Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace 1.D. Podpora včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemohu s tím souhlasit. Jakékoliv vydané peníze musí být vydané správně oprávněně a s motivujícím účinkem. Alespoň filozoifie tohoto rozdávání by tak měla být postavena. Tedy ten, kdo je schopný, pečlivý a vyzimuje více, dostane více. Ale existence svazu je spjata právě s tou neschopnou většinovou masou. Vybírat členské příspěvky už na výročních schůzích by dopadlo fiaskem, tedy před výplatou D.1 někdy v létě. V tom je podstata.
(16.11.2012 19:52)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Zdílím také názor že pokud se změnila definice dotac z na zazimování na opylení bylo by lépe vše přesunout na měsíc březen...

(16.11.2012 22:22)Axolotlik napsal(a): [ -> ]březen - znám lidi, kterým včelky padly právě v březnu, dubnu,...

(16.11.2012 22:48)JKL napsal(a): [ -> ]Březen je dost brzo. Myslím, že tak konec dubna nebo až k 1.5 by bylo OK.

(17.11.2012 17:08)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Pokud nad tím přemýšlím, byl by to asi spravedlivější systém, protože pouze takto na podzim zabezpečená a do jara přeživší včelstva se skutečně zúčastňují opylovací činnosti, tedy skutečného předmětu dotace.

Tato diskuse je naprosto bezpředmětná, pokud by mělo dojít k rozdělení termínu výplaty dotace 1.D od termínu platby členských příspěvků v ČSV. Dovedu si představit, jak velký (a asi nepřekonatelný) odpor by toto rozdělení vyvolalo na určitých místech.



(17.11.2012 15:12)KaJi napsal(a): [ -> ]O dotaci žádá včelařa ten ji podepisuje a ručí.

Tak jednoduché to není. U dotací je asi obecně požadována kontorla. Proto NKÚ vyslovil nález v kontrolní zprávě u dotace 1.D MZe za to, že: "MZe také v kontrolovaném období nemělo žádným způsobem zajištěnu kontrolu u cca 1 280 neorganizovaných včelařů (příjemců dotace z DP 1.D.), kteří nepodléhají kontrole ČSV."

Svaz resp. MZe asi sdělily NKÚ, že ČSV si své členy při čerpání kotroluje (?!? - Budiž, možná, ale já o ničem takovém v životě neslyšel).

Tedy MZe nález NKÚ pro rok 2012 vyřešilo tak, že vydalo Zásady jaké vydalo. Kvůli nám - "neorganizovaným", kteří stojíme mimo Svaz.

Na druhou stranu tohle řešení je asi dost nevhodné, protože jde o jednoznačný střet se Zákonem o sdružováním občanů :
"§ 5
Sdružení nesmějí vykonávat funkci státních orgánů, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. Nesmějí řídit státní orgány a ukládat povinnosti občanům, kteří nejsou jejich členy."


Mimochodem ten nález NKÚ stojí za shlédnutí, jsou tam i další věci...
Pokud je pravda, že ty 4kč na včelstvo půjdou na umoření nějako penále, tak to je masakr!
Udělal někdo chybu, neřešilo to vedení včas? No tak ať si to zaplatí sami! Nedostávají dost?
Penize by měly zůstávat hlavně na úrovni ZO.
Je potřeba jim ukázat, že si členové ČSV nenechají sr..... na hlavu. Nic bych jim neposlal. Prostě revolta a hotovo. Odhlasovat na členské schuzi, že nic nedostanou navíc a hotovo.
Jakoby nestačilo, že projeli desítky milionu kvůli Předboji!
Drží se postů jak klíšťata! Vyměnit! Pustit do vedení nové lidi!
Dokud tam budou tihle brontosauři, bude se situace ve svazu jen horšit.
Pořád nám tvrdí, že díky jejich lobingu jsou dotace a svaz dostává od státu peníze, ale oni to nedělají kvuli nám,ale sobě. Nebýt dotaci, nastane při jejich hladu po penězích silný odliv členstva. Prostě by jim jejich živobytí řadový člen ze svého dotovat nechtěl.
(17.11.2012 17:08)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Pokud nad tím přemýšlím, byl by to asi spravedlivější systém, protože pouze takto na podzim zabezpečená a do jara přeživší včelstva se skutečně zúčastňují opylovací činnosti, tedy skutečného předmětu dotace.

