Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
beekeeper - takhle nemluví dobrej hospodář...
Jistě, halíře dělají talíře, nicméně pokud 1.D někdo nazývá odměnou za opylovatelskou činnost, tak je to výsměch. A ještě abych se za to tvářil vděčně.
Ale co už, každý si svou hrdost představujeme jinak...

A bylo to myšleno tak, že je kolem toho tolik opruzů a dobrovolné práce funkcionářů, že je to zadarmo drahé. Takže v konečném důsledku ti musím dát za pravdu, že takhle to se dobrý hospodář opravdu nechová - aby vynakládal tolik úsilí a skoro nic mu to nepřineslo. Co pro nás svaz udělal, aby byla 1.D vyšší. A Kolik let je bez jakékoliv valorizace?
beekeeper - ve všem s tebou souhlasim, ale optikou prijemce je to podle mne tak jak pisu, dobry hospodar prijemce nad tim nos neohrne, proto bych nikoho, kdo tu dotaci prijme, nezatracoval, tim ze ji odmitne, nic nezmeni, naopak, i kdyby ji "do vcel nedal", tak ji muze vyuzít na pokrytí nákadů na to, aby se ta dotace za opylování zvýšila....jen si to představ, kdybychom všichni ty peníze, co jsme X*156Kč obdrželi/obdržíme investovali to do toho, aby se dotace za opylování vyplácela ve výši odpovídající hospodářské, společenské hodnotě, tak bychom tu dotaci měli již ve výši, která by odpovídlala či se více blížila odpovídající hodnotě.
Nikoho neodsuzuju, ani nezatracuju. Anebo jsi nabyl ten pocit?

No, tak se trochu rozepiš, jak bys chtěl svých X*156 Kč investovat do toho, aby se dotace zvýšila a byla adekvátní odměnou? To mě opravdu zajímá...
takhle honem konkrétní postup na papír nedám, ale vycháziim z toho, že mám k dispozici:

cituji z webu CSV:
Uznaný počet včelstev: 636 892

Výpočet sazby: 105 000 000 – 5 250 000 = 99 750 000 Kč/636 892 = 156,61 Kč/1 zazimované včelstvo


tedy 99 750 000 Kč.....a s tím už se dá podniknout něco v tom smyslu, že vysvětlím poslancům a senátorům, že ta dotace má být vyšší.
Jak by byla vysoká dotace 1D, tak se vyrojí spoustu spekulantů, co budou sekat včelstva jen kvůli tomu.
Ať to raději zůstane tak jak to je a nebo ať se to zruší úplně.
Napadlo Vás někdy,jak krásně by bylo a kolik času by se v ZO dalo strávit daleko účelněji, misto sběru žádosti,klepaní nesmyslů do CISu a vyplácení hrsti drobných? Dobrý hospodář spoléha sám na sebe a nenatahuje ruku.
josefe - ne, když ti někdo dá 100 milionů, tak je buďto prošustruješ nebo využiješ...
A tech 100M je ti jeste malo, tak chces po svych oveckach za clenstvi 700 ..
At je opravdu co prosustrovat.
Chose
Tomáši, promiň, ale jsi velmi naivní. Vůbec jsi nepochopil smysl a účel dotace 1.D. S opylovatelskou činností to nemá vůbec nic společného - to je jen krycí název.
V podstatě 1/3 skončí v ČSV. Počítej se mnou:
5 % za administraci = 5 250 000 Kč
členské příspěvky = cca 18 000 000 Kč
výpalné za každé včelstvo = cca 11 200 000 Kč
podtrženo sečteno = 34 450 000 Kč

Pokud každý včelař se třemi a více včelstvy i po zaplacení členského a výpalného něco málo dostane, není nucen přemýšlet o tom, co mu členství ve svazu přináší, protože ho v podstatě nic nestojí - zaplatí to za něho stát. To je ten hlavní účel dotace 1.D. A jak o příspěvek výše Josef Karliak správně podotknul - zvýšení 1.D by okamžitě vedlo ke zvýšení členského příspěvku i výpalného za každé chované včelstvo...
Takže ideální by bylo tuto dotaci zrušit - její výše v hodnotě 3/4 kg medu není odměnou, ale výsměchem...
ja to ale nemyslel tak, ze by tech cca 100 milionu mel vzit svaz a neco pro vcelare udelat. z toho co zde na foru ctu chapu, ze od svazu nejakou podobnou aktivitu nelze ocekavat.

