Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Add) Členové tohoto fóra nejsou skutečným průřezem včelařů .

Tak se zeptej toho skutečného průřezu - ale předem jim dej nezávislé informace k posouzení. Pokud to neuděláš - opět jsem nucen si myslet, že si jen povýšený mluvka, těžící z nevědomosti jiných.
(12.07.2015 15:06)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Vy také, zaplať pánbůh, nejste, anonyme, průřezem včelařů. Representantem nějakých asi ano. Jakých? Inu ... Angel
Kdy už se nám konečně představíte a přestanete hrát onu hrdinskou hru na schovávanou? Sad
Jiří

Jirko mohl bys toho svého asertivního jednání , jak ho nazýváš zanechat. I NB1 řekl (asi tak před dvěma měsíci tady na foru) že VF umožnuje využívat NICK. Mohl by se konečně umírnit a nepsat nadále nic o manipulátorech a soudruzích a podobně. Uvědom si že si vzdělaný a to nejméně o školu víš než třeba i já a podle to by ses měl i chovat. Děkuji za pochopením, a omlouvam za příspěvek mimo téma.

JKL - není také znám a to ti nevadí.


Jsem pro dovoz a rozchov jen po demarkační čáru kde byla původní včela tmavá (tedy na ty mapy co odkazuješ, když hovoříš o naší kraňce). Proč? Protože se sem kraňka sama o sobě nebyla schopná usadit (takže to muselo mít velký důvod)! A též z osobního sobeckého důvodu, protože si nese vlastnost vlašky - nepotřebuje medníky podstavovat jako kraňka.

[/quote]
Česká kotlina je přechodová oblast mezi dvěma plemeny . Černou a kraňkou . To se ví . Třeba Brenner se zmiňoval , že mu černá Nigra nešla dobře , spokojený byl s materiálem od českého chovatele .
Ty dvě plemena pomohly vytvořit tu českou Tmavou . S různým proměnlivým podílem krve .
Pomohly , ale nevytvořily . Dovoz nebude jednak odpovídat , jednak to budou F1 z nákupního košíku , které se po třech generacích rozpadnou , které budou mít podstatou podobné neduhy jako F1 kraňka , jenom ona k tomu došla ukázkově dřív .
Jsou i kraňkovské materiály ne čisté , které medník podstavovat taky nepotřebují .

(12.07.2015 15:11)JKL napsal(a): [ -> ]Add) Členové tohoto fóra nejsou skutečným průřezem včelařů .

Tak se zeptej toho skutečného průřezu - ale předem jim dej nezávislé informace k posouzení. Pokud to neuděláš - opět jsem nucen si myslet, že si jen povýšený mluvka,
Já informace podávat moc nemíním , Právě proto , at´ je konečný úsudek nezávislý neovlivněný . Mysli si opět politicky co chceš .
Ty tady iniciuješ změnu plemene ?
(12.07.2015 15:06)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Representantem nějakých asi ano. Jakých?
Žádných , jdu si svou vlastní cestou .
(12.07.2015 15:20)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]
(12.07.2015 15:06)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Vy také, zaplať pánbůh, nejste, anonyme, průřezem včelařů. Representantem nějakých asi ano. Jakých? Inu ... Angel
Kdy už se nám konečně představíte a přestanete hrát onu hrdinskou hru na schovávanou? Sad
Jiří

Jirko mohl bys toho svého asertivního jednání , jak ho nazýváš zanechat. I NB1 řekl (asi tak před dvěma měsíci tady na foru) že VF umožnuje využívat NICK. Mohl by se konečně umírnit a nepsat nadále nic o manipulátorech a soudruzích a podobně. Uvědom si že si vzdělaný a to nejméně o školu víš než třeba i já a podle to by ses měl i chovat. Děkuji za pochopením, a omlouvam za příspěvek mimo téma.

JKL - není také znám a to ti nevadí.

Mohl by se konečně umírnit ... - to tedy patří dále k mé osobě z druhé věty? K manipulátorům - jednou jsem tě tak označil - najdi si blog bývalého předsedy ČSV článek o manipulátorech a jak se poznají - třeba používají množného čísla a tak jsem tě za manipulátora v tomto případě označil. Jinak rozdíl je používat NICK a pak být ochoten v emailech diskutovat pod pravým jménem - musel bych se podívat jestli jsem s tebou, i když s tebou se mi diskutovat nějak nechtělo (už přesně nevím proč asi protože jsem pochopil, že nemáš praktickou zkušenost s plemenem, které kritizuješ) použil své pravé jméno z křestního listu nebo se choval anonymně a stopoval ti za jak dlouho zjistíš mou totožnost.
(12.07.2015 15:24)JrM napsal(a): [ -> ]... Ty tady iniciuješ změnu plemene ?

