Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Upřímně řečeno,
já si tehdy když z Hradištka byl formulář i na evidenci chovu tento předělal - byl poněkud nepraktický a nebral v úvahu některé možnosti změny stavu. Pokud si vzpomínám.

Mé nadšení opadlo, protože jsem:
  1. nezjistil přínos vzhledem k vynaloženému úsilí
  2. měl problém s tím, abych si stanovil nějaké rozhodné "datum" kdy se něco mění v něco.
Když se mě někdo zeptá v sezoně kolik mám včel tak dostane stejně nepřesnou odpověď jako kolik mám včelstev.

Znáte to - pár úlů je jistých, v dalších něco co nevíte jestli zrušíte, ale čekáte, dali jste tam matečník, někde jsou plemenáče a oddělky v různém stavu, jinde už oddělky, ale některé se vám za včelstvo nechce prohlásit, prostě něco jim chybí.

Takže já vím kolik mám včelstev když vypisuji papír pro dotaci a pak na jaře. Během sezony ne.
Takže na hlášení stavu během sezony bych si musel vytvořit generátor tabulek.

Osobně mně nevadí že v Hradištku nesedí včelstva během sezony, ale že tam zřejmě nesedí stanoviště a včelaři.

Protože stát a veterina by měli mít přehled kde co mají v případě průseru. Jestli je tam k prohlídce 25 nebo 20 či 30 včelstev je v podstatě jen otázka která se dojasní.
(17.02.2014 0:34)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Předpokládám, že jste to myslel jako dobrý vtip. Více než 10 tisíc včelařů není schopno odpovědět ani 1x ročně na dopis, který jim přijde z Hradištka a Vy byste chtěl, aby do ÚE ihned hlásili jakýkoliv pohyb v počtu svých včelstev ?

Za vtip je možné spíš považovat obhajobu 10.000 neoprávněně vyplacených dotací. Jsem přesvědčen, že je to hlavně podcenění ÚE než neschopnost udržet evidenci v pořádku. Dokáže to bez problému každá bába, co má ovci nebo kozu.
ÚE se dává do souvislosti s dotacemi. Je to určitě problém, který se musí dát do pořádku. Ale ÚE je pro přehled o populaci a především v případě potřeby k dohledání pohybů v případě zjištění nebezpečné nákazy. U včel hlavně moru plodu. Současný systém je absolutně nedostatečný a v podstatě jsou to vyhozené peníze. Aby byla databáze pro zmíněné účely použitelná, je nutná průběžná aktualizace jako u ostatních hospodářských zvířat. Dále by bylo vhodné u chovaných včelstev doplnit plemeno.

Pro možnost kontroly dotací by byla nutná změna:
Dotace na vyzimovaná včelstva k nějakému datu.
Výpis hlášení zasílaný ÚE zasílat se stavy k tomuto datu.
Pak by bylo možné tento výpis použít jako doklad stavu včelstev. Pokud za současné situace někdo doklad předloží, tak je to stav rok starý.

Aktualizovaně vedená ÚE by umožnila dohledat přesuny včelstev z vzniklého ochranného pásma MP za libovolné období zpět. Také by bylo možné vyrozumět včelaře o zákazu přesunu. Současný stav je takový, že v případě zjištění moru se včelaři se včelstvy rozprchnou po kraji, a nikdo neví kam.

Také by bylo možné zjistit zastoupení jednotlivých plemen a přesné zimní úhyny. A třeba podle plemen. To by bylo určitě zajímavé a možná i překvapivé. Tradičně se prezentuje organizovanost našeho včelařství. Je pak zklamání, když zjistíme chaos, jaký panuje. Velice nepříjemné bylo například sledovat při zahraniční přednášce v Brně mapu Evropy s údaji zimních úhynů. Česká republika byla jako jediná bílá. Bez zjištěných dat. Statisticky nepoužitelná. Hic sunt leones. A to je ostuda. Správně vedenou ÚE by to šlo vyřešit. Ale asi se tak nestane. Současný stav vyhovuje v podstatě všem.

