Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je tvuj pocit,já nemám potřebu tě vzdělávat a vysvětlovat ti běžně známou věc jménem Varroa tolerance,najdi si to sám když po tom tak toužíš furt si ještě ani nevystihnul co je Trollování na netu tak čti tady...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
...a tatínek vám vyhlásí válku! Jen to už tady chybíSad. B
KTM, vzdělání chybí tobě, tak se prosím tě nepouštěj do diskuse o vlastnostech, když ani nejsi schopen rozpoznat co vlastnost je a není.
(16.10.2017 12:22)KTM napsal(a): [ -> ]a KUP SI JÍ KONEČNĚ...

Samozřejmě že Primorskou mám a samozřejmě zřetelně jsem to tady hned na počátku uvedl .
To co tady zkoušíš , tedy podsouvat kvantitu pokřivených občas lživých argumentů , potom reagovat pokřiveně na věci které byly řečeny jinak a potom hned utíkat dál , aby se nedalo reagovat , to možná neklapne .
Ve skutečnosti se tě zatím nikdo na Primorskou na nic neptal . Tvá snaha určovat ostatním myšlení , řídit debatu a blokovat určité věci je dojemná .

Začal bych dotazem , kdo je ten tvůj kolega mající Primorskou , abych náhodou zbytečně někdy nevyhodil peníze .
Potom bych se zeptal jestli to má vše inseminováno , nebo jen volně pářeno , to mění dost věcí .
(16.10.2017 15:14)KTM napsal(a): [ -> ]Irm to nadnesl tak že PR přežije vše a BF zahubí byt jediný roztoč. .....
.... jen o Primorce uvažuje ..... Osobní zkušenost nedal..
Nic takového že přežije vše , atd .... jsem samozřejmě neuvedl .
Osobní zkušenost s Primorskou jsem dal a uvedl jsem ji hned na počátku . Tedy rovněž nepravda .

Hlavní přínos jsem nepřímo uvedl možnost nezávislosti a to především na takových jako jsi ty .
U Primorské je možnost , zatím , dělat si to doma na koleně , úplně primitivně bez zbytečných složitostí , které jsou třeba u šlechtění BF, které nikdo neuvádí .
Uvedl jsem , že je na zvážení , zda a na kolik je to pro včelaře výhodné . V ceně kde není co řešit .
Ale to posouzení by si asi měli dělat včelaři sami a rozhodně určitě bez tebe a tvého blokačního konání , bez toho aby jim to dirigoval někdo , kdo nejdřív chtěl takovéto diskuzi nejdřív zabránit .
Prostě je tam možnost pro běžného včelaře obejít kohokoliv , dělat si to jednoduše , nic moc o tom nevědět a nikomu neškodit .

Tvá ironická zmínka kupříkladu o oplozovacích časech . Tyto různé časy různých plemen létání na snubní prolet uvádí ve včelařské škole Antonín Přidal a je popsána v OVP i jinde třeba u Afrikanizované včely . Rovněž si ji všimli praktici u nás .Rovněž něco bylo zmíněno v MV .
Ano opet mas pravdu akorat me je PR nejak volna vis.ty nerikas ani A natoz B.
Nejak jsi zapomel zminit ze se s ni vcelari naprosto odlisne,zapomel jsi na to ze neustale udrzuje matecniky v pohotovosti a je velice casto silne rojiva kde 60 matecniku neni nenormalni matka si lita po ulu kde se ji zachce a cast matek zcela bezne zaklade cas medniku atd.A hlavne ty tvoje pripominy o Primorkach z Polska a odjinud to si delas srandu ne??ty osocujes me a sam neuvedes ze kdyz nemas matku primo z Ruska ze jeji o polovinu vetsi odolnost se hned o tretinu snizi pri spareni tu a budes hazet machry ohledne slechteni??to stepeni vlastnosti je prokazano vedci kde jsou nuceni si do USA dovazet stale matky z Ruska aby udrzeli potrebnou odolnost.dale ani neuvadis ze cca polovina vcel po PR matce vypada po svych predcich jako italska vcela takze s prouzkem jako BF a to zcela bezne i u ins.matek.Ano kamarad ma ins.matky vozi mu je znamej z Ruska pasuje je v kapse ono to totiz neni z Ruska na klik na monitoru ale k tomu ty se nedostanes jako stejne kdyz nerikas B a to ze z polska uz to neni PR jak ma byt...A co se tyce tech casu tak ironie je v tom ze se to snazis predhodit ze se tu PR da udrzet diky tomu cista coz je nesmysl prokazanej vedci.pokud tedy nemas 1000 vcelstev s radnou prevahou na stanovisti.jeden cizi trubec a odolnost je ta tam to tvrdej jak v Rusku tak vyzkumnici v USA kde Primorku chovaj od 80 let prave proto ze se snazi odolnost udrzet.bohuzel se to zatim nepovedlo..
Díky za příspěvek, bylo to poučné , dlouhé , ale nevysvětlující , že když je to takový průser , proč si ji ti BF drží . Proč je uváděna mezi varroaresistenty .
Jasně , Čermák si ji dával do chovu protože je určitě zpomalený , tomu pořád něco nejde a stěžuje si stěžovatel jeden , že mu některé varrooa vlastnosti nejdou tak snadno zakotvit .
To vám BF to jde raz dva .
Dvorský , ten neříká nic , tam musí člověk provést výzvědnou činnost , aby se něco dozvěděl , ale s Primorskou pracoval .
Co tak se zeptat třeba jeho ?, když už tedy upíráš včelařům nárok udělat si svůj vlastní názor, byť třeba udělat si ho pomaleji a vnucuješ jim bleskově ten svůj ?

