Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.11.2013 20:40)Merkuri napsal(a): [ -> ]Pri vytáčaní až razí smrad hniloby z medometu.
Med ked skryštalizuje a sa stekutí riadne zapácha.
Ked sa vykupuje med sa odoberie vrch asi tak 10 mm z každéj kanvy, zohreje sa do stekutenia. Potom sa to ovonia, ked smrdí hnilým mäsom alebo má pach makového peľu a prípadne melazov je med infikovaný morom.
Takto som med skúšal ked som med vykupoval pre jedneho v rumúnsku a ukrajine.

RolleyesSmileBig GrinBig GrinCool

Ty teda musíš mať riadne smradľavý med. A tým arabom to chutí...
Ty zamoruješ celé okolie, hlavne ke´d som si prečítal ako ty bojuješ proti MVP. Však ty musíš mať zamorené spórami všetky úle.
Logiku vkládání otevřeného plodu má - nakazí se jen nejmenší larvičky. Na otevřeném plodu nejsou příškvary.
Krmením dojde k naředění spor v medu, odebráním starších plástů - případně i s příškvary sníží inf. tlak.
To, že se MP nakazí jen nejmladší larvičky, je fakt. Dochází k tomu tak vždy. Ze stárnutím larvy se možnost nakažení výrazně snižuje. Odebráním starších plástů sice dojde ke snížení infekčního tlaku, ale zároveň v každé jedné buňce po uhynulém plodu na vloženém plástu je cca 7miliard spor MP. Možná, když vylíhlé včely z vloženého plodu budou mít mimořádně vyvinutý čistící pud, tak to bude fungovat. Dovedu si představit na odlehlém stanovišti jakýsi „Bond test“ na MP. Pokud by včely vylíhlé z vloženého plodu dokázaly včelstvo uzdravit, bylo by to skvělé. Větší důkaz odolnosti proti MP si nelze představit. Ale kolik takových včelstev v naší populaci je? Dlouhá desetiletí se mor likviduje radikální metodou a šlechtění na čistící pud se moc dlouho nedělá. V lokalitě, kde se popsaný postup dlouhodobě praktikuje (nebo se nedělá nic), většina citlivých včelstev na MP vyhynula. Je otázkou, jaké procento naší populace by muselo uhynout, aby to začalo fungovat. To, že by se tak stalo, je jisté. Jsme ale ochotni jít do tak velkých ztrát? Je to to samé, jako s VD. V současné době se ví, že pokud se přestane léčit, tak uhyne v prvním roce cca ¾ včelstev. Následně se, během krátké doby, ztráty ustálí na běžném normálu. Funguje to vcelku spolehlivě. Jediná podmínka je toto udělat najednou na velké ploše. Pokud by někdo začal samostatně praktikovat popsanou metodu likvidace MP, bude ohrožovat své okolí a jeho pokrok k odolnosti MP bude pomalý. V okolí bude většina trubců, kteří odolnost proti MP nemají. V současných podmínkách si vystačíme s likvidací nemocných včelstev.
pokial som cital o MVP.
su v mede spory MVP? ako potom dostanete ciste plasty z vcelstva do vcelstva? Mozete zmiest vcely ale na co ich zmetiete? na nevystavane medzisteny? a este zalezi ci vam tie medzisteny aj postavia a z coho a v akom obdobii sa to zisti? stale sa bavime o milionoch spor ze? este predpokladam, ze ak vam vcely nebudu stavat tak asi nebudete cakat do jari, ci ano? vsetko hra proti miliardam spor - cas, roznasanie, zalietavanie, lupeze, krmenie , nedenzifikovanie naradia atd, ze?
(08.11.2013 22:12)jaro napsal(a): [ -> ]
(08.11.2013 20:40)Merkuri napsal(a): [ -> ]Pri vytáčaní až razí smrad hniloby z medometu.
Med ked skryštalizuje a sa stekutí riadne zapácha.
Ked sa vykupuje med sa odoberie vrch asi tak 10 mm z každéj kanvy, zohreje sa do stekutenia. Potom sa to ovonia, ked smrdí hnilým mäsom alebo má pach makového peľu a prípadne melazov je med infikovaný morom.
Takto som med skúšal ked som med vykupoval pre jedneho v rumúnsku a ukrajine.

