Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Panika. Jinak ten příspěvek nazvat nelze.
Co znamená "jasné klinické příznaky"?
Veterina je závislá na tom, jaké vzorky dostane. Ty vyšetří. To znamená, že "nález" mohl být na včelstvech, od kterých se vzorek k vyšetření nedostal. Jinak mor není chřipková epidemie šířící se rychlostí dnů. Myslím si, že postoj veterinářů je správný.
Pepe, tato situace Tě přirozeně dovedla jen k tomu, co je v mnoha zemích naprosto normální: že každý má za svá včelstva 100% odpovědnost. Nehledět na pomoc ostatních, nespoléhat na státní správy...
(03.05.2013 8:12)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Panika. Jinak ten příspěvek nazvat nelze.
Co znamená "jasné klinické příznaky"?
Veterina je závislá na tom, jaké vzorky dostane. Ty vyšetří. To znamená, že "nález" mohl být na včelstvech, od kterých se vzorek k vyšetření nedostal. Jinak mor není chřipková epidemie šířící se rychlostí dnů. Myslím si, že postoj veterinářů je správný.

Panika? Spíš znechucení.
Jasné klinické příznaky, tak třeba propadená víčka, hnijicí plod v buňkách.
Vyšetří co dostane, souhlas. A o tom to taky je. Buď to vyšetří blbě, protože o žádné kontrole jejich práce nevím a faktura bude vystavena tak jako tak v plné výši. A nebo ten dotyčný prostě nechtěl brát měl ze všech svých úlů a zrovna to dopadlo tak, že vzal jen zdravá včelstva. Můj známý co pálil 29 včelstev měl klinické příznaky jen u 2 z nich. Jinak výsledek byl takový, že v okolí to spálili úplně všichni, takže ono možná i na tu paniku by se místo našlo. Dvě vesnice bez včel, 6-7 včelařů.
Jsem rád, že se shodneme na tom, že mor není chřipka, tedy tyto včely ho pravděpodobně nedostaly během těchto pár jarních dní. Tedy morová včelstva prošla bez jakékoliv detekce 2x prohlídkou měli. A to je to co mě na tom nejvíc vytáčí.
Kolik dalších takových stanovišť v okolí ještě je? Kolik jich vydrží bez povšimnutí až do té doby než včelstva padnou a ostatní je vyloupí? No pak už ani není nutné, aby to bylo nakažlivé jako chřipka.
Jo k té veterině a že nemusí spěchat. Tím, že se mor blíží k mému stanovišti, znamená, že se ale pásmo má rozšiřovat o další katastry, ale to se nestane,když to veterina opravdu jako mor neuzavře. Takže tam stále stačí na kočování jen negativní výsledky moru z měli a to ještě ne ve všech krajích ( viz, výše jasně popsané, jak to také může vypadat ). Tedy potencionálně pozitivní včelstva už vyrazila na svá jarní stanoviště a hurá spirála se točí. Kdyby to udělali dříve mohlo to být předtím než kočovníci vyjeli ze zimovišť.
Treba sa na to pozerať trocha s nadhľadom.

Mor je choroba ako každá iná. To, že najskôr sa urobí okolo veľké haló (pokiaľ sú peniaze na vyšetrenia) a potom na to s prepáčením sere pes je realita aj u nás na Slovensku. Tu si každý včelár sám musí strážiť zdravotnú situáciu svojich včiel. RVPS sa snaží problém čo najviac ututlať. Môže za to neadekvátna reakcia pri pozitívnych nálezoch. Páliť včelnice a vytvárať ochranné pásma spôsobilo podľa mňa viac škody ako úžitku. Radšej sa mali zamerať na spôsoby, ako včelstvá chrániť a zachrániť, pretože aj to sa dá (dokonca aj u nás, nie len v zahraničí). Spoliehať sa na veterinárov, ktorí ani nie sú schopní urobiť prehliadku včelstiev mi pripadá veľmi naivné.
Nemyslím si, že by veterina omylem nebo nedbalostí označila vzorek jako negativní. To spíš naopak.
Ještě bych se ale neunáhloval v diagnóze toho posledného případu. Znám několik včelařů, kteří během posledních pár let našli ve včelstvech příznaky moru, s těžkým srdcem nesli vzorek na vyšetření a výsledkem byl pytlíčkovitý plod.
(03.05.2013 9:30)DonPepe napsal(a): [ -> ]Panika? Spíš znechucení.
Jasné klinické příznaky, tak třeba propadená víčka, hnijicí plod v buňkách.

Toto si videl, alebo len počul?
Dobrý den. Potřeboval bych radu. Chystám se začít včelařit (3 oddělky), ale včera jsem se dozvěděl že v blízkém okolí (necelé 3km) byl zaznamenán MVP. Má smysl vůbec letos začínat, nebo raději počkat do příštího roku? Díky moc za radu. Docela mě to mrzí na včelky sem se již těšil.
Spory moru preziju aj 100 rokov, takze kludne mozes zacat hned teraz - tvoje vcely aj tak do kontaktu s morom pridu. Surprised Otazne je ci budes schopny vcelarit tak, aby sa ti mor neprejavil klinicky.
Začni, Martine. V nových úlech a s oddělky, které mají vyšetření na mor. Ať už budou z okolí, či odjinud ... Stejně to budeš muset mít, jste nepochybně v pásmu ...
Jiří
Martine, ak Tí veterina povolí previezť včely, teda ak nie si v ochrannom pásme, tak pokojne začni.
A aj keby si bol v pásme, ak veterina povolí...
Samozrejme že Tvoj dodávateľ by nemal mať mor....
(23.05.2013 17:14)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Začni, Martine. V nových úlech a s oddělky, které mají vyšetření na mor. Ať už budou z okolí, či odjinud ... Stejně to budeš muset mít, jste nepochybně v pásmu ...
Jiří