Ó nikoliv. Pouze iniciuji diskuzi o reálných vlastnostech Buckfast a aspektech soužití různých plemen, umožňující za nějakých pravidel téměř svobodnou volbu chovateli, bez nutnosti tutlat co chováme jak se to děje nyní.
(12.07.2015 15:20)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]... NB1 řekl (asi tak před dvěma měsíci tady na foru) že VF umožnuje využívat NICK. ...

Když to řekl i Jaromír, tak to samozřejmě srážím patky ... Big Grin
Jindřichu, my dva patříme mezi ty, kteří si za svými názory stojí a nestydí se za své jméno. Já si toho u Tebe velmi vážím. U sebe to poavžuji za condicio, sine qua non, tedy za podmínku nezbytnou ...
Tohle je zvláštní doba, já se co "dino" přiznám k tomu, že si z řady důvodů myslím, že se s ní nemohu identifikovat. K tomu patří i ta anonymita, už jsem to tu napsal víckrát, takže to nebudu opakovat.
Jen dodám, že podle mého názoru by si člověk měl za svým názorem, pokud jej vysloví veřejně, stát i svým jménem. Je to zdravé pro duši autora i pro okolní prostředí. A pokud tomu tak není, je to signál, že v systému je něco špatně ...
Je to jen můj názor, nikomu jej nevnucuji. Ale zároveň si dovolím trvat na svém právu jej tu říci ... Big Grin
Jiří
jak chceš, ale s tím označováním bys měl přestat.
Označovat (vlastně hodnotit, polemizovat ...) budu, Jindřichu, podle vlastního svědomí a vlastní vůle, kdykoli budu mít pocit, že je třeba to udělat.
Vraťme se k BF. Vezměme tedy za realitu, že se tu běžně chová už mnoho let, včetně dalších plemen.
Co si myslíš o tom, že se to tu už řadu let ví, ale kompetentní orgány se nepokusily ani náhodou nastavit nějaký rozumný systém?
Udělal jsi Ty sám něco pro to, aby se tak stalo?
Pokud ano, pak co?
Jiří
No tak se to tu holt potají míchá a zodolňuje se naše bastardka Mája.
Spíš by mne zajímalo, jak to v zahraničí berou. Zda tam jsou také takové vášně, nebo prostě vědí, že existují okrsky a oplodňovací stanice, kde pokud potřebují něco čistšího tak tam zajedou.
Pravda, u nás je specialita mraky drobných chovatelů. Na druhé straně převažují ti co doufají, že v úlech mají vcelku medonosnou a nesmí být fialová, zelená nebo modrá, to by vzbudilo podezření na nějakou nemoc. Ti by pár žlutých proužků bez problému zkousli.
Zahraničí sem netahej, to nám závidí.
Každým krokem do zahraničí jdeme mílovým krokem zpět.
Co krok, to prd.
Poslední příspěvky jsem dal k Ledu.

Vraťte se k tématu, prosím!
Hľadal som na nete výhody BF, resp. prečo by ju niekto chcel chovať v tunajších podmienkach. Podľa toho čo som našiel na zahraničných weboch, má neskorší jarný rozvoj (výhoda pre oblasti s letnou znáškou?), málo sa rojí (súvis s neskorším rozvojom?), je mierna (dobré susedské vzťahy najmä v zastavanom území?) a máva zväčša vraj vyšší výnos ako kraňka (s nadmorskou výškou vraj je tento aspekt zreteľnejší, čím vyššie, tým viac kraňku predbehne vo výnose). Ak je to tak, tak je len otázkou času, kedy kraňku predbehne aj v strednej Európe v početnosti. Kraňka bude len okrajovou včelou...
Nevidím dôvod prečo by ju nemala predbehnúť, aspoň v horských oblastiach. Práve pre lepší výnos v horskej oblasti sa mi páči. Práve pre to si ju chcem zadovážiť na hory. Taktiež tá nerojivosť je bonus keďže k nim nebudem môcť chodiť každý týžden. Budúcnosť to všetko ukáže.