No a pokud já přemýšlím nad touto větou ve spojitosti s těmi kontrolami a výplatou na počet včelstev k datu výplaty a nikoli k nahlášenému k 1.9. tak je s podivem proč pokud po 1.9. musela být včelstva spojena nebo byla odprodána, zlikvidována nemocí či zaplavou, nebo spadlým stromem po vichřici, proč se na ně nedostane dotace za opylování - je ta dotace za rok 2012 nebo na rok 2013. Pokud je to za rok 2012 tak holky přece práci odvedly nebo chcete říct, že pokud mi řemeslník odvedl práci a já mu mám zaplatit, ale než k tomu dojde, tak se vybourá a zemře, tak už pozůstalým se neplatí = logika současné dotace za opylování?
Z tohoto pohledu jsou nějaké kontroly nyní vlastně nejenom vyhozením peněz ale je to i hyenismus - tedy pokud to není dotace na opylení v roce 2013. Pak to ale nemá logiku ji dávat půl roku dopředu, když se neví jak holky překonají zimu.



(17.11.2012 17:47)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Pokud je pravda, že ty 4kč na včelstvo půjdou na umoření nějako penále, tak to je masakr!
Udělal někdo chybu, neřešilo to vedení včas? No tak ať si to zaplatí sami! Nedostávají dost?

Před rokem - a penále narůstá.
(17.11.2012 17:47)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Pokud je pravda, že ty 4kč na včelstvo půjdou na umoření nějako penále, tak to je masakr!
Udělal někdo chybu, neřešilo to vedení včas? No tak ať si to zaplatí sami! Nedostávají dost?.......

Jen mi není jasné, proč je to platba ze včelstva a nikoli z člena!!!!!!
To je stejné, jako kdyby zahrádkáři platili nějaký příspěvek z počtu nasetých mrkví, či sklizených kedluben. Nebo chovatelé z počtu holubů, či připuštěných králíků.....
Jenže kdyby se to mělo udělat "na včelaře" nikoli "na včelstvo", tak se to celé rozsype jako domeček z karet.
Celé to přehrnout na členskou základnu, která mimochodem do dneška ani pořádně neví, o co vlastně "go" mi připadá jako nesmysl.
Asi by bylo docela relevantní říci: Stalo se to a to, vinu bese ten a ten, stát to bude tolik a tolik a toho, kdo za to způsobil a tedy nese vinu jsme odměnili tak a tak. Třeba tím že jsme mu dali vyšší a lépe placenou finkci bez jakékoli náplně.
iRP
(17.11.2012 18:28)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Jen mi není jasné, proč je to platba ze včelstva a nikoli z člena!!!!!!

Web ČSV : "Český svaz včelařů má více než 46 tisíc členů"
2 000 000 / 46 000 = cca 44 Kč
No to ty 4kč vypadají lépe
Před rokem a penále narůstá? No tak v tom případě jim odmítnout dát ty 4 kč /včelstvo!
Moc by mě zajímalo, jak by to chtěli vydolovat ze včelařů, kteří to prostě nezaplatí.
Upozorňuji, že mi nejde o nějakých pár korun, ale o princip. Za chybu jiných, aby platil řadový člen?
Většina včelařů v základních organizacích má do 10 včelstev,ale největší počet včelstev na ZO má pár lidí, kteří všechny ty ptákoviny dotují.
Nechci ani domýšlet, co by se stalo, kdyby dotace byly zrušeny....
A nebo jo, domyslím si to...včelaři s větším počtem včelstev by odešli ze svazu jako první a následovali by dědulové, kteří mají pár včelstev...
Možná je na čase si položit otázku, jestli ještě ČSV jako moloch potřebujeme?!
Za mě osobně bych si vystačil ze spolkem a spolkovou činností i bez návaznosti na celorepublikový svaz. Stejně sem ve svazu jen kvuli fajn lidem v ZO, spolkové činosti, radosti ze setkávání a sdílení společného hobby.
Pokud někdo někde zavětří že by to mohl bejt dobrej kšeft, tak proč ne...

Dneska každý jen pro sebe, ať to stojí co to stojí. Udělají si své podmínky jen pro sebe, a my jako koncoví zákazníci co naděláme, nic,, vůbec nic..ConfusedConfused

Zvednem DPH, platime.
Zvednem elektriku , platíme.
Zvednem plyn, platíme.
Zvednem cenu benzínu platíme.
Zvednem nájem , platíme..
atd. atd.
Uděláme nové podmínky pro včelaře,, co nadělají nic, však budou chvilku brblat a pak je to přejde,,,, prostě tady vlak nejede.