PS: Souhlasím s názorem KaJi, že přesné počty by se mohly aktualizovat na jaře a na podzim. Aktuálně jde především o přesuny.
Jeden jediný důvod, proč uvádět plemeno včel...... Kterej chovatel, pokud nedodá inseminovanou matku, vám stoprocentně řekne, jaké je to plemeno? Co by se pak vyplňovalo? ......mám matku 30% Singer, 20% Troiseck, 20% Vigor, 10%Sklenar, 10% Vlaška a 10% AMM...... No, to by byl přínos ...... A kdo by to asi tak určoval.....?Dodgy
..který chovatel nám řekne, které má plemeno na 100% i když inseminuje? Smile
(17.02.2014 13:45)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]No, Vladimíre, nalijme si čistého vína: fakt v podstatě nemají ... a co je hlavní: nemají z ní nic včely ...
Kdyby se, (jak už navrhovalo několik zde kolegů) ty peníze daly na podporu revitalizace krajiny, zejména na výsadbu toho, z čeho mají včely (a poté i my a další) užitek, mělo by to lepší smysl.
A všimněte si, že vůbec nezmiňuju tu tady už tolikrát propíranou provizi Svazu za onu mizernou administraci dotace. A vůbec, ale bůbec neříkám, že nejde o pakatel a že ta provize obnáší ročně tuším k 5 milionům. To bych si fakt nedovolil, abych zase nehaněl nejmenované majoritní kamarády kamarádů a kamarady kamarádů kamarádů ... Big Grin
Ale je fakt, že výsledkem je bordel, řekněme si to opět na rovinu. To vše bez kontroly, bez výběrového řízení, prostě tak, kamarádi kamarádům ...
Ale to už tu všechno bylo a točíme se v kruhu. Říká se mu někdy v podobných situacích bludný. Jak jej nazvat tu, ale fakt nevím ... Big Grin
Čas na změnu uplynul už před léty. Teď už je třeba jen to vše zrušit a nastavit jinak a normálně ... K tomu by ale musela být vůle ... Tu to nevyřešíme. Je třeba se obrátit na stát a další relevantní orgány ... Hrome, pardon, už jsem zase agresivní ... Big Grin
Jiří

Jirko, i kdyby došlo k využití dotací na revitalizaci krajiny a podobných, smyslu plných projektů, opět by to dopadlo stejně. Revitalizace by byla dotovaná, cena by se zvýšila minimálně o dotaci a kamarádi kamarádů by měli žně. Stačí se podívat na dotace "technická podpora". Má někdo pocit, že kdo na dotaci ušetřil je koncový zákazník, tedy včelař? V první řadě vydělá výrobce/dovozce/prodejce, tak to prostě je a bude, pokud se bude cokoliv dotovat.
Máš pravdu, Honzo, v podstatě nula od nuly pošla. Já měl spíš na mysli primární, konceptuální institucionální podporu v tom smyslu, že by stát, regiony, místní správa byla motivována tak, aby volila třeba místo podpory průmyslových zón biokoridory, ochranu a revitalizaci variabilní krajiny oproti monokulturnímu stylu hospodaření, louky místo golfových resortů a pod. Proč může něco podobného fungovat v některých zemích a nemůže u nás? Vezměte třeba takové Švýcarsko, Norsko ...
Možná by tu bylo dobré najít podobné příklady konkrétně, pokud někdo může aspoň naznačovat ... Wink
Jiří
Určitý rozdíl zde vidím. Zatímco technická podpora má za cíl skutečně přinést úsporu koncovému včelaři, dotace na revitalizaci nemá primárně přinést někomu úsporu. Je v zásadě jedno, ke komu by se peníze dostaly, protože cíl by byl splněn.
(18.02.2014 8:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Jirko, i kdyby došlo k využití dotací na revitalizaci krajiny a podobných, smyslu plných projektů, opět by to dopadlo stejně. Revitalizace by byla dotovaná, cena by se zvýšila minimálně o dotaci a kamarádi kamarádů by měli žně. Stačí se podívat na dotace "technická podpora". Má někdo pocit, že kdo na dotaci ušetřil je koncový zákazník, tedy včelař? V první řadě vydělá výrobce/dovozce/prodejce, tak to prostě je a bude, pokud se bude cokoliv dotovat.

