Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já to skoro chápu, jen to provedení experimentu je na nic, neboť neprokáže nic.

Pokud se to objeví znovu je hodně možností a nelze udělat závěr.

Navíc ponechání kontaminovaného materiálu v provozu za situace kdy zřejmě dochází k dalšímu zvyšování kumulace spor je to spíš hledání prahu citlivosti, kdy se to zase objeví.

Při pokusech existovalo množství spor, které porazilo každé včelstvo.
Díky roslp a Kaji za příspěvky k tématu. Kaji bohužel v neprospěch "pokusu" ještě hraje to, že to ani nemusel být mor, ale jakýkoli jiný problém s podobnými příznaky. O víkendu to bude zase týden, vezmu foťák zkusím sem dát pár fotek. Třeba to bude včelstvo na ohni, třeba ne.
Tak ještě jednou: píšeš o zjevné klinice na dvou pástech. Jsi si tím opravdu jist? Proto jsem se ptal na možnost laboratorního vyšetření, protože tam by se buď prokázalo nějaké (nízké, vyšší či značné) zamoření (pak lze něco dělat a některá včelstva opravdu jsou schopna lépe čelit i značnému infekčnímu tlaku - ne nákaze, role a genetika matky!). Nebo by se prokázala klinika a pak by to šlo holt ráz na ráz.
Pokud mluvíš o řadě ohnisek v okolí, pak znovu viz výše, co napsali Ivík a Ruda.
Dal jsem sem odkaz na ten instruktivní a výborný německý film. Tam to všechno je naprosto jasně a rozumně ... Včetně pasáže, s čím vším si lze mor splést a jak se v tom vyznat.
Ostatně dá se to i stáhnout, dole je na to menu na různé formáty.
Bez spolupráce s odboríky jsou takovéto pokusy jen ruskou ruletou. Možná by se našel takový odborník, který by to rád otestoval pro své výzkumné účely. Nemusí to být jenom měl, můžou to být i vzorky plástů se sladinou nebo zmrazené a usmrcené včely (což zatím myslím není oficiální, ale pro další léta, jak se zdá, bude uznáno.
Jiří
(17.09.2015 11:31)zajíc napsal(a): [ -> ]. Dávám jim pouze chvíli čas.

Je to matkou, sám jsem si to nechtěně ověřil v podobném pokuse.
Nic to nemění na tom, že spory se vyvíjí i v těch resistentních včelstvech - respektive právě ty jsou pak zdrojem pro ty méně šťastné.
Vše v řádu více let.
Pozorovat nejlépe v létě. Slábnutí je silný příznak jen pro nerezistentní.
Jak sám píšeš, je to spíš jen na jednotlivých rámkách, takže celkem nesnadno objevitelné.
Z toho plyne, že spálení jednotlivého v zárodku je správná varianta.
Zkoumání je dávno vyzkoumané.
Díky Michale za poznatek někoho, kdo se s danou problematikou osobně setkal. Plně s tvým názorem souhlasím.

Jirko, stojím si za morem, ale nejsem laboratoř. Vyšetření znovu odmítám.
Pokud opravdu věříte, že spálení stanoviště nebo včelstva vašemu okolí pomůže, proč teda přibývá dalších a dalších ohnisek?
Opravdu se zkuste podívat na mapu výskytu. Musely by se spálit všechna včelstva v okruhu stovek km a X let nevčelařit.
Spálení celého stanoviště problém neřeší, okamžité spálení pouze klinicky infikovaných částečně ano. I tak se okolní včelstva musí vypořádat s větší než malou dávkou spor a prokázat odolnost.
A proč přibývá ohnisek? Otálení se spálením inf. včelstva, pokusy o záchranu a ozdravení ze strany chovatelů, podzní řešení ze strany veterinářů, převčelení a prodej inf. oddělků apod.
Dnes je dobrej den. Před chvílí jsem se vrátil z prohlídky a doktor kliniku nenašel!
Měl byla v zimě pozitivní, jarní prohlídka taky bez klinických příznaků.
Je to nadějné.
Ivík: Opravdu? Jsi si tím naprosto jistý. Setkal jsi se s něčím podobným u svých včel nebo to říkáš z vlastního přesvědčení?



(17.09.2015 13:10)Ivík napsal(a): [ -> ] I tak se okolní včelstva musí vypořádat s větší než malou dávkou spor a prokázat odolnost.

OK tedy mor už v ostatních včelstvech v malém množství je. Čím se budou lišit od mého výše uvedeného včelstva, pokud se z toho bez větších problémů dostane?
(17.09.2015 10:33)zajíc napsal(a): [ -> ]...
Jinak naše organizace je obklopena ohnisky včelího moru a asi před 5 lety byl na stanovišti veterinář v květnu a září, bez nalezení kliniky. Mor je zde prostě přítomný a záleží na více faktorech, jestli včelstvo nákaze podlehne.
...

Klid, příští zimní měl se bude v rámci zvýšení poptávky po nových úlech i v Pardubikém kraji vyšetřovat na mor a tak to zežloutne i zde.



Citace:...
Jelikož jsme často dotazováni profesionálními i laickými včelaři a rovněž kolegy, kteří se problematikou MVP zabývají, domníváme se, že podobné vyšetření by bylo možné provést také ve Vašem kraji a bylo by možné tak zaplnit bílá místa na epizootologické mapě i v okresech Vašeho kraje a v neposlední řadě poskytnout i validní informace o epizootologické situaci veterinární i včelařské veřejnosti. Velice bychom Vás chtěli poprosit, zda byste tuto informaci mohli tlumočit také okresním organizacím ČSV ve Vašem kraji.
....

