tom jak vysoko mas latku. Jsou dotacni mistri, od kterych je kazda matka chovna.
(05.11.2016 7:17)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Mam dotaz, existuje ve světě mezi zvířátky, nějaké uměle pokřížené plemeno, které by dlouho době, mělo dobré výsledky, aniž by nedošlo k jeho přešlechtění, k různým degeneracím. Děkuji za odpověď.

Nemusíme chodit daleko, stačí si odskočit k ČSV - Československý vlčák
Jrm

opet si tu lečíš jen svoje EGO...je to naprosto jednoduchý víš zazvonil telefon s dotazem zda jsem schopen dodat oddelek na 39x17 pokud nekdo chce na objednavku jinou ramkovou miru a doda si veci tak to se jako nesmi nebo co v tom hledas.....
proc rovnou nepriznas ze jsi absolutne proti BF a babras tu smesne poznamky????



Milane upřímě kolik tu znáš chovatelu matek kteri maji podobnou filozofii jako ty a to nemluvim o kvalite matek,,vis dobre ze ja nejsem proti Krance ale pravda je takova ze to co jsem koupil tady za inseminky byla casto tragedie..

Holt by muselo byt mnohem vic chovatelu jako ty plus ja vim jeste o dvou kterym nejde o dotace za matky ale o vcelareni...i kdyby jsi udelal desetkrat tolik matek nez mas objednano bude to malo...podle me je problem v tom ze valna vetsina vcelaru si matky nechova a neselektuje...
Jkl ocenuji ,ale piší tam Zvláštní nároky: Mimořádně náročné, ještě ne zcela ustálené plemeno, patřící výhradně do rukou zkušeného kynologa. Výchova bývá obtížná, vyžaduje hodně trpělivosti, zkušeností i citlivosti. Rád se pohybuje v přírodním prostředí.

Co s tím? to není pro každého. Muže to byt také u BF? Jak to je tedy s križením, přece co vytvoři člověk je nejlepší, neboť je¨človek neomylný.
(05.11.2016 9:16)KTM napsal(a): [ -> ]Jrm
opet si tu lečíš jen svoje EGO...
ze jsi absolutne proti BF a babras tu smesne poznamky????

Milý KTM , toto není léčení ega , to jsi u mě zatím ještě neviděl , protože to by tě ranila mrtvice .
Dále nehovoříš pravdu , že jsem proti BF . Jsem proti používání nepravdivým překrouceným neúplných selektovaných informacím s BF souvisejícím , majících za cíl, aby se měl zase někdo dobře a zaštiťoval se přitom tím nepozitivnějším ,nejodbornějším , třeba nějaká úzká skupina , zase na úkor veřejného prostoru .
(05.11.2016 0:25)Milan Havelka napsal(a): [ -> ].....lepší alternativu čeho? Jestli někdo nedokáže využít potenciál Kraňky.... jsi si jistej, že to dokáže s BFkou?Dodgy

Milane, jsme nicotný rozhádaný dvorek, ve kterém je neskutečný, dotacemi podporovaný, binec. Nemáme plemennou veřejně přístupnou knihu, za ty peníze! Co chceš chránit?, když nevíš co. Ty můžeš chránit jen to tvoje, na tvé včelnici. Co mají dělat ti ostatní, můžeš nám poradit?
tak zjevne ano protoze ty jsi ten kdo me narkl ze si opet protirecim co se tyka oddelku,,jeste jsi zrejme nezjistil ze oddelek jde udelat na jake koli mire bez ohledu na cem vcelaris jinak bys nenapsal takovou hloupost.....

kdy nam vsem teda ukazes poradnou matku ? rekl bych ze tu na to ceka vic lidi
Tyhle řeči o ničem mě hrozně nudí .
Prosím tě puso , vím že lze dělat jakékoliv oddělky na libovolné míře , tyhle zbytečné slova to je komunikace pro těžkopádné jedince .
Fotku matky ti neukážu protože nesbírám fotky , ale jiné věci , navíc tato otázka už byla zodpovězena , tak že to považuji za odpoutáváni pozornosti od podstatného a tím jsou informace :

- a) že kraňská matka mi udělala z jednoho r. plodu 6 uličkový chumáč od konce července do října (asi konce , už nevím přesně ) čili , že že byla zřejmě lepší brojler než BF od KTM .

b)Věta -,, Spíš to vypadá že u kraňky byl kýmsi cíleně zaveden jakýsi hybridizační program." ( od 70 let se mluví o tomto veřejně )
................................................................................​................................
Ale není toto spíše priorita celého systému šlechtění BF ?
U BF toto nevadí a u kraňky by to vadilo ?

dále -,, Chyba ale není na straně dovozců BF, ti hledají jen lepší alternativu, ale současných "šlechtitelů" Kraňky."
-----------(dobrý alibismus ).............................................................................
No a současní šlechtitelé BF jsou na tom snad lépe ???????
Žijí jen zpodstaty práce Br. Adama . Vše do času .