RolleyesSmileBig GrinBig GrinCool

Ty teda musíš mať riadne smradľavý med. A tým arabom to chutí...
Ty zamoruješ celé okolie, hlavne keď som si prečítal ako ty bojuješ proti MVP. Však ty musíš mať zamorené spórami všetky úle.

To máš pomílené!
Ja som nemal a ani nemám mor vo včelstvách.
Ja som robil pokusina na more ale nie na území SR
Poznám dokonca chovatela VM čo mal mor, aj ten to dostal pod kontrolu tak isto
Tak takím spôsobom likvidujú VM napr. v nemecku.
A ked robia pokusi na more vo VÚ, vedia to tak isto zastavit jak vyvolat, a nepália tam žiadne včelstvá.
Mnohý mali mor a čušia.
Áno v tomto máš pravdu, mor tu bol aj bude a skutočne drvivá väčšina moru sa "potichu" či už agresívne - pálením, alebo inými metódami odstráni bez hlásenia. Tebou popisovaný postup má však podľa môjho názoru viac rizík na znovuvypuknutie nákazy ako iné postupy.
Pre 11macíka:
Pokiaľ mám správne informácie, mor vedia detekovať aj zo včelieho medu. Preto tu vystáva otázka, ako ozdraviť včelstvo napadnuté morom? Tu by pomohli skúsenosti niektorých, ktorí to zvládli. Osobne by som, ak by to pre mňa malo zmysel, zvolil nasledujúci postup. Včelstvo ako vieme, cez zimu ploduje len minimálne. Preto silné včelstvá nemajú najviac morom napadnutých buniek v apríli, ale neskôr, keď je plodovanie intenzívnejšie. Opravte ma ak sa mýlim, ale z toho, čo som doteraz videl, mi tento predpoklad sedí. Zachraňovať morom napadnuté včelstvo v septembri nemá zmysel. Ak by som objavil mor v skorom lete, urobil by som to nasledovne:
  1. Matku by som dal do izolátora, a počkal 14 dní na vyliahnutie väčšiny včiel. Zatiaľ by som si pripravil matku na výmenu.
  2. Po 14 dňoch by som urobil zmetenec. Tu vystáva otázka, či ich dať hneď na nové dielo, alebo nechať vyhladovať, kým spotrebujú svoje zásoby medu a vyhladovejú. Urobil by som pokus jedne rovno na dielo a jedne vyhladovať.
  3. Po osadení prvej skupiny na nové dielo starú matku zlikvidovať, pridať novú matku a po dvoch dňoch začať kŕmiť. Druhú skupinu by som kŕmil hneď po osadení.
  4. Takto ozdravené včelstvo by som kontroloval každý týždeň, cukrom by som nešetril.
Či by to fungovalo? Neviem, dúfam že to nebudem musieť zisťovať, ale pri dnešnej situácii s morom som skôr pesimista, takže treba byť pripravený. A či zachraňovať alebo nie? Všetko pre mňa osobne závisí od sily včelstva. Ak mám mrzáka, ktorý ploduje v jednom NN v čase plodovej špičky, tak kašlem naň. Ale ak mám včelstvo s 3NN plodu a nájdem tam niekoľko "podozrivých" buniek, tak tu by to zmysel malo.
Uvidíme, časom možno niektorí napíšu, možno aj jaSad
Souhlasím s tím, že většina mlčí. Osobně bych se o ozdravění včelstva s klinickou nepokoušel. Nemocné utratit(spálit)....a všechny ozdravné zásahy u ostatních.......když už se tedy chtít vyhnout veterinárnímu nařízení.....Dodgy
Jen takové mezivsuvkové otázky!
  1. Od jakého století příp. roku a kým je písemně doložen mor včelího plodu?!
    (Wikipedie mi nedala odpověď a tak mě zajímá kolik je pravdy na opakované větě, že mor zde byl co je tu včela!
    Děkuji za informaci.)
  2. Řeší mor včelího plodu výměna matky s lepším čistícím pudem? Není to jen maskování a znemožnění včelaři mor bez laboratorního vyšetření nalézt?
Já doufám, že mě to nepotká a když, takže to chytnu v zárodku.

