Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nějak zapomínáte, že funkcionáři spolku jsou statutáři a zapsáni ve spolkovém rejstříku a to dobrovolně, z toho vyplívá i nést kůži na trh a zviditelnit se.
Včera jsem slyšel jak proběhla schůze OV nejmenovaného okresu jedna třetina funkcionářů chce něco řešit a ostatní na ně koukají co otravují a potvrdili vedoucí úlohu dnešního vedení.
A co na to kodex - musí se podřídit většině - tedy také koukat jak jiní otravují.
(07.12.2016 9:25)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Nějak zapomínáte, že funkcionáři spolku jsou statutáři a zapsáni ve spolkovém rejstříku a to dobrovolně, z toho vyplívá i nést kůži na trh a zviditelnit se.
Včera jsem slyšel jak proběhla schůze OV nejmenovaného okresu jedna třetina funkcionářů chce něco řešit a ostatní na ně koukají co otravují a potvrdili vedoucí úlohu dnešního vedení.

Buď rád. Za 20 dnů Ti to bude ukradený. Tak se už do toho nemusíš tolik angažovat. Žij pro něco pozitivního Wink
(07.12.2016 9:25)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Nějak zapomínáte, že funkcionáři spolku jsou statutáři a zapsáni ve spolkovém rejstříku a to dobrovolně, z toho vyplívá i nést kůži na trh a zviditelnit se.
Včera jsem slyšel jak proběhla schůze OV nejmenovaného okresu jedna třetina funkcionářů chce něco řešit a ostatní na ně koukají co otravují a potvrdili vedoucí úlohu dnešního vedení.

Slyšel jsem..., nejmenovaného okresu..., chce něco řešit... - Je to trochu neadresné a nekonkrétní, taky by mě zajímalo, co bylo jádrem sporu. Ať tak nebo tak, myslím že třetina je už docela velká skupina a k nadpoloviční většině není zase tak daleko. Když bude argumentace vytrvalá, rozumná, neviděl bych jejich snahu beznadějně.
No, on nejmenovaný okres může být i imaginární a zdrojem je JPP (jedna paní povídala). Tuto informaci bych bral na rozhraní povrchní informace a něčího zbožného přání
(04.12.2016 8:39)Jiří H napsal(a): [ -> ]
Citace:Soused, člen ČSV, když si šel pro dotace na 4 včelstva, 11 Korun doplácel.
při vyplácení letošní dotace 151Kč na včelstvo mi to připadá jako blbost, můžeš to Kohoute nějak rozepsat ?

Jo. Dnes jsem se ho znovu ptal. Říkal že to blbost není, že jsou v tom příspěvky, léčení a 200,- za časopis.
Tak se ho ještě zeptej, kolik jsou příspěvky a kolik ZO vybírá náklady na léčení.

