Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.07.2019 12:22)Pedro napsal(a): [ -> ]Ono se to dá říci i jednoduše. Kde nic není ani smrt nebere. Je to pouze o výběru na místní podmínky. Vždy něco koupit na porovnání, ale zázraky nečekejme. Nikdy jsem nešetřil na zkoušení, ale často to byly vyhozené peníze.
PN.

Neříkáte to přesně, většina K nesbírá nic i když jiná vč na stejném stanovišti medovici nosí. O tom a ničem jiném tu píšu já. Takže fabulace (fabula-pověst, báchorka) o tom, že K letos sbíraly medovici proto, že neměly nektar, jsou nesmyslné. To nepíšete vy, ale někdo nad vámi.

Jinak s vámi úplně souhlasím jak s místními podmínkami, tak s věčným zkoušením, které se většinou nevyplatilo. No a mě spíš zajímá univerzální včela, tedy taková, která medovici sbírá kdykoli a kdekoli, když medovice je.

Jsem na novém místě a místní mi tu tvrdili, že tu medovice je jednou za 15-20 let. Velmi se mýlili, ale kdybych tu nebyl, mysleli by si pořád to samé. Bohužel jsem nedržel huboústa a to jsem, myslím, raději měl.

Frey

Takže výsledkem šlechtění je sice plnokrevná krásná Kraňka, která ale ignoruje medovici. Já bych za bezohlednost spíš považoval vnucování hlava nehlava té esteicky krásné včely. Jasně to píšu výš v příkladu se psy. A znovu opakuju (Brentnere třeba se postavte na hlavu), že já ihned beru Kraňku, hned a všema deseti, tedy když bude matka hned kdy já chci (a ne za 2- 3 roky čekání a urgencí), za rozumné peníze a nebudou jí do měsíce a nebo prostě ještě v roce dodání měnit. Mám jen jednu malou podmínku, ta Kraňka musí nosit medovici aspoň tak, jako BF.

Nepamatujete co já. Mám v živé paměti, že se zarytí komunisti stejně jako vy teď bránili Kraňce. Bylo by to docela úsměvné, kdyby bylo čemu se smát, věříte mi?
U nás je tomu asi trochu jinak než u vás. U nás je hlavní snůška v červnu (ta je zatím vždy jistá - malina, lípa a nakonec medovice), na jaře taky nějaká snůška je, ale po každý jiná a v jinou dobu. I když bylo sucho, tak ne tak velký, aby medovice nebyla, jen květy nebyly nebo byly suchý. Jindy v červnu začnou malinou, pak se přidá lípa a po ní opět malina s medovicí. Není to, že by medovice nebyla na začátku června, jen jí Kraňka v té době ignoruje a po červnu opět na ní prdí, pokud není cement.

Tom.50 - já jsem na stejném místě a mám stejné matky jako loni. Tak to bude suchem, stačí se podívat na trávníky, jak jsou bez květů, leckde vypálené.
(22.07.2019 15:33)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mám v živé paměti, že se zarytí komunisti stejně jako vy teď bránili Kraňce. Bylo by to docela úsměvné, kdyby bylo čemu se smát, věříte mi?

Mám v živé paměti jednu diskuzi.

Je docela úsměvné jak se tu jeden zarytý včelař brání Buckfastce.
Ano ano zive si tu dobu pamatuju a tak trochu nepoctive jsem si z toma utahoval protoze mi hned bylo jasne o koho jde.
O to vic je pro mne jeho nazor cenejsi protoze jsem ho do BF vubec netlacil a nenutil mu ji.Dobre si pamatuju ty pohledy Kohoute koukal bys s jakou neduverou na BF pohlizel ale ta vcela ho presvedcila tak nejak sama slepej by si toho rozdilu musel vsimnout kor kdyz bylo s cim srovnavat.
I to je podle mne duvod proc tu ted Tom tak do krve obhajuje BF prisel si na to totiz sam a to se pak tezko vyvraci..
Člověk míní, život mění...
Kohůte dyby to šlo máš deset zelených palců.......Moc poučný příspěvek. Asi to byla tenkrát zas jedna tá jediná neměnná pravda Big Grin
S rudom sa malokedy da nesuhlasit..je to určite chovatel od chovatela ine..ja som mal spominanu skusenost od dvoch singrov z uplne inych lokalit..a to uz bolo dost na to aby som mal chut skusat nieco dalsie..sklenar vychadzal o dost lepsie... Singre z roku 2000 s ktorymi som zakladal jednu vcelnicu,od stareho pana dedinskeho,tak tie boli vyborne,aj do fx neviemkolko.. Ale do toho 2012 boli znasky vynikajuce a nevedeli sme co je to uhyn..tak mozno aj iny material by obstal..
(22.07.2019 17:35)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Kohůte dyby to šlo máš deset zelených palců.......Moc poučný příspěvek. Asi to byla tenkrát zas jedna tá jediná neměnná pravda Big Grin

Zařekl jsem se, ža ne vás a pana Kohouta (a dalších několik dovedů) nebudu nijak reagovat a daří se mi to dodržet. Nyní udělám výjimku.

