Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Každý živý organismus nebo jeho zárodek musí nutně obsahovat genetickou informaci. Kromě RNA virů je hlavní nositelkou genetické informace živých organismů DNA. Jelikož v případě MVP se jedná o bakteriální onemocnění, je DNA přítomna v podobě tzv. nukleoidu (dvoušroubovicová cirkulární DNA bez ochranného obalu - typická právě pro prokaryota a archea).
PCR (Polymerase chain reaction) je potom velice citlivá analýza (mnohem citlivější než kultivační techniky), která dokáže detekovat přítomnost i jedné molekuly DNA v analyzovaném vzorku. Dosáhne tím cílenou amplifikací specifických úseků DNA až na detekovatelnou hodnotu a to exponenciální řadou. Při takovéto senzitivitě pak ovšem přichází otázka, jaký počet molekul DNA považovat již za onemocnění včelstva a jaký ještě nikoliv. Ale o tom po tom.
Nicméně k PCR analýze je důležité nejprve vyizolovat DNA. Umím vyizolovat DNA z tkáně, z krve, moči, atd. Ale pořád nevím, jak by se dala získat DNA z takového "bordelu" (bordel z pohledu molekulárního biologa) jakým je měl.
Ten student jak testoval ty podložky na MVP měl nějakou "diplomku" na netu kde citoval nějaký standartizovaný postup. Toto není můj obor, ale podle mě z národní ref. laboratoře musí vypadnout nějaký oficiálnístandartizovaný postup jak to provádět. I tu na PCR, taky se úředně dělá pro potvrzení nákazy. Začal bych pátrat tam.
Když to funguje i v průmyslu, tak ve veterině snad taky. Tedy standartizace a verifikace ..
(08.02.2017 22:01)charllie napsal(a): [ -> ]Každý živý organismus nebo jeho zárodek musí nutně obsahovat genetickou informaci. Kromě RNA virů je hlavní nositelkou genetické informace živých organismů DNA. Jelikož v případě MVP se jedná o bakteriální onemocnění, je DNA přítomna v podobě tzv. nukleoidu (dvoušroubovicová cirkulární DNA bez ochranného obalu - typická právě pro prokaryota a archea).
Nejprve je nutné se k DNA dostat a ta je velmi dobře chráněna ve spoře.
Jsem pouze laik - tak že promiňte mi názvy a odborné výrazy.
Když jsem se snažil dopídit jak se pracuje ohledně analízi MVP dle zde již zmiňované. Obraťte se na Milana on vás určitě nasměruje
správně na osobu - jestli to není tajné.
Tak že ten postup : Vloží se do podmetu taková krabička /jestli jsem si zapamatoval dobře 10 x 10 cm/.To je na odběr měly.
Po vytažení se to dá do roztoku /ten neznám/ a určitou dobu se to protřepává.
Název toho přístroje si nepamatuji - pouze ,že je to řízené časem .
Odebere se vzorek a nakape na to nejdůležitější - ta destička,kartička / jestli mně paměť neklame tak ji měli
připravovat japonci.
Drží se při konstantní teplotě- vím ,že jsem si říkal ,že by my na to stačila líheň na kuřata,nebo na matky.
Za čas se podle tabulky vyhodnotí.Mělo to být hodně přesné.Tak že žádné informativní hodnoty.
To je co jsem vydoloval z paměti.Někde byl na internetu přesnější popis. I vyfocené přístroje i s cenou. F.V.
(08.02.2017 22:31)KaJi napsal(a): [ -> ]Ten student jak testoval ty podložky na MVP měl nějakou "diplomku" na netu kde citoval nějaký standartizovaný postup. Toto není můj obor, ale podle mě z národní ref. laboratoře musí vypadnout nějaký oficiálnístandartizovaný postup jak to provádět. I tu na PCR, taky se úředně dělá pro potvrzení nákazy. Začal bych pátrat tam.
Když to funguje i v průmyslu, tak ve veterině snad taky. Tedy standartizace a verifikace ..

Tomu se Karle říká akreditace ........Big Grin Standartizovat můžeš výrobu nebo výrobek
JJ, tak nějak. :-.) Proto jsou ty labky akreditované, že?
To víš , my lopaty z fabriky, . . . . Smile
To vlcek: Tuto metodiku jsem již po připomínce KaJi dohledal. Tímto mu tedy velice děkuji za správné nasměrování. Publikoval ji ve svém SOČ zmiňovaný studen Daniel Štipl.
Není to přesně, co bych chtěl dělat, ale to co jsem potřeboval vědět, jsem tam našel. Respektive cíl je stejný, ale budu používat jinou metodu s vyšší citlivostí. Rovněž, jak už jsem zmiňoval, jsem schopný si toto vyšetření udělat sám. Cenově mi to pak vyjde tak, že mých 20 včelstev si vyšetřím každé zvlášť za to, za co by mi v Dole vyšetřili jeden směsný vzorek.

