Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tvrdí, že jejich metoda je tak senzitivní, že dokáží získat spolehlivý výsledek i ze vzorku ze sta včelstev.
(09.03.2016 13:16)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Tak to jsem zvědav kam všude se to pásmo rozšíří. Kdy se to dozvíme ?

Dneska se pálí ohnisko a vyhlášení pásma bude následovat, střed pásma Kyjský rybník v Dolních Počernicích.
Tak to do toho pásma spadnu asi taky.
Já v době, kdy to u nás bylo cca 10 let, jsem prováděl pro někoho možná absurdní opatření.
  • Diverzifikoval jsem včelstva na sousední pozemky tak, že jsem měl a mám dosud 4 stanoviště.
  • Hned na jaře jsem veškeré staré souše nacpal do polorozpadlého nástavku a dobře zakryl, aby se v něm namnožilo co možná nejvíce motýlice (po vylíhnutí je to na oheň). Díky tomu ztížíte život nemocí zmítaným včelstvům, většinou volně žijícím a zanedbaným. Opuštěná díla budou zničena.
  • Doporučil bych ponechat vyšší úroveň infestace roztočem varroa takovou, kterou jste schopni bezpečně zvládat, nelikvidovat na nulu! Zkrátíte život ulétlým rojům.
  • Důsledně se snažit předcházet rojení.
  • Nikdy nenechat včely hladovět.
  • Chovat jen vitální včelstva, k propuknutí MVP další patogeny přispějí.
Přemetání na mezistěny a extrémní obměnu díla jsem nedělal. Myslím, že to nemá žádný vliv. Jeden včelař si po spálení pořídil nové včely do nových úlů a zase pálil. Proč nepálili ti okolo se starým dílem a úly?
Na světlém díle je to víc vidět?
(03.03.2016 15:10)vlcek napsal(a): [ -> ]Gupa - nemůžeš uvést v které Moravské Včele je to napsáno? F.V.

Tu informaci pokud ji najdu ve Včele Moravské, si píšu, tu předat, zatím sjem nalezl to zázračné léčení moru. .. Ve Včelařství a z ústního podání p. Krabce, to byl poznávací znak vyměněných rámků v provozu Tachov, kdy nějaký vykuk poblíže hranic na Šumavě vzal kdesi z půdy staré dílo a měnil ho za jemu cizí obsedlé rámky s plodem.(kradl výměnou) Ten rámek měl měděnné drátky a byl jiný než obvykle, ošetřovatel si toho všiml včetně moru a nahlásilto byloto tč. prý jediné nakažené včelstvo morem ve velkoprovozu Tachov, kde dělal p. Krabec veterinární dohled.

(03.03.2016 16:32)vlcek napsal(a): [ -> ]Já Tě jen upozornil,že drát použitý trafo,motor má na sobě izolaci.Proto bych nemluvil o styku mědi s voskem.
Jinak souhlas s tebou.I měděnka /koroze/ je zelená. F.V.
Samozřejmě když je měděný drátek nalakován, je dle tebe vlcku nesmrtelně nalakován a za žádnou cenu na Světě, nemůže do a přes vosk měděné ionty způsobit sepsi spolu s eliminací fágu kmenů peanibacilus larvae? Oty dle mého názoru přeci jde především, asi tak, jako by bakterie v zažívacím traktu savců a člověka, byly systematicky tráveny roundapem a nebo jinou solnou sloučeninou. Asi tak dle mé konspirační teorie, může omezit měděný drátek sou jedovatostí fágy moru. Mám tu teorii podloženou praxí jednoho kolegy, který se tu zatím z neznámých příčin stále motá s morem, dokonce mu bylo i loni jedno stanoviště zcizeno, takže kdo si ty jeho včelstva pořídil, může se brzy jeho okolí těšit. Jde o nást. NN úly se skosenou stěnou, ao rm. 39x16-17 cm. A rámky vypletené měděným drátkem, který je ale 100% nějak na laku poškozen.
čítal som dávnejšie(10-12? r)o prípade,kde boli ukradnuté medníkové plásty( deckám z úľov vo včelárskom krúžku) a boli nahradené inými rámikmi,ktoré boli zaujímavé tým,že boli vypletené medeným drôtikm..dávno som na to zabudol,sa mi to vynorilo teraz ako to gupa spomenul..
Jde o to jestli lakování bylo poškozeno.Ale mohu říci ,že na drátech vydrží hodně/i když nic není věčné/,vlastní zkušenost.
Vem drát a zkus ho ohýbat.Zjistíš jak dlouho bude trvat než se poškodí.
Kdysi,po starém včelaři jsem likvidoval včelín.On ho po válce převezl po Němcích ze Sudet.Sám v tom včelařil až do smrti.
Pak to bylo zavřené.Když jsem to likvidoval, tak jsem se tomu divil.Drátky jenom ztmavly.Vše bylo v mědi.I medomet,jen ve vnitřně pocínován.
A z jeho záznamů jsem zjistil,že vydrátování používal stále dokola. F.V.
Vnitřně pocínovaný ?....Big Grin To je jako tvrdit - žlábky z pozinkovaného plechu jsou vnitřně pozinkovány.....Big Grin a nebo že by se vyráběl jednostranně galvanicky pocínovaný( na medomety), nebo pozinkovaný plech?
Jóóó nerez, to je jiná káva. To má něco do sebe.....
Sory,to je tak když spěcháš.A navíc se to již nedá opravit.Tak že ještě jednou:I medomet,jen je vnitřek bubnu pocínován.Z venku,ale byl jen vyleštěn.
Stačí tak Milane?
Mě na tom nejvíce,ale štve to - že místo abys mne,Milane opravil tak .......... F.V.
(11.03.2016 9:29)vlcek napsal(a): [ -> ]Jde o to jestli lakování bylo poškozeno.Ale mohu říci ,že na drátech vydrží hodně/i když nic není věčné/,vlastní zkušenost.
Vem drát a zkus ho ohýbat.Zjistíš jak dlouho bude trvat než se poškodí.
Kdysi,po starém včelaři jsem likvidoval včelín.On ho po válce převezl po Němcích ze Sudet.Sám v tom včelařil až do smrti.
Pak to bylo zavřené.Když jsem to likvidoval, tak jsem se tomu divil.Drátky jenom ztmavly.Vše bylo v mědi.I medomet,jen ve vnitřně pocínován.
A z jeho záznamů jsem zjistil,že vydrátování používal stále dokola. F.V.