Titěra jezdí inseminovat do Německa, Rakouska , má možnost srovnání a řekl :
- ,, Stejných výsledku lze dosáhnout a dosahuje se jak s kraňkou , tak BF , je to jen otázka sledování záznamů atd." atd.

c)- jsou nabízeny inseminované hybridní matky, které dál ředí místní populace včel.
...........................................................
Tak to je vtip ?
BF snad neředí a navíc ještě tvrdě nenabouraná populace místních včel ?
JrM

muzes tu zverejnit vysledky sve prace a kde se daji ty super matky od tebe koupit???

zatim tu jen na tajnaka kricis a hazes ramena a pritom to ma vahu asi jako tvuj profil....GHOST to je tvuj profil.........
(05.11.2016 9:30)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Jkl ocenuji ,ale piší tam Zvláštní nároky: Mimořádně náročné, ještě ne zcela ustálené plemeno, patřící výhradně do rukou zkušeného kynologa. Výchova bývá obtížná, vyžaduje hodně trpělivosti, zkušeností i citlivosti. Rád se pohybuje v přírodním prostředí.

Co s tím? to není pro každého. Muže to byt také u BF? Jak to je tedy s križením, přece co vytvoři člověk je nejlepší, neboť je¨človek neomylný.

V mnoha směrech je ten vlčák a BF na tom podobně až na to, že volně nelítá. Obojí se musí hlídat, obojí ma jisté přednosti, obojí není zcela ustálené.

Jinak to křížení i mezidruhové někdy nastává i v přírodě. Ta pak sama selektuje a šlechtí - prostě Darvinova teorie vývoje. Člověk z tohoto pohledu nedělá nic nepřirozeného, jen pravděpodobnost, že se takové křížení náhodně v přírodě stane prostě popostrčí výše, za účelem šlechtění. Proti šlechtění snad nic nemáš, nebo je to dle tebe špatný člověčí výmysl a měl by se zakázat?

No a co se týká těch omylů, tak někdy mám pocit, že je dělá i příroda - třeba už tim, že stvořila člověkaAngel co se do všeho montuje.
JKl BF ale i Vlčak vycházejí z několika plemen. Na tom se můžeme shodnou. Souhlasíš. Ale bylo by toto pokřížení možné přirozeně v přírodě? Mohla by někdy vzniknout včela BF, která byla vytvořena z mnoha plemen. Mohlo by dojit v přirodě k pokřížení včely tmavé s italskou? To asi ještě ano ale další křižení s antolickou,řeckou a saharskou? Mohlo by toto spojení vůbec vzejít?

JKL Sam píšeš že obojí není ustálené, je to tedy vhodné chovat? když nevím co mi na včelnici v budoucnu z toho vzejde?
Vlčaka a včelu jistě nemůžeme porovnávat, neboť vlčák, neovlivní okolní chovatele psů-Mam pravdu?
A co chov BF ovlivní okolní chovatele včel? Samozřejmě na úrovni přirozeného chovu matek.(nemluvme o inseminaci)????

Je možné mi zodpovědět moje otázky?

A nezapomenme na přatele křestany, ne jen darwinisty.Wink
Z pohledu délky lidského života to spojení více poddruhů asi těžko, ale příroda má čas, kontinenty putují klima se mění, druhy migrují. Z tohoto pohledu to není vyloučeno.

Chvatele psů asi ne, ale majitele volně probíhajících může.

Lidé chovají vořišky a nijak jim to nevadí - a jak jsou šikovní. Navíc s takovým přístupem - přílišné obavy - by se nikdy nic nevyšlechtilo.
Myslím, že se chovatelé příliš podceňují. Stejně jako u pouliční směsi pejsků si prostě vyselektují a vyřadí z chovu co jim nesedne.
Pořád mi ten přístup připomíná myšlení rasisty - jen čistá rasa a co sem nepatří nepustit nebo popravit. Omlouvám se - nemohu si pomoct.