Pak mi vychází rozumnější včelstva sklinikou spálit komplet a raději si zdravá rozdělit na oddělky - je to míň práce než zachraňovat.
Problém je, že pokud bude v okolí něco co mi nakazilo včely tak dokud to nezmizí, tak nemá cenu skoro nic.

Ale jinak já bych kliniku komplet spálil, šáhl do železné rezervy rámků a ze zbytku bez klniky dělal velmi intenzívně oddělky a smetence na Ms a novém dřevě a krmil.
A dával do skupinek trochu stranou a registroval nová stanoviště po 20 včelstvech - oddělcích. Nebo kolik je teď ten limit.

Ale dost lidí se přesvědčilo, že je to k ničemu. I potom co zdravá preventivěn přemetli a mezistěny jej tam pak našli. Osobně tipuji, že se to spíš nepřenselo při přemetání, ale že to přišlo opět jako předtím z okolí.
(09.11.2013 10:30)NB1 napsal(a): [ -> ]Jen takové mezivsuvkové otázky!
  1. Od jakého století příp. roku a kým je písemně doložen mor včelího plodu?!
    (Wikipedie mi nedala odpověď a tak mě zajímá kolik je pravdy na opakované větě, že mor zde byl co je tu včela!
    Děkuji za informaci.)
  2. Řeší mor včelího plodu výměna matky s lepším čistícím pudem? Není to jen maskování a znemožnění včelaři mor bez laboratorního vyšetření nalézt?

Výmena M s genetickou dispozíciou na hygienické správanie je skutočne šanca na "zamaskovanie" , teda zredukovanie baktérii MVP v takom rozsahu, že ho vo včelstve volným okom nenájdete, tj. že včelstvo bude bez klinických príznakov MVP. Laboratorne sú pozitívne všetky včelstvá, ale bez klinických príznakov MVP včelár mor volným okom neobjaví. Teda klinicky zdravé včelstvo "znemožňuje" včelárovi objaviť MVP a to je dobre, pretože také včelstvo je podľa súčasných kritérii zdravé a prosperuje. Čo oko nevidí, srdce nebolí Smile. Teda, ak očividne klinické príznaky MVP nezistíte, včelstvo je zdravé.
(09.11.2013 10:30)NB1 napsal(a): [ -> ]Od jakého století příp. roku a kým je písemně doložen mor včelího plodu?!
(Wikipedie mi nedala odpověď a tak mě zajímá kolik je pravdy na opakované větě, že mor zde byl co je tu včela!

Historie nám zde asi nepomůže. Aristomachus i Aristoteles (300 a 30 př. n.l.) uvádějí, že "nejdříve se musí odebrat všechny nakažené plásty a potom se včelám dá čerstvé krmení a včelstvo se musí fumigovat" (tuším, že spíš bylinami nebo vonnou pryskyřicí než amitrázem Wink ). Co to ale bylo za nákazu, se nedozvíme. Současný popis moru plodu je sotva sto let starý, je to dáno vývojem mikrobiologie.

Pomůže nám evoluce: mor plodu je patogen obligátně vázaný na včelu medonosnou. Taková vazba se nevyvine za týden, ba ani za tisíce let.

(09.11.2013 10:30)NB1 napsal(a): [ -> ]Řeší mor včelího plodu výměna matky s lepším čistícím pudem? Není to jen maskování a znemožnění včelaři mor bez laboratorního vyšetření nalézt?

Pomůže. Viz třeba Charles Mraz a jeho výměna matek do nakažené včelnice v 50. letech v USA. Klinika zmizela hned, za pár let se vytratily i spory (ústní sdělení a bee-l, nemám přímou citaci).
Samosebou nemůže to platit absolutně a postupovat pouze takto rozhodně nedoporučuji.