Obdržel 604,-

Výdaje: Členský příspěvek 200,-; příspěvky na včelstvo á 16,- celkem 64,-

Zbývá tedy 340,-

Výsledek = organizace by musela vybírat 85,-/včelstvo, nebo mít vysoko nastavené příspěvky na člena, což si členové odhlasují jen málokdy. A nebo si objednal množství léčiva, které by nemohlo odpovídat počtu 4 včelstev. A nebo je to z té pohádky "Jak zlotřilý svaz onehdá včelaři ani korunu nenechal a ještě ho na mizinu přivedl".
jestli v tom má skleničku M1 na jarní nátěr, Varidol a pásky na fumigaci a na kažtdý včelstvo dvojdesku s Formidolem, dva Gabony a acenonové finále, tak je to snad na pohodu. To bych si teky nechal líbit.
BTW myslím, že dotace mu byla snad vyplacena celá, neponížená o jakékoli částky. Jinak by snad už podal minimálně trestní oznámení, jak je na skalního člena VF či jejich kámoše zvykem (letitou praxí) ....
U nás je to tak že každý člen dostane v obálce výplatnici a tam je každá vybraná koruna zdůvodněna. On ale věděl jen výsledek.
Včera jsem dostal informací ze ZO Havířov. Pokud chci administraci 1.D, zaplať 300,- a 30,- Kč za včelstvo. Jinak Křemencárna. Takže pohoda. ?. Za léky zřejmě celá částka, neb jsou nakupovány z dotace města. Pokud dotace z MZe se nezaplácává dotací z města. Doufejme, že ne. Já to určitě nebudu řešit přes tuto ZO. To mě nenapadlo.. Info jen tak pro zajímavost. ?
V Havířově to výbor ZO nepochopil že 1D se administruje pro všechny včelaře zdarma. Léky jsou dodávány automaticky s dotací 70% rovněž pro všechny včelaře. Snad jen něco na poštovné ale jen v mezích dobrých mravů. Někdy to fakt chce pevné nervy.
Nezlob zdendo.
To vás někdo houpe, že Havířov vybírá za administraci dotace nějaké poplatky.
Spíš mě mrzí, že když v oblasti probíhá velice dobrá spolupráce mezi spolky, viz soborní přednáška Včelařského spolku Moravy a Slezska, že se někdo raději nezeptá než začne tvrdit podobné nesmysly.
Takhle ten kapitalizmus nevybudujem soudruzi Smile
Nehoupe, viz telefonní rozhovor s předsedou ZO Havířov včera večer, mimo jiné při řešení jiné věci. Jasně a důrazně. Pokud to tak není, pak je to akce předsedy ZO? Předseda je statutární zástupce ZO a jasně vyjadřuje stanovisko organizace. Takže pravda je kde?
(20.03.2017 10:36)zdenda napsal(a): [ -> ]Pokud chci administraci 1.D, zaplať 300,- a 30,- Kč za včelstvo. Jinak Křemencárna.

Pokud ti toto opravdu řekli, tak to ti účelově lhali. Oni jsou povinni od Tebe žádost 1D převzít a dotaci vyřídit. Naopak, kdybys to odnesl do Křemencárny, tak tam ti to na podatelně sice vezmou, ale ve finále dotaci nedostaneš, protože ti řeknou, že jsi to podal špatně že si měl žádat ZO ČSV na jejíž území máš včelstva. Toto se stalo mému kolegovi. Ironií osudu je že bydlí v Jesenici, tedy v území, kde žádná jiná ZO není (pouze Zlatníky, ale ty nespadají pod ČSV). Tedy do Křemencárny ne, ty ti 1D v žádném případě nevyřídí. Naopak bych Křemencárnu informoval o tom, že ZO Havířov odmítá plnit své povinnosti a požádal je aby si udělali ve svazu pořádek a dali ZO Havířov školení aby zbytečně nešířila lživé informace.
Mě je to jedno, co Havířov dělá. Jen jsem chtěl poukázat na další ZO, jak si představuje práci s administrací. Je toho více, kdy předseda zřejmě nechce vzít v potaz povinnosti ZO vůči nečlenům, ba i členům ČSV i jiné ZO. Ale to je do jiného vlákna a nebudu to tady rozpitvávat.
Nech si to napsat písemně.
Pak se s tím dá operovat na vedení ČSV nebo na SZIF.

Ale na druhé straně chápu ZO, že za tu částku co dává vedení ZO na tu administraci to prostě svéprávné ZO dělat nebude a odkazuje na to, aby si to dělalo přímo vedení v Praze, když tu administraci dohodli a ZOček se neptali, jen to nařídili.
Možná je to dobrá cesta. Když ZOčka odmítnout otročit za pomeje a ať si to udělá přímo Křemencárna. Co vedení v Praze nadělá - zruší ZO, vyhodí voleného jednatele za porušení kodexu. Je to vlastně forma protestu ZOček - možná, kdyby to tak udělala většina ZO, tak by nastal pokrok v 1D.
Ale ten tón..... ?. Tady to nebyl protest proti vedení svazu (škoda, v tomto případě bych jim i rád fandil). Ale cítím to asi jako mstu za osamocení a nemít včelstva na území ZO pod kontrolou. Ačkoliv informace nad rámec povinností ZO dodávám, tak mi to chce zřejmě pan předseda sečíst (jak se domnívám z jeho chování vůči mě). Ale jsem zatím v poho. ( pozn. nebyl jsem členem ZO Havířov).
(20.03.2017 12:43)JKL napsal(a): [ -> ]chápu ZO, že za tu částku co dává vedení ZO na tu administraci to prostě svéprávné ZO dělat nebude a odkazuje na to, aby si to dělalo přímo vedení v Praze...