Měl bych ještě jednu prosbu. Nevím, jak moc je to košér, ale nevíte, kde by se dali sehnat vzorky měli pozitivní na MVP a to jednak zatím bez kliniky a rovněž s již rozvinutou klinikou? V oblasti, ve které včelařím, naštěstí zatím MVP potvrzený nemáme. Potřeboval bych to pro porovnání výsledků a nastavení hraničních hodnot.
O tom, že budu s takovými vzorky zacházet jako s obávaným SARS, pochybovat nemusíte Wink
Tento dotaz není zatím bezprostředně aktuální, jen sonduji, jak bych se k takovým vzorkům dostal, až je budu potřebovat.
a čo tak použiť už odskúšanú a viackrát publikovanú, neštandardnú metodiku ???
Zajímaly by mne praktické zkušenosti s Holstovým mléčný testem, na který odkazuje goro. Co jsem o tom četl, tak se to dá použít pouze s podezřelou larvou ale nejde to použít třeba s mělí. Taky co se týče citlivosti, tak tento test by měl mít relativně malou citlivost. Používáte tento test někdo ?
Kdyby to fungovalo, dělá se to běžně. Smile Tayk se něco podobného prodává, jednak něco má Loefelmann, něo je snad vyvinuto v Anglii.

V dobách kdy se bez milosti pálilo celá včelnice kvůli jedné buňce kliniky se hledalo jak si ověřit stav včelnice a neriskovat spálení všeho.
Byli u toho lidi co tomu rozumí a kromě řádné laborky se nanašlo rozumné řešení.
Když je klinika, ať už je to cokoli, tak je to jedno, prostě se to spálím, pokud nechci jít na veterinu.

ALe jde o to najít spory ještě před klinikou.

Pokud jde o ten materiál na testy, ten student to musel nějak testovat, ne? Co vím, člověku tam udělají i nezávazně test. Smile Tedy nemůžu to použít pro SVS, zase to není akreditované, takže je to jen test - bez papírů. Smile
Je to myslím v tomto vlákně, pár let zpět.
Nemyslel jsem si, že této události na Mostecku budu muset někdy asistovat.

[Obrázky: Mor_20170328_092628.jpg]
JK
Ste tavili souse? A proc tak velky ohen? U nas na slovaci staci slunce.
Ja byl ucastnik i asistent u daleko vetsi vatry,tehdy to bylo v jame 3x3x2 kolem 120 vcelstev a zar,ze na 20 metru od ohne se tavily boule na pneumatikach traktoru.Taky bych uz nechtel nic podobneho zazit...
Mám dotaz, abych si v tom konečně udělal jasno. Pokud si nechám např. v Dole dobrovolně vyšetřit mor a vyšetření bude pozitivní, bude Dol sám iniciovat další postup nebo musím já? A pokud budu mít sice kultivační vyšetření pozitivní, ale klinika se nenajde, budu muset spálit včelstva nebo budu pouze pod drobnohledem?
Dol odešle zprávu Tobě a taky veterine. Je rozumné hned tam zavolat a domluvit se s nimi. První proběhne prohlídka všech včelstev a hledá se klinika když se nenajde odeberou se vzorky zásob plastu a měli z každého úlu jednotlivé. V případě ze se klinika najde páli se buď jen to nebo ta u kterých se to najde ale jestliže se najde klinika u více než 15% tvých včelstev páli se cele stanoviště
Pri zistení MVP v Dole tak hneď dajú avízo veterinárnej správe. Klinika sa vo včelstvách najde tak ver tomu. Či si dal dobrovolne vyšetriť melivo je nepodstatné.
(02.04.2017 7:30)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Dol odešle zprávu Tobě a taky veterine. Je rozumné hned tam zavolat a domluvit se s nimi. První proběhne prohlídka všech včelstev a hledá se klinika když se nenajde odeberou se vzorky zásob plastu a měli z každého úlu jednotlivé. V případě ze se klinika najde páli se buď jen to nebo ta u kterých se to najde ale jestliže se najde klinika u více než 15% tvých včelstev páli se cele stanoviště
Co udělat se "včelařem", který po pozitivním nálezu z Dolu, pečlivě vše uklidí ještě před příchodem veterinářů? Máme čerstvý případ ve Štětí. Naštěstí na jednu podložku zapomněl = 4cm plesnivých včel! Děsně se divil, kde se to tam vzalo.
(01.04.2017 21:24)JosPr napsal(a): [ -> ]Ja byl ucastnik i asistent u daleko vetsi vatry,tehdy to bylo v jame 3x3x2 kolem 120 vcelstev a zar,ze na 20 metru od ohne se tavily boule na pneumatikach traktoru.Taky bych uz nechtel nic podobneho zazit...
S ohledem na blízký porost, sousedy a hasiče se pálilo postupně a dlouho.
JK
Kde přesně to máte na tom Mostecku?
Mor Mostecko pokusím se poslat vyjádření KVS podařilo se.Vybral jsem jenom to kde je ochrané pásmo.

[Obrázky: img002.jpg]
Referenční URL's