Prostě proti takovému ........... stejně nic nenaděláme.

Jen čekám, kdy příjdou s tím, že budeme my jim , platit za včelstvo....Huh

Dnešní doba je jen o tom jak každého oškubat,. Bohužel..SadSad
(16.11.2012 22:48)JKL napsal(a): [ -> ]Březen je dost brzo. Myslím, že tak konec dubna nebo až k 1.5 by bylo OK. To stejně obcházejí důvěrníci a sepisují požadavky na objednání léčiva a tak by se mohli rovnou mrknout na to kolik je přezimovaných včelstev - stačí že létají. Podle toho by se i zkontrolovala žádost o dotaci a žádné další kontroly a hlášení změn od daného data s následnými vyšetřovacími komisemi by nebyli třeba - v té době už nic nepadá a nespojuje se a i kdyby tak za chvíli jsou tu oddělky a roje a ty také opyluj. Prostě daleko efektivnější a název ctící dotace. No a pokud by se vyplatila až za 3 měsíce jak je tomu teď na podzim tak to bude vycházet na období zakrmování - na cukr zatímco teď to vychází tak na včelařské vánoční dárky.
Mimochodem pokud je v dubnu včelstvo bezmatečné, tak bych přidal plást s plodem od jiných, aby si odchovali novou matku a do té doby možná trochu posiloval zavíčkovaným plodem.

Proč březen?Je třeba si uvědomit že od zažádání po vyplacení uběhne určitá doba konkrétně v sistému který je nyní žádost o dotace do 15.9.
k výplatě letos +- 25.11.
březen žádost do 15.3
dotace by se vyplácela přibližně 25.5
Tedy by se dalo přesně zjistit v době výplaty jak to je s počty včelstev.
Co je ale nejdůležitější na vše by bylo dost času.Stačí se zeptat kteréhokoli pokladníka ZO jak mu výplata při nynějším sistému dává zabrat.
Už jsem se tu zmiňoval o letošku kdy na kontě mohu očekávat peníze nejdříve 23.11 což je pátek nejsem schopen již využít poslední víkend v listopadu sezení k výplatě mohu tedy svolat nejdříve 1.12 a to je den po termínu kdy musí být odeslána část podkladů.
Co se týče příspěvku do SF tak to bude ještě veselé.Opět pokladník všechny podklady připraví před sezením.Na hraně zákona strhne z dotací členum všechny jejich pohledávky (tuto dotaci by měl celou vyplatit a teprve potom od členů vybrat jejich pohledávky vůči organizaci ovšem to by se z toho zbláznil) v návaznosti na tyto skutečnosti vyplní dalších několik formulářů.A při představě že se zasekne několik včelařů a prostě budou chtít vrátit právě ten příspěvek do SF ať už to důvodní jakkoli(odeslal jsem dotaz na právní oddělení svazu jak je to vlastně po právní stránce abych byl připraven),veškeré podklady ,vše se dělá pro účetnictví na velkých výplatnicích celé se to zhroutí jak jsem říkal masakr.Můj názor je ten že tento příspěvek měl být nejdříve odhlasován v ZO při výplatě dotace a pak teprve vybrán třeba do konce února což by šlo spojit z odběrem spadu a né do konce prosince jak je tomu nyní.Myslím si že než nahoře něco odhlasují měli by se zamyslet co to udělá v přízemí a jestli náhodou nenasypali někomu písek do očí.
A co proti tomu udělám prostě od takové organizace odejdu to je to jediné co také mohu udělat.
(17.11.2012 18:49)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Moc by mě zajímalo, jak by to chtěli vydolovat ze včelařů, kteří to prostě nezaplatí.

Myslím, že nezbývá, než to vyzkoušet:
Vyzvednu si dotaci a zaplatím pouze členské příspěvky. Budu tedy členem, nebo nebudu?!?
Jediné, co mě mrzí, že tu naši rebelii nejvíc odnesou lidé, kteří za to mohou nejméně - ti, co se s tím vším papírují.
Bohužel ale nevím, co lepšího s tím. Nechat "ten masakr" bez odezvy nechci a vystoupit z ČSV zatím taky ne. Chci to zkusit ještě "po dobrém".
Kdyby nezkoušeli to "oslíčku otřes se" a solidně vysvětlili, proč jsou ty peníze potřeba vybrat, hned by to bylo lepší...
(17.11.2012 18:02)JKL napsal(a): [ -> ]
(17.11.2012 17:08)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Pokud nad tím přemýšlím, byl by to asi spravedlivější systém, protože pouze takto na podzim zabezpečená a do jara přeživší včelstva se skutečně zúčastňují opylovací činnosti, tedy skutečného předmětu dotace.

