Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelpo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.11.2015 9:50)Scipio napsal(a): [ -> ]Hmm, a to nikto nepojde za to do vezenia? Ziadne trestne oznaenia. Podvod, poskodzovanie dobreho mena, ohrozenie zdravia spotrebitelov.

Je to k zamyšlení proč zástupci vlastníka toto trestní oznámení nepodali. Jestli to neni pochybení při správě majetku ČSV. Někdo to přece způsobil a pokud to není právě ten zastupce vlastníka tak je logické to oznámení podat. Spekuluji: tím že tak nečiní, přiznává, že na tom má svůj podíl, jelikož nechce, aby se v tom hrabala policie.
Rád si ale vyslechnu jiné vysvětlení.
Navíc je značně podezřelé to mlčení vedení, jako by se báli cokoli prohlásit, jen papouškují po SVS a SZPI. Přece jen neví, kam až se kdo dopátrá, a tedy ohrozí usvědčení ze lži. Metoda mrtvého brouka je tedy zvolena jako ta nejvýhodnější.
Na Včelařské konferenci proběhla zpráva, že jsou jíž známa jména výkupců, co dodávali ATB med. Jsem zvědav, zda to nebude i nepohodlný dodavatel konkurenčních léčiv.
Obávám se že vše je možné.
Vojto, jseš úplně vedle. Včetně toho trestního oznámení - to je zadarmo, dokonce je to tvoje povinnost, když se dozvíš o trestném činu.
Jenže tady k němu nedošlo, tady jde jen o "nedostatek odpovědnosti a sebeúcty".



(29.11.2015 12:30)JKL napsal(a): [ -> ]Je to k zamyšlení proč zástupci vlastníka toto trestní oznámení nepodali. Jestli to neni pochybení při správě majetku ČSV. Někdo to přece způsobil a pokud to není právě ten zastupce vlastníka tak me logické to oznámení podat. Spekuluji: tím že tak nečiní, přiznává, že na tom má svůj podíl, jelikož nechce, aby se v tom hrabala policie.
Rád si ale vyslechnu jiné vysvětlení.
Navíc je značně podezřelé to mlčení vedení, jako by se báli cokoli prohlásit, jen papouškují po SVS a SZPI. Přece jen neví, kam až se kdo dopátrá, a tedy ohrozí usvědčení ze lži. Metoda mrtvého brouka je tedy zvolena jako ta nejvýhodnější.
Na Včelařské konferenci proběhla zpráva, že jsou jíž známa jména výkupců, co dodávali ATB med. Jsem zvědav, zda to nebude i nepohodlný dodavatel konkurenčních léčiv.
Obávám se že vše je možné.

Kdo je nad dozorčí radou? Valná hromada spol. Včelpo, ta ji přeci odvolala.
A kdo je to ta valná hromada? Smile Smile
(29.11.2015 11:52)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Chybná úvaha. Kolektívna vina neexistuje! To by si z historie mal vedieť. Wink Predpokladám, že sa "možno" nájde obetný baránok, "možno", že je v tom zainteresovaných tak 10 ľudí a preto nemôžeš rozmýšľať ako terorista, ktorý vie, že ČR sa zúčastnila akcií v Afganistane a preto terorizovať civilné obyvateľstvo. A prečo? Lebo nič proti tomu nepodniklo! Trestné oznámenie môže podať ktokoľvek, ale každá "sranda" niečo stojí.

Vojto, v teoretické rovině máš pravdu. Existují konkrétní viníci. V praxi ČSV však neexistuje reálná možnost k vyvození odpovědnosti (pojmenování viníka, odstavení od penězovodů).

Předchozí velké kauzy (krach Včely Předboj + odkloněné dotační miliony v Nasavrkách) taky jistě měly konkrétní viníky. A co se stalo v ČSV? Zaplatili to včelaři a jinak žádná změna. I ta organizovanost zůstala blízko 100 %. Problém je, že většina obyčejných členů žádnou změnu nechce, zejména pokud se jim to v časopise patřičně vysvětlí. A úzká mocenská skupina ve vedení se vždy nějak dohodne, aby se problém zametl od koberec. Většina z nich v tom má své privátní zájmy, tak se snadno domluví.