Jen de.il se neumí vzdělávat a učit a furt tvrdošíjně trvá na svém i když vidí nezvratné důkazy, že se původně mýlil. Abyste to snáz pochopil, malý jarda taky myslí, že 3x3 je pět a když se pak přesvědčí, že pět je sice fajn, ale devět by vycházelo mnohem líp, změní názor, tedy pokud jarda není úplně vymletej. Obecně se to nazývá učení, moderně edukace. Nikdy není pozdě začít, můžete i vy konečně opustit svoje bludy a zkusit chápat realitu. Popravdě, vy jste mi z té pětice nějak nejsympatičtější, u vás myslím ještě není vše úplně ztraceno. Taky proto u vás dělám pane Petříku výjimku.

Ale k BF. K je dle mě překonaná a možnosti šlechtění jsou buď vyčerpány a nebo výzkumák a Svaz nějak prokaučovali co se dalo. Jak někdo výš píše, i když tu skončí a vím jistě, že poměrně bleskurychle, smrk a s ním medovice, BF umí to všechno co K a schopnost nacházet a využívat medovici má navíc a tak přechodem k BF nemůžu tratit. Ale hlavně, pořád mám dvě třetiny Kraněk a úplně se jí nevzdám.

1824 píše jasně KTM jak se to stalo. A že jsem už v životě viděl hodně typů včel a měl jsem s čím srovnávat.
(22.07.2019 22:44)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zařekl jsem se, ža ne vás a pana Kohouta (a dalších několik dovedů) nebudu nijak reagovat a daří se mi to dodržet.


A ptát byste se měl, sdílíme stejný svět a vzduch a vy si chcete chovat nějaké jiné včely a mě tím můžete ohrozit? Zdůrazňuju že jen můžete a ne že ohrozíte a už to stačí. Chlastat za volantem taky nesmíte i když se nic nestane, ale mohlo by se stát, je to pravděpodobnější a proto se chlast za volantem trestá bez milosti. To chápete? A proč nechápete to samé ze zavlékáním nebezpečných včel?
A i přesto sem chcete zavlékat blbé včely? Tak si je dejte do včelíkárny, prostě si je zavřete. To nejde a tak mi tu nekurvěte Kraňky. Mám pravdu prostě proto, že jsem tu byl dřív a proto, že nás je drtivá většina. Víte co je demokracie? Vaše práva můžete uplatnit až poté, pokud se nedotknete práv mých (a většiny Kraňkařů). Nebo jste menšina? Ty mají nějak, nechápu jak se to mohlo stát, najednou větší práva než většina. Divné ne?
Nebudu s vámi diskutovat, nejde to. Je to ve vašem pokřiveném vidění světa. Vy vůbec neřešíte, zda byste mohl jednat bezohledně. To je to, proč je svět tak hnusný. Vy neřešíte jestli je dobré sem zavlékat včely sice medonosné, jenže nikdo neví a nevíte to ani vy, zda se křížením s místní Kraňkou nezvrhnou, nepřevládne v těch křížencích Vlaška a nestane se to, co tu už bylo, silně bodavé včely s mizerným výkonem.
Ne. Toto vše vy vůbec neřešíte, vy neřešíte, zda by nemohl být váš čin někomu škodlivý. A já řeším základní pravidla lidského civilizovaného soužití, říkejme jim obecná morálka. Tvrdím vám a se mnou třeba nikdo menší než hrabě Šternberk (viděl jsem ho to říct v TV), že cituji: "ano, je spousta věcí, které sice legální jsou, slušní lidé je ale přesto nedělají".

Tolik k požadavku důkazů jak vámi zavlékané včely vadí mě a já vám to otočím, já jsem tu už s Kraňkou byl a tedy vy prokažte, že mi vámi zavlékané včely nikdy nemůžou ublížit, neboli poškodit moje včelstva. A taky mi řekněte jak budete řešit, když se prokáže, že jste způsobil škodu a ne konkrétně mě, ale obecně. A připomínám vám, že se bavíme nikoli konkrétně my dva, ale já to beru jako obecnou diskuzi. A dokonce ani nemusím mít pravdu, ale hájím si své zájmy.
Taky bych nikdy vědomě neudělal nic, co by mohlo někoho poškodit.

