Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Spíš by měl zajímalo jakou vyhláškou je dáno území ZO. Pokud to totiž není úřední nikde zaregistrováno, tak je vlastně jedno kam to nečlen podá protože úředně žádné hranice občanského sdružení neexistují. Na druhé straně. Ti co jsou organizování včelaři, ale ne v ČSV tak nemají podle pravidel dotace 1D právo žádat neboť tam se mluví zcela jasně pouze o členech a neorganizovaných. To by měl být napadeno pro diskriminaci jinde organizovaných včelařů.
K zákonu č. 326/2004 o rostlinolékařské péči byxla v roce 2012 vydána vyhláška 327, a to už není žádný přílepek, kde jsou stanoveny povinnosti včelaře.

Vyhláška č. 327/2012 Sb., o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška stanoví
a) podrobnosti k ochraně včel, zvěře, vodních organismů a některých dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin,
b) způsob odběru vzorků za účelem vyšetření příčiny úhynu včel, zvěře a ryb, kterou může být použití přípravků (dále

§ 7
(K § 51 odst. 3 zákona)
(1) Chovatel včel oznamuje písemně místně příslušnému obecnímu úřadu každoročně do konce února umístění trvalých stanovišť včelstev.
(2) Nové umístění stanovišť včelstev, včetně kočovných, oznamuje chovatel včel písemně obecnímu úřadu nejpozději pět dnů před jejich přemístěním.
(3) Stanoviště včelstev, pokud není umístěno v zastavěné části obce, označí chovatel včel umístěním žlutého rovnostranného trojúhelníku o délce strany 1 m v horizontální poloze.

§ 8
[K § 51 odst. 7 písm. c) zákona]
U trvalých nebo přechodných stanovišť včelstev oznámení obsahuje:
a) identifikaci chovatele včel
1. jméno, popřípadě jména, a příjmení, adresu bydliště, datum narození nebo identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o fyzickou osobu, nebo
2. obchodní firmu nebo název, sídlo a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o právnickou osobu,
b) jméno, popřípadě jména, a příjmení fyzické osoby, která jedná jménem osoby uvedené pod písmenem a), číslo telefonu, popřípadě jiný způsob kontaktu,
c) identifikaci umístění včelstev
1. pozemek označený parcelním číslem nebo číslem půdního bloku v evidenci využití zemědělské půdy podle uživatelských vztahů, obcí, katastrálním územím, okresem, v případě lesního pozemku jednotkou prostorového rozdělení lesa,
2. přiložený jednoduchý situační náčrtek s označením stanoviště,
d) v případě přechodných stanovišť předpokládanou dobu umístění vymezenou datem začátku a konce umístění.
A teď tu část k čemu mi to bude. Wink¨
Tedy jak se to dozvím a co mám vlastně dělat a podle jakého předpisu mám být stále doma bez dovolené jestli náhodou někdo nebude stříkat.
Taktéž paragraf kde je zakázáno včely chovat víkendově, nebo přikázáno stříkat jen o víkendech.Cool
(03.10.2014 20:01)moravák napsal(a): [ -> ]Citace:Český svaz včelařů, o. s., který zajišťuje administraci podpory a jehož
prostřednictvím bude podpora včelařům, chovajícím včely
na území ČR poskytnuta, obdrží 5 % z přiznané dotace.
Netvrdí se náhodou, že 5% na administraci není z přiznané dotace?

Mze např. přidělí na 1D 70 mil. Kč, 5% z toho je 3,5 mil. ČSV tedy dostane celkem 73,5 mil. Je to těžké pochopit ????

Toto je stejné jako když tvrdíte, že včelař dostátá vyplacenou dotaci v plné výši a má v pytlíku o členské příspěvky méně. Big Grin

Ptám se znovu je ta administrace z přiznané dotace tedy strhnutí z peněz, které jsou vyčleněny nebo vypočítáváno zvlášť a jedná se tedy o zakázku pro stát za 3,5 mil?

Jak velký je ten medvěd co jde včelařům k rozdělení? Má v kožichu 70 mil. nebo rovnou 73,5 mil. Když veřejně napíší a podepíše to předseda, že ČSV který zajišťuje administraci obrdží 5% z přiznané dotace, tak si prostě z medvěda ukrojil 5%. Říkat Vám pak může cokoliv. Smile A proč to tam vlastně píší mezi SUBJEKT KTERÝ OBDRŽÍ DOTACI, když to není strženo z peněz pro včelaře určených?
Včelaři pro mě je to MOC TĚŽKÉ POCHOPIT, když účel dotace zní zabezpečení opylování zemědělských hmyzosnubných plodin!

