Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak tedy souvisí Milošův příspěvek s Milanovou informací o pár řádek výše...?

Konkrétně:
Miloš: "...Dozvěděl jsem se že nějaký podobný mamlas dovezl na Strahov včely z morového pásma. Dle kusých informací, které prosákly z vetreriny tam prý mor má ale klinika nepropukla a veterina ho prý sleduje, ale víc informací nedá. ..."

Milan: "...Včely byly na loni Strahov dovezeny s platnými doklady na přemístění.

Jde o jiné případy nebo je v tom nějaký šum...?
Nejdřív šli informace tichou poštou,toto je oficiální dle dokladů předložených..
Takže jedná se o jedny a ty samé včely, nebo jsou dvoje ? Nějak jsem to nepochopil, holt mám dlouhé vedení.Wink
ano ty samé včely
OK, díky.

Jak se na to přišlo?
Jak ty včely skončily - a kdy?

Nejde mi o osobní konkrétnosti, jen z útržků tuším, že to nebylo úplně standardní...
Spíš o rizika šíření...
Akorát se divím, že SVS uveřejní i jméno chovatele.....v těch mapách a popisu jednotlivých případů jsem to nikdy dříve neviděl.....
já jsem pochopil tento průběh:
na jaře silný
ke konci krmení slábli
září říjen se vytratily
protože včelař má jiné stanoviště na Slapech a tam byla prokázaná klinika,zavolal sám pro jistotu na Strahov veterinu,v odebraném vzorku se objevil mor,ale klinika na Strahově neprokázána.
Můj názor je,že je jenom dobře když se udělá v pásmu odběr a laboratorní zkoušky na mor.Idea
Jméno jsem tam nikde neviděl, ani by to tam snad být nemělo.
Ty úly byly jestli to chápu dobře prázdný ?

Jinak podle popisovaného průběhu to asi ani nebyl ten hlavní důvod proč se vytratily. Jinak možná že kdyby se více dělali testy na mor - ne jen tam kde je klinika či podezření, tak bychom se divili kde všude to je.
http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP

....a rozklikmi si ohnisko.....a uvidíš!Dodgy
To je sice hezké, že si loni přinesl oddělky s negativním vyšetřením na mor, ale ty úly vypadaly dost použitě, nebyla to nějaká "výhodná" koupě? A pokud má ještě jedno stanoviště v morovém pásmu, nepřivezl si odsud pár souší?
Obávám se ale že odpovědi na tyto otázky nikdo nedá.
Taky se mi ty úly zdály dost staré, oddělky mohly být v pořádku, ale mor mohl už být ve dřevě a jestli tam dal rámek ze slap, tak je to hotovo...
Co je zajímavé: přivezl si to z pásma, kde byla prokázána klinika (Slapy). Ale na mapě SVS na Slapech žádné ohnisko není (http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP ) ... Zatímco v Praze si pošpíšili a už tam ten červený špendlíček dali ... Tedy pokud se to netýká toho ohniska na Benešovsku ...
Jiří
(13.11.2014 17:58)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Ty úly byly jestli to chápu dobře prázdný ?

ano byly prázdný
Vidím pár pozitiv (ve světle dostupných informací - skutečnost může být jiná):
  1. Včelař poznal mor.
  2. Včelař vyřešil mor.
  3. Včely převážel s osvědčením k přesunu.
  4. MěVS 12.11. vyhlásila MVO a 13.11. úly spálila (tedy hned následující den). Tím budou m.j. zajištěny finance na vyšetření okolí.
  5. Na mapě SVS je stanoviště označeno ještě dříve, než MVO vstoupily v platnost. Do současnosti se mi je totiž na úřední desce MHMP nepodařilo najít. A na webu MěVS bohužel také ne...

Do poslední chvíle přitom nebylo tak úplně jasno (pondělní telefonát vyzníval zcela odlišně). A pár nejasností v tom je i dál.

A teď opačný pohled - co by šlo příště udělat lépe?
(Nepřevážení souší z jiného ochraného pásma je ošetřené v MVO.)
Takže ještě jednou pro ty co to chtějí mít po lopatě.

Byly tam včely co uhynuly a zbytky byly vyšetřeny s jakým výsledkem? Tedy pokud to někdo ví jistě.

Tedy jen spory, ne příškvary, nebo na stěru z úlu, ..
V MVO, an něž odkazuje výše Miloš, je formulace: onemocnění bylo diagnostikováno.
Co to v ňúspíku znamená? Jasně potvrzenou kliniku nebo nález spor z měli nebo ze stěrů? Tam se přeci občas uvádí i množství spor ...
Na mapě SVS stojí toto: Na základě zvýšeného úhynu včel a prohlídky včelstva chovatelem hlášeno podezření z výskytu MVP - výskyt popraskaných plodových buněk na stanovišti ... Provedena kontrola stanoviště s rozebráním díla a odběr vzorků na mikrobiolog (??? dál to tam není - JM)
Datum vyhlášení: 12.11.2014

Co já o tom vím od zdejších kolegů, bylo to vše víceméně na žádost včelaře. Ohlásil problém a asi ani pálit nemusel, ale co v takové situace mohl či měl dělat jiného? Do těch úlů by stejně už včely nedal.
Takže v tomhle má u mne plus.
Uvidíme, co přinesou další vyšetření ...
Mě osobně zajímá i to, odkud to přinesl, protože pokud z těch Slap, jak se říká, tak to máme za humny ... A když se podíváte na mapu SVS, vidíte, jak se to zvolna šíří směrem k západu ...
Jiří
Vzhledem k tomu, že v tom ohnisku bylo počet vnímavých 0 a a počet klinicky nemocných 0 - tedy nic tak to koresponduje s tím, že včely se vytratily - tedy jako spoustě ostatním včelařům v současné době. Plod, který tam zbyl pak zachladl a majitelka si nechala tento úhyn patrně vyšetřit - no a našly se nějaké ty spóry MVP (konec konců u koho by se nenašly). Plod už se samozřejmě asi také začal rozkládat díky teplotám.
Otázka 1 - byl to úhyn na mor nebo klasický úlet jako ve spoustě případů v současné době ?
Otázka 2 - co by nastalo, kdyby všichni ti co jim nyní zmizely včely z úlů daly vzorky na vyšetření a nějaké ty spóry MVP by se tam s vysokou pravděpodobností našly ? Začervenala by se mapa ? Pálilo by se ?
....a proto by se měly ty úhyny hlásit na KVS.....a bylo by to bez otázek ohledně MVP.
Jirko, mám z toho přesně stejný pocit. Akorát to teď povede k plošnému vyšetřování, což není na škodu. Možná, že i tak to nakonec bylo myšleno ...
Jiří
Chtěl bych se ještě zeptat, jak je to s náhradou škody? Kolik dostane včelař náhradu za jeden spálený úl? Dostane náhradu jen za úly, nebo i za pomůcky, které nejdou dezinfikovat? Občas člověk zaslechne fámu, že se z morovými soušemi dokonce kšeftuje, tedy chtěl bych vědět, pokud má někdo staré rozpadající se úly zdali se mu vyplatí nechat si vše "oficiálně spálit" a pak nakoupit nové úly nebo ne?
Referenční URL's