Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jsi sice mimo téma, ale budiž...
Letošní rok je přelomový, co se dotačního období týče - končí dotační rok srpen-červenec a přechází se na rok kalendářní, tedy leden-prosinec. Nyní nastane krátké mezidobí srpen-prosinec. Finanční prostředky byly přealokovány podle alikvotního podílu. Takže máš celkem velkou šanci získat plnou podporu, protože moc lidí o tom neví a tudíž nebudou podávat žádosti.
Jsi zářný příklad toho, co už dávno tvrdím - dotace křiví nejen trh, ale i charakter... Prostě - sice to vůbec nepořebuji, ale proč bych si to nekoupil, když mi to druzí zaplatí...
Plně dávám za pravdu Josefovi - ideální je se dotacemi vůbec nesvinit. Pro někoho jsme sice hlupáci, ale oni si zase připravují o ten nádherný pocit absolutní svobody. Bohužel to většina nikdy nepochopí...
Že by to pokřivovalo charakter, to si nemyslím. Spíš to pokřivuje úsudek o tom, jaké zařízení je pro určitý provoz efektivně využitelné a co už není potřeba. Michal se jen rozhodl využít něco, na co má právo, to pro mě není vůbec otázka charakteru. Budiž mu to přáno a ať mu medomet slouží. Pozitivním aspektem dotací je, že kulturu i vytáčení přeci jen posouvají dobrým směrem.

Jinak ještě k dotazu - žadatelem je ČSV, tam přímo je potřeba požadavek a faktury poslat, ale na seznamu jich je víc (myslím, že Mája). Materiály k aktuálním podmínkám dotace jsou vždy uveřejněny na stránkách Včelařství, tam je to podrobně popsáno.
Do dotací jsme namočení všichni už jen tím že existujeme. Cyklostezky, hřiště, jídlo, chodníky, příspěvek na dítě, dokonce dotování nezaměstnaných lidí. Osobně bych byl pro dotování zlepšení stavu krajiny, ale to se asi nedočkáme. A zapomněl jsem na dotovaný energetický tarif.... Medomet jsem si nakonec vybral jiný za poloviční prachy, stačit bude a to co se mi vrátí investuji právě do stavu krajiny. Ostatně třeba na ten 1,5 ha pastvy taky dotaci neberu.
(06.08.2022 17:35)NitraM napsal(a): [ -> ]Pozitivním aspektem dotací je, že kulturu i vytáčení přeci jen posouvají dobrým směrem.

S tím plně souhlasím. Stačí si na Youtube dát do vyhledávače např. "pastování medu" .
Upocení frajeři se 40 let starou vrtačkou v zaprášené dílně se potí nad kýblema bůh ví od čeho....dotace jsou možná zlo, ale mě už postavily medárnu i s vybavením.
(06.08.2022 19:04)MichalR napsal(a): [ -> ]Do dotací jsme namočení všichni už jen tím že existujeme. Cyklostezky, hřiště, jídlo, chodníky, příspěvek na dítě, dokonce dotování nezaměstnaných lidí. Osobně bych byl pro dotování zlepšení stavu krajiny, ale to se asi nedočkáme. A zapomněl jsem na dotovaný energetický tarif.... Medomet jsem si nakonec vybral jiný za poloviční prachy, stačit bude a to co se mi vrátí investuji právě do stavu krajiny. Ostatně třeba na ten 1,5 ha pastvy taky dotaci neberu.
Tak samozřejmě nemohu ovlivnit, jestli si koupím rohlík, na jehož výrobu bylo použito obilí, které vyprodukoval zemědělec, který pobírá dotace, či se projet po cyklostezce, na jejíž zhotovení byly čerpány dotace. Můžu si také vylézt na rozhlednu, která je v údolí a není z ní nic vidět. Anebo se mohu těšit z dětského hřiště v obci, kde žijí pouze důchodci...
Nikomu dotace neupírám a nekritizuji ty, kteří svou ruku natáhnou. To je jich věc. Jen jsem vyjádři svůj názor - nic víc, nic míň.
Pokud chceš udělat něco pro krajinu, sázej stromy a keře, kde to jen jde a nehleď na to, jestli to někomu bude vadit a časem je vykácí. Kde to můžeš ovlivnit, neseč trávu jako šílený...

