Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano, Milane, máš pravdu, bez spolupráce to nepůjde. To ale nevyvrací základní koncept. Někdo tomu musí dát nějaký rámec a směr. A pak bude nejlepší, když to bude někdo vybavený pratřičnými znalostmi i pravomocemi. Spolupráce jen a jen vítána ...
V tom Švýcarsku jim to fakt funguje ... No jo, nejsme Švýcarsko, my mánu tu "naši cestu" ... My spíš budeme vymýšlet, jak to nepůjde. A bude mezi námi hodně těch, kteří pro to budou mít i jiné důvody. Pro mnohé je lepší ten uměle udržovaný bordýlek a pološero. Když vidím některá stanoviště, nedivím se ...
Jiří
(05.08.2014 11:55)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Nesmysl. Tohle je nerealizovatelný. Pokud sami včelaři nebudou řešit problémy.....veterina je nevyřeší. Jak si představuješ takovýho člověka v terénu....?.....že bude běhat krajinou a hledat divoká včelstva?.....A okrsek bych mu hned nadělil kraj......a fasoval by na každý týden nové boty.....aby to obšlápl.....Big Grin Já vím o třech včelstvech v okolí asi 2 km a to do toho lesa chodím na houby a znám to tam 30 let.....a to rozhodně nebudou všechny co tam jsou..... Bylo by něco jiného , člověk , který by kontroloval namátkově během sezóny.....stav a hygienu ve včelstvech. Ale bez spolupráce všech, ať organizovaných nebo neorganizovaných, registrovaných nebo neregistrovaných je to nanic! A když se nedokáží dohoudnout spolu ani dva včelaři, tak 40.000 se jich nedohodne nikdy!

Jaký včelaři,ty který chodí do práce,nebo profesionální,který se musí otáčet aby se uživily a hlavně co včelař to názor.
Já přece mluvím o jasně stanovených pravidlech daných státní správou,
jakýpak dohadování.
Jednou ročně obejde registrovaný stanoviště,třeba i s policií za zády.
Volně žijící včelstva o kterých bude vědět a přitom může používat dobrovolníky.
Bude to jeho zaměstnání,bude placený státem.
Hlavně bude působit jako prevence aby v jeho oblasti nebyly opuštěné stanoviště a jiné zoufalosti.
To je moje idea.
http://user.mendelu.cz/apridal/text/c035.pdf

názor ať si každý udělá sám...
"Vypůjčil" jsem si titulky z filmu Planeta oceán.

Citace:Miliardy virů


mají biologickou roli
při regulaci každé exploze života.


Příroda nesnese přemíru čehokoliv.
Jiří Matl napsal(a):Pokud jde o tu evidenci, je to velmi aktuální a je třeba do toho jít,

Tuto proklamaci jsem už slyšel a četl mnohokrát. Nikde ale konkretně nic o tom, jak toho v naší republice docílit.
Velice bych proto přivítal návrh příslušných paragrafů vyhlášky nebo dokonce zákona, které by evidenci a její důslednou kontrolu zajišťovaly. Tak tedy bez zbytečného okecávání, že to jinde jde a pod. prosím o návrh znění těch paragrafů.
Samozřejmě musí obsahovat:
-kdo evidenci zajistí
-kdo ji bude kontrolovat a jaké přitom bude mít pravomoce
- jaké budou sankce za nesplnění povinnosti evidence a kdo bude za vymáhání sankcí odpovědný
- kdo to všechno zaplatí

Prosím, skutečně jen věty, které by měla příslušná vyhláška obsahovat a žádná slohová cvičení okolo.
- Evidenci zajistí odbor životního prostředí na pověřeném úřadě - (stejně tak musí evidovat každou želvu, cizokrajného ptáka nebo kaktus)
- Kontrolovat bude odbor životního prostředí ve spolupráci s veterinární správou (kdo to dělá u želv, cizokrajného ptactva a dalších CITES druhů)
- zaplatí to stát za zrušeného vyšetření zimní měli (kdyby nestačilo tak i 1D)
(05.08.2014 13:49)Oldřich Žák napsal(a): [ -> ]http://user.mendelu.cz/apridal/text/c035.pdf
názor ať si každý udělá sám...

