Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.03.2014 9:12)docttor napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mně, koho to byl nápad, jednak kdo vyšetření v takovém rozsahu zaplatil, a proč, když vůbec není připravena strategie na další postup.

U nás se testovalo i na územích, kde sice již není aktuální morové pásmo, ale bylo zde za posledních tuším 5 let. Jak to bylo u Vás měli jste pásma v posledních letech?
Jinak bylo to nařízené SVS a byli jsme o tom informování už před odběrem měli.
Vyšetření proběhlo ve všech pásmech (i bývalých za posledních 5 let).
U nás taky 1/4 vyšetřených vzorků pozitivních.
Jsem zvědavý, kdy proběhnou oficiální prohlídky.
Jestli to je došetřování starých pásem, tak nic vám pánové zlého nepřeji, ale to trochu popírá úspěšnost toho 100% pálení.

Tady vedle to taky bylo a prostě se to čas od času najde a zase spálí.

Můj laický názor trvá - díky vyšetření měli se to stává normální bakt. nákazou která se bude normáloně zjištovat a zdroje nákazy trvale likvidovat. + Prevence. Bohužel je to na dlouhý roky až pětiletky.

Před tou diagnostikou z měli to bylo trochu tvrdé - v podstatě nikdo nic nevěděl, tak se radši pálilo vše.
Chce to trocha krotiť vášne,

hodnoty 10x2 sú štatisticky na nule, to môžete nájsť v každom staršom diele. Horšie to už začína byť pri tých 10x4, tam to treba brať úplne vážne. Inak páliť všetko - sa preberte, toto Vám v živote nepomôže!!! Nikdy nespálite všetko, to mi verte.
(24.03.2014 11:58)patko79 napsal(a): [ -> ]hodnoty 10x2 sú štatisticky na nule, to môžete nájsť v každom staršom diele. Horšie to už začína byť pri tých 10x4, tam to treba brať úplne vážne.

S tím bych nesouhlasil, že nález spor P.l. (v měli) 10^2 lze najít v každém díle. Pokud ve včelstvu, v chovu nebo v jeho okolí mor nějaký čas nebyl, není odkud by se tam spory vzaly.
Ale hlavně jsem chtěl uvést, že jsou situace, kdy nález koncentrace spor v měli vůbec neodpovídá skutečnosti, ačkoliv je to výtečná monotorovací metoda (nikoliv diagnostická, jak se často chybně uvádí !!). Vím o několika případech, kdy při tak nízkém nebo dokonce negativním nálezu ve vzorku byla ve včelstvech klinika nalezena. Tak tomu bylo při nedokonalém odběru vzorků měli, hlavně ve starých úlech jako Univerzál, Budečák. Do nich se podložka obtížně vsouvá a pokud už se tam dostane, včely z ní skoro vše odnesou a včelař nemůže vzorek odebrat. To je horší než kdyby se takový vzorek třeba v ochranné pásmu moru neodebíral a místo něho se dělaly klinické prohlídky, protože chovatel i veterinář na výsledek takového vyšetření spoléhají a negativní výsledek je uklidní místo aby podnítil k nezbytným opatřením. A choroba se pak v klidu šíří dál...
V některých oblastech v minulosti ochranné pásmo bylo, ale jinde zas ne. Mor je infekční nemoc, která tady byla, je a bude. Dle mého názoru je uvedené vyšetření i celý postup neuvážený a jedná se o zbytečně vynaložené finanční prostředky s tím spojené. Pokud by takové plošné vyšetření mělo mít nějaký význam, musel by být skutečně plošné, tedy na území celé republiky a u všech včelařů, a muselo by se říct, co nám toto vyšetření ve skutečnosti řekne a jak se to dá dále využít. Vyšetření vybraných jedinců v kraji je nesmyslné. Klidně můžou kontrolovat někoho kdo měl třeba 10 na 2 nebo 10 na 3 a bude mít zdravá včelstva a soused, kterého nevyšetřovali může mít klidně klinicky nemocné včelstvo. I kdyby se vyšetřili a prohlédli všechny včelstva v kraji a včechny nemocné se spálili, stejně tam do roka a do dne mor bude znovu, jedna ze susedního kraje a jednak z divoce žijících včelstev. Zdravé včelstvo s dostatečně vysokým práhem imunity si s morem poradí a toto včelstvo je cenné, slabé si neporadí a mělo by se utratit. Spíše než toto nesmyslné vyšetření měli, by měl třeba každý, kdo chce začít včelařit absolvovat krátký kurz u někoho zkušeného a být poučen, jak prohlížet své včely, na co si dát pozor, ev koho kontaktovat při nejistotě a spálit vždy jen nemocné včelstvo, tak jak to dělají v jiných zemích, kde s morem žijí v klidu a rovnováze.
(24.03.2014 17:35)Čermák Kv. napsal(a): [ -> ]
(24.03.2014 11:58)patko79 napsal(a): [ -> ]hodnoty 10x2 sú štatisticky na nule, to môžete nájsť v každom staršom diele. Horšie to už začína byť pri tých 10x4, tam to treba brať úplne vážne.