Já bych tomu laku moc nevěři, bo nevím jak se chová dohromady s voskem, bo je hodně laků co se s vosky vyloženě rozkládá. Další je bod, kdybych ho dal pod Lidl mikroskop a nakonec ty praskliny v laku by tam také mohli být.
Staré způsoby včelaření měly několik světlých a několik dnes těžko použitelných bodů poznání. Osobně jsem za definici přírojné včelaření, cín pokud je opravdu čistý a není znečištěn olovem, což lze zjistit prý testem ponoření a zjištěí hustoty a váhy. Jenže té mědi vůbec nevěřím, žeby za teplot okolo 35°C se nedoázala za pomoci známých fyzikálních zákonů vetřít přes praskliny jakéhosi laku do vosku a následně otrávit plod.

A mor tam v okolí byl dříve z historie či později zaznamenán?
V tom včelíně ne.V okolí ano.Ale ohnisko bylo dál,3 - 4 km.Já totiž jejich místní názvy tak neznám.
A kdyby byli takové problémy s lakem na drátech,jak se snažíš naznačit,tak by ty motory shořely.A i když měly ventylátory tak občas ruku jsi
neudržel.A barva se většinou na žebrech spálila.Laku to neudělalo nic. F.V.
(11.03.2016 19:56)vlcek napsal(a): [ -> ]A kdyby byli takové problémy s lakem na drátech,jak se snažíš naznačit,tak by ty motory shořely.A i když měly ventilátory tak občas ruku jsi
neudržel.A barva se většinou na žebrech spálila.Laku to neudělalo nic. F.V.

V tom je ten problém. Lak byl během provozu mnohokrát "upečen" a pak použit na drátkování. Při odvíjení z takové staré cívky (trafa,...) pak ten lak praská, to je nepopíratelný fakt. Ruce pryč od takového drátu.
Já už jen čekám, kdo napíše o zkušenosti s rtuťovým drátkem...Big Grin
Lak odvíjený ze staré cívky :jednoduché vysvětlení.Trafa po navinutí jsou ponořena do laku vypalovácího a následně vypálena.
Souhlas takhle odvíjený drát nebrat. F.V.
(24.03.2016 12:43)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jen připodotknu. Od předsedy místního spolku jsem slyšel a nijak se tím netajil, že ví, že jeden známý velkovčelař když najde mor, včely smete do rojáku a dílo spálí i s rámky v sudu. Hned. Včely nechá vyhladovět v rojáku a po několika dnech je usadí, začne krmit a včely jsou prý čisté. Bacily moru jsou jen v larvách, ty tam nejsou - shořely v sudě a bacily, co byly v potravě, kterou měly dospělé smetené včely v sobě, už prý prošly zažívacím traktem a včely je vykálely a tak rozptýlily v krajině, že nic nehrozí.
Úl ten skvělý podnikatel nepálí ale naparafinuje při teplotě 170 stupňů a je to!! Ani Pat a Mat by to nevymysleli líp!
Podobnou myšlenku jsem slyšel před stovkou svědků na přednášce od učitele včelařství. Ne o klinickém moru, ale že klidně chytá cizí roje a nechá je vyhladovět atd.
A tak dokud budou přednášet takovíhle učitelé včelařství a dokud takto budou velkovčelaři tlumit MVP, pak se to bude jen zhoršovat. A zhoršuje se to, proti proklínaným komuistům se zamoření morem zvětšilo o stovky procent!

Já jsem organizoval přednášky o včelím moru informací jsem vyslechl hodně.
Poslední byla před 14 dny a to co popisuješ je zodpovědný aktivní přístup k likvidování nákazy.
U nás samozřejmě není povolený u nás se platí náhrady za spálené včelnice a pro řadu vykuků snadný přísun peněz.

Vznikla nová akreditovaná laboratoř, kde provedou vyšetření moru za cca. 150,-Kč.
V úterý budu mít podrobnosti informace zveřejním kontakt cena atd.Smile
Milana, jak si přišel na to, že je to u nás zakázané? Je zakázané jakékoliv léčení, tedy podávání léčebných preparátů. Přemetení na mezistěny není léčení - nemůže tě tedy nikdo postihnout...
Obvykle včelař mor nepozná, ani já ne, ale obměna díla je snad doporučená.
Zakázáno je léčení. Tedy přemetení není považováno za léčení.

Nevím co si Tom představuje, že má udělat včelař co najde nějaké fujtajblíky na plodu.
Čekat až to chytnou všechny jeho včely i ty okolní?

Kolegiální je upozornit okolí, to by se mělo, pokud tam jsou zkušení včelaři.
Přemetení a vyhladovění - to my taky vysvětloval doktor u včelstev s morem 10 na druhou bez kliniky. To je v pořádku.

Když ovšem někdo sám najde kliniku, musí to hlásit. Je jedno, jaký názor na to máte, prostě teď se to musí hlásit.
Referenční URL's