Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.04.2013 14:51)Kohout napsal(a): [ -> ]rolsp:Kolik bys mi jako administrátor D1 účtoval za kontrolu včelstev na stanovištích?

(02.04.2013 16:56)MartinP napsal(a): [ -> ]cestovne + cas ktery mi to vzalo.sazba 100kc/hod

A kolik nečlenům ČSV?
To je totiž špatně položená otázka. Za administrování a zřejmě i kontrolování dostala ČSV těch 5%.
Ještě jsem nezažil kontrolu na dotace která by účtovala kontrolní úkon kontrolovanému.

Jak jsem psal, za 6 litrů zkontrolovat několik včelařů z cca 50 se snad zvládne.
(03.04.2013 20:16)KaJi napsal(a): [ -> ]To je totiž špatně položená otázka.

Původně jsem se ptal roslpa na toto.

(02.04.2013 14:31)roslp napsal(a): [ -> ]Kdybych administroval nějaké peníze měl s tím nějaké výdaje tak bych chtěl vědět jestli pracuji pro "své" a nebo cizí. A to nemyslím nijak pejorativně.
Ti mí platí příspěvky a defakto si mou práci koupili, práci pro ty co neplatí bych chtěl proplatit.
A máš pravdu.
Pokud dělám něco pro své členy, kteří hradí příspěvky tak ti mají moji práci predplacenu.A pokud dělám neco pro nečlena tak logicky budu chtít proplatit náklady.
Kontroly se hradi z distribuce.
Ale napriklad zpracování žádostí mohu nečlenovi klidně nauctovat.To nespada do distribuce.
A samozřejmě by jsi byl nestranný. Asi jako v jedné ZO kde jako na potvoru kontrolovali dva včelaře a ani jeden nebyl člen. Zřejmě je vylosovali v Karlových Varech. Smile

Necítíš trochu konflikt zájmu když jedno sdružení spravuje, rozděluje a kontroluje.
A ještě zastupuje. Smile
Asi jsem divnej,ale provadeli jsme namatkovou kontrolu asi u 10 vcelaru zadajicich o dotaci 1.D. a vše to byli cleni CSV.
Ja to KaJi neobhajuju,ja mam s tim akorad praci.
Ja nejsem ten co urcuje podminky.Ty urcuje poskytovatel dotace.
To není nic osobního.

Jenže je problém, že pár zbývajících nadšenců posuzuje podle sebe a zbytek je v poněkud jiném stavu.

Dokonce to vzala na vědomí i SVS a u varoázy u nás udělala letos prvně včelaře svéprávnými a zodpovědnými za své včely. A letos prvně nenařídila komisní nátěry atd. Protože prostě ta vyhláška byla jen cárem papíru kde se psalo jak má ZO organizovat boj s VD. A kde většinou se z toho jen vytáhl ten aerosol a léto a další podtstané povinnosti pro ZO se ignorovalo. A jsme u lidí, tam kde se lidi domluví to bude fungovat i bez nařízení a kde ne tam si už nebudou někteří v MVO vybírat jen to se jim hodí.

