Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Co to je za výběr, chceš nebo nechceš dotaci.
Nakonec, ačkoli má na ní každý nárok, by mohl svaz chtít podmínku členství, když už ji spravuje.
(24.02.2014 4:08)Bobr napsal(a): [ -> ]Zajímá mě proč bych měl ČSV znát parcelní čísla mých stanovišť? ...
  • Je otázkou zda ty čísla parcel bude opisovat a někde uchovávat z toho hlášení či ne.
  • jelikož je pověřen v rámci administrace i kontrolou tak musí vědět kam jít zkontrolovat - i když vlastně ne - stejně tam musí sít jen s majitelem a ten ja na místo odvede i kdyby ty čísla parcel neznala.
Pravdou je, že pokud nesouhlasíš s poskytnutím a hlavně uchováním té informace o parcelách (což není v podmínkách 1D), tak to ČSV nemá právo od tebe chtít. Stačí, když se na to lejstro s hlášením podívá a opíše počet nahlášených včelstev do UE a datum poslední registrace/hlášení., což je možné požadovat z titulu nutnosti splnit podmínku dotace o registraci v UE.

No a co se týká toho pověřování administrací, tak láteřit u ČSV je pláčem na špatném hrobečku. Zde je nutné tlačit na MZE a dobře argumentovat - něco ve smyslu, že jsou oblasti kde ČSV je nahrazována na velké ploše jinou zájmovou organizací a že profesionální včelaři jsou těmi x% za administraci postiženy, že si spousty včelařů přeje převod na účet, což není schopna ČSV zajistit a tak podobně. Možná i petice na MZe by zafungovala. No a když se k tomu připojí konstruktivní návrh jak alternativně zajišťovat, tak by se ledy mohly pohnout.
Zdenku, posouváte to někam kde to není. CSV jako administrátor dotace nemůže chtít nic co není zakotveno v pravidlech dotace, které upravuje a schvaluje stát.
Pokud v pravidlech bude, že žadatel dodá kopii hlášenky z Hradiska, tak ji prostě dodá, jinak nemá na dotaci nárok.Žádat o dotaci 1.D je právo, nikoli povinnost. A pokud chceš žádat tak musíš splnit daná pravidla.
A kdopak podává návrh na pravidla, státu? Který vševěd na MZE zjistil, že odstranit letitý "bordel", půjde spojením žádosti o dotaci a hlášenkou do Hradišťka?
Dojednání podminek dotace je věc jednání. Navrhy na státní správu může dávat jakékoli vcelařské sdružení, ne jen CSV.Takže to jak budou vypadat podmínky pro dotaci 1.D. je věc následných jednání včelařských spolků.Takže je na vedeni všech spolků aby se zapojily do diskuse o nastavení těchto podminek. Pokud někdo usne na vavřínech a potom bude jen bědovat, ze nestihl svoje poznatky přednést tak to bude jen jeho problém. Je potřeba aby se spolky samy angažovaly a nečekaly až je někdo vyzve. Zrovna toto téma by mohlo být jedním z prvních temat tzv kulatých stolů, kde by se mohl prověřit nový trend vzájemných jednání ku prospěchu oboru.
Martine ono to tak nějak tady už je že se zkrátka najdou lidi včelaři kteří budou neustále jenom na něco pořád upozorňovat co je všechno špatně a co se jim nelíbí ba hůř chytat se každého slovíčka které vedení CSV řekne nebo co vlastně nového připraví a jak je to nesmyslné a špatné. Stále nechápou že některé věci se změnit nedají a nebo jsou podmíněné určitými podmínkami v žádosti o dotace. A podmínky dotace nedělá CSV ale ten co dotaci dává. Pokud některým včelařům vadí podmínky dotace a jejich vyplacení nebo dotace přímo nechtějí tak nevím proč se tak vzrušují? Přece žádat o nic nemusí a pak nebudou mít žádný problém! Co se týká vysávání členů CSV pomocí dotací jak už to tady zaznělo od některých lidí na FV tak to zase není taková pravda jak se uvádí. Dotace na včelařství poskytuje Český stát s EU a asi ví proč. Nebo opravdu nechcete za své daně nic? Chcete jenom platit? Nebo budete po státu a EU něco požadovat např. dotaci na opylení 1.D, technickou pomoc, dotaci na léky atd. Nebo ty peníze necháte ležet jenom tak na něco jiného nebo spíš pro někoho jiného např. pro sociálně nepřizpůsobivé !!! Tak jak já říkám necháte je prožrat těm co nikdy do té státní kasy nic nedali a nedají!!! Myslíte si opravdu že to opylení které včelaři dělají je zadarmo? Kolik by to asi tak stálo kdyby to měli dělat lidi sami? Někde jsem dávno četl že jedno včelstvo za rok vytváří svým opylením hodnotu blížící se 40 000 Kč. Tak že mi řekněte proč bych za práci svých včelstev o které se starám nic nechtěl? Třeba aspoň v podobě dotací.
Ale pak tu jsou takový včelaři kteří svoji kritikou a nespokojeností a konstruktivním jednání a myšlením se snaží danou věc zlepšit či napravit chyby minulosti nebo chyby bývalého vedení a nedostatky systémového nastavení. A těm je třeba taky hodně poděkovat za jejich úsilí a snachu zlepšit obor včelařství. A jsou tu takový, kteří se s mým názorem se s totožní