Příčinou tohoto stavu je v totalitě osvědčený demokratický centralismus, v případě ČSV třístupňové řízení udržované přísunem státních dotací. Včelaři dostanou dotace, léčiva a ostatní je jim většinou lhostejné. Všude se najde pár jedinců, kterým vadí, co se děje nahoře. Většinou ale tito potížisté neprojdou přes síto okresních výborů, které již ovládají party "které spolu mluví". Mluvím z vlastní zkušenosti. Také jsem došel k závěru, že pokud to nejsem schopen změnit, nebudu to podporovat svým členstvím. I když jsem musel omezit kontakty s lidmi v ZO, kde mě bylo celkem dobře, což je ale nutná daň za čisté svědomí. Až se ČSV decentralizuje, rád se aktivně zapojím do činnosti místního spolku.

Ve změnu uvnitř ČSV nevěřím i když se průsery typu Včelpa nebo čím dál častějších plošných úhynů budou hromadit. Věřím ale, že aktuální kauza naruší dosud pevné spojení ministerstva zemědělství a ČSV. Možná se i ministr bude zajímat, komu státní úžedníci svěřili pravomoce státní správy v oblasti včelařství. Tady vidím reálné šance na pozitivní změnu.
Za záměr, špatné rozhodnutí, špatnou myšlenku nelze nikoho trestat. To by potom nedělal nikdo nic, jen aby mu nikdo nemohl nic vytknout. A všechno by přestalo fungovat. Pokud to tak u Vcelpa a svazu je! Tady jde udělat jen následující:
a/ Žalovat =,výsledek pro další činnost k ničemu, celá léta asi bezvětří a ochromení činnosti
b/ vystoupit ze svazu = pokud jich bude deset, nikomu to nepomůže a celé běží dál i bez nich, změna je možná jen když jich bude většina. Je vidět zde na těch,kteří vystoupili. Ničemu to nepomohlo a naopak se vzdali svého vlivu.
c/ naopak zůstat, najít spřátelené duše, sestavit iniciativu a tlačit na změnu. Systém vedení svazu by se měl změnit, protože je zastaralý a členové nemají prakticky žádný nástroj, jak vyslovit svůj nesouhlas. Jsou odsouzeni jen k tomu platit a dělat, co se po nich chce. Svaz je příliš veliký a posílání dopisů nefunguje. Takové nastavení je vhodné pouze pro zvolené předsednictvo. Povinnosti vůdči členovi nemají vůbec žádné.
Je potřeba zmodernizovat celý svaz, pokud se to nemá opakovat.

Samozřejmě beru i v úvahu, že se o to dřívější členové už snažili a pro nezájem svaz raději opustili. Protože ve skutečnosti to je asi většině jedno, nebo lépe, nechtějí se tím zabývat.
Dejte se do toho, kluci, držím Vám palce. Fakt. I z oblasti za magickým kruhem ... I s vědomím toho, že každý si musí ústa nabít sám ... Holt to asi jinak nejde. Kurňa, už jsme zase mimo téma. Ty souvislosti ...
Jiří
Já se vzdal svého vlivu před deseti lety. Jak to jen popsat. Byl to takový zvláštní pocit, najednou být bez vlivu na to co se dělo v ČSV.
To vy co jej máte, to nemůžete ani pochopit, jaký je to být bez vlivu.

Já jen koukám, jak si tam měníte vedení, zahraniční med měnite v český, atd. Někdy vám ten vliv fakt závidím. Cool
Mimochodem, zase bude na Sjezdu ochranka aby se nezůčastnili nespokojení členové a nechtěli zvýšit svůj vliv?
Súhlasím s tým, že ide o zlý "zabehnutý systém". Ale spochybňovanie zdravotného stavu, morálneho vedomia a svojpávnosti členov nie je práve cesta, ktorou si získate týchto ľudí. Mňa osobne by to urážalo. Je to veľmi dlhodobý proces. A ver mi, viem o čom hovorím.

Je problém v stanovách, v informovanosti a povedomí ľudí, pochopeniu a vyvodeniu zodpovednosti. A hlavne v systéme voľby kandidátov. Nie sú to ľudia, ktorých by tam delegovali ZO, tí malí včelári, ktorí chápu takúto organizáciu ako svoje vlastné dieťa, možno rodinu.