A u těch dotací - tady je vlákno EU a s tou nemá dolní patro ČSV nic společného. A s 1D - dokud to bude takto fungovat tak to tak bude a až někdo zařve že je král nahý, tak se to třeba nějak změní. Třeba ji zruší, nebo se toho ujmou jiní dobrovolníci - za mírnou provizi je dobrovolníků dost. Bez provize je to horší. Smile
1D dělá 138,-- na včeltvo. Pokladníci mohou začít připravovat výplaty. Ofic. informace se sekretu. LD
Ještě jednou jsem se zamýšlel nad distribudí finančních prostředků na D1 dotaci a pár věcí mi není jasných. Tedy v současné době je to tak, že stát pošle peníze na svazový účet. Svaz je přepošle na účty jednotlivých ZO. Pokladníci jednotlivých ZO tyto finanční prostředky vyberou a odnesou si je domů (a cestou z banky se třesou aby je náhodou někdo nepřepadl). Pak to začnou pytlíčkovat (a trnout aby se náhodou nepřepočítali, nebo do jedné obálky nedali např. dvě slepené bankovky), a také potřebují dost drobných, takže začnou obíhat přilehlé trafiky a škemrat zdali by jim nerozměnili. Když mají hotovo pytlíčky předají jednotlivým včelařům. Je to tak?
Je to asi dost vopruz činost naštěstí jí mají pokladníci dost dobře honorovanou, pokud pokladníci dostanou 5% z celkové částky tak mi to vychází, že dostanou necelých 80Kč za pytlíček. Na druhou stranu, kdyby se to posílalo bankovním převodem rovnou na účty jednotlivých včelařů, tak těžko najdeme banku, která si vezme 80Kč za transakci, tedy vše by vyšlo levněji a pokladnímům by ubyla práce.
Co je to za blbost že má pokladník něco placené?
Já jsem pokladník v naší ZO a mám z toho akorát tak dobrej pocit.
To běhání si ušetříš když si v peněžním ústavu předem domluvíš výběr a dáš jim výčetku co a kolik čeho chceš.
Kolik je tu placenejch pokladníků????Huh
Míra má pravdu, sice nejsem pokladník, ale v KRK a účetnictví kontroluji, ale náš pokladník nemá žádnou odměnu za vyplácení 1D. Stejně tak nechápu, jak si můžeš myslet, že všichni mají účet u nějakého peněžního ústavu, vzhledem k věku včelařů. A částka 80Kč? To by mě vážně zajímalo, jak si k ní přišel Huh
Ne 5% pro pokladníka ZO, ale to je odměna pro ČSV a zůstává to v Praze, dolů k ZO už se nedostane ani halíř. Ale jestli je to skutečně 5% nevím určitě, ale jednu šikovnou účetní nebo dvě a udělají to i za 1% a i těm co nemají účet to jde poslat poštou stejně jako důchod.
Já dělám jednatele a také potvrzuji,že žádnou speciální odměnu za zpracování podkladů a ani pokladník za vyplacení nemáme. Máme jen roční
odměny, které jsou odhlasovány na výroční schůzi.
Takže celou distribuci 1.D. děláme z lasky k bližnímu.
Proplaceny nám jsou z těch 5% jen náklady spojené se zpracováním a distribucí, které můžeme podložit účtenkama a to jen do výše limitu pro naši ZO.
Já konec Mlhova příspěvku pochopil jako vtip. Smile
Kdyby se D1 vyplácela bezhotovostně z ústředí, asi by se spoustě lidí ušetřila práce. To, že někdo nemá účet u mě už dnes neobstojí. Na čerpání jakékoli dotace je třeba mít účet, tak proč ne na D1?
Pokud vím, tak ČSV má za zprostředkování rozdělení dotace 5%, tedy pokud dobře počítám (omlouvám se že drobné zaokouhluji, aby se to lépe počítalo), tak se rozděluje 80 melounů, tedy 5% jsou 4 melouny. Pokud počítám, že je potřeba udělat 45 tisíc pytlíčků (resp. benkovních transakcí chcete-li), tak mě to vychází, že svaz inkasuje kolem 80Kč na transakci (pytlíček). Pokud jsem se někde seknul tak mě prosím po(o)pravte. Já chěl jen vědět, kolik si svaz za doručení peněz účtuje a dát si tu částku do relace a souvislostí. Protože pokud by moje banka chtěla za bankovní transakci 80Kč a navíc mě nutila s penězi někam běhat a stát někde nějakou frontu, tak jí ženu klackem, tedy kterýkoliv bankovní úřad by tuto práci udělal nepoměrně levněji a komfortněji. Předpokládal jsem, že tuto odměnu (nebo alespoň část z ní) svazoví bafuňáři následně dají těm, na které tu zodpovědnou práci hodili.
V žádném případě jsem pokladníky nechtěl urazit, ta jejich práce je dle mého názoru státem dobře zaplacena, ale pokud tu jejich odměnu shrábne někdo jiný je to o to smutnější, možná by nebylo od věci se ozvat pánové a ne dávat mínusy někomu, kdo vás na to upozorní.
Že někdo nemá v dnešní době účet je méně pravděpodobnější než, že někdo má čas běhat někam do místní Sokolovny v přesně určený čas (nejlépe ve všední den v pracovní době a s přezůvkami) tam vystát frontu na svůj pytlíček s penězi a ty pak nést domů. Ostatně jak uvedl Martin, všechny ostatní dotace se vyplácejí na účet a nikdo si nestěžuje.
(15.11.2013 16:22)Mlha napsal(a): [ -> ]... a pokladnímům by ubyla práce.

Ale ta práce vybrat pak příspěvky...
Faktem je, že těm nečlenům se strhne těch 5%. Tedy členům cechu, kteří vystoupí se strhne daleko vice než těch 80 Kč. Pro ně to bude prostě okrádání prostřednictvím ČSV. Pokud dotaci poskytuje stát, ta by měl mít možnost příjemce dotace mít možnost si zvolit svobodně způsob vyplacení a jedním by měl být převodem na účet, jinak je to diktát a tunel.
(15.11.2013 17:59)Kohout napsal(a): [ -> ]Ale ta práce vybrat pak příspěvky...

Citace z pozvánky napsal(a):Pokud si včelař nezaplatí příslušné členské příspěvky na r. 2014 v termínu do 28.11.2013, přestane být k 1.1.2014 řádným členem naší organizace, přestane dostávat časopis „Včelařství", nemůžeme pro něj objednat nová léčiva včel pro r. 2014 a musí si podle zákona zajistit další ošetření včelstev u soukromých veterinárních lékařů.

Příspěvky se snad také dají zaplatit přes účet ne? Tak v čem je problém?
V lidské psychice a obzvlášť u těch starších. Je jednodušší a přijatelnější dostat méně peněz, než dostat a pak platit - při tom placení si člověk uvědomí sumu a přemýšlí za co platí. Tam pak hrozí závěr, že to za ten peníz nestojí.
(15.11.2013 18:53)Mlha napsal(a): [ -> ]Příspěvky se snad také dají zaplatit přes účet ne? Tak v čem je problém?

Jistě, že dají, ale nejde to bez podpisu! Také nejde z dotace odečíst poplatek za převod pro nečleny. Doklad musí znít na plnou částku.
Kdo nemá jasno v 5% na administraci, tak ať si prostuduje Oběžník č. 2 (a nikoli 3) na stránkách svazu http://www.vcelarstvi.cz/files/obeznik_2...-13-01.pdf
Referenční URL's