Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Díky za vysvětlení da se jen souhlasit s tvým vysvětlenim , každý máme své ideje na tom není nic špatného jenom ČSV je tak zkostnatěné myslím si rozhybat už nepůjde jsem v jedné ZO a dvou registrovaný a je to všechno stejné.Byl jsem pozván k včelařovi začatečníkovi začínal každý rok 4x a on nepoznal jestli je to plod nebo zavičkovaný med o tom ostatním nemluvím na internetu to taky nejde rozeznat mi zdělil na to se nedá nic říct.

Ať se daří Zdeněk
Tomáši, máš pravdu. Kdyby miska na trochu medu stála 10 Kč nebylo by co řešit.Já jí ještě nikde neviděl a to že možná někdy bude je na 2 věci. Včelstvo s počáteční klinikou se dá toho svinstva zbavit, viz naši západní sousedé. Tam si mohou včelaři vybrat jestli léčit zootechnikou nebo pálit. Zatím MVP představuje jen hodně nafouklý problém. Ztráty se pohybují v promilích, kdežto ztráty na V3 v desítkách %. Každopádně bych nějaké jednoduché amatérské testování na MVP rád tu a tam oreventivně používal! Jak ho získat? Zdraví R. S.
Nevím, kolik na tom vydělá třeba Agrola, která chce jen 200, po odečtení všech nákladů, ale moc to nebude. Zákulisní zajímavost: Agrola to umí proto, že jeden člověk, včelař, stejně naštvaný jako ty monopolem Dolu (a taky tím kolik tam za to chtějí platit), Agrolu tu kultivaci naučil a oni si to vyšetření akreditovali taky.

To jsou opravdu zajímavé zákulisní informace firmu která dělá 1000 a 1000 rozborů a kultivací musí vyšetření MVP naučit naštvaný včelař. To je vyčtené z Blesku?
MK
(15.04.2021 15:03)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Každopádně bych nějaké jednoduché amatérské testování na MVP rád tu a tam oreventivně používal! Jak ho získat? Zdraví R. S.

Také bych měl zájem o další informace o toto testování , pokud je to možné
RE: Tmavé vs.světlé dílo, obměna díla
(Dnes 15:03)Rudolf Stonjek napsal(a):
Každopádně bych nějaké jednoduché amatérské testování na MVP rád tu a tam oreventivně používal! Jak ho získat? Zdraví R. S.
Také bych měl zájem o další informace o toto testování , pokud je to možné


Takový jednoduchý test MVP by byl přínosem pro včelařství.
JK
Dodám, ozvěte se mi do pošty. A připište, jak hodně chcete, abyste si na to přišli sami a jak hodně to má být stylem: přidej 5 kapek roztoku, který koupíš tady a tady na misku, kterou koupíš tady a tady....

Ať se daří.
Mohl bych požádat také o návod? Dovolil jsem si již poslat soukromou zprávu. díky předem za odpověď a rady.
Neslyšeli jste náhodou o projektu, který měl řešit monitoring moru včelího plodu pomocí testovací karty viz.odkaz? Kdysi to vypadalo velice nadějně.
http://www.ceskahlava.cz/upload/d.-stipl...-13.3..pdf
SlyšelSmile. Výrobce přestal vyrábět a výrobu nehodlá obnovit. Byl učiněn pokus s výrobcem z Japonska, ale spory na jím dodaných výrobcích nechtěly klíčit.
Škoda, že to skončilo u ledu. Dík za odpověď.
(19.04.2021 8:42)Tomáš Chrudimský napsal(a): [ -> ]Dodám, ozvěte se mi do pošty. A připište, jak hodně chcete, abyste si na to přišli sami a jak hodně to má být stylem: přidej 5 kapek roztoku, který koupíš tady a tady na misku, kterou koupíš tady a tady....

Prosim, ak nemate pricinu tajit a davat iba znamym ludom, napiste verejne. Hromadu ludi to bude zaujimat aj po rokoch. Malo ludi ma cas a nervy klabosit tu kazdy den ci kazdy tyzden. Vyhladavanie podla klucovych slov je uplne ina sportova disciplina. Dobry navod s dobrym nadpisom urobi zazraky.
Není to tak, že to chci před někým ze včelařů tajit. To vůbec ne. To bych tu o tom nikomu ani nic nepsal. Důvody, proč jsem to nedal přímo sem na forum, jsou 2.