Karle, trestné oznámenie je zadarmo, ale keď ťa obvinia z osočovania, či ohovárania je už drahá záležitosť. To, že tam našla inšpekcia ATB? Dostanú pokutu, možno likvidačnú. Tým pádom budú potrestaný. A za čo ich chceš žalovať? Chápem, potom povieš, že je problém v právnom systéme. Súčasťou tohto právneho systému si aj ty, takže tvojimi slovami, si vinný. Viem, je to extrém, ale takto mnoho ľudí tu jedná. Trvám na tom, že kolektívna vina neexituje.

Držím vám palce, ale myslím si, že týmto smerom cesta nevedie.
BUdou potrestaní?CoolBig Grin
Kdo - jak chceš trestat směšnými pokutami organizaci které stát dá na jedné straně pokutu milion, kterou ani nemusí zaplatit a na druhé straně ji dá dvacet milionů dotaci?
Pluis ještě zavede po průseru další příjem - provizi za proplácení dotací. Smile

Takže v nejhorším případě budou opět potrestaná včelstva. Při minulé pokutě muselo každé včelstvo ČSV zaplatit 4koruny, a protože každé včelsto taky dostane dotaci - 120Kč letos, tak to je zase stejné Smile V konečném důsledku je to tak správné, nemají ty včely dávat do medu penicilin, že? Smile

Dokud to bude ministerstvo a daňový polatník platit tak to tak bude fungovat.
Jedině že by někdo upozornil ministra na tiskovce jak to je. Nebo se jej zeptal proč to tedy financuje když to kritizuje?Smile
Pro ty co mě upozorňují že je to jen bulvár jsem našel jednu zajímavou informaci -

Na antibiotika upozornil Blesk
Ačkoliv ministerstvo tvrdí, že podnět k šetření na rezidua antibiotik v medech daly nejmenované zdroje již koncem září, skutečnost je taková, že SZPI odebrala vzorky medů společnosti Včelpo, s. r. o. až 16 října, tedy tři dny poté, co Potravinový Sherlock upozornil dozorové orgány na šokující výsledky laboratoří.

Odpovědí mu ale byl jen dotaz, jakým způsobem se medy testovaly, a vyjádření tiskového mluvčího SVS, že žádná z kontrol z poslední doby antibiotika v medech nezjistila. Teprve 6. listopadu žádá SVS seznam testovaných medů.


Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politi...edium=copy

Takže i MZe je zapojeno do spiknutí?
Předchozí velké kauzy (krach Včely Předboj + odkloněné dotační miliony v Nasavrkách) taky jistě měly konkrétní viníky. A co se stalo v ČSV? Zaplatili to včelaři a jinak žádná změna. I ta organizovanost zůstala blízko 100 %.

Tak co ještě zbývá? Křemencová a bude klid?
Jste chlapi nebo pavlačové báby? Všechno se už rozebralo a nemá smysl to opakovat stále dokola. Já jsem myslel,že chcete něco lepšího. Nehnijte doma, pokud máte nějaké ideály. Na to je života škoda. Samo se nic neudělá. Vytvořte skupinu "ÚDER" a chtějte změny. Jinou cestu alespoň já nevidím. Já vám budu klidně vařit kafe, protože se stejně v ničem ohledně včel nevyznam.
A nebo napište jiné návrhy. Ale stále dokola zde jedno omýlat nemá smysl.
Varit doma v klidu kafe taky dovedu, ja myslel, ze napises-chlapi, vytvorme skupinu uder a ja vas povedu! pripomina mi to situaci v me byvale firme, kluci jdete k sefovi, vsechno mu reknete co se nam nelibi, ja pojedu napred, mam to nejdal! Takze, dokud taky nevymyslis nejakej "urcujici moment", jsi na tom ale uplne stejne... Howgh!
To co na napsal mikr je fakt směšné, byť na Merkuriho to nemá... Co v té úderce bude dělat on? Trochu to připomíná cimrmanovské "všichni z nápadu byli nadšeni, ale nikdo se nechtěl výpravy zúčastnit".