Samozřejmě že tam máš chyby , opět zase .
A samozřejmě opět překrucuješ co bylo řečeno , uvedl jsem neoplozené matky , že si je večerkou či jinak můžu namixovat podle potřeby .
Není to od tebe lhaní ? A dost dětské snadno odhalitelné ?
Neproflákáváš se zbytečně snadno ? Zkoušel jsi nějakou terapiji ?

A samozřejmě jsi neodpověděl na otázku , zda tvůj kolega si Primorskou inseminuje , nebo má pokles hodnot díky přirozenému páření . Rovněž to jeho jméno bych prosil , ať vím kde nejít .
A samozřejmě ignoruješ , že nejsi tady moderátor , že se tě skutečně nikdo na nic neptal , vyjma výše uvedeného.
A samozřejmě blokuješ téma a utíkáš od řečení podstatného . Třeba jsi uvedl ironicky oplozovačku s Polákama .
Němcům to ale ve skutečnosti až tak moc nefunguje . Na těch oplozovačkách by podle rodokmenů měli mít dávno výpadek plodu a oni ho nemají . Dějí se jim tam tedy jiné věci než si oni myslí . To jen na okraj , že se nám to tady taky chystali někteří zavést .
Terapie se nepise terapiji kdyz uz nekoho chces poucovac zkus to bejdriv u sebe.
Znovu opakuju ze je mi ukradeny pokud nekdo bude mit Primorky nepodsouvej tu porad tvuj vymysl vcetne nejake zavislosti na me.kazdej si muze svobodne koupit matky kde chce uz vnimas??
Kde jsem tvrdil ze BF je co se Vd.tyce lepsi nez PR??
Matky si mixuj jak chces ale pravda je takova a neni to z me hlavy ze po oplozeni jinym trubcem o tretinu klesa hodnota Vd.tolerance.Dale jsi za B neuvedl ze PR ma mnohem vetsi problem co se tyka prijmani matek vetsi nez ma BF k nejakym kmenum Kranky to se o BF vseobecne vi.Co ty jsi treba vubec neuvedl a me se zamlouva tak ze Primorka dokaze odolat Leskñáčkovy a doslova zlikviduje jeho larvy coz se zatim prokazalo jen u Afrikanizovane..Jen pro okraj Tomas mi sdelil ze tobe do nej nic neni nezna te nemas tu ani jmeno ani telefon takze nema potrebu s tebou jakoli ztracet cas.Ty inseminky si vozi z Ruska dela tu pro firmu co prodava Balicky a je v Rusku jak doma..
Jinak pokud posledni vetou narazis na to ze sem nekdo chtel tahat BF a ze tu nejsou tak to uz proste hazim psum to nema cenu..Buckfast j tu dele a ve vetsim meritku nez jsou tvoje nejcernejsi sny..To uz s ani neda ric ze ti v tomhle ujel vlak spis ti odletel spoj..
Tak jsem si vzpomněl na jedno moudro: Když se hádáš déle jak tři minuty s blbem, již se hádají dva blbci. Který to začal, si můžete vybrat.
To sice máš bohužel pravdu , ale tím se musí projít.