No a pokud já přemýšlím nad touto větou ve spojitosti s těmi kontrolami a výplatou na počet včelstev k datu výplaty a nikoli k nahlášenému k 1.9. tak je s podivem proč pokud po 1.9. musela být včelstva spojena nebo byla odprodána, zlikvidována nemocí či zaplavou, nebo spadlým stromem po vichřici, proč se na ně nedostane dotace za opylování - je ta dotace za rok 2012 nebo na rok 2013. Pokud je to za rok 2012 tak holky přece práci odvedly nebo chcete říct, že pokud mi řemeslník odvedl práci a já mu mám zaplatit, ale než k tomu dojde, tak se vybourá a zemře, tak už pozůstalým se neplatí = logika současné dotace za opylování?
Z tohoto pohledu jsou nějaké kontroly nyní vlastně nejenom vyhozením peněz ale je to i hyenismus - tedy pokud to není dotace na opylení v roce 2013. Pak to ale nemá logiku ji dávat půl roku dopředu, když se neví jak holky překonají zimu.

Tak Já se to pokusím vysvětlit lapidárně!
Budižkničema přijde o všechno, otevře česna, pohlídá si rojový čas, nadělá z toho ještě oddělky nebo vytočí do mrtě, nahlásí, zkasíruje, na jaře vymete, otevře česna, ..... Tak si já opylovací činnost nepředstavuji.
(17.11.2012 20:05)JKL napsal(a): [ -> ]
(17.11.2012 18:56)asx147 napsal(a): [ -> ]Jen čekám, kdy příjdou s tím, že budeme my jim , platit za včelstvo....Huh
[url=http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2012/obeznik-2012-2-01.pdf]OBĚŽNÍK č. 2/2012 str. č 5
ČLENSKÉ PŘÍSPĚVKY NA ROK 2013

(46 000 x 200) + (16 x 500 000) = 17 200 000 Kč
"Tyto členské příspěvky jsou určeny pro Ústřední svaz ČSV,

Dovolím si jen doplnit že 16 kč na včelstvo je procentuelně rozděleno ještě pro ZO-OV-ČSV přesný poměr teď nevím
Citace:(46 000 x 200) + (16 x 500 000) = 17 200 000 Kč
"Tyto členské příspěvky jsou určeny pro Ústřední svaz ČSV, na časopis Včelařství a placení pojistného do svépomocného fondu ČSV."

Hmm to je pěkné, 17 melounu, co k tomu dodat..SurprisedSurprisedSurprisedSurprised

Když jsem kaktusařil, tak takové sumy tam nebyly a to jsou také spolky, .
Také jsem platil příspěvek 200 kč za rok, ale na konci roku přišel kalendářík na další rok, a ještě se vydával ke každemu výroči odznak, atd,,