Ano rok 2008, podle mě jsme dnes podstatně dál a dokonce správným směrem.
1. Musí být klinický projev nemoci
2. Zdravá včelstva se pálí jen pokud je v klinickém stádiu víc než 15% včelstev na stanovišti
3. Po zrušení ochranného pásma (tuším po třech letech) se opět provede plošné vyšetření

Ale musel to někdo vybojovat a přítel Sedláček a Přidal to určitě posunuli správným směrem a co povětšinou víme lehké to nebylo. Samozřejmě na to nebyli sami a všichni mají mé uznání a díky.

Pokud bych něco ještě zavedl tak by to byl nárok (dotace) na jedno vyšetření stanoviště za rok zdarma. Obdoba dotace na vyšetření medu. SVS by zachytila oblasti, které jsou pod infekčním tlakem a tam by mohla nařídit plošné vyšetření. Ideálně by se to dalo použít při vyřizování pozůstalosti.
A když už jsem u těch návrhu zrušil bych povinnost likvidovat volně žijící včelstva. Současný stav vede k tomu, že většině včelařů je to proti mysli a proto o takovém včelstvu nikomu neříkají. Dohled nad takovým včelstvem by byl podle mého dostatečným opatřením.
Jo ještě ty paragrafy:
- Každé stanoviště včel bude zřetelně označené cedulí dle vzoru obsahující následující údaje : registrační číslo stanoviště, telefonní kontakt na majitele. Majitel neoznačené stanoviště bude dohledán za pomocí úředníků obce na jehož katastru se stanoviště nachází a vystavuje se tímto pokutě 50 000kč. Poškození či zcizení cedulí vydaných oborem životního prostředí se trestá pokutou 50 000kč
- Každý chovatel bude mít povinnost označit produkční včelstva štítkem s registračním štítkem a to vždy k 30.3. daného roku. Štítek s IR kódem bude vydávat obor životního prostředí. Na IR kódu budou zakódovány následující údaje: registrační číslo stanoviště, pořadové číslo produkčního včelstva, identifikační číslo včelaře. Neoznačení úlu s produkčním včelstvem včelařem nebo poškození či zcizení úlového štítku je trestáno pokutou 10 000kč.



Dále se tímto ruší povinnost hlásit stanoviště včelstev na obecním úřadě v únoru.
Součástí registrace na odboru životního prostředí bude i uvedení GPS registrovaného stanoviště a případný situační plánek - tedy krom údajů o majiteli (mobilní telefon ...)
Při aplikaci postřiků je zemědělec v dané oblasti povinen se obrátit na odbor životního prostředí ke zjištění stanovišť do vzdálenosti 5km od místa aplikace a informovat včelaře o místě a době aplikace (SMS na mobilní telefon).
Ať žije byrokracie. Pokud jste své poslední příspěvky mysleli,pánové,jako fór,pak dobrý. Pokud to myslíte vážně,pak potěš koště. Taky by mohla mít identifikační štítek každá včela na řiti.Dodgy
Každá kráva má štítek na uchu. Myslíš že je v republice méně krav než je včelých úlů?
Každá želva má několikastránkový elaborát u majitele i na životním prostředí.
Jaký je rozdíl mezi tím, když každoročně na jaře dojdu na obec a nahlásím stanoviště a na podzim do Hradišťka a tím když jednou ročně dojdu na obor životního postředí a řeknu/podepíšu - nic se nezměnilo, štíty zatím OK nebo změna ta a ta prosím nové štítky případně vracím štítky skončil jsem stanoviště uklizeno přijeďte se podívat GPS máte.
Želvy sem nepleť,jejich registrace má úplně jiné důvody,velká hospodářská zvířata podobnou evidenci sice mají,ale třeba už u drůbeže nebo králíků to nikdo neřeší a ty to chceš zavádět u hmyzu. Nevěřím na účinnost podobných opatření,jsou jen prima nástrojem pro buzeraci.
Víťo nečerti sa, ja mám dodnes na jednom stanovišti označený každý úľ štítkom, ktorý tam dal veterinár, keď odoberal vzorky a sledoval včely v rámci projektu z EU...Blush

btw
teda pribil to na oddeliteľné dná ... Smile
JKL napsal(a):- Každý chovatel bude mít povinnost označit produkční včelstva štítkem s registračním štítkem a to vždy k 30.3. daného roku. Štítek s IR kódem bude vydávat obor životního prostředí. Na IR kódu budou zakódovány následující údaje: registrační číslo stanoviště, pořadové číslo produkčního včelstva, identifikační číslo včelaře. Neoznačení úlu s produkčním včelstvem včelařem nebo poškození či zcizení úlového štítku je trestáno pokutou 10 000kč.

