Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.10.2019 21:25)Medak napsal(a): [ -> ]No teď vidím jaký jsem byl blb,že je to mýtus. Čistím dna úlů dezinfikuji nástavky,dna obměńuji dílo a zjistím,že dezinfekcí škodím včelám protože když to nebudu dělat budou stabilnější než na nových mezistěnách. A CO TOTO **Dalibor Titěra, Martin Kamler,Tomáš Erban, Jan HubertMOR VČELÍHO PLODUDiagnostika, prevence a tlumeníS podporou Ministerstva zemědělství na základě vý-sledkůvýzkumného projektu NAZV QJ1310085 Guglisti najdou.

Ať se daří Zdeněk

Neprodávají Ti pánové náhodou BEE safe Wink Zajeďte si někdy na přednášky VUVEL Fest do Brna, tam Dol nabízí na otázku v každé prezentaci, odpověď v lahvičce Smile
No to mne pobavilo, dezinfekce chlorid sodný sodný, savo a oheň.:-Big GrinBig Grin Budu li tak domyšlivý jako ty Huh tak mi vyšlo ,že bydliště máš Most-Chanov.

Ať se daří Zdeněk
Já jen dodám svou zkušenost /Bee safe/.
Zúčastnil jsem se prvního představení onoho přípravku na výstavě v Ostravě - Černá louka - Výzkumníci .....
S kolegou byl náš zájem veliký na to co to umí ........
Tak ,že zkusíme a dali jsme řeč s prodejci : Základní otázka byla : Působí i proti Moru ......?
Po půlhodinovém telefonátu prodejců / byli z Dolu /,jsme se dozvěděli jen mlhavě uvedeno - NE - to jen dáte preventivně .......
A pak v časopise Včelařství vložený leták, kdy tenhle prostředek byl uveden jako ,že působí I proti moru.
Papír snese hodně . A když se na přípravek dostanou dotace ........ F.V.
Vědecká práce zveřejněna soukromou firmou která z podstatné části funguje z prodeje léčiv na dané nemoci tak at je odbornost angazovanych panu sebelepsi vzdy tam bude osobni zajem a proto nelze brat zavery a vypracovane prace tak podrobne a doslova nikdo kdo to ma v hlave srovnane nepolozi vlastni firmu např.tim,ze vyzkouma ze na MOR funguje voda z Brizy tak NIKDY nezacne kricet pouzivejte protoze to funguje.To udelaji odvar prihodi marzi 100vky % daj nazev a prodavaj,viz pripravky na bazi KM+KŠ doma míchané cena v korunach prodejni cena v krasne lahvicce s ryskou stokoruny.Nikdo z nich nema zajem o zdravi a prospech vcel zklouzlo to k vlastnimu vydelku a prospechu..O vcely tu davno nejde........
Ale tů vodu z břízi nemosels prozrazovat. Zatím se to testuje.
O vcely uz vskutku davno nejde.U MVP zalezi na tom,jak masivni je prinos spor z okoli,daleko vic nez to,je li ul novy nebo stary.U starych se spory kumuluji,podobne jako ve starem dile,ale jestli mvp klinicky propukne nebo ne,to je vzdy o souhrnu spolubusobicich faktoru..
Pokud je prinos spor vydatny,odnese to i vcelstvo na mezistenach-zase moje cena zkusenost.
(10.10.2019 18:07)KTM napsal(a): [ -> ]Vědecká práce zveřejněna soukromou firmou která z podstatné části funguje z prodeje léčiv na dané nemoci ........................


Nejsem obhajce Dolu taky najdu výhrady a velké ale,na té práci se taky podílel Výzkumný ústav rostliné výroby Praha. (že na to byl vypsán grant bez toho není žádný výzkum) Taky podobných prácí najdu na Mendelovce nebo Veterině Brno Jaký má vývar na tom Dol prodej papirových tubusu, nebo BEE safy ten je prodejce a ještě jich jen v republice nejmeň dvacet. Výrobce je Tekro spol.sro. Taky už na něho nejsou už žádné dotace a kolik včelařú ho koupí za plnou cenu desítky max stovka. Rozbory na mor si nechavá SVS na svých pracovištích. (Nikdo z nich nemá zájem o zdravi a prospěch včel zklouzlo to k vlastnímu vydělku a prospěchu.) Nad tím jsem přemýšlel kdo dnes ne tak jeďině Charita. Mezinarodni registrace lečiv to je jiná kapitola.

Ať se daří zdeněk
Kraj bude plošně vyšetřovat včely
https://domazlicky.denik.cz/zpravy_regio...91021.html
Domažlice
MVP - úhyny 0,5%
CCD - úhyny 30 %
Absurdná aktivita, alebo kšeft
Nemáte někdo rozměrový náčrtek dvojité zasíťované podložky na vyšetření včelího moru. Mám úly čechoslováky a nejsem si jistý, že se mně tam vejdou.
Ve vedlejší organizaci mají včelí mor, tak musíme všichni z vedlejších organizací vkládat speciální podložky.
Díky Jarda
Po letech ohnisko MVP ve Východních Čechách-Nová Paka

Více na https://www.svscr.cz/uredni-deska/
Vi se jak vzniklo? Po letech? Presun vcelstev odjinud,koupe sousi,vzkriseni v mistech,kde uz kdysi byl??? Tohle povazuju vzdy za podstatne info u kazdeho ohniska a bohuzel se malokdy pricina podari urcit.
Na SVS na mapě není zatím ani vyznačeno ohnisko....mor tam byl,teda o kus dál/tuším,že Bílá Třemešná/ pár let zpátky.

