Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ne ne, celé je to mnohem méně prozaické, než si myslíš...
Náš svaz má nějakou neodbytnou potřebu se stavět do role, která mu nepřísluší - neustále někoho kontrolovat a udávat a cítit se tím být veledůležitým a nenahraditelným... Před nedávnem, kdy SZIF začal důsledně kontrolovat podané žádosti o 1.D, se došlo na skutečnost, že je v tom neskutečný nepořádek a žádostí je více, než včelstev (a žádali i mrtví). Prostě by ČSV. Ostatně i loni nebyla situace o moc lepší - stále dokola. No a podle pravidel pro podání a výplaty 1.D mají naši funkcionáři provést kontrolu správnosti uvedených počtů včelstev na stanovištích - nechápu, jak kontrolní činnost může vykonávat funkcionář zájmového spolku... No asi na to zatím nikdo nevlítl. No a jak asi tak můžou udělat kontrolu stavu, když podám hlášení podle 136/2004 Sb. 15. září a žádost o 1.D rovněž toho dne? A navíc jsme soustavně nabádání, abychom udávali nečleny (viz Včelařství). Státní správě už zjevně s machinacemi v podání ČSV dochází trpělivost.

PS: tímto zdravím Jana Šmída - nezapomeň referovat Jarmilce Wink
Kontrola funkcionářů na stanovištích mě taky udivuje. Proč bych to jako funkcionář dělal? Je to můj čas, pojedu tam vlastním autem? Ani náhodou. Nikdo mi za to nic nedá.
U požadavku na dotaci 1D si nese každý zodpovědnost za správnost údajů sám. Nebo ne?
(02.09.2022 22:25)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Náš svaz má nějakou neodbytnou potřebu se stavět do role, která mu nepřísluší - neustále někoho kontrolovat a udávat a cítit se tím být veledůležitým a nenahraditelným...
Vedení to tak chce a vy jste od toho, abyste jeho touhy naplnili. Pochopitelně zadarmo, s použitím vlastních prostředků...
Jen pro zajímavost, vyšla tisková zpráva ministerstva, že dotace 1.D bude příští rok poloviční oproti letošku (47mil.)

https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-...u-i-v.html
m.
pokud to bude tak tak dotace a členství se vzájemně vynulují a většina členů skončí v čsv protože toto jediné je tam drželo
Tak snad tuhle dotaci brzo zruší úplnè a budeme mit klid.
Přesně tak, Josefe. Podpora ve výši sotva jednoho kilogramu medu je spíše plivnutím do tváře...

(10.11.2022 14:09)marek. napsal(a): [ -> ]Jen pro zajímavost, vyšla tisková zpráva ministerstva, že dotace 1.D bude příští rok poloviční oproti letošku (47mil.)

https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-...u-i-v.html
m.

Nechci být hnidopich - není to polovina, leč necelých 45 % (ze 105 mil.). Je to i další rána pro ČSV - 5% odměna za administraci bude o skoro 3 mil. nižší.
ČSV to taky prospěje,vrátíme se k dobrovolnosti funkcí a zbavíme se těch,kteří z nich mají finanční profit,nebo si na nich budují politický kapitál a vazby.Takhle to kdysi fungovalo.A šlo to,světe div se.
Tak tomu rikam synchroni likvidace ceskeho vcelarstvi. Historicky:

Bezcelni dovoz medu mimo Schengen z Ukrajiny.
Hajeni zemedelcu proti vcelarum pri pouziti postriku.
Nemoznost dosahnout na zemedelske dotace vcelarskymi farmami - nerovne postaveni.
Zruseni povinnosti provest letni osetreni.
Zruseni dotaci pro spolek zajistujici plosne leceni.
Defakto zruseni 1.D jako jedine dotacni podpory vcelareni.