(06.08.2022 17:35)NitraM napsal(a): [ -> ]Pozitivním aspektem dotací je, že kulturu i vytáčení přeci jen posouvají dobrým směrem.
Tak tady bych byl poněkud opatrný a vyhnul se paušalizaci . Už jsem viděl krásný moderní nerezový medomet za více než padesát tisíc (dnes by stál možná sto) v hnusné stodole plné bordelu. Přímo nad ním hřadovaly slepice. Koupil si ho, protože dotace... Na kachličky zatím nebyly...

(06.08.2022 19:06)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]....dotace jsou možná zlo, ale mě už postavily medárnu i s vybavením.
A bez dotací by to nešlo? To není o dotacích, ale o hlavě...
Mám medárnu okachlíkovanou skoro až po strop, polyuretanovou podlahu nerezové pastovadlo, medomet, odvíčkovací vana i umyvadlo, vysoušeč vzduchu.... Na všechno vydělaly moje ruce a včely.
Naopak jsem se setkal s takovýma, kde dotace berou, kde můžou - viz popis to, co jsem viděl, výše... A nebyl to ojedinělý případ.
Tak tady bych byl poněkud opatrný a vyhnul se paušalizaci . Už jsem viděl krásný moderní nerezový medomet za více než padesát tisíc (dnes by stál možná sto) v hnusné stodole plné bordelu. Přímo nad ním hřadovaly slepice. Koupil si ho, protože dotace... Na kachličky zatím nebyly..
................................................................................​................................................................................​..................................
To už jsi přehnal.

Dotacemi jsme postiženi všichni a jen někteří si myslí ,že neberou.
Ať se daří Zdeněk
Ne, nepřehnal to. Dotacemi jsou postižení jenom ti co je berou. Ostatním jsou tím pak vnuceny. Tak to je.
Tak ať se těm co berou daří, až žádné nebudou...
Pro Beekeeper....odpověď na tvou otázku, zda by to šlo bez dotací.
Jeden příklad. Koupil jsem si přívěs za skoro 100 tis. protože jsem ho potřeboval. Ke včelám, jak jinak. A jednou koukám na evropské dotace a tam se píše ....až 50 tis. na speciální včelařské zařízení pro kočování. Tak volám na SZIF, co je to to speciální kočovné zařízení, a bylo mi řečeno ať vyfotím vozejk se včelama a bude to ok. Tohle už nejsou malé peníze, a vyřídit to na PC je otázka 15ti minut u kafe.
Pak pokračuješ v textu...to není o dotacích, ale o hlavě.... ta moje je v pořádku, já ty peníze neodmítnul.
A to se tu bavíme o jedné pořízené věci.

(07.08.2022 8:24)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]dotacemi jsou postižení jenom ti co je berou.

Tím, že si pořídím něco "se slevou" získávám konkurenční výhodu oproti druhým. Za ušetřené peníze mohu dokoupit jiné věci, procesy zefektivňovat (loni zakoupená poloautomatická plnička medu za 70 tis. co naplní 200 sklenic za hodinu). Těch příkladů by byla celá řada.
(07.08.2022 8:24)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Ne, nepřehnal to. Dotacemi jsou postižení jenom ti co je berou. Ostatním jsou tím pak vnuceny. Tak to je.
Tak ať se těm co berou daří, až žádné nebudou...

................................................................................​................................
Myslel jsem,že to přehnal ten medomed ve stodole a nad ním hřadovaly slepice.
Teď budu rád jak to budu dělat odpěrači dotaci s energiema.

Ať se daří Zdeněk
Možná ta dotace je nakonec jen část daňového vkladu každého do státní kasy.
Zbytek má zase stát na další dobrodiní.
(07.08.2022 9:13)Medak napsal(a): [ -> ]Myslel jsem,že to přehnal ten medomed ve stodole a nad ním hřadovaly slepice.
Teď budu rád jak to budu dělat odpěrači dotaci s energiema.

Ať se daří Zdeněk
Věř anebo ne, ale nepřehnal. Když zapršelo, tak se k té stodole brodilo bahnem a když pršelo moc dlouho, tak se daly staré fošny... Přitom stačila tatrovka kameniva, když už nechtěl dlažbu, ale nabyla na to zatím dotace...
Zato ale onen včelař byl obratný mluvka a dokázal svůj med prodat za ceny, o kterých se většině z vás zde ani nesní.