Jiří
Dokud funkcionáři ZO ČSV nezvednou zadek a nepůjdou stanoviště fyzicky zkontrolovat může vedení ČSV vymyslet lejster kolik chce a 100x napsat, že evidence počtu včelařů a včelstev je u ČSV v pořádku a stejně se to nestane pravdou. Mám osobní zkušenost, když jsem před léty vstoupil do ZO Prostějov a jako důvěrník jsem ty formuláře od včelařů z obvodu shromažďoval. To se vyskytl i případ s rozdílem dvě desítky včelstev co bylo na žádosti a jaká byla skutečnost na stanovišti. A takových snaživců si přilepšit se určitě najde v republice víc. Ale to nemá smysl řešit tady ani s ČSV to chce rovnou řešit přímo s poskytovatelem dotace. Jsem proti zbytečnému navyšování byrokracie a odmítám si to nechat líbit.
Je třeba si uvědomit, kdo jakou hraje roli.

Včelař o dotaci žádá a ručí čestným prohlášením za uvedení údaje.
ČSV dotaci administruje a ručí za formální stránku věci.
Kontroluje:
http://www.vcelarstvi.cz/narodni-dotace.html
Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2013 na základě § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
Č.j.: 5685/2013-MZE-14142
7. Kontrola dodržování Zásad:
a) v souladu s § 39 rozpočtových pravidel, v souladu s § 4a zákona č. 252/1997 Sb. a v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, mohou kontrolu provést kontrolní orgány MZe, Ministerstva financí, místně příslušné finanční úřady, Nejvyšší kontrolní úřad a další subjekty oprávněné provádět kontroly. Kontroly mohou též provádět příslušné orgány EU, zejména Evropská komise, úřad OLAF a Evropský účetní dvůr,

ČSV tam není.


Pokud v budoucnu bude v zásadách práce s utajovanými daty, budou ji moci provozovat organizace, které jsou na to certifikované.
Chtěl bych také upozornit na nebezpečí nepřijetí něčí žádosti o dotaci ZO ČSV z důvodu nesplnění požadavku, který není v zásadách uvedený. Je to porušení dotačních kritérií s následkem vrácení všech dotací ZO. Všech znamená 1.D., technická pomoc, vzdělávání, obnova včelstev…
(23.02.2014 21:29)JKL napsal(a): [ -> ]Asi se budu muset na ten výpis podívat. Mam pocit, že tam vždy psali počet zaregistrovaných včelstev s textem něco ve smyslu, pokud nesouhlasí napište aktuální počet a zašlete zpět. Pokud se tedy někdo tím bude řídit a posílat poštou tak v době podávání žádosti k 1D nemusí mít nic v ruce k opisu. Lepší by bylo rovnou doporučit aby, to co posílají rovnou někde okopírovali a přinesli s žádostí.
Bude to chtít nějak domyslet tu synchronizaci, ale jinak krok správným směrem.
Jo a rozdílný sice může být, ale ne větší než to co se hlásí do evidence.

Počet včelstev tam vyplněn není a myslím, že není ani problém dohodnout vložení do dopisu o jednu kopii víc. Prostě kdo chce způsob najde, kdo né tak bude hledat důvod proč to nejde.
(24.02.2014 19:19)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]ČSV tam není.