Myslim že by i ČSV mohl touto formou něco každému poslat.????!!!!HuhHuhHuh
No uvážíš-li, že je z toho 46 tisíc lidí pojištěno a musí se vytisknout 552 000 výtisků časopisu (46 000 x 12 čísel) tak to zase tak mnoho není.
Tak to jsem byl celá léta šizen, celá rodina byla pojištěna a každé včelstvo mělo nárok na časopis Undecided
Tak můj příspěvek po opravě ztrácí smysl, prosím tedy smazat. Díky.
JKL: Tak po přečtení odpovědi Ing. Dvorského se mi udělalo velmi zle! To není masakr toje megamasakr a drzost neznající hranic.
Místo toho, aby vyvodili důsledky ze své odfláknuté práce, ta chtějí odstranit člověka, který je přínosem, je odborník, dlouholetý včelař. Odstranit člověka, aby jim nedělal problémy.
Chce se mi blejt velebnosti.
Podle všeho je platba těch 4kč závazná... budiž holt to zaplatíme,ale rozhodně by stálo za to, iniciovat v každé ZO hlasování o otevřeném dopisu, kde se budou včelaři ptát a dost podrobně na roli vedeni v případě Předboje, Včelpa, SOUz Nasavrky a budou také požadovat oddělení SF od ostatních financi. Budou požadovat jasné a podrobné účetní zprávy. Dále doslovné přepisy jednání komisí, setkaní vedení atd. Prostě jim ty jejich teplá místečka ještě více přihřejeme.
dále není možné, aby pár jedinců včetně Ing. Dvorského nastavovalo kůži a to doslova. Asi jde o hodně, když při zasedání URK atd. mají lidé strach a je jim vyhrožováno, nebo je na ně činěn nátlak. Bolševicko-mafianských praktik máme dost v politice, ale ve svazu?! To už je prostě moc.
Pokud nezačne tlak na zodpovědnou a poctivou práci vedení svazu zezdola, tedy ze ZO, tak nelze očekávat zlepšení. Pár jedinců, kteří se snaží nic nesvede, prostě se jich stavající vedení zbaví, jak se o to pokusilo v případě- pro ně bezpochyby nepohodlného ing. Dvorského. Obdobnou prasárnu už udělali v minulosti, v případě mladého ekonoma, šlo tehdy o nějaký audit hospodaření svazu....
Zvykli si na to, že jim do jejich čachrů nikdo nekecá, je načase jim ukázat, že to je hodně špatný zvyk!
Názorný příklad jak to na svazu chodí v příspěvku přítele Dvorského.Chaos, bordel žádné ohledy každý kdo má odlišný názor je skoro vyvrhel.Přítel Dvorský sice tvrdí že vystoupení ze svazu není řešení já tvrdím že za této situace je to jediné řešení které mohu udělat pak už mi bude šuma fuk jak se celý svaz vede.Problémy ve svazu byly a jsou stále jen sliby jak se vše po volbách změní k lepšímu vše se tají viz předboj obchodníci z medem věděli půl roku dopředu že zkrachuje a řadoví včelaři ještě stále věřili jak se jim akcie do kterých vložili peníze vyplatí,teď když někdo pustí do éteru jak se to tam pytlíkuje tak se na něj udělá ty ty ty to nám sem zavádět nebudeš,myslím si že informovat členskou základnu co nejdříve a hlavně podrobně by měla být základní povinnost.Co vlastně člen ovlivní sice může mluvit jak chce ale to je asi tak vše.Souhlasím z přítelem Dvorským že vše by mělo začínat u ZO a né obráceně že to co se upeče nahoře je závazné pro všechny nižší stupně.Ty nahoře by měli vyslechnout návrhy upravit popřípadě sami něco navrhnout a ty dole jim hlasováním dát zelenou.Pak by měla členská základna nějaký vliv takto zvolí jednou za x let delegáta kterého ani neznají natož jeho názory a ten pak dá mandát někomu kdo si v klidu vládne a rozhoduje.Osobně mě to štve protože jsem součástí dopadu všech těch mizerných rozhodnutí a jelikož nemá smysl ničit si zdraví neustálím zvyšováním krevního tlaku tak svaze ádié.
(14.11.2012 21:32)LukasM napsal(a): [ -> ]Mě to žíly netrhá, jako "nečlen" za tyhle chyby platit nebudu (i když ty 4 Kč by mě nevytrhly).

No někdo řekne 4,-kč na včelstvo nic to není, ae podívej se na to v globále. Členové ČSV obhospodařují přes pul milionu včelstev x 4 a máme sumu přes 2 miliony Surprised

Dále nikdo si nepovšiml, že svaz si pomáhá ještě jinak a to novinkou 5% z dotace 1.D vyčlenila na náklady spojené s distribucí dotace.
Tato částka se bude rozdělovat na 3 díly svaz,okres,ZO.Ale již ta třetina je pro svaz daší milion.

Prostě vadí mi jedno a to výrazně.A to, že někdo řekne zaplatte účelový příspěvek do SF a neřekne co je ten účel.
Zvláště je zarážející proč platit příspěvek do fondu, který byl k 31.12.2011 v přebytku 10 milionů??
Ještě to stále nikomu není divné??? To se jako ty miliony někam vypařily, že je potřeba do fondu dávat mimořádné příspěvky??
jak jsem psal jinde, poslal jsem na předsedu a předsednichvo mailem dotaz jak to tedy je.Můžete si ho přečíst zde:
http://vcelaribruntal.webnode.cz/news/uc...vi-rv-csv/
Prostě podle mne to hodně smrdí.a pokud někdo zapříčinil takovou ztrátu jak tu někdo naznačoval, tak to snad volá i po nějaké vyšetřování možná i trestním.
Referenční URL's