Jako metoda, jak podstatně redukovat počty včelařů to není špatné.
Mládenci, nechtěli by jste kandidovat do našich zákonodárných sborů a tak zvýšit jejich "skutečně kvalitní" populaci? I ten štítek do ucha by se jistě pro každého našel. A to jsem si myslel, že včelaři...
JK
... jsou zodpovědní, vzdělaní a poctivý lidé a tudíž nepotřebují být přísně evidováni a mor si vyřeší sami, svými prostředky a proto, jsou zákony a nařízení zbytečná?
Pokud budeš kandidovat, volim tě.



(05.08.2014 16:44)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
JKL napsal(a):- Každý chovatel bude mít povinnost označit produkční včelstva štítkem s registračním štítkem a to vždy k 30.3. daného roku. Štítek s IR kódem bude vydávat obor životního prostředí. Na IR kódu budou zakódovány následující údaje: registrační číslo stanoviště, pořadové číslo produkčního včelstva, identifikační číslo včelaře. Neoznačení úlu s produkčním včelstvem včelařem nebo poškození či zcizení úlového štítku je trestáno pokutou 10 000kč.

Jako metoda, jak podstatně redukovat počty včelařů to není špatné.

Když přežijí i buzeraci se zimní mělí, tak přidělání štítku je proti tomu prkotina.
Navíc by se dvojí hlášení (obec, Hradišťsko) nahradilo jedním - ó jaká to komplikace.
Kdo chce něco měnit hledá řešení, dává návrhy, kdo nechce a ma tendenci vše blokovat, jen kritizuje a provokuje aby jiný dával návrhy, které pak může shazovat.



Ono podle mne jsou jen dvě možnosti. 1. Být důsledně důsledný = restriktivní, direktivní, nebo 2. důsledně nedůsledný - jen dávat doporučení a nechat volnost. Kompromisy ve většině případů vyústí v paskvil, hádky, chaos.
Vyberte si co zvolit, jsem pro jedno z uvedených variant, obojí budu respektovat. Tedy, krom zbytečného pálení, což už dle mne není důslednost, ale fanatismus. Pak se nedivím partyzánům.
(05.08.2014 15:46)JKL napsal(a): [ -> ]Každá kráva má štítek na uchu. Myslíš že je v republice méně krav než je včelých úlů?
Každá želva má několikastránkový elaborát u majitele i na životním prostředí.
Jaký je rozdíl mezi tím, když každoročně na jaře dojdu na obec a nahlásím stanoviště a na podzim do Hradišťka a tím když jednou ročně dojdu na obor životního postředí a řeknu/podepíšu - nic se nezměnilo, štíty zatím OK nebo změna ta a ta prosím nové štítky případně vracím štítky skončil jsem stanoviště uklizeno přijeďte se podívat GPS máte.

Jenze kravy ani ovce nam tu divoce nebehaji po lukach a po lesich. Dame tedy registracni stitky i divokym vcelstvum? Nechapu co se tim vyresi, tedy krome dalsiho pliziveho narustu byrokracie a sledovani vseho a vsech na kazdem kroku.

Myslim si, ze vsechny udaje jsou lehce dohledatelne v Hradistku a statni sprava si je muze pri trose dobre vule stahnout. Statni sprava ma pracovat aktivne sama od sebe.
Nevidim duvod proc buzerovat malovcelare s cedulemi a registracemi.

Mor tu byl, je a bude. Jde jen o intenzitu. Investice by mely jit do prevence a osvety, protoze ta se vzdy a vsude vyplati vice nez nasledna represe. Ekonomictejsi je problemum predchazet, nez resit nasledky. Je treba vychovat novou generaci vcelaru a tim problem postupne odezni. Sam ve svem okoli vidim, ze stari vcelari proste na obmenu dila casto kaslou. Mam ohniska moru snad ze vsech svetovych stran do 5km a vsechno jsou to vcelari 70+, cimz nechci nikoho urazit, ale jen konstatovat realitu. A ty ohniska jsou uz nekolik let za sebou na stejnych mistech ve stejnych obcich. Takze je evidentni, ze palenim se nic nevyresi, protoze to bysme museli spalit "preventivne" vsechno v okruhu 5 km. Pomuze jen zmena mysleni a pristupu ke vcelareni obecne.
Přidám jeden příklad ohledně pálení - jak by řekl můj děda - nic nového pod sluncem.
Přečtěte si "Kladivo na čarodějnice" taky se jen pálilo a nikam to nevedlo.