Tedy jestli na to přistoupí a dají peníz.
Vzpomínám si na informaci jednoho uznávaného odborníka, že jakýsi George Mraz, tuším v osmdesátých letech v USA (nebo v Kanadě?), vychoval včelstva, která se i při masivní infekci morem dokázala s chorobou vypořádat. Tuto schopnost získala díky geneticky vyselektovanému intenzívnímu čistícímu pudu.
Neměl bych rozhodně zajícovu "odvahu", ale přínosem každého pokusu je cenná informace bez ohledu na jeho výsledek. Kde bychom bez takových "bláz.ů" byli?
Čistiaci pud im aj tak nepomôže keď sú silne napadnuté MVP. Za všetko zlé môže matka.
(17.09.2015 11:13)zajíc napsal(a): [ -> ]Utratím, spálím a přiznám chybu i zde až se prokáže, že jsem opravdu udělal blbost - to ukáže čas. Každý týden budu včelstvo kontrolovat. Promiň, ale přirovnání s cigaretami se mi zdá mimo úplně.

Teraz už ťažko budeš kontrolovať včelstvo či znovu neprepukne choroba MVP, vo včelstvách už nemusí byť plod (konroloval som dve včelstvá a plod som v nich nenašiel, ale človek nikdy nevie, ako sa včely zachovajú do riadnej zimy.

Mám nejaké skúsenosti s likvidáciou postihnutého včelstva, majiteľ najskôr včelstvo vysíril, potom plásty a včely išli na oheň, úľ odložil a keď išiel usádzať vvčelsvo do tohoto úľa, ten riadne vypálil ohňom, oškrabal zbytky po ohni a tak osadil doňho roj, prípadne preložil včelstvo z iného úľa. MVP sa už v týchto úľoch neobjavil, dôležité je sledovať včelstvá a keď včelár zbadá deravé viečko na bunke s plodom, okamžite včelstvo zlikvidovať, tak ako som to opísal vyššie..
Tak od roku 1995 postupujú s každým napadnutým včelstvom MVP od r. 1995 postupujú rázne, nečakajú kým o tom rozhodnú úrady, rýchla likvidácia postihnutého včelstva prospieva včelám a včelárovi.
(17.09.2015 16:39)Petr Křenek napsal(a): [ -> ]Vzpomínám si na informaci jednoho uznávaného odborníka, že jakýsi George Mraz, tuším v osmdesátých letech v USA (nebo v Kanadě?), vychoval včelstva, která se i při masivní infekci morem dokázala s chorobou vypořádat. Tuto schopnost získala díky geneticky vyselektovanému intenzívnímu čistícímu pudu.
Neměl bych rozhodně zajícovu "odvahu", ale přínosem každého pokusu je cenná informace bez ohledu na jeho výsledek. Kde bychom bez takových "bláz.ů" byli?

Len si ten pokus mal nechať pre seba. Aby ho nezačali robiť ostatní. Lebo keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté.
A ešte doplním: Takých včelstiev, ktoré sú nakazené (umelo aj prirodzene) veľkým množstvom spór MVP a choroba neprepukne je na svete veľa.Aj vo Franc. aj v severských krajinách o tom pokuse písali. Choroba nie a nie prepuknúť. Takže nielen v Kanade, ale neviem k čomu to je. Netreba si na tom zakladať
Antone neboj, s likvidací takových včelstev mám taky zkušenosti, vypálený úl ohněm ještě potírám roztokem Sava a louhu. Takto desinfikuju i volné nástavky a dna, které následně točím ve včelstvech. Ovšem poslední dobou si nejsem jistý, jestli to má v takto zamořené krajině nějaký význam.
Minulý týden jsem prohlížel všechna včelstva a nenašel jsem ani jedno bez plodu. Všechny měly i plod otevřený.

Jaro uvedl jsem to zde záměrně. MVP je stále velký strašák hlavně pro včelaře, kteří se s ním setkají poprvé, nebo o něm jenom slyšeli. Prostě zatím se s tím holky popasovaly velmi dobře, přirovnal bych to k výměně matky při zvápenatění plodu. Taky okamžité zlepšení. Uvidíme, co bude dál.
Sami ľudia z neho urobili strašiaka. Takže strašíme Surprised
určitě by nejspíš pomohlo pálit jen včelstva s klinikou a nařídit pouze zvýšený dohled.
Přestal by to být takový strašák, ale přirozená nemoc včel a varování pro chovatele,
že dělá něco špatně.
Myslím, že největší problém je převčelená krajina a oddělky.
Musíme prosadit prodej pouze smetenců už tím že to začneme praktikovat sami, chceš oddělek OK dám ti ale smetenecIdea
Proč se u nás neprosadily pakety?
Všichni prodejci oddělků vám ukážou negativní vyšetření na mor. Je ale obrovský rozdíl vložit do podmetu obálky na měl v květnu a v září. Nebe a dudy.
doufám, že v mém okolí neni žádný podobný léčitel moru Sad
Samozřejmě pokud tam mor nemáš, tak tam není. Pokud v okolí mor je, tak pak ti to může být jedno.
Referenční URL's