Dotace je ekonomický nástroj, který se dá dobře využívat, ale také zneužívat.
Vámi zmiňovaná dotace na technické zařízení měla zřejmě za účel rozhýbat trh s těmito prostředky a a zmodernizovat včelařské provozy. To se také stalo. To co zmiňujete je jen část pravdy. Tím, že byl dotován konečný spotřebitel, se sice zvýšili ceny u výrobců, těch v době započetí bylo celkem málo. Vrhli se sem další výrobcí, důsledkem byla konkurence a částečné snížení cen (a to abstrahuji od inflace), to se dá lehko ověřit. Cile bylo dosaženo. Když dotace padne, možná nějací výrobci ubudou a cena se znovu ustálí na určitém rovnovážném bodu jako v předešlém případě, oživená poptávka ale z velké části zůstane. Jiná situace je ale u chovatelského trustu.
Tady je důledek zcela opačnýa devastující. Dotaci a to ještě na nic nevázanou, dostává chovatel aniž vyprodukuje matku navíc. Je to vlastně jen umělé navýšení jeho marže. To samozřejmě vede k nějvětším podvodů. Sami chovatelé odhadují, že 1/4- 1/3 matek vyprodukováno nebylo (to se zjišťovalo při tom,když .... - nebudu je radši jmenovat...... a další protlačovali celý rok chovatelský řád), ale dotace byla vyplacena. V živé paměti je jistě ten podvůdek za cca 600 tis. (to byl jen jeden takychovatel) a přitom nikdo nebyl potrestán, SZIFU do dokonce ani nevadilo.
Prostě bez konkurence nikdo kvalitu ani množství matek nezvýší, to je ekonomický nesmysl. Navíc je zde uměle, monopolisticky omezována nabídka, tudíž snižována konkurence (kdo se ozve je uměle z okruhu vyvolených vyloučen), což je opět v rozporu s trhem a dochází k dalším cenovým deformacem. Proto se tato dotace nepromítne nijak nenen do kvality matek, ale ani ne do snížené ceny, vlastně vůbec. Je to skutečně ještě horší než za komančů (asi proto, že je neokomanči tvořili). Ono je to vlastně na podnět pro Antimonopolní úřad. Ježe trh si stejně cestu najde. Již dnes jsou chovatelé mimo tento nesmyslný režim a prodávají matky za reálné ceny, často i vyšší, než dosahují dotovaní členové chovatelského trustu. Samozřejmě to povede i k nelegálním dovozům matek. Tato dotace je nejkorupčnější, nejpodvodnější a také nejméně zaručující proklamovaný účel.
Abych ale všem chovatelům nekřivdil, jsou i poctiví, ale ubývá jich, bohužel.
Jak se ukazuje v podmínkách ČR by bylo nejlepší dotace zrušit nebo omezit na velmi krátké období. Lze to dělat ale i jinak, jinými nástroji, které nikoho nepoškodí, nedemotivují jako ty dotace. Je ale probém celé EU, nejen ČR. Za mořem se podobné problémy řeší jinak. Řekl bych, že ty včelařské dotace, s výjimkou té na matky, jsou nejméně závadné v celém tom systému. Trochu jsem v tom fofru pozapomněl na dotaci na propagaci spotřeby medu, ono to byla vlastně taky "jen" odklonění.... a . LD
Na Antimonopolní úřad (správně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: http://www.uohs.cz/cs/uvodni-stranka.html) to určitě je. Ale kdo by se zabýval podnětem a vyřizováním na úřadě. Pokud to nikomu bude vadit, tak stačí jeden dopis do Bruselu s informací, že dotace na obnovu včelstev se utrácí za podporu prodeje matek vyvolených chovatelů. A je po dotaciWink.
Dotaci zrušit.
(18.02.2014 16:54)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Na Antimonopolní úřad (správně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: http://www.uohs.cz/cs/uvodni-stranka.html) to určitě je. Ale kdo by se zabýval podnětem a vyřizováním na úřadě. Pokud to nikomu bude vadit, tak stačí jeden dopis do Bruselu s informací, že dotace na obnovu včelstev se utrácí za podporu prodeje matek vyvolených chovatelů. A je po dotaciWink.