S tím bych nesouhlasil, že nález spor P.l. (v měli) 10^2 lze najít v každém díle.

Ber to v "každom" s rezervou, chcel som tým len povedať, že to nie je nič výnimočné. Plne súhlasím s docttorem. Chýbajú len postrehy tých, ktorí sa moru zbavili bez pálenia. A ver mi, takí včelári skutočne existujúWink
Docttore - na to, že uvádíš tvé včelaření od r. 2012 tak máš rad jak včelařský mazák. Moc nerozumím tvému rozčílení v příspěvcích a oháněním se blbostí atd.

Proč se pořád najdou včelaři co se ohání a přesouvají problém i na divoce žijící včelstva bez průkaznosti a důkazů???

Ani tvé navrhování celorepublikového vyšetření zase nebude nijak odlišné od toho co popisuješ - tedy jestli tedy nevyšetříš divoce žijící včelstva a včelstva za hranicemi ( v mém případě mi zdělíš a vyšetříš jen cca 50% koláč z kruhu a tedy taky jen namátkově).

No já vím pravda je tvrdá a někdo ji nedokáže v klidu unést, ale hledej v tom i něco pozitivního. Ten soused co nebyl vyšetřen bude nyní vyšetřen jako všichni co budou v OP a budou informace o zdravotním stavu.

Tvé návrhy krátkých kurzů nejsou taky 100% řešením, protože klinicky nemocné včelstvo = někdy se najde jen v jedné jediné buňce na jednom plástu morový náznak a takhle podrobně nebude včely nikdo nikdy dobrovolně prohlížet.

To je včelařská utopie a bude mít stejné slabiny jako mělo pálení celého stanoviště.

Trošku mi tedy uniká co přesně ti vadí - Chceš 100% řešení? Chceš radikální řešení? Chceš laboratorní vyšetření všech včelstev v ČR? Chceš odbornou prohlídku všech včelstev? Nebo co vlastně Tě rozčiluje na prvnotním nápadu krajského vyšetření?

Berte můj osobní názor ale jako laicky-teoreticky-včelařský!
(24.03.2014 9:12)docttor napsal(a): [ -> ]Včera mimořádná schůze ZO. Někdo nařídil (nikdo neví kdo) aby se zimní měl v Zlínském kraji vyšetřila na mor. Ne u všech, ale u většiny. A ejhle, co se stalo, teřba v naší ZO pozitivní 27 z 32 (řády od 10 na 2 až po 10 na 4). Ostatní ZO jsou na tom stejně nebo ještě hůř. A teď nastalo zděšení a nikdo neví co dál. Veterináři nemají šanci tolik včelstev v celém kraji prohlížet. Včelaři se radí co a jak, ať se na nic nepřijde a nic nepálí. Někteří v ZO vyšetřeni nebyli, tedy třeba jeden ano a soused vedle již ne. Zajímalo by mně, koho to byl nápad, jednak kdo vyšetření v takovém rozsahu zaplatil, a proč, když vůbec není připravena strategie na další postup. Třeba u chovatelů s větším počtšm včelstev se údajně budou včelstav prohlížet pouze námatkově a ne všechny. No blbost nad blbost.

Jestli to jenom není výsledek toho nekompromisního pálení v předchozích letech. Ta věta "Včelaři se radí co a jak, ať se na nic nepřijde a nepálí" je typická pro takový přístup a zdá se, ze byla praktikována již delší dobu. Teď si jen vyměňují zkušenosti - jak by řekl pan Plzák. "Zatoukat, zatloukat a zase zatloukat."
A nebojte, český včelař je chytrý, příště už takovou blbost neudělá a zimní měl aby neplesnivěla prostřikne Savem a nechá oschnout.
Docctore, ono moc těch studií nebylo, ale z jedné z Moravy mi vyplynulo že mor se šíří tak do jednoho či dvou kilometrů. To si jeden obětavý včelař dal práci a zdokumentoval jejich boj.

V naprosté většině našel původce a byl to včelař, ne divoký roj - ale ty vám tam určitě nějaké budou s tím žít a postupně hynout. A tak až budete mít mezi sebou úplně čisto pak se zase při takové akci něco objeví. Prostě nějaké včelstvo někde našlo nějaké uhynulé v trafačce, za pozednicí, v zazděneém okně, duté zdi věže kde je chráněno před ptáky a myšmi atd a nanosí si to domů.

A jediná šance je postupně ty zdroje nákazy u včelařů trpělivě likvidovat a nedovolit šířit dál, ty v "přírodě" postupně zmizí, protože i ty to chytli od včelařů.

Je to boj i na deset. dvacet let. Ono kdyby jsi dohledával různé staré úly a bral z nich vzorky, tak zjistíš, že jej najdeš třeba v úlech ve kterých se úspěšně včelařilo naposledy před dvaceti lety.