Jirko, ale koho zajímá jak si ČSV interně domluví rozdělení odměn? ZO Havířov si takto naprosto zákeřně bere jako rukojmí nečleny svazu, kteří se způsobem výplaty dotací nemají vůbec nic společného a nejsou schopni ho jakkoliv ovlivnit. Pokud si ZO myslí, že Křemencárna nesprvedlivě rozděluje těch pět melounů, které za administraci dotace dostává od státu, tak správná cesta je si do té Křemencárny zajít bouchnout tam do stolu a pěkně po soudružsku říci "Sorry jako, přestaňte nás ojebávat". A pokud si ČSV myslí, že se distribuce 1D dobace za pět milionů realizovat nedá, tak to neměli státu slibovat.
Naprosto chápu frustraci ZO, která nese hlavní díl zodpovědnosti a za administraci nedostane ani korunu (pominu-li pastelky útěchy), ale je nepřípustné aby si své frustrace vybíjeli na nečlenech svazu, nebo na členech jiných ZO.
(20.03.2017 12:56)zdenda napsal(a): [ -> ]Ale ten tón..... ?. Tady to nebyl protest proti vedení svazu ...
Oni to možná zatím netuší, ale de facto je, neboť se to dozajista obrátí proti svazu.
Dělat si z již jednou zaplacené administrace 1D nástroj pro vydírání nečlenů je hodně nechutné a minimálně se dá na tuto praxi poukazovat na SZIF, které poskytuje dotace.
Pokud je navíc vyplácení dotací 1D podmíněno tím, že je k tomu oprávněno jen uznané chovatelské sdružení, pak je to zneužití postavení v oboru a mělo by to být žalovatelné.
Možná nakonec MZe dojde k tomu, že se poskytovat 1D jako nyní nebude a prostředky se přesměrují buď na vzdělávací akce nebo dotace do monitorování a léčení nákaz včel, což by dle mne bylo mnohem účelnější. Odbourala by se zbytečná administrace s 1D a při tom by včelař dostal prostředky slevou na léčivých přípravcích či diagnostice nemocí (třeba plošné testy na MVP, nosemu) a to tedy podle počtu včelstev. Svazové žebrání o 1D za úplatu jak chtějí některá ZO by tím zcela odpadlo a zrovnoprávnili by se včelařské spolky rostoucí v současné době jak houby po dešti. (Prý i bývalé vedení svazu už má svůj včelařský spolek)
Ono je vlastně jen otázkou času, jak dlouho ještě bude schopen svaz vzhledem k neschopnosti uvrtat někoho do funkcí, dělat tu administraci 1D. Stát nemůže bláhově spoléhat na to co se evidentně sype a nezbude mu, než si to buď dělat sám jako u tisíců zemědělců přes portál farmáře, a nebo to prostě zrušit a prostředky poskytovat jinou formou vyhovující více spolkům a tedy všem včelařům.
S vydíráním nečlenů a vlastně i státu svaz může uspět jen dočasně, dokud nebouchnou do stolu se slovy blbce a ovce na stříhání si ze sebe nechat nedáme.
Když už protestovat, tak účinně. Doporučoval bych takový nestandardní postup vyplácení 1D proběhnout, nechat to zdokladovat a teprve pak jednat, podat oznámení SZIF a FÚ (a pak si oplotit stanoviště a instalovat zabezpečovačku,...).
Referenční URL's