Ano i to byl argumetn proti této dotaci, přitom by se dala zajistit jiná. Nejde o tu dotaci samou nebo kdo ji získává, to vem čert, ale co způsibuje a to je přesně proti zájmu včelařů. Tomu se říká systémová korupce.
(17.02.2014 21:02)Hyju napsal(a): [ -> ]Já jsi myslím že nejlepší by asi bylo kdyby CSV vyplácelo jenom svoje členy s dotací 1.D a ten zbytek....... ty uštěpační , ti co tu dotaci nechtějí, nebo těm co vadí že to vyplácí CSV nebo že o nich něco ví nebo že jim to příjde moc drahé. Tak ať se starají sami,
Uvidíme jak jim to dlouho vydrží..........Tongue

Hyju, to je na palec dolů. Je přeci všeobecně známé, že většinou nečlenové ČSV jsou bráni členy jako téměř paraziti. Tak jim není nějak moc příjemné se u ZO doprošovat o dotace. Kdyby to šlo, tak si o dotace zažádají jednodušeji.
Co se týká vadění toho, že někdo něco ví. Vezměte si třeba stav dotací na matky. Žadatel musí dodat kompletní portfolio svých zákazníků. A tento seznam je někde uložen bez ochrany. To snad netřeba komentovat.
(18.02.2014 17:09)Sona Dubna napsal(a): [ -> ]Dotaci zrušit.

Prosím Vás rád bych se něco o vás dozvěděl jestli umíte napsat zde do fóra něco víc něž jenom ty dvě slova a jestli máte taky nějaký širší názor na věc? Děkuji vám za odpověď.

Jiří



(18.02.2014 22:13)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]
(17.02.2014 21:02)Hyju napsal(a): [ -> ]Já jsi myslím že nejlepší by asi bylo kdyby CSV vyplácelo jenom svoje členy s dotací 1.D a ten zbytek....... ty uštěpační , ti co tu dotaci nechtějí, nebo těm co vadí že to vyplácí CSV nebo že o nich něco ví nebo že jim to příjde moc drahé. Tak ať se starají sami,
Uvidíme jak jim to dlouho vydrží..........Tongue