Btw. hodně lidí tu není členem svazu a nebo o vystoupení vážně zvažuje. Pro mě je tedy mnohem větší poslední kapkou pro odchod prodej Dědečkovy medové pochoutky (směs sirupu a medu si nelajzlo ani proslavené JSG, které ostatně má med "docela" OK - nejčastěji měli v potravinynapranyri.cz med dobarvený karamelem, což je sice chyba, ale ne až tak zásadní). Průšvih s antibiotiky je nejspíš šlendrián a velké selhání pod tlakem loňské neúrody, ale vědomé rozhodnutí vyrábět náhražku medu...??? Firmou ze 100 % vlastněné svazem včelařů???
Janko216,.ty jsi se zrovna probudil ze zimního spánku? To co pises už tady četl každý nejméně100x



Chlapi, já se fakt nikam necpu, ani nechci převzít Vcelpo. Jen jsem něco navrhnul,aby se to hnulo trochu z místa. A jsem fakticky začátečník, sice pod vedenim otce,ale stejně mohu vařit jen to kafe a třeba něco organizačního. Tak čekám na druhého,který se přidá.
No jo, tak jsi mě Mikr přesvědčil.Cool Napíšu tedy ministrovi ať udělá něco dobrého pro včely a včelaře.

A dalším nespokojeným doporučuji to samé, než vytvářet úderné oddíly, tak je lepší využít demokracie, dokud je. Smile
Ovšem, je dobré si předtím hodit osvědčenou japonskou metodu 5xPROČ? Abyste se dostali ke kořenové příčině. Smile

http://www.marianjurecka.cz/kontakty.html
Kaji,
neboj se, on tady nikdo zadny uderny oddil stejne nevytvori, na to jsme my cesi moc pohodlni a nemame na to koule, joo, kdyby to za nas nekdo udelal, to bychom mu zatleskali, ne treba vsichni, protoze jak znamo, po bitve je kazdej general a on by to urcite udelal uplne jinak a zatocil by s tim, ale u pc nebo u piva jsme si v tomhle rovni, bohuzel Sad, zverejnil bys tech 5x proc prosim?
Já Vám nevím, když psát ministrovi, tak snad s prosbou aby apeloval ns odstranění slabiny kdy se do EU importuje komodita, která není zkontrolovaná a není ve shodě s tím co EU dovoluje dovést.
Jak je komodita v EU už těžko zachytíte pohyb!
Nejpoučnější pokutou by byla změna dotační politiky státu. Zákaz prodeje medu ze dvora (kvůli antibiotikům) pokud včelař nebude mít letní vyšetření medu na ATB, mor, kteréžto bude částečně dotované, a prostředky pro tuto dotaci se ušetří zrušením dotací na vyšetření měli a dotací na léčiva, matky. Odběr vzorků medu pak bude za přítomnosti veterinárního lékaře, který zároveň zkontroluje chov na kleštíka. Tato kontrola napadeni pak nahradí tu zimní měl, když už někdo ze SVS se ohání, že nikdo nenavrhuje jinou variantu monitorování VD.
Takto nastavené dotace bych plně podporoval a to i za předpokladu, že vyšetření na antibiotika by se provádělo treba jen u 10% náhodně vybraných vzorků, které byly odebrány z jenoho náhodně vybraného včelstva na stanovišti.
Toto plošné náhodné vzorkování medu na ATB, mor a třeba i jiná residua by bylo mnohem lepší podchycení skutečného stavu jak nákaz, tak i Českého medu včetně toho ze dvora. Navíc i velice účinná pokuta a prevence před podvodníky/překupníky vydávající zahraniční med za český a to bez ohledu, zda je to JSG nebo Včelpo nebo jakýkoliv jiný balič Českého medu.
Co se stane s antibiotiky když je převaříte? Takže ten dovoz není primární příčina. Pokud to někod zpracuje tk že je zničí, co na tom že tam jsou,
Problémem není že je v medu ATB ale že někdo pančoval český med a nekvalitně.
Tedy že je nepoučitelný, že nějaká skupina pachatelů tady dlouhodobě a systematicky okrádá lidi.
Já žádnému ministrovi psát nebudu, to pokládám za smyslnejsi psát na hlavní nádraží, tam se tomu aspoň zasmeji. Vsadím se, že ministrovi jsou včely úplně buřt. Tomu budu psát, až mu budu chtit oznámit, že jsem mu sehnal dvacet tisíc hlasů v příštích volbách a nebo až budu mít na něj čím tlačit.
Honza Veber má naprostou pravdu, ale holt doufejme, že se tentokráte mýlí
Referenční URL's