M.
(12.07.2015 21:40)JKL napsal(a): [ -> ]Spíš by mne zajímalo, jak to v zahraničí berou. Zda tam jsou také takové vášně, nebo prostě vědí, že existují okrsky a oplodňovací stanice .

V Rakousku to s jinými plemeny brali tak , že se drželi pod krky . Škodu zhodnotili na 70 let plemenářské práce . Tvrdí , že z bastarda bodavost prakticky nejde dostat , pokud tak až zhruba za těch 70 let .

V Itálii toho dotyčného co svým nákupem oddělku z Egypta zavlekl do Evropy tumidu , tak toho pozvali na hon a tam se mu přihodilo neštěstí a zahynul .
Ve Švýcarsku bylo nějaké rozčilování .
Bodavosť akého bastarda? Aké rozčuľovanie vo Švajčiarsku? Skúste napísať aj niečo konkrétne, nie iba informácie typu "jedna pani poddala..."
(12.07.2015 13:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Mimochodem: jak myslíte tu větu: "Taky je to otázka toho, co se jim řekne"?
Já znám spoustu včelařů, kteří nečekají na to, co se jim řekne, ale sami si hledají své cesty, sami se ptají.

Určitě . Ale zaznamenal jsem , že některým jedincům od určitého konkrétního data začly svítit oči při slově BF . Možná to nějak to souvisí s tím co se jim řeklo na přednášce pana Čermáka .
Takže si vyberte , jestli to co se řekne nebo třeba zamlčí nějaký vliv má .



(13.07.2015 20:33)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Bodavosť akého bastarda? Aké rozčuľovanie vo Švajčiarsku? Skúste napísať aj niečo konkrétně

Toto uvedl na přednášce kdysi před lety pan Kašpar , Pekařov , solidní odborník , který se tímto dost zabývá a je třeba pro konkrétní podrobnosti kontaktovat jeho .

To Švýcarsko se jednalo o stanici včely černé, kde se jim tam blízko natlačilli BF a po nějakou dobu je vyřadili z prodeje matek . Je to známá informace .
Tu ste to uviedli Vy, nie pán Kašpar. To v tej stanici neinseminovali matky? Ak nie, ako dokázali udržať čistotu chovu? Žiadna stanica bez inseminácie, pokiaľ nie je na opustenom ostrove, nedokáže udržať čistotu chovu. Tomu jednoducho neverím. Ak by aj bola bodavosť spôsobená krížením BF a nigry, tak prečo by mal byť bodavejší aj kríženec BF a kraňky? Skúsenosti poukazujú práve na opak. Krížence kraňky a BF sú väčšinou miernejšie, ako čisté kraňky... Tá bodavosť je skôr príznačná práve pre nigru a krížence nigry s kraňkou.



Až sa začnú ozývať hlasy odborníkov na šľachtenie a ich názory na BF a jej introdukciu do ČR a SR (odborníkov z ČR a SR), budete prekvapení a som zvedavý, ako budete argumentovať potom. Po sezóne, keď bude viac času, sa to možno objaví. Veľmi sa na to teším.
Vlákno treba zamraziť! Včelári sa nevenujú včelám ale dristajú tu nezmysly. Rolleyes
(13.07.2015 19:24)Maroš1 napsal(a): [ -> ]Nevidím dôvod prečo by ju nemala predbehnúť, aspoň v horských oblastiach. Práve pre lepší výnos v horskej oblasti sa mi páči. Práve pre to si ju chcem zadovážiť na hory. Taktiež tá nerojivosť je bonus keďže k nim nebudem môcť chodiť každý týžden. Budúcnosť to všetko ukáže.

M.

Já tě nevím. Už se mě ta barevná nádhera taky párkrát ukázala na úle - dost mě barva překvapila, naštěstí vždy po pořádné zimě / jako třeba loni / to zase zmizne. Big Grin
Moje včelky jsou jednotně černé, bodavé a rojivé a tak to doufám nějaký čas vydrží s přispěním masivního chovu trubců.
Na horách žádný přecházející barvy nechci, protože jen ty černé se dlouhodobě udrží.
Tak to prostě je. Cool
V nížině si chovejte třeba vosy.
Referenční URL's