Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No ono to je Zdeňku jednoduché.Ja nerikam ze to je spatne mne osobne je fuk zda je povoleni na rok nebo 4 mesice taky posilan do Agroly je to par korun,ale vadi mi jak nejednozmacne je to napsané.Vy to berete logickým pohledem,ale ja uz zazip dost úředníků kteří si zakon ohýbaly na stranu jak se jim chtělo.Nekdo ma treba zkusenost veskrze pozitivní ale pokud narazis na spatneho ouradu bude to dost nervu.
Jednoduché přirovnání v obci je 50 km/h + tolerance mericiho pristroje a nikoho nebude zajimat ze mas na tvoji kamere v aute natoceno ze tvuj tachometr ukazoval 50 a tys jel 60...
To zkraceni doby je rozumný ten rok byl hodne dlouho ale lepsi by bylo 5 měsíců aby to pokrylo celou sezonu chovu matek a jasne napsano ktere datum plati a od kdy se to pocita..Nebo je vazne tak tezke dopsat ze rozhodna doba 4 měsíců se pocita od datumu vystaveni vyšetření na MVP laboratoří???nerekl bych...
Milane já v tom nevidím nejednoznačnost ,dám podložku na odběr odeberu třeba příklad 24.4 zabalím a pošlu na vyšetření 25.4 ať je to do Dolu ,SVS,nebo do Argoly není podstatné za jaký čas udělají vyšetření a ty ho obdržíš.Datum odběru bylo 24.4. platnost vyšetření končí 23.8. konec. Zhlediska šiření moru je to dobře neboť se podmínky mění co do inkubační doby z hlediska včelaře špatně dvoje odběry v vzorků. V dubnu na podložce dost spadlé měli v červnu ,když nemám zasiťované dna na podložce nenajdu nic (čisticí pud a nejsem zastánce vysokých den raději jeden nástavek navíc) tak dám dopistnice z Dolu za deset dnů tam najdu tak špejle a něco málo v rožcích jsou to více práce a investice. Délka jestli 4,5,6, měsíců nedovedu posoudit .Asi před rokem možná dva bylo vypovězeno SVS memorandum o spolupráci se svazem včelařů tak by řekl ,SVS jde svoji cestou bez svazu.

Ať se daří Zdeněk
(04.12.2020 1:09)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale dosavadní úprva byla kravina na entou. Žiju v místě STČ kraje, kde to mám do JČ 12 km, na Vysočinu 20km, do východních Čech 35 a tam všude jsem potřeboval povolení, ale za Rakovník, bratu snad 200 km, jsem ho nepotřeboval! Tyhle dosavadní zákony vymýšlel blb!

To nechápu, ale předpokládám, že je myšlena předešlá úprava, tj. vyšetření mimo území kraje. Dosavadní úprava přeci byla nechat otestovat měl před přestěhováním včelstev mimo území obce. Takže za Rakovník při vzdálenosti 200km by to vyšetření bylo samozřejmě potřeba.
Území obce obvykle koresponduje s okrskem působnosti ZO ČSV. V minulosti se (podle mého) SVS hodně spoléhala na samoregulační schopnosti ZO (což naznačovala možnost neomezeného stěhování v rámci území obce.)

Možná touto novinkou SVS chce naznačit, že to takhle nefungovalo a že už na pomoc ČSV definitivně rezignuje(?)
Výpověď memoranda mezi SVS A ČSV byl první krok.
Bylo zde už mnoho nářků nad tím, zda ty 4 měsíce platí od poslání vzorků k vyšetřen mebo od data, kdy ho laboratoř vyšetřila. A jestli těch 10 km je po silnici nebo přímou čarou.
Jestlipak někdo z těch naříkajících poslal na SVS dotaz? Mohlo by tak z tohoto vlákna odpadnout mnoho zbytečných dohadů.
Stehovani v ramci obce nicemu nevadilo, pac to bylo v katastru obce, mimo katastr bylo treba vysetreni, coz mohlo odhalit katastr s vyskytem spor. Ted plati 10 km a katastr uz ne. Pridal bych treti otazku-kdo tuhle 10 km pitomost vymyslel a prosadil do MKZ?
Tak já to sem teda hodím, je to přímo v textu, cituji:

Vyšetření nesmí být starší 4měsíců (rozhodné je datum odběru vzorku)

Vzdálenost je délka nejkratší spojnice (geometři by mohli vést sáhodlouhé diskuse o globoidech, ale při 10km je odchylka od jakékoliv myslitelné definice vzdálenosti na globoidu a vzdálenosti vzdušnou čarou zanedbatelná).
(Kdyby mysleli po silnici, muselo být výslovně uvedeno "po silnici". Tato úvaha je prostě od diskutujících jen vtip, alespoň já to jako vtip chápu.)
Já to vnímám upně obráceně. Rozhodné je datum vyšetření v labratoři , proto že vyšetření nesmí být starší 4měsícú.
ja myslim, ze t9 musi byt udaje/ hodnoty jednoduse overitelne bez diskusi. jinak to ztraci smysl. vzdalenost tedy vzdusnou carou a vysetreni podle data na papire.

s podvody typu "prinesu mel dva roly starou a zdravou" se nepocita, protoze to je podvod. na to jsou jine paragrafy a ne vyhlaska.
(04.12.2020 12:58)marek. napsal(a): [ -> ]Tak já to sem teda hodím, je to přímo v textu, cituji:

Vyšetření nesmí být starší 4měsíců (rozhodné je datum odběru vzorku)

Vzdálenost je délka nejkratší spojnice (geometři by mohli vést sáhodlouhé diskuse o globoidech, ale při 10km je odchylka od jakékoliv myslitelné definice vzdálenosti na globoidu a vzdálenosti vzdušnou čarou zanedbatelná).
(Kdyby mysleli po silnici, muselo být výslovně uvedeno "po silnici". Tato úvaha je prostě od diskutujících jen vtip, alespoň já to jako vtip chápu.)