Pro KTM , neptal jsem se co dělá kolega , ptal jsem se jak se mu mám z daleka vyhnout , abych nevyhazoval peníze zbytečně . Třeba příjmení . Ptám se po třetí. Špatně ti to vnímá hlava ? Zkrat ? Tikání v oku ?
U mě Prim skoro bez proužku . Ne z Ruska ze 150 000 včelstev Primorské , ale výběr přez Ameriku atd.
O leskňáčkovi samozřejmě vím , ale je dobré nechat taky ostatní , ať si na některé věci přijdou sami .
Není to jen o tom ,aby ty jsi byl hvězda a dirigoval někomu život jako nesvéprávným .

To co uvádáš některé věci to je sice hezké , ale já některé věci nijak nepopírám vím o nich , dohaduješ se zbytečně .Tváříš se jako bych je nevěděl , ale to samozřejmě není pravda . Není to forma lhaní ?
(26.03.2018 20:01)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]Dnes v schránce nové číslo. Při článku ,,šlechtitele" Cimaly na téma buckfastek jsem se krásně pobavil. To jsou bláboly.

Jak co .
Uvedl svou vlasní zkušenost z Německa . Byli tam ve dvou BF chovech , v obou zaznamenali problém s pokálením a tedy se zimováním .
Rovněž měl zprostředkovanou zkušenost s jinou skupinou BF , kde byl problém se zimováním , proplodováním všech zásob a úhynem skupiny .
Mimochodem , přesně toto tento postřeh se zimováním BF mi nedávno uvedli Poláci , zcela nezávisle na Cimalovi.

Cimala tam zaznamenal a uvedl menší sílu BF včelstev co viděli , než měl on u své kraňky , či jiných , což ho překvapilo.
Já si myslím , že se v jednom případě jednalo o schopnost se prosadit v daných konkrétních podmínkách a zčásti i zmínim jednu z možných příčin .
Chovatelka z Německa u které byli , si do svého chovu přivezla matku z Afriky ,
na jejich dotaz, ale nevěděla co to je za matka , jakého plemene, prostě jen koupila libovolnou matku , rozchovala a namnožila si to na trubce a matky BF s tohoto stanoviště prodává za 120 euro jako BF.

Konec konců i Bratr Adam po návštěvě Německa uvedl , že je k neuvěření jací bastardi jsou vydáváni za jeho BF včelu .

Dále zaznamenali celkem značný tlak a přesvědčování od vedoucího organizace BF na převedení na jejich víru BF . Podloženo spoustou přesvědčivých čísel v tabulkách.
Rovněž zaznamenali určité napětí mezi ostatními včelaři a BF včelaři .
Bohužel není BF jako BF.
Rozdíly jsou přinejmenším velké a z toho pak plynou značně odlišná hodnocení.
Kdo nevyzkouší materiál z různých zdrojů, bude jen spekulant. Kdo nevyzkouší vůbec žádný je konzervativec. Pokud nepřerostou jeho názory do fundamentalismu , tak to je akceptovatelné.
Někteří jsou v ČR na hraně.
Kdyby to byla ve všem pravda - tak by profíci /medaři / ,ji nechovali.Ještě neřekl jestli to byla F1 ,F2, F3 ..........
Když doma budu chtít množit slepice brojlery - tak z toho asi brojleři nebudou.
Záleží na kmenu .......
A když sám nevyzkouším - nehodnotím.
Já bych též mohl říci - Kraňka je špatná včela .
Koupil jsem matky od jistého včelaře /uznávaného / a neosvědčili se mi.Nestavěli ,med jen sami pro sebe,nervózní,masa včel.........
Záleží přece na včele ,ne na jméně !!!!!!!! F.V.
Pořád je ale Německo/Česko nebe a dudy. Chce-li tam někdo prodávat matky, musí je testovat na nezávislé testovací stanici. No a plemenné knihy tam vedou. To pan Cimala s Spolek včely kraňské vůbec neví, co to nezávislá testovací stanice je. On slovy JrM prý dokáže testovat cestou po exkurzi. Přesto si nedělám iluze o copy centrech v Německu a z toho plynoucích rizik.
Takže, chtělo by mlčet a začít poctivě u sebe.
(28.03.2018 18:52)JKL napsal(a): [ -> ]Bohužel není BF jako BF.
Rozdíly jsou přinejmenším velké a z toho pak plynou značně odlišná hodnocení.
Kdo nevyzkouší materiál z různých zdrojů, bude jen spekulant.

ALE - do těchto dvou chovů byli přivedení vedoucím BF organizace jako do reprezentativích chovů.

To co mi uvedli Poláci , uvedli rovněž jako standartní stav . Mimochodem známý .
Když jistí profíci nakupovali BF sami , tak naletěli jak malí kluci a nestačili koukat na tu bídu co dostali .