Ano, v pubertálních letech, když jsem toho ještě moc neuměl, jsem snil o nějakých jiných včelách, co by nanesly víc medu a nebodaly. V té době naštěstí stát fungoval a nikdo sem nic dovážet nemohl.
jenže nikdo neví a nevíte to ani vy, zda se křížením s místní Kraňkou nezvrhnou, nepřevládne v těch křížencích Vlaška a nestane se to, co tu už bylo, silně bodavé včely s mizerným výkonem --Omyl na toto téma je mnoho vědeckých prací a i sám Tom se osobně přesvědčil,že v jeho případě mají jeho kříženci lepší vlastnosti




já jsem tu už s Kraňkou byl a tedy vy prokažte, že mi vámi zavlékané včely nikdy nemůžou ublížit, neboli poškodit moje včelstva-Jistě obav byla na místě,ale opět osobní zkušenost,že se tak neděje



A dokonce ani nemusím mít pravdu, ale hájím si své zájmy.
Taky bych nikdy vědomě neudělal nic, co by mohlo někoho poškodit-Ani já ne proto jsem se kdysi dlouho rozhodoval avážil vše a osobně se ptal a zjišťoval u kolegů včelařů v zahraničí.
Ale samo sebou vy nedokážete přenést přes svoje Ega,že se někdo mýlí a po vlastní zkušenosti(protože dřívější zkutečnost je negativní s jasným důvodem proč tomu tak bylo) změní názor na danou věc.

Znova a stále budu opakovat,NEEXISTUJE jediná věrohodná odborná publikace,studie o negativním dopadu BF na většinou, populaci Kraňky.Obavy o poškození či zbastardizování se nikdy nepotvrdily.


Ještě otázečka (spíš pro odborníka)v zájmu chovu Kraňky si dovezu pořádně ostré bodalky,někteří včelaři je preferují a znám jednoho(naštěstí daleko ode mně) a tak by tedy vůbec nevadilo všem zastáncům Kraňky pokud bych si z nich vychoval řekněme 40-50 matek a choval od nich trubce a jak známo tato vlastnost se dobře a rychle dědí.
Takže opravdu když to budou Kraňky nikomu nebude vadit,že se k těm bestiím chodí ve skafandru a honí ho ještě 60 merů od včel.Jinak to jsou vcelku dobrý včely se slušným výnosem a hlavně u něj místní včely,jen se prostě dost dobře brání,má je 30 let a matky nikdy neměnil a já budu mít volné místo 20km ode mně tak bych se mohl vrátit ke Kraňkám a nemělo by to nikomu vadit ne?
Kohoute, nejsem nějaký zastánce dovozů, ale Tvá argumentace má bohužel trhliny. Samotní majitelé kraněk ji v minulosti porušili a udělali přesně to, proti čemu brojíš - přivezli na území původní včely tmavé kraňku. Nemůžeš tedy chtít po druhém táboru něco, co první tábor již v minulosti porušil.
Ivík

Nevím to a nehodlám to zjišťovat, za to mi Kohout ani ostatní rudopalečníci (jak příznačné) nestojí, ale mám za to, že Kohout cituje mě, že okopíroval můj někdejší text. On by totiž nikdy, jak tu na VF mnohokrát ukázal, neuměl takto zformulovat nic a nepamatuju se, že by on někdy tady na VF napsal víc a dokonce rozvitých vět než dvě-tři. A už vůbec by nedokázal mít jasný názor a stát si za ním.

Hodně jsem o tom přemýšlel a došel jsem ke změně názoru ve chvíli, kdy mi došlo přesně to, co píšete vy. Že nekompromisní obranou K se vlastně chovám úplně stejně, jako komunisti když bránili partě chlapů, ve které byl i můj otec, v zavedení Kraňky. Tehdy taky nikdo z lidí v Jablonci nemohl vědět, jak křížení dopadne a přesto do toho šli (nejspíš znali dobře zkušenosti v Rakousku a Německu, můj otec měl kupříkladu Němčinu, že rodilí Němci nepoznali že je Čech). Ve Včelařství jsem viděl blahopřání snad pětadevadesátiletému panu Kremlovi. Neznám ho osobně, ale celé dospívání jsem o něm a dalších slýchal, možná by stálo za to toho starého pána navštívit a získat svědectví od jednoho z hlavních aktérů a zjistit, jak se vypořádali ve svých myslích s tím rizikem.
Opakuju, nevím to, ale mám za to, že ti chlapi viděli změnu podmínek a došlo jim, že horší to už být nemůže a současně viděli tupost rozhodujících orgánů a taky lpění na korytech tehdejších mocných. Prostě vše se po 55 letech opakuje jak přes kopírák. Stejně zarytí u koryt Svazu a výzkumáku - štika a kapři, kteří zaboha nedopustí vypuštění jejich rybníka, stejně tupé státní orgány, stejně tupá ideologie, které se všechno musí, halva nehlava, podřídit.

Najde se nový Ing. Veselý a nový tajemník Kodoň? Moc tomu nevěřím.