Takže letošní kontrola počtů včelstev, včetně protokolu o kontrole v souvislosti s D1 byl výmysl ZO a postupovaly nezákonně?



(24.02.2014 20:25)NB1 napsal(a): [ -> ]Prostě kdo chce způsob najde, kdo né tak bude hledat důvod proč to nejde.

Ale jde to, ale je to úplná hloupost, jediný co se zjistí je to, že existuje včelař a co ten zbytek stanoviště a včelstva?
(24.02.2014 19:19)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Je třeba si uvědomit, kdo jakou hraje roli.

Včelař o dotaci žádá a ručí čestným prohlášením za uvedení údaje.
ČSV dotaci administruje a ručí za formální stránku věci.
Kontroluje:
http://www.vcelarstvi.cz/narodni-dotace.html
Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2013 na základě § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
Č.j.: 5685/2013-MZE-14142
7. Kontrola dodržování Zásad:
a) v souladu s § 39 rozpočtových pravidel, v souladu s § 4a zákona č. 252/1997 Sb. a v souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), ve znění pozdějších předpisů, mohou kontrolu provést kontrolní orgány MZe, Ministerstva financí, místně příslušné finanční úřady, Nejvyšší kontrolní úřad a další subjekty oprávněné provádět kontroly. Kontroly mohou též provádět příslušné orgány EU, zejména Evropská komise, úřad OLAF a Evropský účetní dvůr,

ČSV tam není.

Pane Přeslička
Nesouhlasím s vámi, že ČSV není oprávněna jako administrátor kontrolovat splnění požadavků dotace 1.D včetně počtu a síly včelstev přímo u včelaře.
V zásadách pro poskytování dotací se v bodu 4 písmeno e) píše:
"e) v případě, že je dotace poskytována subjektu, který bude dotační prostředky administrovat jiné fyzické nebo právnické osobě, MZe vydává rozhodnutí pouze tomuto subjektu. Tento subjekt vydává sdělení o rozhodnutí o poskytnutí dotace konečnému příjemci dotace, musí vést průkaznou evidenci o převodu poskytnutých prostředků konečnému příjemci dotace a provádět jejich kontrolu. Tento postup bude uplatňován u programu 1.D., 2.A.a., 2.A.e.1.a), 2.A.e.2.g), 2.A.e.2.h), 2.A.e.2.i), 2.A.e.2.j), 2.A.e.2.k),"
Takže z tohoto je jasné, že ČSV jako administrátor dotace konečnému příjemci má právo a dokonce i povinnost tyto kontroly provádět.
Tu důležitou větu je nutno si přečíst pozorně ještě jednou
Citace: musí vést průkaznou evidenci o převodu poskytnutých prostředků konečnému příjemci dotace a provádět jejich kontrolu.

Ta totiž říká, že subjekt, který dotační prostředky administruje, musí nejen vést evidenci, ale provádět kontroly, zda všechno bylo vyplaceno oprávněným příjemcům a to, co vyplaceno nebylo, že je vráceno zpět na MZe. Nikde v této větě není řečeno, že je administrátor dotace oprávněn kontrolovat počty včelstev.
Z té věty mi ovšem není jasné zda má vykonávat kontrolu poskytnutých prostředků nebo něčeho jiného. Vzhledem k tomu, že v té větě je v množném čísle pouze to s prostředky tak se to JEJICH musí vztahovat k nim. Pokud by se to mělo vztahovat k příjemci tak by to muselo znít "provádět JEHO kontrolu".
Takže krom kontroly poskytnutých prostředků podle té věty nemá administrátor právo na jiné kontroly. V případě 1D jsou poskytnuty finanční prostředky za opylování - ty by tedy měly být zkontrolovány.
A o podmínkách a jejich splnění v tom znění není ani ťuk.
(24.02.2014 22:19)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Tu důležitou větu je nutno si přečíst pozorně ještě jednou
Citace: musí vést průkaznou evidenci o převodu poskytnutých prostředků konečnému příjemci dotace a provádět jejich kontrolu.

Ta totiž říká, že subjekt, který dotační prostředky administruje, musí nejen vést evidenci, ale provádět kontroly, zda všechno bylo vyplaceno oprávněným příjemcům a to, co vyplaceno nebylo, že je vráceno zpět na MZe. Nikde v této větě není řečeno, že je administrátor dotace oprávněn kontrolovat počty včelstev.