(07.08.2022 8:47)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]...to není o dotacích, ale o hlavě.... ta moje je v pořádku, já ty peníze neodmítnul.
A to se tu bavíme o jedné pořízené věci.
Špatně jsi to pochopil - nenapsal jsem, že kdo bere dotace, má něco z hlavou.
A kolik máš včelstev, když potřebuješ vozík? Včely ti na to nevydělají? Za kolik prodáváš med?
Znovu zopakuju. Nikomu dotace neupírám a nekritizuji ty, kteří svou ruku natáhnou.
Mne je zajimá kde zmizel příspěvek na který jsem odpovídal uvadím: KDE HO NAJDU Už jsem viděl krásný moderní nerezový medomet za více než padesát tisíc (dnes by stál možná sto) v hnusné stodole plné bordelu. Přímo nad ním hřadovaly slepice. Koupil si ho, protože dotace... Na kachličky zatím nebyly..
................................................................................​...........................
Doufám že to admin odůvodní nebo ,že by to byla závada servru je mi z toho smutno a s beekeeper nemám žadnou nevraživost ,ale nemám rád když se práší. Kde hřadují slepice jsou slepičince ne bahno nemám co dodat.

Ať se daří Zdeněk
Medáku, chceš komplet adresu anebo se spokojíš s GPS?
Neví někdo, jaké je letos vlastně rozhodné datum, ke kterému mají žadatelé uvádět počet včelstev. Dosud to bylo 1. září, shodné s datem hlášení do ČMSCH, nyní ale nevím.
V žádosti stojí:

Požaduji dotaci na počet zazimovaných včelstev, která plně obsedají nejméně
sedm plástů rámkové míry 39 x 24 cm a jsou evidovaná v ústřední evidenci
včel na chovatele k 1. září 2022 podle vyhlášky č. 136/2004 Sb.

m.
Hlavne,ze na svazu slavi vyroci a ck kremencova porada zajezd do Turecka.Ale,ze by vysel obeznik s informacemi,to nee.
(30.08.2022 10:46)marek. napsal(a): [ -> ]V žádosti stojí:

Požaduji dotaci na počet zazimovaných včelstev, která plně obsedají nejméně
sedm plástů rámkové míry 39 x 24 cm a jsou evidovaná v ústřední evidenci
včel na chovatele k 1. září 2022 podle vyhlášky č. 136/2004 Sb.

m.

Tomu bych rozuměl, že počet na žádosti nemá být vyšší než na hlášení do ČMSCH, ale kdyby to mělo být shodné číslo, tak mohl zůstat termín, jak jsme byli zvyklí - do konce září zpracovat ZO a pak ať se děje se žádostmi, co chce. Nerozumím moc té změně, kdyby se rozhodné datum nezměnilo.
Pleteš dvě věci dohromady - hlášení počtu včelstev je podle vyhlášky 136/2004 Sb. pro každého chovatele povinné. Dotace 1.D je dobrovolná - nemusíš o ni žádat. Není potřeba té změně rozumět, prostě ber, že to to tak je. Až 1.D zruší, tak tě to nebude muset trápit vůbec.
Až zruší 1.D ... to asi 50 000 včelařů zapláče, protože po 150+ letech přijdou o Svaz Smile
m.
(02.09.2022 18:29)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Pleteš dvě věci dohromady - hlášení počtu včelstev je podle vyhlášky 136/2004 Sb. pro každého chovatele povinné. Dotace 1.D je dobrovolná - nemusíš o ni žádat. Není potřeba té změně rozumět, prostě ber, že to to tak je. Až 1.D zruší, tak tě to nebude muset trápit vůbec.

Věř, že cca po deseti letech (vlastně od zavedení CISu, který se dosavadní funkcionáři nechtěli učit), co zpracovávám v ZO žádosti, chápu dobře rozdíl mezi hlášením a žádostí o dotaci. Budu ale vycházet z tvého doporučení - členové nosí žádosti už nyní, konečně si zažili nějaký termín a já budu doma formuláře sušit o měsíc déle, než je budu moct laskavě zpracovat, odeslat a mít pokoj. A jediným důvodem pro změnu termínu je tedy to, abych si namísto zpříjemnění svátku Václava mohl zpříjemnit svátek vzniku republiky. Dobře, čekal jsem jen za tou změnou data něco hlubšího, něco co by dávalo nějaký smysl, ale když tedy není třeba té změně rozumět, tak fajn.
Referenční URL's