Ivan Černý
Příspěvky mimo téma uloženy k ledu. Držte se tématu, prosím!
Prečo neexistuje univerzálny recept na zvládnutie moru? Nuž naša úroveň včelárenia je rôznorodá,samozrejme i naše znalosti a je preto velké riziko,že to mnohí nezvládnu a budeme zase v kruhu.Dodržanie určitých zásad hygieny,obmeny včelieho diela a dodržanie pravidiel musia byť preto povinné!!!! Ak dá niekto blbcovi,šancu následky môžu byť katastrofálne.Samozrejme,že len znalý včelár vie rozhodnúť,ktoré včelstvo je schopné/za určitých okolností/,zvládnuť určítý stupeň zamorenia,za našej asistencie!
Najidealnejšie je vratit nazad naspet vlastnému včelstu plodované rámiky, na vystavených medzistienkach nevadí. Je to ich vlastný pach a včelstvo sa inak správa.
Potom sa nema ani jako nákaza šírit daléj.
Dôležité si všímat plodové rámiky vo včelstvách ktoré sa prezerajú.
Nevytvárat podmienky včelám na rabovanie, rabujúce včely z cudzej včelnice môžu doniest nákazu do včelstva.Vytáčané včelstvo zažije šok ked sa im zoberú medné zásoby z plodiska i medníkov. Jak sa vytáča a uzavrie sa úľ hneď ím treba dať žrať. Potom sú včelstvá kludné a žiadna rabovka. Včelstvá sú vo velmi dobréj duševnéj kondícii.
Obmena dielia musí bit riadna a že niekto vymení polovicu diela v plodisku je dost málo.
Ja mením dielo po druhom zaplodovaní matkov, mne sa tam nemá čo zahniezdit.
Ja ako AUVL na jar dôsledne prezerám všetky včelstvá v mojom obvode, takže nemusím sa obávať toho že tam v blískosti mám ohnisko.
Já si myslím, že důležité je aby nikde v okolí nebyl zdroj nákazy. Pak je jedno co se včelama dělám.

A pokud je okolo nějaké ohnisko - tak pak je to asi o něčem úplně jiném. A měli by jsme vědět o jakém případě se bavíme.
Na to je jediná metoda. Dostatečný invazní tlak roztoče a hlavně molice. Každý rok nechám molici sežrat celý vysoký nástavek starých souší. Teď, co vím o tom, že v Kyjevě byl hitem trus z molice, o to větší důvod to dělat.
(10.11.2013 18:20)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja mením dielo po druhom zaplodovaní matkov, mne sa tam nemá čo zahniezdit.

ako casto teda menis medzisteny, jednemu vcelstvu? Kolko krat ti jedno vcelstvo postavi do roka medzistenu? Stavaju ti medzisteny este aj v auguste?

lebo jedna vec je napisat druha vec je povedat a tretia aj spravit.
(10.11.2013 12:16)Perun napsal(a): [ -> ]Prečo neexistuje univerzálny recept na zvládnutie moru? Nuž naša úroveň včelárenia je rôznorodá,samozrejme i naše znalosti a je preto velké riziko,že to mnohí nezvládnu a budeme zase v kruhu.Dodržanie určitých zásad hygieny,obmeny včelieho diela a dodržanie pravidiel musia byť preto povinné!!!! Ak dá niekto blbcovi,šancu následky môžu byť katastrofálne.Samozrejme,že len znalý včelár vie rozhodnúť,ktoré včelstvo je schopné/za určitých okolností/,zvládnuť určítý stupeň zamorenia,za našej asistencie!

Perun, je tu veľa premených, neznámych a danných.
Prehliadky na MVP platí štát prostredníctvom regionálnych SVPS a tie prostrednícvom AÚVL. Súčasne sa vyplácajú aj prehliadky na kontrolu invadovosti klieštika. Teda kontrola "určitých" zásad je povinná a zaplatená. Aká je prax a aké sú výsledky ?
Zbytočne vynaložená námaha a peniaze.
Kto je to znalý včelár ? Aké sú určité zásady ? Aké sú pravidlá ? atd. ?
Navrhni riešenie...Idea
Apríl 6
Máj 6
Jún 10
Júl 10
Tolko postavia včely pokial sa nevyroja a je znáška, k jari nechám po 4 súče na včelstvo, nech si postavia. Vo včelstvách mám mladé dielo. Ked tu bola veterinárka a brala vzorky živích včiel len pozerala na to dielo ked som ometal včely.
Na včelách budú skúmat či nie je vo včelách mor a hniloba plodu, atibiotika a kde aké voloviny.
Aj češi to mali robit a ony sa im na to vykašlaly.Takéto debyliny si vymislela EÚ.
Merkuri, ten avatar je cool...Cool
Prepáč admin, na Merkuriho mám slabosť. Je to zase na Sibír?
Referenční URL's