Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To se teda holky nepředřely, když jejich hodnota opylení je ročně hodnocena do 180 Kč na včelstvo! Big Grin A musí za ně lobbovat ČSV. Chudáci čmeláci ty lítaj i za počasí, kdy by psa nevyhnal a žádnou obálku na zateplení nedostanou!
Vcelstva preziji i bez CSV.
1D je na zajištění opylování, 98% organizovanosti a blahobytu nás 2% neorganizovaných tyjících z dřiny a poplatků těch 98%..
Když je D1 pro včely (a je jedno jak se jmenuje dotační titul nebo předseda), pak nemůže být pokrácena na administraci. To je stejné jako se nemůže použít třeba technická pomoc na občerstvení při nákupu medometu. Nebo se mýlím?
Jenže ona ve skutečnosti není pokrácena. Ona je navýšena o administraci. A hlavně není pro včely! A VO TOM TO JE Cool
Možná je ještě jeden účel 1D - dává smysl existence ČSV. Po té co bylo zrušeno komisionélní ošetřování tak vyplácení 1D zůstane leckde jedinou aktivitou kromě vydávání Varidolu a sběru zimní měli.

Docela by mě zajímalo v kolika % ZO se vyvíjí víc aktivity než tyto 3 body a členské schůze k zbilancování těchto tří.
V tom případě navrhuji přejmenování svazu na ČS1D. Bude to lépe vyjadřovat zájem členů a jeho vedení.
Citace:Docela by mě zajímalo v kolika % ZO se vyvíjí víc aktivity

u nás jo
U nás ještě řízek.
V naší ZO se na schůzích pravidelně konají přednášky lidí z oboru, ať už praktiků nebo z Dolu.
Jednou ročně se jede na exkurzi.
ZO zajišťuje distribuci léčiv, dotace 1.D., ošetření aerosolem, které provádí důvěrník.
Nejsem moc aktivní člen, tak o dalších aktivitách zřejmě ani nevím.
Mě připadají tyto dotace podobně trapné jako úroky v bance, kdy získám třeba 10 korun, ale dalších 150 zaplatím na poplatky. To ty úroky můžou rovnou zrušit Big Grin
A mně se chce něco říct ... Big Grin

Víte, je to samozřejmě téma k veřejné debatě, ale já za sebe si myslím, že opylovací funkce včel je cenná a měli bychom trvat na tom, aby ji ti, kdož spravují věci veřejné naše a našich dětí (neb to souvisí a tvoří spojené nádoby vedoucí do snesitelného a udržitelného příštího času) vzali za svou a podpořili.
Variantu, že tuto činnost ocení i podnikatelé v sadech a polích, jako je tomu v jiných státech, naprosto nezavrhuji, ale k tomu asi musíme všichni napřed dospět.
No a pak bych podržel fair nastavené dotace na vzdělávání. S patřičným nastavením normálních poměrů a tvrdé kontroly na nezávislém principu, neb jde o veřejné poeníze, ale vynaložené v dobrém principu, viz výše o tom opylování. Obor má problém, včely mají problém a bez včel bude problém. Takže je tu důvod vést debatu, jak s tím dál ...
Já vím, utopie. Ale mi to přijde důležité. Vícekrát jsem tu již napsal slova o rušení dotací, ale tyto bych podržel, jakkoli ale na jiném principu, než je nastaven dnes. Ale neprojídal bych ty zdroje v medometech, úlech, kompresorech, vyvíječích, jen vybraných dotovaných léčivých přípravcích a pod. Snažme se do toho dostat nějaký systém, který je pro lepší přístí ...
Jiří
P. S.: s PSNV a MSVV jsme na jaře při jednání o dotacích z EU (vyhláška 197) na další 3 léta navrhovali i podporu nezávislého testování a výzkumu. Nikdo se ale nepřidal a neprošlo to, ani ostatně státní úředníci tamtéž přítomní to nevzali, což chápu, měli předtím už "školení" a vyleštěné kliky od "Jinud", bez něhož "to nejde". Ještě to sem ale dodatečně doplňuji, protože to bych taky do tohoto programu nějak začlenil. Je to jen věcí domluvy a prováděcí praxe. Zkusme to nějak změnit.
Ja uz jsem to psala - Svaz a Vyzkumny ustav jako spojene nadoby, majetkovy podil...
Vyvoj, vyroba leciv, spojeni s Ministerstvem zemedelstvi, lidi v parlamentu, ucelove zakony.
Na miru site dotace na leky , vyvijece.
Zcela nesmyslne vysetrovani davno mrtvych varroa nekde na dnu ulu ...dotace.
Dotace a granty na vyzkum kde jednim z resitelu je Peroutka a oponentem projektu je Svaz. ....
(21.11.2013 13:12)Tomáš Vertelman napsal(a): [ -> ]Mě připadají tyto dotace podobně trapné jako úroky v bance, kdy získám třeba 10 korun, ale dalších 150 zaplatím na poplatky. To ty úroky můžou rovnou zrušit Big Grin