1 - Ze svých poznámek, které jsem si zpětně dohledal, jsem včera napsal text včetně postupu a nějakých odkazů. A ten text je pro tenhle forový formát graficky příliš dlouhý, domnívám se.

důležitější je však bod 2

2 - Velmi rád se podělím o jakoukoli svou znalost. To, že něco utajím, totiž není nezbytnou podmínkou toho, abych se uživil (něco jako nutnost tajit recept na coca colu). Druhou věcí však je, že lidi si obvykle neváží toho, pro co nemusí vůbec nic udělat. Dávat informace zadarmo nefunguje. Asi nějaká psychologická záležitost. A tím "dávat zadarmo nefunguje" nemyslím to, že chci, aby mi někdo platil (což taky funguje), ale to, že je dobré, aby pro získání informace aspoň ten člověk trochu něco udělal. Vyvinul snahu ji získat.
Snad sa Tomas Chrudimsky nenahneva, ked sem dam odkaz na clanok Bzdila z roku 2007. Je tam zaklad metody ale niektore vychytavky chybaju. (EDIT: ak by to zmizlo z webovky VFU a trebalo hladat inde, zaklinadlo je Detection of Paenibacillus larvae Spores in the Debris and Wax of Honey Bee by the Tween 80 Method)

Zvazuje niekto v okoli Brna, ze by to skusil? Idealne niekto s liahnou/termoboxom? Mne novy kram doma asi neprejde. Uz mam do skakavenia inych rozrobenych projektov na topenie casu, priestoru a penazi. Zbytok vybavicky by som asi pozhanal.
Ak by existovala dostupná súprava na diagnostikovanie MVP, tak by ste ju používali na všetkých včelstvách v pravidelných intervaloch ? Alebo len v podozrivom včelstve ?
Mal som včelstvá s klinikou, ktoré sa MVP zbavili samé - pod kontrolou. Na MVP uhynie 0,5% včelstiev a na CCD 30 %. MVP je nemoc povinná hláseniu a CCD nie, pretože ani nepoznáme konkrétnu diagnozu Idea
Infekcia MVP sa rozširuje hlavne vo včlstvách oslabených nedostatkom potravy - peľ a med. To je problém nevyspitateľných znášok a zlého odhadu včelára. Včelstvo nesmie zostať bez zásob oi. aj pre infekciu MVP. Dá sa s tým žiť a prognoza odstránenia MVP je dobrá. CCD položí Vaše včely bez výstrahy. 0,5% versus 30%Idea
Souhlasim s Albertem, je to extremne demonizovane. Ja jsem resil 5 let zpatky spory na stanovisti vymenou matek podezrelych vcelstvech. Stav se po hned po vymenach zlepsil, veterinar kliniku nikde nenasel a v opakovanych vzorcich za rok byla 0. Kdyz jsem to napsal tady na forum, tak hodne prispivajicich by mi nejradeji to stanoviste zapalilo samo.
Ze nekomu padne 80% stanoviste na varoazu/ccd, jenom se to nahlasi kvuli dotacim na svaz a je to ok. Nikdo po pricine nepatra, urcite chyba vcelare...
Urcite, mor nie je najvacsi problem. Ale ked si odpustim vysetrenie na mor, usetrene prostriedky vyuzijem na boj proti CCD... ako konkretne?
Kanál se včelaři o včelách vydal videa ze semináře o moru včelího plodu:

https://www.youtube.com/channel/UCCvLIJ7...OpGlvXIa6Q

Tohle by asi měl vidět (a zaplatit) každý včelař (obzvláště na severní Moravě dnes!).

Mimo jiné mě zaujala úvaha dr. Zdeňka Klímy, proč nepoužívat antibiotika proti moru (hodina:minuta 2:23:30 v jeho přednášce). Škoda, že se tahle úvaha nezobecňuje i na potlačování jiných "škůdců" včel, protože tam platí nejspíš totéž(?)
I tato přednáška stoji za zhlednutí.
PS: Pan MVDr. Zdeněk Klíma si za svoji osvětovou činnost zaslouží to největší uznání.
V tématu "apidomek" se diskutuje(?) americká hniloba včelího plodu, tak mě napadá, kdepak se letos toulá "Metodický pokyn SVS ... pro rok 2022"? Obvykle vychází před koncem listopadu.
Zde je v přednášce Zdeňka Klímy o moru velmi přehledně úplně vše.
Referenční URL's