V Číně bych pochopil, že to patří lidem, kteří štetečkem opylují, ale zde opylovává ČSV a teď jde o to jestli zemědělské hmyzosnubné plodiny, nebo někoho jiného. Angry

Jinak co se držet tématu 1.D dotace a řešení povinnosti včelaře do správného tématu.
Ono je to asi tak, že včelařům se říkají, že je o 4 milióny navýšeno aby neměli pocit, že jim někdo ukrajuje z dotace a v dokumentech se píše Z DOTACE aby se zatlouklo, že je to státní zakázka nad 2mil. od státního fondu, která podléhá zákonu o výběrovém řízení. Prostě podle toho jak se hodí.
JKL právě tento pocit mám já! Je to jak ze scénky TŘI CHLAPY V CHALUPĚ - "z kopce šlape a nahoru se krčí"! A to se ještě veřejně nemluví o tom, že jim to Kalousek placením za administraci kompenzoval pokutu od FÚ.

Je něco prohnilého v tomto státě!
(03.10.2014 18:22)MartinP napsal(a): [ -> ]Prosim tě, přečti si zásady pro poskytování dotace 1.D pro rok 2014 treba tady:
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-zasady-p...-2014.html
Čti to pomalu a najdeš tam odpovědi na svoje otázky. Mohu to tu znovu rozvést, ovšem již neumím volit podrobnější formulaci a bylo by to asi opět dost dlouhé. Vžij se při čtení do situace, že ty jsi ten jednatel a všímej si podmínek od koho muzes převzít dotaci,jaké podklady se dodávají a co máš eventuálně kontrolovat a tedy pro provedení této kontroly musíš znát.
Při čtení nespěchej.

A co chceš z toho vysvětlit když tomu nerozumíš Smile))
Je to jasné a srozumitelné, nevím co z toho nechápeš Smile))
Pokud měl někdo pochybnosti, tak je evidovaný.CoolCoolCool
Bacha na lustrace:CoolCool
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-ostry-test-cisu..html
Dále evidujeme ...... 1.556 chovatelů, kteří nejsou členy ČSV. Ti mají 16.284 včelstev a žádá jich o dotaci 1.210.
(18.10.2014 10:37)KaJi napsal(a): [ -> ]Dále evidujeme ...... chovatelů, kteří nejsou členy ČSV. Ti mají 16.284 včelstev a žádá jich o dotaci 1.210.

A jedná se o nečleny ČSV nebo neorganizované včelaře? A kde vzali celkový počet nečlenů, když nepodávali žádost o 1.D dotaci? Hlavně aby měli všechny zaevidované a zkontrolované aby se zde nepsalo, že někdo má včely a nenahlásil se v Hradišťku, neoznámil přesun včelstev SVS a neléčil. Dále evidujeme 1.556 chovatelů, kteří nejsou členy ČSV.
Prostě přes 300 včelařů je podezřelých protože nejsou členy a ke všemu nazažádali o dotaci. Proto jsou v evidenci. Smile Co je na tom divného. Cool
Možná jsou podezřelý, protože to jsou včelaři bez včel a vydávají se za členy PSNV! Pro příští rok by mělo být dobrovolně povinné do žádosti udělat kolonku proč nejsi člen ČSV a jakým členem jsi! Big Grin Je hezké, když včelařský spolek spočítá a zaeviduje na vlastní náklady všechny včelaře! Pro příště, prosím, evidujte i čmelaře! Wink

Ale teď vážně, ten CIS stál za tu investici a práci v nadatlování všech údajů a informací!
Je to změna oproti minulým letům, kdy jsme dostali tabulkové statistické informace.
Pro příští rok by to ale chtělo ještě apgrejdovat na vkládání fotografií včelařů a včelnic a zveřejnit na webu Včelařství.cz! Cool Cool Cool
A kolik mega se bude rozdělovat? Kdysi pamatuji 80 Mega mezi prostý lid a 20 do K8.

70Mega by bylo pěkných /534k=131Kč/včelstvo.
V příštím čísle časopisu a na webu se budeme touto problematikou obšírněji zabývat, abychom se při dalších příležitostech co nejvíce přiblížili magické hranici sta procent.

Proč mne jímá chlad????
Protože to přes 100% nejde, tak pak nikdy nevíš jaký plány shora přijdou na další roky. 102%? Smile

Vypadá to na lidi bez zkušeností.