Hyju, to je na palec dolů. Je přeci všeobecně známé, že většinou nečlenové ČSV jsou bráni členy jako téměř paraziti. Tak jim není nějak moc příjemné se u ZO doprošovat o dotace. Kdyby to šlo, tak si o dotace zažádají jednodušeji.
Co se týká vadění toho, že někdo něco ví. Vezměte si třeba stav dotací na matky. Žadatel musí dodat kompletní portfolio svých zákazníků. A tento seznam je někde uložen bez ochrany. To snad netřeba komentovat.
  1. Pokud někomu něco vádí tak má dnešní době na výběr a nemusí se toho marasu zúčastňovat ....matky si může objednat jinde!
  2. a pokud něco víš a myslíš si že někdo nebo něco porušuje tvoje práva na ochranu tvých osobních údaj podej si prosím tě stížnost k úřadu na ochranu osobních údajů a pak nám řekni jak to dopadlo jo.
  3. také štěky do větru mě to příjde úplně o ničem........
Není to tak úplně jednoduché. Výběr sice je, ale realizovat ho je velice komplikované. Poté, co jsem byl z mě neznámých důvodů vyřazen ze seznamu šlechtitelských chovů Kraňské včely, je můj výběr včela Buckfastská. MZEm. ale žádost o dovoz plemenného materiálu zamítlo. Není žádný rozumný důvod pro neschválení žádosti o dovoz, ale přesto se tak děje. To je ta deklarovaná možnost volby jak popisujete. Objednal jsem si jinde a marasmu se zúčastňovat musímAngry.
Co se týká štěků do větru, tak zatím jsem zaměstnán řešením povolení dovozu matek ze zahraničí. Ostatní věci přijdou na pořad dne později.
Každopádně dám vědět, jak to dopadlo.
Jsem též pro zrušení veškerých dotací a to ve všech oborech.Pokud by se tak stalo měli by všichni stejné podmínky a trh by se postaral o ceny.Další věcí všeobecně by bylo že by kdejaký darebák nečerpal pouze peníze a žil pouze z dotací s nulovím výsledkem.Nadruhou stranu pokud dotace jsou nemá smysl si hrát na mistra světa a odmítat je obzvláště pokud jsou plodně využity v případě včelaře sice stejně většina dotací poskytnutých mu končí u výrobců a prodejců téměř veškeré zboží je o tyto dotace navýšeno, například medomety jsou silně předraženy každá automatická pračka je složitější jak střední třída medometů a ceny těchto medometů 50000 kč(pokud by byla cena o 50% nižší byla by to dle mého soudu cena rálná)a výše v porovnání s pračkou zhruba 10x vyší ceny.Pokud by pak dotace nebyla velice rychle by ceny klesly zhruba o těch 50% jinak by se stalo zboží téměř neprodejné.U matek to samé(zde je to zpracované aspoň tak že žádá chovatel a né včelař ten už kupuje matku dotovanou) pamatuji matky za cenu+- 100 kč bez dotace a dnes +-200kč dotavané a upřímě kdo by koupil matku za+- 400kč obzvláště pak pokud kupuje matek více,to už by si je radši každý dělal sám.A mohl bych pokračovat od položky k položce.Pouze D1 jsou hotové finance pro včelaře a i ty jsou mírně očesané.
Co se týče dovozu matek s legislatvou souhlasím přeci jen by nemělo být snadné dovézt si co se komu zalíbí je třba si uvědomit že případný dovoz může ovlivnit i okolí které o to třeba nestojí.Je ovšem pravda že legální dovoz se poměrně často obejde.
(19.02.2014 8:48)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Jsem též pro zrušení veškerých dotací a to ve všech oborech.

Postavil jsem si barák, žiju a včelařím v krajině kde jsou jen louky a lesy. Louky skoupili "mafiáni" a žijí z dotací za to že je udržují. Kdysi nějaký ministr životního prostředí řekl že dotace zemědělcům se vyplácejí pro to aby dělali co by jinak nedělali a proto aby nedělali co by jinak dělali. Můžu s tím vším nesouhlasit, ale sukcese je sukcese. Bez zubrů bych se odsud za pár let nedostal.
Zajímavost je že na louku podemnou berou dotaci aby ji sekali protože by ji jinak nesekali a na louku nademnou berou dotaci aby ji nesekali protože by ji jinak sekali.
Ano dotuje se téměř vše co nemá nějakou lukrativu a spousta zbohatlíků si přišla k pěknému balíku ovšem z celkového pohledu je vše tak nějak polovičaté.Také to tak dopadlo téměř vše se přiveze .Ze začátku bylo vše vyrobené doma silně jedovaté nebo nekvalitní a to pouze pro otevření východního vyhladovělého trhu to se podařilo do puntíku pokud možno vše domácí nějakým procesem zlikvidovat co je nám do nějakých čecháčků hlavně že se u nás trh hýbe co následovalo trh se naplnil - velmi dobře dotavaným zbožím z ciziny a všichni v cizině si mnuli ruce a jeho tak opěvovaná kvalita se kamsi vytratila a u nás se začlo nostalgicky zpomínat na naše levné, jedovaté mléko,vepřové krmené masokostní močkou na hovězí kdy se do krmení přidalo třeba umělé hnojivo.A výsledek ty louky nemá co spást popřípadě hnojit není čím protože dobytčat je jaksi poskrovnu,vlnu nikdo nechce ještě tak jehňata pro tˇamany.Dřív měl na vesnici každej prase,králíky sem tam se našla koza či ovce dnes pár králíků v celý dědině prase spíše vyjímečně i když pozoruji trend pomalého návratu jelikož kupované maso je někdy opravdu nevalné chuti.Také nebylo nic neobvyklého že se dva domkaři poprali na návsi o kus škarpy ,ty převážně vysekali vesničané na seno.Příčinou je drahé maso není levná domácí konkurence protože srovnání dotací u nás a jinde je nebe a dudy o předpisech ani nemluvím.Právě proto nesouhlasím z dotacemi všeho druhu stejné podmínky pro všechny pak by se ukázalo buď umíš tak dělej nebo neumíš tak jdi od válu.
Dotace jsou svinstvo ve všech oborech. Je to stejné, jako bych si dával transfúzi krve z jedné ruky do druhé a během toho ještě část vyžbrndalSad.
(19.02.2014 9:52)Kohout napsal(a): [ -> ]... a na louku nademnou berou dotaci aby ji nesekali protože by ji jinak sekali.