Dále profíci , naši aspoň u těch co vím , dostali už kombinaci s kraňkou a to vyzkoušenou , extrémně nerojivou .
Normální člověk se k tomu nedostane , jen po známosti .
A když do toho udeřila varroa , tak z 200 včelstev zbylo třeba 20 .

Někdo se tedy o ně postaral a cenzuroval jim to od těch největších zvěrstev .
Jsou ve stavu závislosti .
Není problém utratit 60 000,- za 4 matky a stejně se nic nedozvědět a ony ještě stejně uhynou.
Ta kombinace v Čr je těžká výjimka , ne standart.
A ještě pořád je u toho znatelný rozdíl v zimním sezení oproti třeba jedné kombinaci z Liběchova.

A je vyzkoušeno a tím myslím skutečně vyzkoušeno ,v praxi , ne na papíře , že když se to sprclo nadivoko s běžnou kraňkou , tak se to později v dalších generacích prostě rojilo a rojilo . A je třeba kupovat znova .
To je prostě zákon hetrozního efektu , že způsobuje a vytváří rojivost .

A někteří naši včelaři předstírají že o něm neví . Dokonce z jednoho článku u nás byla potichu tato jejich vědomost za značný čas později odstraněna , aby jim nemohlo být prokázáno , že o tom dopředu věděli . Gruna, Přidal, Mátl , Čermák a jiní .

Někteří profíci berou BF proto , aby vytěžili heterozní efekt ,kterým zároveň na chvíli
vykompenzovávají určité věci . Bez kraňky , bez trubců kvalitní kraňky by byli namydlení . Profíci u nás včelaří s kraňkou a myslím že většina.
To co těm některým dělá výnos je ne BF , ale heteroze mezi kraňkou a BF .
Ale kdo něco umí ,ten je z heterozního efektu dávno vyléčený .
Dá se sehnat kraňka 700 včelstev bez rojů , bez obíráni včel , začátek plodování v půlce února , ve snůškové zralosti na řepku a jarní snůšku.
Taky bez podzimního plodování ,ukončení v září , síla stejná jako u BF , na stejných stanovištích u stejných včelařů .
Tak to už dělali s heterozním efektem naši předkové v 19 století a jak to dopadlo je známo .
Pořád se zamlčuje , že i ten Bratr Adam tu hybridizaci odsoudil a označil ji v divoké formě jako bezohlednou hybridizaci .
V žádném případě jsem neuvedl vše podstatné co se dotkne života běžného včelaře a co mu podstatně zmasíruje jeho včelaření o čem se ještě neví .

Vydávat tyto okolnosti za fundamentalismus , je buďto nevědomost nebo zamlčování faktů a mlžení .Nebo taky obojí .
To je snůška.Big Grin
(26.03.2018 20:01)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]...... jsem se krásně pobavil. To jsou bláboly.

potrefená husa zakejhala ? co takhle něco konkrétního....
Konkretni je to ze velka vetsina vcelaru a to nejen u nas jsou drzgresle a jen pro nizkou cenu koupi cokoli co jen pripomina BF a pak hodnoti BF a nejlepe s dvouma matkama.Koupit kvalitni BF neni problem jen si musi vcelar priplatit a kupovat u overenych chovatelu co maj testaci.a hodnoceni celeho plemene na zaklade dvou, tri matek je fakt vypovidajici.BF neni tak zazracna aby kazda matka byla skvela stejne jako u Kranky..A uz nemluvim o tom ze je tu vice vcelaru co vim jiste koupily u me 2 az 5 matek a uz prodavaji oddelky a matky po F1 ode me ale za nizkou cenu samozrejme.% BF u prirozene sparene F2 si snad umi spocitat kazdy.a pak dotycny hodnoti na tomto materialu.a u me sice nepotvrzene ale na dosti mistech se muze pokaleni vyskytnout nicmene pricina neni jenom v tom ze BF lepe ploduje ale take tim ze velice casto a dost pozde si donese medovici nebo melicitozu kdy to uz vcelar neceka a deje se to prevazne jen na nizkych ram.u me problem na vysce 35 cm neni.
A co takoví zaostalí včelaři jako já, který má od roku 1968 matky jen z tiché výměny, z vlastních rojů a naražených matečníků?
Je to zločin?
No Františku to se musíš ptát jinde a mám dojem že určitá část zdejších včelařů je schopna tě usvědčit z rebelie a bastardizování včel když nemáš matky ze šlechtitelského chovu a že ničíš těm v okolí jejich včelstva.Smozřejmě bez toho že tě znají natož aby tvoje včely někdy koutkem oka spatřili....
Referenční URL's