A vlastně proč ne, akát je taky cizák - takže dle té logiky vyřezat
Co si myslet o lidech co jsou schopni prosazovat cizí rasu na úkor rasy vlastní i za cenu její likvidace a ještě se divý, že se jim někdo postaví do cesty a osočují druhé z rasismu.
(05.11.2016 20:59)JKL napsal(a): [ -> ]A vlastně proč ne, akát je taky cizák - takže dle té logiky vyřezat

že by nám akát prznil jabloně? Strom jako strom.
To už je trochu mimo.
(05.11.2016 16:40)KTM napsal(a): [ -> ]muzes tu zverejnit vysledky sve prace a kde se daji ty super matky od tebe koupit?

Které práce ?
Jestli super matky to nevím , asi ne , ale ta jedna konkrétní kombinace se celkem povedla .
Musíš vědět kde zajít , ne každý pláče , jak mu kraňka nejde , ale někteří se zajímají a zkouší . Páčiš to ze mne dobře , ale nechce se mi ti něco příliš vysvětlovat .
Toto , tuto jednu matku jsem měl na zkoušku na srovnání , já dělám jiné věci .
Kolega těžař toho má asi 100ks z 200 včelstev , i jiní a zmínil a popsal jasný rozdíl oproti běžnému standartu .

.......................................................
JKL
,, Proti šlechtění snad nic nemáš, nebo je to dle tebe špatný člověčí výmysl a měl by se zakázat?
Pro JKL .
Oháníš se šlechtěním stále , ale ty nešlechtíš a ani nebudeš , zůstane to tak , ty to budeš používat jen jako slovní obrat , abys těm co to opravdu dělají mohl zkoušet mluvit a zasahovat do života .
Jabloně sice neprzní, ale roztahuje se tak, že vytlačuje druhy, které tu jsou v historicky nedávné době přirozené. Přistěhovalce z východu si tu nenecháme roztahovat a vytlačovat nás, ale když jde o jiný druh, tak už stejný princip neplati?



(05.11.2016 21:38)JrM napsal(a): [ -> ]Pro JKL .
Oháníš se šlechtěním stále , ale ty nešlechtíš a ani nebudeš , zůstane to tak , ty to budeš používat jen jako slovní obrat , abys těm co to opravdu dělají mohl zkoušet mluvit a zasahovat do života .

To je argument nebo jen zlá slina, kdyz argumenty docházejí?
OK. Máte pravdu, to mě nenapadlo.
Připadalo mi to divné.



Takže budu počítat s tím, že BF vytlačí včely dnes tu žijící.
(05.11.2016 21:39)JKL napsal(a): [ -> ]Jabloně sice neprzní, ale roztahuje se tak, že vytlačuje druhy, které tu jsou v historicky nedávné době přirozené. Přistěhovalce z východu si tu nenecháme roztahovat a vytlačovat nás, ale když jde o jiný druh, tak už stejný princip neplati?

A to by mě zajímalo jak to s tou rozpínavostí akátu je v praxi? Co pozoruji akáty, tak ty nám tady rostou hlavně na méně úrodné půdě, např. ve starých dolech na cihly a lomech. Potom ještě tak někde na okraji lesa, protože akát potřebuje dostatek světla, takže v hustějším porostu mezi duby nebo buky se mu nedaří a o tom, že by žil mezi jehličnany to už vůbec.
Tak to uz patří do jiného tématu. Tady se řeší BF, resp. právo jiného plemene žít na území ČR.
Stejně jakože uznávám, že akát je tu již zabydlen a dokonce vzhledem k posledním teplým a suchým rokům je zde pro něj přirozenější prostředí než pro naše původní druhy, tak stejně tak budu pro, když se tu BF osvědčí a to i za cenu, že vznikne nějaký ten Český kraňoříšek buckovitý varieta Čelgona. Časem se určitě ustálí.
Toto plati nejenom o voříšcích:

Citace: Výhody
Voříška potkají s daleko menší pravděpodobností genetické poruchy a jiné zdravotní problémy, které často bývají typické pro kterékoliv čistokrevné plemeno. Málokterý voříšek bude tak namáhavě chodit jako třeba těžký bernardýn, trpět dědičnými poruchami stavby loketního kloubu jako yorkšíráček a mít potíže s dýcháním podobně jako pekinéz. Na druhou stranu - i voříšci mají své choroby, protože i oni si ve své genetické výbavě nesou negativní faktory, i když křížením už naředěné.
A stejně jako při cíleném křížení dochází k tzv. oživení krve plemene (což zabraňuje vzniku různých degenerací, ke kterým jinak může dojít v důsledku páření v malé skupině nebo mezi příbuznými jedinci), při křížení kříženců se zvyšuje plodnost i odolnost organismu psů. Proto je velká pravděpodobnost, že i náš voříšek bude statný, učenlivý, neproblematický a přizpůsobivý.
Referenční URL's