Jestli sem leze někdo z Dvorska,tak to třeba ozřejmí.

Je to jako s hnilobou včelího plodu na Semilsku,kde se vzala-tu se vzalaSad
U nas to cas od casu vystrci rohy,stridaji se roky,kdy je ohnisko,monitoring po dvou letech,roky cekani na nove ohnisko...Permanentni setreni stanovist na mvp,ale povetsinou se da najit,kde se vzal-nerespektovani povinosti mit vysetrena vcelstva,oddelky pri presunu mimo katastr nebo setrilkovstvi ve forme koupe pouzitych ulu buhviodkud nebo z "materialnich" rezerv odpocivajicich desetileti na pude.(pred morovou epidemii na okrese).Posledni pripad u nas byla kombinace obojiho cizim vcelarem.Jak prastare bedny od kohosi darem,tak prevoz vcelstev bez vysetreni.Pozitivum,opet probehlo vysetreni v cele ZO,letos a pristi rok monitoring.
Včely na východě Čech kosí mor, chovatelé musejí včelstva vybít
https://tn.nova.cz/clanek/vcely-na-vycho...vybit.html
Kosí mor je trochu silné označení. Jednalo se o 19 včelstev a jednoho majitele s 2 stanovišti. Zdroj nákazy zatím není potvrzen ale podezření je, čeká se na laboratorní výsledky. Majitelé na to přišli pouze laboratorním vyšetřením na mor vizuálně není nic potvrzené.
Na semilsku si hnilobu přitáhl chovatel z polska výhodnou koupí.
Vzhľadom na "úhyny na varoázu" je MVP brnkačka.
Brnkacka jak kde.Pokud jsou to lokalni ohniska,ktera jsou vysetrenim ze zimni meli odhalena vcas,tak to ano.Pokud se to rozleze,tak jako pred lety v Ol.kraji nebo na Zlinsku,tak uz to brnkacka neni,odvceli to velke uzemi a nahrady jdou do milionu.Navic neni zaruka,ze se to v takhle postizenem uzemi neobjevi znova dik setrilkum,kteri neco zataji pred ohnem a samozrejme nepoucitelnou skupinou vcelaru,kteri nerespektuji MKZ a prevazeji vcely z katastru do katastru bez vysetreni na mvp.
Niektorí včelári MVP nikdy nevideli, mali by na to byť povinné školnia so skutočným plástom s MVP. U nás sa odovzdáva melivo z dôvodu kočovania. Poctivo som ho odovzdal do labákov vo februári a v júni som mal MVP v 10 zo 40. Výsledok z labákov bol negatívny. MVP som videl prvý krát naživo. Vidieť ho z fotky nestačí.
Preto by sme mali mať aj profi chovateľov s MVP, aby nám dodali skutočné plásty na povinnú prednášku Wink
Mor bude sporadicky kváriť naše včelstvá vždy, bez ohľadu na to, ako sa o ne staráme. Vo Včelár č.7/2012 (Pripúšťam, možno mám na včelnici mor, iba o ňom neviem)a podobne vo Včelařství č.9/2013 (Včelaříme v kontaktu s morem včelího plodu) som podrobne popisoval "metódu oddeleného obhospodarovania včelstiev". Je stručne popísaná aj v knižočke Osobitosti včelárskej praxe. Metóda zaisťuje vysokú mieru ochrany včelstiev pred šírením moru a hniloby priamo na včelnici a je vhodná najmä pre hobby včelárov (cca 85% včelárov). Stručne: Vychádza zo skúsenosti, že ak si včelstvo prinesie nákazu a táto sa v ňom významne rozšíri, včelár to cez plnú sezónu ešte nepostrehne a prenášaním plástov medzi včelstvami účinne a rýchlo mor rozšíri po včelnici (tvorba odložencov, posilňovanie, spájanie a pod., vytáčanie medu). Šírenie nákazy na včelnici včelárom je oveľa rýchlejšie a komplexnejšie, ako zalietanie včiel a rabovanie. Ochranou proti tomu je označenie rámikov liehovou hrubou fixkou číslom včelstva. Vedome premiestnené očíslované plásty medzi včelstvami umožnia po odhalení nákazy vystopovať cestu šírenia a zdroj nákazy a cielene individuálne likvidovať pozitívne včelstvá. Vracanie vytočených rámikov do pôvodného včelstva pri vytáčaní zablokuje zas najbežnejšiu cestu šírenia nákazy na včelnici až do odhalenia silnejúcich príznakov v nakazenom včelstve. Iba ten, kto už mal mor na včelnici vie oceniť, koľko práce, peňazí, zmarených snov a beznádeje sa dá ušetriť izolovaním zatiaľ nezistenej nebezpečnej nákazy popísanou metódou.
Referenční URL's