jestli dotace 1.D neni vazana na clenstvi ve svazu, tak kdyby všichni ze svazu vystoupili (clenstvi neni povinne) tak by neplatili clensky prispevek a ani ty vypalne za vcelstvo. pak by skutecne bylo k dispozici nejen tech necelych 100 ale vlastne temer celych 105 milionu, protoze svaz by nemel co administrovat nebo administroval minimum.

pak by ovsem musela byt koordinace mezi vcelari zajistena jinym zpusobem, treba by to meco stalo, ale usetrilo by se to vypalne a prispevek a cely ten balik, pokud by se vcelari slozili, tj. 100milionu, by se dalo použít na zmenu dotaci, zakonu atd.
samozrejme vim, ze to neni tak jednoduche jak se to napise, ale slo mi o to, podivat se na to z druhe strany a ne jen rikat, ze 156 korun je k nicemu. ano, u jednoho vcelare s 5 vcelstvy treba ano, ale u desetitisicu vcelaru se statisici vcelstvy je to uz balik, se kterym se da lecceho dosahnount. A kdyz nam - ne svazu - to stat dava, tak to vyuzijme ku prospechu vcelareni. To byla ta myslenka.
To ani pohádka není tak pohádková.
Trošku pokroucené myšlení současnou levicovou masirkou.
Stát nikomu nic nedává, aniž by to před tím někomu nevzal. Zvěrstvo současnosti je o tom, že si na to ještě půjčuje a splácet to bude zase někdo jiný.
Možná lepší je úvaha, co by bylo, kdyby stát na takové ptákoviny jako třeba D1 nikomu nic nebral. A že takových ptákoviny bez efektu je..
Tomáši, omlouvám se za upřímnost, ale jsi fantasta a plácáš nesmysly.
Dotace 1.D není vázána na členství, nicméně těch 5,25 mega bude mít svaz vždy, dokud dotace bude. Příští rok to tedy bude o více než polovinu méně, pokud si místo 5 % za administraci nevydupou 10. Udělej si čas, jestli ti to stojí zato, a přečti si podmínky administrace a vše kolem 1.D.

156 Kč na včelstvo je pořád jen 3/4 kg medu na včelstvo, bez ohledu na to, kolik jich máš...

Žádná dotace nikdy sama o sobě nepomůže zlepšit cokoliv v oboru jako takovém. Vždy je to jen a pouze o hlavě...
Nějak jsem nepochopil v poslední tabulce (příloha č. 4) ty dva případy z Brandýsa nad Labem (186 a 304 včelstev), když se sloupce požadavku a hlášených včelstev shodují, přitom důvodem zamítnutí je menší počet evidovaných včelstev. ??
Tak mi dnes přišla na účet dotace 1D. Letos je to 76,- Kč na včelstvo. .... Vyzkoušel jsem si, že postup při žádosti nečlena je daleko snazší než pro členy svazu a peníze přijdou pohodlně na účet a nikam nemusím chodit. Vše stačí poslat datovou schránkou. Přesto ale zvážím zda příští rok vůbec o 1D žádat....
Jo to je balík...Se mi zdá,že vyřizení,zpracování a kontrola téhle almužny už dnes dělá víc,než je kč na včelstvo.A to se na nějaké žádáni vybodla spousta včelařů..
Když to tak vezmeš tak ČSV s tím práci nemá skoro žádnou, 80% práce odvedou ZO a nemají z toho nic. Když se někdo ptal Machové, že z členských příspěvků se platí ústředí a okresní organizace, že nic základky nedostanou, tak bylo odpovězeno, že si peníze můžou vybrat mezi členySmile
76,-/včelstvo ... ať už nikdo z politiků nevykládá, jak moc mu na včelách záleží.
Samozřejmě, že záleží. Rušením této dotace pracují na vyhubení největšího škůdce včel v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, tj. ČSV.
m.
Referenční URL's