Pane Šumbera dobře. Pokud bych přijal váš výklad tak je tu ještě Část B zásad dotačních programů, ve které jsou popsány podmínky pro jednotlivé konkretní dotační tituly. A v poznámce k dotaci 1.D se píše cituji:
"Poznámka:
zazimovaným včelstvem pro účely této dotace se rozumí včelstvo, které plně obsedá nejméně sedm plástů rámkové míry 39 x 24 cm (odlišná míra se přepočítává).
Dotace se poskytne prostřednictvím Českého svazu včelařů, o.s. a jeho organizačních složek (dle jmenného seznamu včelařů a počtu chovaných včelstev v příslušném roce). Podmínkou pro poskytnutí dotace je umožnění komisionálního hodnocení poskytnutých údajů přímo na stanovišti včelstev pověřenými zástupci Českého svazu včelařů, o. s.
Včelař podává žádost u základní organizace Českého svazu včelařů, o.s. jejímž je členem, neorganizovaný včelař u základní organizace Českého svazu včelařů, o.s. na jejímž území má umístěná včelstva.....
Český svaz včelařů, o.s. vypracuje "Vnitřní směrnici k administraci a kontrole dotací"."
Myslím, že teď je to již jasné bez jakýchkoli pochybností.
Já věděl že jsem už někde četl to zadrátkování té komisionální kontroly. Tady již není co namítat.
Takže opět svaz bude komisionálním drábem. To se zase někdo vyblbne. A vypořádáme se s rozvratníky.Big Grin
Nejsme v dobách Peroutky?Big GrinBig Grin
Komise at si klidně přijde, Rad si pokecám, ale jak bude hodnotit včelstvo zakrmené na 2-3 nástavcích, kde je horní nástavek plný zásob a mezi nástavky mají včely můstky které z není dobré na zimu likvidovat kvůli snadnějšímu přesouvání mezi nástavky a pak také hodnotit obsazení vzhledem k teplotě, která v té době může být +15°C ale i -10°C je dle mne alchimií a křivý pohled včelaře udělá v posouzení víc.
No a pokud se rozhodnou rozebírat, tak už vidím jak pak budou komise obviňovány ze zamáčknutí matky a zimního úhynu jako následky invazivní kontroly.
A kontrola v zadovácích musí být opravdu zajímavá.



To by ty komise měly mít ve výbavě endoskopické kamery.
Nevím jak to dělají jinde, ale u nás jsem byl jeden z členů komise, která u nás v ZO prováděla tyto kontroly.
Schválně tu popíšu jak jsme se rozhodovali kde provedeme kontrolu a jakým způsobem, abych snad aspon trochu vyvrátil, že ty kontroly slouží jen k buzeraci nečlenů ČSV.
Tak za prvé je to způsob výběru. Ke kontrole jsme vybrali ty včelaře, kteří měli během roku výrazný nárůst včelstev. Týkalo se to jak členů tak i nečlenů ČSV. Kontrolovali jsme takto 1 nečlena a 8 členů ČSV.
Průběh kontroly spočíval ve spočítání včelstev a v namátkovém nahlédnutí pod stříšku přes průhledný strůpek. Tedy v žádném případě jsme nerozebírali včelstva a nijak je zásadně nerušily.
Musím podotknout, že tito kontrolovaní včelaři se sami chlubili tím jaká včelstva zimují a byly pyšní když jsme jim pochválili to v jakém stavu mají nejen úly, ale i včelnici a okolí.
Je mi jasné, že ne všude probíhají kontroly stejně. Podle mne není záměr, aby komise plnila roli drába, ale to aby včelaři věděli, že se na kontroly aktivně chodí a že tedy podvádět se nemusí vyplatit.Můžu říct, že u nás proběhly všechny kontroly v pořádku a bez závad. Se včelaři jsme si i příjemně popovídali a v přátelském duchu se rozešli. Pevně věřím, že pokud bychom se k nim nahlásili i příští rok tak by vytáhli i nějakou tu medovinku Smile
To, že ty jsi rozumný, nebo lidé u vás v ZO, ještě neznamená, že to bude fungovat podobně i jinde. Tam zase může být opačný extrém.
A zářné příklady už známe z praxe.
Ta poznámka k dotaci 1.D v Části B je už jednoznačná.
Referenční URL's