Ale veterinář má neomezenou moc a i když dokážete, že je vůl a něco neví (nebo se mu nechtělo) a "prohraje" s vámi jednu vitvu, udělá vám ze života peklo a vy nemůžete vyhrát celou válku s úředním molochem.

Konkrétně. Chtěl jsem převézt vč v rámci katastru obce a protože jsem tam byl nový a chtěl jsem mít absolutní jistotu, že neporuším něco nového (kdo má čas a náladu pořád hlídat stále se měnící pravidla?), ptal jsem se na příslušné veterině. Pan doktor mi řekl, že v rámci obce můžu převážet vč jak chci, TEDY POKUD TO NEBUDE MOC DALEKO. Mělo to být v rámci katastru obce vzduchem asi 1.200 m a pan doktor řekl, že to je moc daleko a že to převézt nesmím. Naštěstí ho povýšili a převeli někam na Moravu. (nebo se přestěhoval, to je fuk, hlavně že je pryč, ale vždy "vstanou noví bojovníci" a bohužel se už stalo...)
Opakuju, nebavil jsem se s někým se vzděláním a IQ popeláře, ale s vystudovaným doktorem.
Buď to byl doktor neznalý problematiky a může byt i docent a potom máme vyšší instanci SVS nemůže si dělat svoje předpisy může to upravit kraj podle místních podmínek bude to na úřední desce i obce když to bude upraveno. Nikdy jsem na SVS žádný med ani uplatek nedával a jezdil jsem tam dost. Možná to bylo za dávné doby a nesetkal jsem se tím v minulosti. Toto co píšu platí,že není u vás vyhlášeno ochrané pásmo na mor, tam jsou potom jiný předpis.

Ať se daří Zdeněk
Válku vyhraju když znám pravidla což bych když chci včelařit znát měl.
Veterinář nemá neomezenů moc. Moc má danů zákonem, no a pak má enom taků, jaků mu kdo dovolí nad rámec zákona. A hezký povahový rys nekemu podstrčit med, ať nemám problémy. Pak si možem stěžovat, že ten je taký a ten onaký.
(04.12.2020 13:10)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já to vnímám upně obráceně. Rozhodné je datum vyšetření v labratoři , proto že vyšetření nesmí být starší 4měsícú.

Zdeňku výslová formulace v textu je ta kterou cituji, tady není co chápat jinak, jenom srazit podpadky před befelem.


"Vyšetření nesmí být starší 4měsíců (rozhodné je datum odběru vzorku)"

Strana 21.
https://www.beedol.cz/wp-content/uploads...a-2021.pdf
Je videt, ze to zase kdosi domyslel. Pokud budete chtit premistovat kveten, cerven, cervenec, srpen, tak vezmete vzorky koncem dubna . Vysledky Vam dorazi koncem kvetna,mesic po datu pocatku platnosti vysetreni pokud budou pozitivni veterina prijde v puli cervna, nez potvrdi kliniku labina SVS je cervenec. Pokud ji v puli cervna nenajde, vyhlasi pozorovani stanoviste a nehnete se pul roku, k velke radosti okolnich vcelaru, kterym jste pritahli v lepsim pripade spory, v horsim mvp a zaridili jim ochrane pasmo. Takhle definovat datum platnosti vzorku, to museli nekomu pekne drhnout mozkove zavity, pokud vubec cosi teda drhlo.....Uredni siml se opet zarehtal....

Zrejme to dopadne nemlich stejne, jako s velkou pompou zminovanym hlasenim nadlimitnich uhynu nad 25 %
(04.12.2020 12:56)JosPr napsal(a): [ -> ]Stehovani v ramci obce nicemu nevadilo, pac to bylo v katastru obce, mimo katastr bylo treba vysetreni, coz mohlo odhalit katastr s vyskytem spor. Ted plati 10 km a katastr uz ne. Pridal bych treti otazku-kdo tuhle 10 km pitomost vymyslel a prosadil do MKZ?
Mám stanovište na hranici katastra a ak preložím úľ o 12 m doprava, tak som v inom katastri. Kľudne však môžem previesť včelstvá o 30 km a je to stále v to istom katastri a v zmysle vyhlášky v poriadku. Huh
Kolik je tak velkych katastru? Vetsina je daleko mensich. Ono je to trosku jinak. Ze sveho stanoviste ted po novu bez vysetreni dosahnu do kazde vesnice nasi ZO a dokonce do 3 okolnich ZO, aniz bych prekrocil 10 km. Ma to smysl? Jenom to nadela bordel mezi stanovisti a vcelari.Kor temi, kteri se k nam cpou z jinych ZO-po novu bez vysetreni, driv ho mit museli dik vazbe na katastr obce.
Cau,
doporucite nekdo laborku na vysetreni moru vceliho plodu tady v Hradci Kralove ? Nebo to nekam posilate ?
Dikas a zatim
Chose
https://agrola.cz/laborator/laboratorni-...iho-plodu/

Je to sice jiný Hradec, ale pošta snad pořád ještě doručuje i mimo okres Smile
Referenční URL's