Naprosto trefné přirovnání.
V roce tuším 1974 (musel bych pohledat) vyšel v Odborných včelařských překladech článek, kde němečtí výzkumníci provedli studii přínosu jednoho včelstva z opylovací činnosti za jeden rok. Zde byla činnost včel ohodnocena částkou 40 000,- Kč, tj. prosím v tehdejší měně. Kolik by tato částka činila dnes? Pokud by tedy dotace činila pouhé 1% hodnoty opylovací produkce včelstva (to 1% proto aby EU a náš erár nezkrachovali), bylo by to i pro včelaře zajímavé ohodnocení jeho činnosti, nikoli výsměch.
JK
(21.11.2013 13:31)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A mně se chce něco říct ... Big Grin

Víte, je to samozřejmě téma k veřejné debatě, ale já za sebe si myslím, že opylovací funkce včel je cenná a měli bychom trvat na tom, aby ji ti, kdož spravují věci veřejné naše a našich dětí (neb to souvisí a tvoří spojené nádoby vedoucí do snesitelného a udržitelného příštího času) vzali za svou a podpořili.

Jiří mě se chce reagovat ... Big Grin

Tvé téma k veřejné debatě jsme pokazili v okamžiku, kdy jsme kritizovali "nepolitický článek ve Včelařství č.10/13 s jedním tímto představitelem", který právě tuto podporu vyjednával s VŠ. Jen kvůli velikosti fotografie z této podpory se už do článku nevešlo na kolik byla podpora dohodnutá. Jestli byla jen v jednání tak nám zase bude chybět předseda aby dohodu dokončil.

HOLT JSME SE NECHALI I ZMANIPULOVAT LEOŠOVÝMI PŘÍSPĚVKY
Citace:a jeho aktivitami na diskusních fórech plnými lží a urážek na vedení svazu a moji osobu

Více zde: http://vaclav-svamberk.webnode.cz/blog/

Zůstane proto opylovací činnost našich holek i nadále hodnocena do 180 Kč (které stejně ještě moje nikdy nedostali) a když se ČSV nepostará bude HŮŘ!
nevíte někdo jaký jsou dotace na přezimující včelstvo ve státech kolem naší republiky
Nakonec ani Švamberkové a jiní nejsou prvotní viníci, ale autoři dotací pokřivili ekonomiku a tím i naše charaktery. Byl jsem včelařem i bez doatací a těch 150-180 Kč na včelstvo beru se zahanbením. Mět ty autory dotačních systémů před sebou, tak bych jim to hodil do obličeje.
Nikdo ti nebrání ty peníze poukázat na charitu, je to lepší než si je se zahanbením nechat, ne?
Všem, kterým je vnucována jakákoli finanční dotace či příspěvek, který přijímají z donucení a s opovržením, nabízím jako pomocnou ruku v řešení jejich dilema svůj účet.
Mbank 670100-2201787822/6210. Dnes jsem mimo jiné kupoval ze svého 4kg mezistěn, knoty a další pro žáky ZŠ na jejich den otevřených dveří, tak než tem mrzký dotační peníz doma pálit......
Já je svým způsobem poukáži zítra aniž bych je ještě viděl.

Na dotaci je blbé to, že než se její zlomek použije k něčemu k čemu je směřována, tak její větší část efektivně odsají pijavice přisáté na penězovod. Je jedno o které dotace jde, těch agentur je spousta.

Paradox této D1 je v tom, že je to jinak zdůvodněno, jinak vnímáno a jinak používáno.
ALe jinak to jsou milé prachy. Smile
Referenční URL's