Ocekavam kolaps Svazu + jeste vetsi uhyny + zruseni danove vyhody prodeje ze dvora.
A čím driv se tak stane, tím pro včelařství a včely líp. Jak včelařství přispěly doteď všechny milionové dotace? Čemu prospělo povinné letní ošetření, potažmo plošné " léčení"? O 1d nemá smysl se ani vyjadřovat.
ohledně dotaci pro vcelare jako takovych bude podle me zalezet nectolik na vcelarich, ale na tom, jak silna a úspěšná bude snaha vyrobcu vcelarskeho vybaveni a zarizeni zachivat system dotaci.
Vrať se do historie a všimni si,jak vyrobci zdražovali svoje vyrobky o dotaci.Poučné patrání.
Kolaps svazu v dnešní přežite formě je dlouhodobý,vždyť u všech bodů ze seznamu Freyi svaz vyvíjel svuj "tlak" na statní správu,akorát si nevšiml,že je nikdo už nebere vážně.
s tema dotacema a zdrazovanim vyrovcu o dotace je to uplne stejne jako se zdrazivanim obedu v restauracich podle toho jak se postupne zvedala hodnota stravenek, ktere mohl zamestnavatel davat zamestnancum, aniz by se jim to danilo. to bylo pekne videt minimalne do covidu. dneska se to uz tak vysledovat neda, protoze dneska restaurace zdrazuji uz vetsinou podle nakladu, ale do covidu zdrazovaly podle toho, jakou max hodnktu stravenky denne zakon/vyhlaska pripustela bez dodatecnyho zdsneni a odvodu.
Dotaci chápu jako podporu. A tu si zaslouží jen od přírody méně vybavení pro životní boj.
Jinak je to nemoresnost od těch co dávají ( od někoho ty peníze museli vybrat - pracovitých) i od těch co berou - pro ty by to mělo být ponižujíci. Ale tam platí: hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere. Ale to není hloupost, je to zhova.......
Já chápu animozitu vůči svazovým papalášům i zkostnatělým věcem uvnitř, ale doba se mění. Staré kádry mizí a je největší hloupostí bořit dům a stavět s holou prdelí od základu nový. Včelařský cech se vždy sdružoval aby měl nějaký hlas proti okolnímu světu a aby včely ve společném prostoru zbytečně nehynuly. Kroky vlády dojde v důsledku nejen ke ztrátě tohoto, byť slabého hlasu, ale i k dalším zbytečným úhynům, které se dotknou všech, ať si lžou do kapsy nebo ne.

Bohemia: dotace 1. D ještě před rokem umožnila takřka zaplatit cukr na včelstvo. Pro středního včelaře 30vc a výš to byl stimul pro udržení chovu. Díky většímu počtu včelstev nakoupí více včelařských potřeb což pomůže výrobcům včelařských pomůcek zkvalitnit nabídku, více českého medu se dostane mezi lidi a pomůže jim po zdravotní stránce, zvýší se opylovací činnost což prospěje krajině. Jiné dotace pro Svaz umožní třeba udržet výdaje na včelařskou knihovnu, kde jsou poklady našeho cechu i 200let staré kusy. Dělali se včelařské překlady výzkumů ze zahraniční aj.. Jsem proti dotacím, ale tím že je odmítnu u nás tak tyto dotace pouze posunu jiným směrem od oboru.

Před lety jsem tu psal, že jsem si byl pro medomet v Polsku, kde byl o řád za nižší cenu než v ČR - díky dotacím. Každý má tu možnost. Po jeho návratu jsem si tu dotaci odečetl od ceny a dosáhl jsem na kvalitní zařízení... ale nemíchejte jablka s hruškama. Národní dotace 1.D beru jako jedinou přímou finanční podporu tohohle státu včelařům za přínos krajině a hospodářství. Každý systém od feudálů, přes císaře pána včelařství jako bohulibou činnost podporoval a těžké práce včelařů si vážil. Tihle ptáčci, nás ale kvůli pár drobným milionům hodili přes palubu. Stejně tak rybáře a myslivost. Ať si na budoucnost každý udělá názor sám
P.S.: Uz jsem ty penize co nam sebrali nasel:
https://www.greenpeace.org/czech/tiskova...eho-fondu/
Fej frey, meleš číčoviny...
Dotace 1.D není žádná podpora včelařství. Anebo chceš tvrdit, že podpora v hodnotě cca 3/4 kilogramu medu na včelstvo je nějaká podpora? A v příštím roce to bude sotva půl kila medu...
Největší podporou je osvobození od daně při prodeji ze dvora. Při 60 včelstvech dostaneš podporu 1.D necelých 11 000 Kč. Úspora za osvobození od daně je při dvou prodaných tunách je cca 60 000 Kč (při ceně 200 Kč/kg). A jen tak mezi námi - kdo to prokáže, žes prodal více než 2 tuny? Co je tedy větší podpora?

Kolapsy včelstev se včelařskýma dotacema nemají co do činění vůbec nic.
Nechci být malicherný,ale 2T -2000x200=400000,paušalní odpočet 80%,základ daně 80000,daň 15% , do těch 60000 mi dost chybí. Když to bude nepracující důchodce tak daň 0.

Ať se daří Zdeněk
Na prodej ze dvora nejsi brán jako podnikající osoba, takže celkem nechápu ten 80% odpočet (paušální náklady). A od kdy jsou důchodci osvobozeni od daně z příjmu? Nepleť si to se sociálním pojištěním.
Referenční URL's