Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.06.2017 23:23)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]........Hodnotit něco na jedné koupené matce,.......

Na druhou stranu, když se těch chovatelů s jednou matkou sejde víc, tak to co zde popisují vypadá na špatnou odolnost proti N.C. a virům. A nebo to co popisoval Jan Petřík s letošním výnosem, jde o spořivost na zásobách, to je další věc která se vyskytuje hodně často.
Pánové co už máte zkušenosti , co je tedy nejlepší . Pro chov silných včelstev. Dánské BF , Německé nebo ty z jižních čech ?
Nebo nějaké jiné ? Nebo je to jedno ?
Po dlouhé době prohlížím tohle vlákno. Jediné co mohu říct, je reakce na výše citováný tekst.
Já kraňky nechci!!!!
Než někdo zareaguje tak to zhrnu v jedno: Přestal jsem léčit.
Bolku mohl by jsi napsat o co ti jde?
Odhadl bych, že jíž má varoarezistentní BF co se s kleštíkem vyrovnají bez chemie. Může si tedy dovolit konstatovat, že přestal léčit. Na mor je to stejně zakázané a kleštíky nemá nebo sice má, ale jen tolik, že to pro včelstvo dlouhodobě nepředstavuje problém. Další varianta je, že jeho BF spolehlivě zlikvidovala/vytunelovala včelstva okolních včelařů a ti to řemeslo pověsili na hřebík, čehož důsledkem je, že již nemá v okolí zdroje kleštíků od varoasenzitivních včelstev okolních kraňkařů a jeho odolnější BF tedy nemají problém.
Á nebo už nemá co léčit, kraňky nechce a BF je zakázáno dovážet, prodávat, darovat a jinak šířit a tudíž raději zanevřel na včelaření.

Vyber si variantu dle svého přesvědčení Wink
Nebo zaspekuluj jaké jiné důvody/okolnosti přivodily tu větu "Přestal jsem léčit" - třeba Bond test.

Jen jsem zvědav jak bude ta věta kompatibilní s připravovanou včelařskou vyhláškou, kde doufám bude jednoznačně definováno co je to včelstvo klinicky nemocné na varroózu a tedy jednak kdy je potřeba dělat léčebné zásahy a jednak kdy je dle nové úpravy veterinárního zákona a to cituji:
Citace:Veterinární vyšetření živočišných produktů
§ 20
(4) Není-li stanoveno jinak, lze uvádět do oběhu pouze
c) med, který je zdravotně nezávadný a pochází od klinicky zdravého včelstva.
Pokud to tam nebude tak buď varrózu nemáme (jakožto kliniku) nebo naopak máme a nemůžeme prodávat dle veterinárního zákona med.
No a léčit něco co není klinicky nemocné resp. je přirozeně odolné je jako očkovat proti neštovicím osobu, která již neštovice prodělala - taky pouze význam jako dotační tunel.
Ty znáš očkování proti planým neštovicím, anebo jsi přesvědčen, že všichni prodělali ty pravé?Big Grin
(02.10.2017 9:42)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]Po dlouhé době prohlížím tohle vlákno. Jediné co mohu říct, je reakce na výše citováný tekst.
Já kraňky nechci!!!!

co je to tekst Huh
(02.10.2017 14:02)JKL napsal(a): [ -> ]Nebo zaspekuluj jaké jiné důvody/okolnosti přivodily tu větu "Přestal jsem léčit" - třeba Bond test.