Když se blížíš 99% tak musíš začít reportovat na dvě desetinná místa, aby byl prostor pro zlepšení a manažeři vybili své pudy na správném desetinném místě.

MBA a jiným zůstává většinou problém 100% utajen, to se tam nepřednáší. Smile Tedy aby pochopili kdy se jde dostat nad 100% a kdy ne. Tam ve škole zyvšují všechno.
Nás to štve

co by jste zakřížkovali vy, kdyby MZe zavedl v žádosti kolonku pro včelařské referendum?

Chcete aby se dotace 1.D zrušila? ANO / NE

Osobně přiznám, že NE - považuji ji za jednu s nejlépe nastavených a nejméně škodlivých, ale chtělo by to aby jí vyplácel MZe nebo obce místo dnešního modelu A HLAVNĚ ZMĚNIL NÁZEV, protože opylovací činnost včelař nedělá (ta náleží opylovatelům z říše hmyzu).

Oni ty funkcionáři s pytlíčka vypadají jako by to dávali ze svého. Wink
Já bych v první řadě začal zrušením dotace na technickou pomoc(a nechápu,že autoři petice nezačali s ní),pak dotací na matky a pokud by toto prošlo,s radosti bych zvedl ruku pro zrušení 1D.
Je fakt, Víťo, že problém je celé to dotování v oboru - ve všech směrech, v nastavení i v praxích.
Oni se zaměřili primárně na 1. D (a chápu proč) a vzali to na sebe, a to podle mne velmi dobře a čtivě, jakkoli k ministrům se to asi vůbec nedostane a tajemníci či náměstci si z toho přečtou jen několik vět. Ale díky za tu práci, kterou si s tím a s argumentací dali.
Mimochodem: ano, taky bych chtěl dotaci za to, že udržuji sad, na rozdíl od sousedů, kteří jen zametají beton a jednou za rok jim Ukrajinec mašinkou střihne tuje ...Big Grin
Není přece problém, aby se kdokoli další věnoval ostatnímu systému dotování včelařství a ujal se toho a nastavení či poskytování dalších dotací.
Obávám se ale, že by to tu v našem rybníčku neměl jednoduché ...
Princip toho dopisu je i (a asi i hlavně) princip, jakým se "konsumuje" a rozděluje. Ať si i zpstane, pokud stát uzná, že opylovací činnost je hodna podpory. Ale jinak ...
Jiří
Já osobně jsem proti všem dotacím, zvláště těm, které nutí začátečníky nakoupit spoustu nepotřebného harampádí, ale mám pocit že 1D je v tom trochu nevinně. Podle mě by se neměla jmenovat dotace, ale "částečná kompenzace práce, kterou včely odvedly na opylení hospodářských a volně rostoucích plodin", protože toto není dotace v pravém slova smyslu. Jen je nešťastné načasování její výplaty (tak aby se kryla s platbou členských příspěvků ČSV) a celý způsob rozdělování pytlíčkovou metodou.
Jak naložíte s penězi z D1? Investujete je do včel nebo použijete pro sebe? Já každý rok dělám to první.
Kdysi když jsem na tom byl blbě jsem je "projedl" - dal do spotřeby. Tedy třeba do spotřeby cukru tad.

Když jsem nemusel z medu "živit rodinu", tak na cukr si vydělávají včely a pro mě je to částka kterou přidávám k investiční částce.
A tu hodnotu rád vidím:
Stále ještě nerozbalené, hotové, vydrátkované balíky rámků čekající pod střechou, nakupované nástavky co mám, vloni základní dávka 1500 rámků do medníků, i když si je chci tlouci sám, atd. Krmítka z plastu, mřížky, chovné věci , kubíky hoblovaného dřeva, atd atd.

Letos to bude v podstatě jediná investiční položka, protože med neprodávám, mám jej jen na rozdávání, jiné roky je dotace jen zlomek z toho co jsem proinvestoval - vždyť je to jen kilo medu na včelstvo. A odhaduji že investuji ročně několik kilo med ze včelstva do "základních prostředků", i když nakonec nemusí končit u včel ale všude - nářadí, šrouby,...


Apropo to podstatné - platím z toho členské příspěvky kde jsme členem a "sponzoruji" místní ČSV a nakupuji tam za to i Varidol atd.

Mezi námi, jak to tak počítám, tak 1D byla od roku 2000 taky pěkná částka. Takže se rád ohlédnu a vidím ji. Už s eto bude blížit 200 000 pokud vydrží. No, to abych si vzal silnější brýle Smile
Referenční URL's