Ale k té birokracii a úbytku včelařů.Byrokracie je teď.Horší to už nebude.
A správně zaevidováno na správném místě je všeho základ.Žel bohu to není birokracie. A u nás když to není
pod sankcemi tak si z toho každý dělá šprťouchlata.Z prominutím.
A úbytek včelařů?To bych neřešil.Kdo chce včelařit tak bude včelařit dál.A komu jde jen o dotace a urvat
trochu medu ten ať toho nechá. Myslím si,když se dívám kolem sebe,na každém kilometru najdete
aspoň jedno stanoviště včelstev.
A p.Šumera psal jsem Vám jak jsme to navrhovali my.Ale netrváme na přesném znění.Hlavně to musí být
uděláno tak aby to bylo možno kontrolovat /tak že z toho asi vypadne jak ČSV tak Hradišsko/ A sankciovat
má možnost pouze státní úředník a policie.Tak potom tam moc na výběr není.
A jestli chcete Přesný návrh zákona prosím.Vyhláška u tohohle asi moc nepomůže.
A jsme zase na začátku - požadovaný zákon - O samostatném včelaři a péči o včelstva.
(05.08.2014 14:03)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Velice bych proto přivítal návrh příslušných paragrafů vyhlášky nebo dokonce zákona, které by evidenci a její důslednou kontrolu zajišťovaly.

To je ten základní problém rozdílu mezi včelařem postiženým a nepostiženým Exclamation
Ten co si tou hrůzou prošel bude jedině šťastný pokud se bude důsledně sledovat situace kolem jeho stanoviště.
Samotní včelaři to nedokáží z jakého titulu já budu hlásat svoje pravdy sousedům a já jsem ten jediný spravedlivý Angel
Dozvěděl jsem se,že v kronikách je zapsán výskyt moru za první republiky i v mém údolí,vždy po povodni.
Takže ta včelí zubatá obchází kolem každého z nás. Confused
Souhlasím s návrhem se na fóru pokusit něco společně vytvořit.
(05.08.2014 23:53)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Jenze kravy ani ovce nam tu divoce nebehaji po lukach a po lesich. Dame tedy registracni stitky i divokym vcelstvum? Nechapu co se tim vyresi, tedy krome dalsiho pliziveho narustu byrokracie a sledovani vseho a vsech na kazdem kroku.

Myslim si, ze vsechny udaje jsou lehce dohledatelne v Hradistku a statni sprava si je muze pri trose dobre vule stahnout. Statni sprava ma pracovat aktivne sama od sebe.

Ale i jiní licho a sudokopytníci běhají po lesích a nemají štítek stejně jako divoké včely.
Vyřešilo by se to, že pokud by kdokoli viděl neoznačený úl/stanoviště tak by mohl nahlásit tady je někdo, kdo něco tutlá a možná má mor. Teď když takový starý zanedbaný úl/stanoviště vidíš tak nemůžeš tvrdit nic - a tedy budeš raději držet jazyk za zuby i přesto, že tam může být mor a veterina o tom stanovišti NEVÍ.
Plazivý nárůst byrokracie - myslíš tím zredukování dvou hlášení do jednoho?

To si opravdu jenom myslíš, že všechno je dohledatelné v Hradišťsku - viz rozdíl těch cca 50000 včelstev nahlášených a na 1D.

Někde to prostě jde - tady a jinde ne.
kuk
kuk
kuk
kuk
No a ten štítek/cedule se dá jednou pokud se nemění počty/stanoviště a není to moc práce, ale taková zimní měl je každoročně a práce s ní = vybrání, usušení, zabalení, odevzdání je větší než vyzvednutí cedule/štítku, přišroubování. Co je větší buzerace ? Kde jsou větší náklady - každoroční vyšetření nebo jednorázové označení? Co má větší přínos - vědět jako už 20 let víme, že nějaký VD přežije a stejně jako letos je to v podletí informace na nic, anebo vědět že se někde neevidovaně může ukrývat mor.
Prosím, až bude někdo na těch jednáních - předložte tyto otázky ať se je každý pokusí zodpovědět.
Referenční URL's