Jednou za pár let tam hnízdí chřástal.
(18.02.2014 23:38)Hyju napsal(a): [ -> ]
(18.02.2014 17:09)Sona Dubna napsal(a): [ -> ]Dotaci zrušit.

Prosím Vás rád bych se něco o vás dozvěděl jestli umíte napsat zde do fóra něco víc něž jenom ty dvě slova a jestli máte taky nějaký širší názor na věc? Děkuji vám za odpověď.

Jiří



(18.02.2014 22:13)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]
(17.02.2014 21:02)Hyju napsal(a): [ -> ]Já jsi myslím že nejlepší by asi bylo kdyby CSV vyplácelo jenom svoje členy s dotací 1.D a ten zbytek....... ty uštěpační , ti co tu dotaci nechtějí, nebo těm co vadí že to vyplácí CSV nebo že o nich něco ví nebo že jim to příjde moc drahé. Tak ať se starají sami,
Uvidíme jak jim to dlouho vydrží..........Tongue

Hyju, to je na palec dolů. Je přeci všeobecně známé, že většinou nečlenové ČSV jsou bráni členy jako téměř paraziti. Tak jim není nějak moc příjemné se u ZO doprošovat o dotace. Kdyby to šlo, tak si o dotace zažádají jednodušeji.
Co se týká vadění toho, že někdo něco ví. Vezměte si třeba stav dotací na matky. Žadatel musí dodat kompletní portfolio svých zákazníků. A tento seznam je někde uložen bez ochrany. To snad netřeba komentovat.
  1. Pokud někomu něco vádí tak má dnešní době na výběr a nemusí se toho marasu zúčastňovat ....matky si může objednat jinde!
  2. a pokud něco víš a myslíš si že někdo nebo něco porušuje tvoje práva na ochranu tvých osobních údaj podej si prosím tě stížnost k úřadu na ochranu osobních údajů a pak nám řekni jak to dopadlo jo.
  3. také štěky do větru mě to příjde úplně o ničem........

Hyju někdy stačí méně slov. Kdysy to bylo dva tisíce slov a nyní stačí, když Soňa použije dvě a vyjádří vše podstatné. Můžu se zeptat jestli mě pamět nevynechává - jseš to ty co si chtěl jít s dlažební kostkou na ústředí svazu? Jestli ano tak zbytečně u tebe marním slovy.



(19.02.2014 0:35)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Není to tak úplně jednoduché. Výběr sice je, ale realizovat ho je velice komplikované. Poté, co jsem byl z mě neznámých důvodů vyřazen ze seznamu šlechtitelských chovů Kraňské včely, je můj výběr včela Buckfastská. MZEm. ale žádost o dovoz plemenného materiálu zamítlo. Není žádný rozumný důvod pro neschválení žádosti o dovoz, ale přesto se tak děje. To je ta deklarovaná možnost volby jak popisujete. Objednal jsem si jinde a marasmu se zúčastňovat musímAngry.
Co se týká štěků do větru, tak zatím jsem zaměstnán řešením povolení dovozu matek ze zahraničí. Ostatní věci přijdou na pořad dne později.
Každopádně dám vědět, jak to dopadlo.

Jiří ten dovoz plemeného materiálu z Dánska vám zamítl někdo jiný než MZEm. Byl to ten nadčlověk jednající za procenta včelařů, kterého se MZEm dotazoval na vyjádření. Včelařství založené na jednom všeodborníkovi a zástupci toho nejvyššího je nutné pro tu jejich pilířovou jednostnost.
Referenční URL's