Ale možná se mýlím, kdo ví? Možná se OPĚT mýlím. Nejsem veševědoucí, to bych byl Bůh.
Ivošu - VF, Ankety Buckfast - dovoz, chov
příspěvek č.12
Teď jsem se dověděl, že pan Kreml nedávno zemřel, bylo mu 91 let.
Taky jsem se dozvěděl, že část Moravy měla K vždycky díky sousedství s Rakouskem a že tedy JBC nebyl prvním místem odkud se tu K začala šířit. Tam tu první dodal právě panu Kremlovi jistý lesník, který se po válce legálně (měl Němku) vystěhoval a udržoval styky s přáteli, kteří mu tady zůstali.
JBC oplozovačka byla na Jizerce. Uvažuju, že JBC navštívím abych se dověděl víc.
Ale to už málokoho zajímá...
Jelikoz mam v zive pameti agresivni chovy mistni " kranky",k nimz se chodilo pouze ve skafandrech a pri dobrem pocasi a jen z rana,mam za to,ze umisteni takto udrzovane genetiky bude pro oficialni chov stejne zhoubne,a zadny zakon to nevyresi.
Ve Vcelarstvi 8/2019,ktere dnes prislo,je v clanku predstavujicim chovy zajimava zminka:"Plemenne matky,ktere neodpovidaji standartu,k chovu nepouzivam.Abych byl presny,tak z matek,ktere maji mene nez 50% kranky,plemenny material nepouzivam k prelarvovani"- Vcelarstvi 8/2019,str.260.
Zajimave sdeleni-do 50% je to mistne prizpusobena vcela,od 51% je to plemenna kranka???Jak to tedy je??? Nema byt plemennou matka,ktera predava vynikajici vlastnosti na dalsi potomstvo dcer,vnucek,pravnucek... bez hypotetickeho podilu krve???
A.m.carnica se na jižní a východní Moravě vyskytovala přirozeně aj bez rakušáků. Morava byla přirozeným pásmem výskytu a styku tmavé a kraňské včely, aspoň se to píše v hodně včelařských brožurách.
No nejvíce je právě zaajímavá ta Naše Čistá KRAŃKA,to už není ani reklama,ale lež a vymívání mozků.
Pokud je ve šlechtitelském chovu koeficient korelace je 0,78 který je změřen,tak kde je potom ta čistota kraňky ??Kolik to bude v běžném chovu když by jsme taomu dali prusečík??Pokud se nepletu jako záminka jen chovu Kranky u nás je uvedena že se vyskytuje na 95% ČR.Jenže není pravda spíš taková,že to stěží bude 50% a zbytek jsou jen meziplemnní kříženci?
Co se to tu furt vlastně chce chránit??
A proč ČSV nenařídí,že členové smí chovat jen Kraňku když je jich 98%všech včelařů(z toho my vychází,že největší a nepočetnější skupina chovatelů BF je v ČSV).
Furt mám pocit, že se handrkujete tak trochu o ničem. Nejvěčí radost budů mět tý včelaři, kerým budů včele žit a k temu jako bonus nějaký ten med.
Josef: velká část kříženců F3, F4 nejsou samozřejmě tak kvalitní jako původní zdroj z kterého se množilo, tak co se divíš, to je ale obecné a u každého poddruhu a nemá to žádnou spojitost "chovy" místní kraňky jak zmiňuješ. Standard chovu vychází z komplexního hodnocení vlastností inseminované matky, které chovatel provádí 1 rok předem. Ne podle toho za morfo je 50, 51, nebo 91%.

KTM: za každou cenu živíš toto téma více méně svými dojmy, pocity a přáními, které nemají opouru v ničem pouze v drzosti. Pokrytí území kraňkou je jasná věc ověřená známými a dostupnými genetickými testy mikrosatelitů DNA.
Frey jak to říc slušně sakra.....?Žvástáš hlouposti.
Ta 50% čistota na uznání že je to Kraňka směšný.
Hele podívej se na tuhle mapu a pak my tu zas napiš že živím téma svými dojmy,BF má podstatné zastoupení dle této mapy takže nejdřív zjištuj a pak se hádej protože to pak vypadá hloupě.

http://kgi-upol.maps.arcgis.com/apps/Map...d660b5f4e8
Ta 50 perc čistota na uznání ,že je to kranka je na smiech....--to isté platí aj pre Bf povačšinou to sú krížence čistá BF sa udržať nedá /jedine inseminaciou/-takže tak je to aj s BF . lenže tu prebieha reklama,skôr propaganda . ako pri voľbe amer. prezidenta-a ostatní , ktorí majú trochu iný názor sú obmedzenci a čo ja viem čo- hej ešte chýba duhový pochod za BF- aj spodtextom Buckfast není Zločin ....
Referenční URL's