Musí být odjinud, přesuny jsou v pásmu zakázané, ale je možné dovést do pásma z venku, samozřejmě s veškerými veterinárními doklady. Doporučuji si toto předem ověřit na místní veterinární správě, přeci jen, někdy se úřední šiml chová nevyzpytatelně.
Chlapi díky moc za rady a podporu, zavolám na veterinu a uvidím co mi řeknou. Ve zprávě stojí, že veškeré přesuny jsou v pásmu zakázané, dále sběr měli, vyšetření, rok ochranná lhůta atd. No jde mi z toho hlava kolem. Člověk ještě ani nezačne, těší se a najednou taková ledová sprcha, no je to šok, úly objednané, oddělky taky, vše kolem nakoupené a tohle Sad. Když vidím jak jsou z toho tady hotoví staří zkušení včelaři, kteří jsou od ohniska dál než já tak mi z toho celkem lepí Smile. (Samozřejmě jsem v ochranném pásmu, ohnisko je cca 2,5km daleko, druhé cca 3,2).

Tak jsem se dovolal na veterinu a tam mi doporučili jednoznačně počkat, ohnisko je prý spálené a teď bude probíhat vše kolem...
Nepropadej panice, v OP MVP je pěkný kus republiky. Dovezeš si oddělky s čistého prostředí, osadíš do nových úlů, budeš se snažit chovat silná včelstva, žádné mrzáky. Důležitý je vysoký čistící pud, takže vybírat si ty správné linie matek. Neblbni se starým vybavením, rámky voskem ... Tak minimalizuješ rizika, i když je MVP nebezpečnou nákazou, musí být vytvořen určitý infekční tlak, ten jen tak sám od sebe nevznikne. Nevytahuj nohavice, když brod je ještě daleko.
Jde o to, aby se našel skutečný zdroj. Nemusí to totiž být to spálené stanoviště, což znamená, že i po jeho spálení infekční tlak trvá a klinika se může najít i jinde. Komunikuj v tomto směru s veterinou, i když si nejsem jist, jestli to oni dotáhnou do důsledků. Ale doufejme, že to hledání dále probíhá ...
Varianta počkat má v tomto kontextu samozřejmě taky svou logiku ... Jakožto svým způsobem předběžná opatrnost v dané dosti nejasné situaci ...
Kde chceš začít včelařit? Chtělo by to doplnit profil ...
Jiří
Este mozes tvrdit, ze ti do noveho ula priletel roj, takze ty si nic nepresuval.Cool Nejako takto sme zacali vcelarit aj my.
No, to je věru pro začínajícího včelaře v ochranném pásmu rada rad ...Sad
Proč pořád hledáme možnosti, jak ošulit pravidla? Proč se nesnažíme fungovat v rámci nich? Teď nemyslím na ta pravidla, která jsou evidentně v rozporu s realitou. Ale pro "morovou" realitu a v této situaci by fakt měla platit maximální opatrnost ... Zejména, když to zasáhlo celou komunitu okolo a ta je z toho poněkud vyděšená a kolega uvnitř ní hodlá začít a tedy dále uvnitř ní fungovat ...
Jiří
Tak jsem doplnil profil. Včelky chci mít na Žlutavě (76361). Jirka to vystihl dobře, jsem uprostřed vyděšené komunity a uprostřed ochranné zóny. Lepší začátek jsem si nemohl přát. Smile
Scipio: roje neznámého původu se mají likvidovat a úl má být zabezpečen tak aby se něco podobného nestalo. A pokud to nerespektuji, tak hrozí pokuta 50 tísíc Kč. Tohle by se mělo vštěpovat nováčkům a ne, že je normální a běžné se chovat nezodpovědně.
Chlapi,

nechcem Vám do toho kecať, ale páliť včelstvá kvôli moru je len jedna z možností. Spáliť roj neznámeho pôvodu je z hľadiska legislatívy kóšer, z hľadiska zdravého rozumu totálna hlúposť. Pritiahnem to trocha za vlasy. Ak nám štát v auguste nariadi zlikvidovať všetok plod vo včelstvách a následne zadymiť, urobíte to?
Treba trocha rozmýšľať a hlavne nepanikáriť. Človeka tiež nezastrelíte, keď dostane chrípku. Moru včelieho plodu sa dá zbaviť, len je to ďaleko pracnejšie ako včelstvá jednoducho spáliť.
Patko, o tom tu ale ta debata přece není. Tu šlo o to, že Scipio poradil začátečníkovi, který chce začít včelařit uvnitř ochranného pásma s prominutím naprostou pitomost ...
Pro představu té situace: všichni vědí, že začátečník chce včelařit, vědí, že nemá včelstva. Najde se mor a všichni jsou v šoku a v panice, nepekná situácia, ako vravel svojho času vychýrený Gabo Zelenay ... Big Grin
No a najednou má začátečník včely: logická tedy otázka: jak a odkud? Zareaguje-li na to podle Scipionovy rady, tedy že mu přiletěl roj, pak jsou dvě další otázky: roj? tedy známého či neznámého původu?
Obojí je špatně. U známého je to v rozporu s pravidlem, že v morovém pásmu nelze přesouvat a přemísťovat (a má to jistou logiku, když ještě není známa nákazová situace, jen je spáleno jedno stanoviště, ale ... ), u neznámého to narazí na pravidlo, že roj nenámého původu ... etc. ... Znovu zdůrazňuji: nebavíme se tu o normálních podmínkách, ale o stavu, kdy zatím jedna klinika byla nalezena cca 2.5 km daleko a bylo vyhlášeno ochranné pásmo.
Jiří
Referenční URL's