Tak jelikož Bolek není rodilý mluvčí a místo text píše tekst tak se naskytuje spekulace, že před slovem "léčit" ještě mělo být "se".
Podľa mňa nemá rád svoje kranky , tak ich prestal liečiť aby ich zahubil Big Grin
Sparnou odolnost proti N.C. a virum je stejna jak u Kranek tak BF jsou proste oblasti kde urcite kmeny proste tlak neustoji a jine ano bez rozdilu dalsi promena je jak o vcelstva pecuje vcelar dalsi promena je misto kde vcelstva jsou jeden podstatnej rozdil je ze male hrstce lidi jde o shrabnuti dotace na matky dalsi velka castka jde do kapes za rado by udrzovani genetickeho materialu zaroven se stretem zajmu kdyz v chovatelske komisi jsou clenove ČSV o tom ze se nezverenuji vysledky chovu atd.ani nemluve.kvalita matek dle DAWINA u slechtitelskych chovu v rozmezi 70-80% Kranka je dost diskutabilni protoze mnoho rozmnozovacich chovu ma lepsi a cistci Kranku nez ty co maji drzet chov.Takovej bordel kolem BF neni a i to je z casti duvod proc si BF porizuji dalsi vcelari aspon cast jich me tohle tvrdi uz je ten neporadek mirne receno stve.
Zdravím. Ono zázračné okénko ,,citovat"nefunguje? Snažím se o to na mobilu a nějak to nejde.
Zkus prepnout na verzi webu pro PC.
Je to bud v zapati uvodni stranky VF nebo v menu prohlizece.
(02.10.2017 17:31)Andrej napsal(a): [ -> ]Podľa mňa nemá rád svoje kranky , tak ich prestal liečiť aby ich zahubil Big Grin

Abych byl oběktivní, kupoval jsem matky jak kraňky, tak BF 1:1. Kraňky vždy z šlechtitelských chovů. BF f1.
K dnešnímu dni zazimovano 90% BF. Kraňky odešly na nosemy a zvapenatění plodů. Můj chov. cíl je včelstva bez chemických látek. Jestli buckfastky obstojí dál, to nevím. Prozatím jsou ok.
Tak si zrovna můžeš vyzkoušet jaké BF máš, jestli vůbec. Bratr Adam šlechtil mmj. na to , že byly 5-6 měsíců v zimě bez plodu. Nevím, jestli dnešní pokračovatelé BF tuto "maličkost" vůbec sledují. V každém případě to je motivace i pro ostatní. Ovšem "skvosty" z Dolu a dalších chovů plodují masivně i v listopadu. Inu podzimní ošetřování nese své " plody." ld
Jelikož Vás pečlivě sledují, a čerpám z Vaší moudrosti, plodování sledují. Postupně jsem se dokopal do takových BF, které teď jsou bez plodů, a v srpnu stahují do plodiště zásoby.
V zimě při oteplení zbytečně nelítaji ven, a plodování začínají 2-3 měsíc. Je patrné, že takové včelstva jsou míň medne než jiné BF, ale pro mé záměry dostačující.
Ono to neni Leoši tak jednoduche je hodne linii a jak pises spravne ty ne kazdy chovatel to sleduje.co vim ja tak Anatolika je dlouho bez plodu to mam overene ale z toho je jasny pomalejsi jarni rozvoj a vhodnost do specifickych podminek nebo pozdnich snusek.kmeny co mam ja pokud jsou dost silne uz ted nemaji vubec zadny plod a co jsem vypozoroval tak zimni slunovrat je vystrelem pro zacatek plodovani a sila na jare to je do mych podminek lepsi.osobne nemam prehled o vsech kmenech nemam cas to studovat mozna ve stari.nicmene podstatny rozdil tam je.me to vychazi pravidelne tyden pred stedrym dnem na pokap KŠ to jsou zarucene bez plodu a koncem Brezna maji uz plodu vic nez Kranky ktere jsem mel drive.Nicmene k tomu ze bych vubec nelecil jsem se jeste nedopracoval nebo spis podminky kolem me to neumoznuji.pravda je ze jsem za 4 sezony stahnul pocet osetreni na mene nez polovinu co driv kdyz se na to zpetne podivam KM do vcel vylozene tekla.dnes vim ze to neni nutne.
Jestli buckfastky obstojí dál, to nevím. Prozatím jsou ok.
[/quote]

Nechci odrazovat od selekce , ani náhodou ,
jen zmíním, že jsou jedinci co po letech mysleli ,že v selekci a bond testech někam došli a v určitém bodě se jim to zlomilo a uhynulo jim vše , neuhlídali to .
Neznámé , ale i známe jména .
Jiní zjistí , že dojdou jen do určitého bodu a dál už ne . S tím se asi potkáš i ty .

