Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
teď tu byl kolega a říkal že Mrákov (Domažlicko) má výskyt a pálilo se tam (tak 14 dní) .. ale na mapě http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_...07.03.2016 nic nevidím .. jak často se to aktualizuje?
Spíš než na mapu bych se koukal do včel a potával jak sousedi. Kdo si kdy naposledy nechal vyšetřit měl.
A chystal mezistěny atd.
Na té mapě jsou jen pozitivní nálezy, nikde není napsáno že tam kde je mapa prázdná nic není.
ale tak pokud se pálí, tak to někdo musel najít a pak by se to mělo projevit ne? nebo jako někdo pálí jen tak pro zábavu?
Je otázkou, na základě čeho se pálilo. Pokud je mi známo, tak v tomto čase se s ohledem na množství plodu prohlídky nedělají, začne se koncem března...
(07.03.2016 11:00)Orxion napsal(a): [ -> ]ale tak pokud se pálí, tak to někdo musel najít a pak by se to mělo projevit ne? nebo jako někdo pálí jen tak pro zábavu?

Dobrý je použít strategii předběžné opatrnosti a počítat s nejhorším.

Pokud by pálili, tak někdo kdo si dal vyšetřit měl na VD i MVP.
Tím pádem nikod okolo nemá negativní všetření takže nemůžeš soudit že je to ojedinělé.
A často se pak najde velká plocha kde to je.
A tak je nejlepší mít hodně mezistěn v rámcích a od jara to tam tlačit, protože nic jiného ti nezbývá.
Nikde není napsáno že nákaza nemůže být přes hranice prvního OP.
Takže jednou můžou zaťukat i u tebe. Tedy nevím kolik km jsi od Mrákova.
no já tam nejsem, ale do okolí jsem si něco chtěl dávat - sice ta oblast by měla být čistá, ale proto mne zaujalo, že na mapě nic není ..
Ohnisko a ochranné pásmo MVP a Hniloby môže tak zaujímať a čo je pre nich podstatné je predaj matiek, rojov a zmätencou od chovatelou ako aj kočujúcich včelárov. Pre iného sa to netýka a jedine kto predá med do výkupu aby nebol v ohnisku. Mor a hniloba bola od začiatky prírody a bude aj do buducna, a pálenie včelstiev tomu aj tak moc nepomôže, vždy niečo vyskočí a to je len na majiteľovi ako sa stará o včelstvá. Obmena diela je možná 1% alebo nič na šírenie závažnéj nemoci. Poznal som takých čo 50 rokov včelárili a pritom 1 medzistienku dali postaviť za rok vo včelstve, vôbec žiaden náznak a prepuknutie nemoci. Poznal som aj takého čo mal trvale mor čo mal aspoň čo viem dobrých 20 rokov, nikdy som to nenahlásil a ani nepálil. Nakonec zomrel a bol pokoj, pritom to bolo v našej obci. To keď si dakto myslí že ohnisko alebo ochranné pásme je v najbližšej obci, že sa mu nakazia včelstvá je tak na omyle. To je všetko o odolnosti včelstiev. Ten kto nechá včelstvá napospas prírody je najväčšia šanca že podlahnú MVP alebo hnilobe, poznám aj takých, už dnes nemajú včelstvá. Nakolko ich k tomu dohnala ekonomika že prestal biť o ich med záujem, ten ich smradlavý med hltali starý dedovci a babičky lebo ani necítili čo jedli ale podstatné že bol za 40 korun, keď som vtedy med predával po 100korun.
(07.03.2016 14:07)Orxion napsal(a): [ -> ]no já tam nejsem, ale do okolí jsem si něco chtěl dávat - sice ta oblast by měla být čistá, ale proto mne zaujalo, že na mapě nic není ..

Tak to tam dej, ale v laciných plaeťákách, to se vyplatí. Cool
Ještě dřív než vyhlásí OP.
podle mě je blbost, aby se ted pálilo.......klinika se zjištuje až, když se může do včel a pochybuju, že v nich letos už někdo z veteriny byl
Dnes velká úleva. Přišly výsledky a vše negativní!!!
Loni jedno stanoviště 10 na třetí, klinika nebyla.

Pokud Vám to v měli najdou, klid, v malém množství velká naděje!
Jak je to v takovém případě s prodejem oddělků?
Nejde jen o kliniku, musí být i pozitivní laboratorní výsledek. Pak se teprv může pálit.
Ale: http://user.mendelu.cz/apridal/text/c035.pdf
Jiří
Tak u nás jsou konečně už taky výsledky - čisto a okolí co mám informace taky negativní. Tak to snad pár let vydrží. Ale čekám na nějakou celkovou mapu Vysočiny, nebo nějaké celkové vyhodnocení této akce.......?
Taky mám výsledky negativní. Ale nevím jestli mají úřední platnost, páč je to vzorek z 28 včelstev. Protokol si vyzvednu a přečtu dneska.
Co si představuješ jako úřední platnost? Pro přesuny včelstev, prodeje oddělků a matek atd. tyto výsledky nelze použít.
Asi si to blbě spočítal, určitě 3 včelstva vynechal a je to vzorek z 25. Smile
Nene. Poslal jsem do dolské tomboly roztoče. Volali mi jestli chci i mor. Já pám že když jsem ho nezaškrt tak nechci (nechal jsem si dělat loni). Ale že když už volaj, tak ať ho udělaj. Chtěli to rozdělit na dva vzorky (poslal jsem 5 jogurtů).
Ptal jsem se jestli je to možné udělat z 28. Prý ne. Řekl jsem že to nechci na přesun ani z žádného jiného důvodu, ale jen tak pro svoji informaci. Tak to prý jde, ale má to svoji hranici. Okolo třiceti včelstev se prý takto najednou vyšetřit dá, ale sto už ne.
Olomoucká laboratoř umí i ze směsného vzorku ze sta včelstev; že by VÚVč Dol nebyl ten nejlepší?
Říkal pan Tyl že se ke kultivaci odebírá gramový vzorek a že z těch 100 včelstev už by to bylo moc naředěné, tudíž výsledek zkreslený. Ptal jsem se konkrétně na 100 včelstev v jednom vzorku, protože jsme o tom množství mluvili na hnilobě.
Bude to i o tom, jakou spolehlivost si stanoví jako minmální.

Navíc Olomouc je národní referenční laboratoř pro včely(? nevím jak je přesný termín), musí mít metody o řád lepší jak laborky které kontroluje a atestuje - tak to myslím je.
Myslím si, že pro ZO atd které chtějí oriantačně vědět co mají svém území je ta Olomouc s 5Kč/na včelstvo dobrá volba.
Nebo ta neveterinární laborka, kde je to výhodné nejen tím že je to za asi 1/3, ale tím, že je to jen neoficální rozbor nějakého vzorku bez následných průserů.
Referenční URL's