Bf včelaři často používají ke křížení primorskou včelu - vlastně morfologicky kraňku a ty potřebné vlastnosti z ní vytahují .
Jedná se tedy o křížence s kraňkou a ne o čisté Bf .
Jenom že to křížení aby bylo úspěšné , není tak jednoduché jak to navenek vypadá .
Pár lidí ještě procitne .

Každopádně u mne primorská je už dávno bez plodu i při malé síle a jiné - stejně slabé , ještě plodují .

Můj výběr kraňka nyní na 3 - 4 N 39*24 , pěkně obsednuto , bez plodu .
(02.10.2017 23:44)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Ovšem "skvosty" z Dolu a dalších chovů plodují masivně i v listopadu. Inu podzimní ošetřování nese své " plody." ld
Zkušenosti mám takové, že rozdíly jsou a ty co plodují později k podzimu jsou v minimálním počtu. A pokud někdo dokrmuje pozdě, tak plodují všechny.
(03.10.2017 12:57)Irm napsal(a): [ -> ]
(02.10.2017 20:51)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]
Jestli buckfastky obstojí dál, to nevím. Prozatím jsou ok.

Nechci odrazovat od selekce , ani náhodou ,
jen zmíním, že jsou jedinci co po letech mysleli ,že v selekci a bond testech někam došli a v určitém bodě se jim to zlomilo a uhynulo jim vše , neuhlídali to .
Neznámé , ale i známe jména .
Jiní zjistí , že dojdou jen do určitého bodu a dál už ne .
Pár lidí ještě procitne .

Každopádně u mne primorská je už dávno bez plodu i při malé síle a jiné - stejně slabé , ještě plodují .

Můj výběr kraňka nyní na 3 - 4 N 39*24 , pěkně obsednuto , bez plodu .
[/quote]

No a jiní jdou dál právě proto, že procitli a ví, že včelstva téměř neselektovaná přežívají bez problémů min. z 70% To jsou alespoň výsledky mého 4 letého pokusu(s těmi neselektovanými). O zbytku 30% se nemá smysl bavit, je to za hranicí pracnosti, za kterou bych byl ochoten jít. Genetika + zootechnika , to je cesta a dost rychlá.

Víš ono když dnes někdo při dnešních znalostech a dovednostech sveze na jedno místo 100 včelstev a začne tzv. Bond testy bez markerové selekce...... atd.???
Tak to máš pravdu. To je snad i na vrácení diplomu. Na druhou stranu, jsou to zkušenosti.
Škoda jen, že ze zkušeností ostatních se dokáže poučit jen málo kdo.

Já ale Boleslavovi připomněl (vzhledem k tomu, že chová BF) jen možnost sledovat délku bez plodu, ne jen ukončení. To zas až tak moc nemusí, ve vztahu k V.d. ,znamenat. Samozřejmě, pokud někdo používá šťavelku pokapem před vánoci, nemusí ho to ani zajímat. k 5-6ti měsícům bez plodu (ne že by to stačilo na V.d., ale je to část posloupnosti) se nejspíš nikdy nedopracuje protože nastavil jiná selekční kritéria. Tím neříkám, že je to špatně nebo dobře, ale měl by vědět, že to není stejná posloupnost jako v předchozím případě. Br. Adam ale na tuto přestávku selektoval. To jsem chtěl těm, co ji chovají připomenout.
O varroáze jsem se ale nechtěl vůbec bavit. Podle mne se totiž bavíme každý často o něčem jiném (proto ji mám rozdělenu na variaty A,B,C) a podle mne je vyřešena i bez chemie, jen se nám nechce účinné věci včelám umožnit dělat nebo je k tomu motivovat. Cui bono. Toť otázka přímo hamletovská. Tož jen tak. Snad to není moc od tématu. ld
Referenční URL's