Někde jsou takové úly obložené dřevem na zahradě, jinde uklizené pod střechama. Když se najdou je dobré si to zjistit, než je spálíte. Získáš důvod k trpělivosti. Za pět let nejde vypálit co se třeba mnoho let zasévalo.

A proto máš možná pravdu, že by to chtělo postupně projíždět celou ČR, ale v klidu. Leckde je mor už mnoho let a nikomu zas tak nevadí a ani si jej nevšiml. Takže to jde řešit v klidu a postupně. Smile-
(24.03.2014 20:24)KaJi napsal(a): [ -> ]Leckde je mor už mnoho let a nikomu zas tak nevadí a ani si jej nevšiml. Takže to jde řešit v klidu a postupně. Smile-

Karle moje slova - už přestat s tou panikou a slaměným strašákem.

Proč si pořád pod tím představují hromadnou katastrofu a totální vyhynutí všech včelstev na zemi?
Protože se mezi sebou straší těmi povídačkami - šíří se i kombinézou co nespálí, hrozně moc rychle atd.
A včelařům se nesmí říkat všechno jak prý byly oficiální teze.

Pak se udělá vyšetření měli v celém okrese a najde se pár izolovaných stanovišť okolo nich čisto.
Nad tím se radši nepřemýšlí, nebo by z toho vyplynulo že to tam zrovna na podzim spadlo z nebe nebo že se to možná tak rychle nešíří.
(24.03.2014 20:05)JKL napsal(a): [ -> ].... jak by řekl pa Uzel. Zatoukat, zatloukat a zase zatloukat.

To říkal Mudr. Miroslav Plzák. Byla by škoda mu to upřít Smile
Včelařím krátce, ale mám vzdělání, které mi dovoluje tuto polemiku. Já osobně jsem měl vyšetření negativní, tedy se mně to "jakože netýká". Vadí mi plýtvání peněz a nesystémovost řešení.
Tož vítej ve včelařině.
Ve včelách si systémovosti užiješ, ve včelařině budeš strádat.
Smile
(24.03.2014 22:33)docttor napsal(a): [ -> ]Včelařím krátce, ale mám vzdělání, které mi dovoluje tuto polemiku. Já osobně jsem měl vyšetření negativní, tedy se mně to "jakože netýká". Vadí mi plýtvání peněz a nesystémovost řešení.

Ono to nesystémové řešení najdeš všude v CR tak že je to jenom kapka v moři na to si i zvykneš po pár letech včelaření počkej co vypadne ješte z akce propagace medu
jenom škoda že taky se někdo nenášel co by propagoval výsadbu nových stromů a keřů to by možná včelařům přineslo větší užitek než dělat reklamu na něco co se dobře prodává samo bez reklami !
A co se týká VM no co bych na to řekl je to takový boj s větrnými mlýny jako u VD jenže mi to tak příjde že příroda tak nějak nad tím včelařem vítězí. Akorát že si to ta většina stále neuvědomila tak že jedno jestli budeš pálit celé stanovíště nebo jenom nemocné včely!
(24.03.2014 22:33)docttor napsal(a): [ -> ]Včelařím krátce, ale mám vzdělání, které mi dovoluje tuto polemiku. Já osobně jsem měl vyšetření negativní, tedy se mně to "jakože netýká". Vadí mi plýtvání peněz a nesystémovost řešení.

Nesystémové řešení!

Taky mi to přišlo divné a úsměvné jak jsi psal: někdo navrhl vyšetření MVP a vlastně nikdo už neví kdo ... nesystémovost je zde už leta a dost často je to jediné téma o včelách v televizních novinách jak se pálí stanoviště. Jestli si chceš ještě víc udělat představu o plýtvání peněz tak zkontaktuj zde na fóru Soňu Dubnou - to pak budeš supět jak si mor vlastně někdo vlivný hýčká a napomáhá profitovat ze včelařů z ceny za laboratorní vyšetření vzorků.

Taky jsem si prošel tím podobným co popisuješ ty - nehraju si tedy za odborníka, ale těch divných toků peněz je zde nespočet a tento je n ejmíň pobuřující a možná i nejlevnější.
Dobrý den , prosím o radu , začínám včelařit mám zatím jedno silné včelstvo , chystám se udělat oddělek a mám objednanou matku , no řekl jsem to kolegovi včelaři z vedlejší vesnice , že si objdnávám matku a bylo mi doporučeno ,aby jsme to zrušil že mi matku dají místní, ají strach z moru , no chci se zeptat jestli je možný i takto přenos přes zakoupenou matku , popřípadě jestli musí být k matce nějaké osvědčení a jak je to opravdu v praxi, jestli i zde platí že kšeft je kšeft je zde riziko přenosu této nákazy tímto způsobem . Moc děkuji za názor. Leoš
Co myslíš kolik by se prodalo matek kdyby to bylo možné??? Nebyl by tento prodej z tohoto důvodu zakázán??? Jó strašák mor nemá v lidské představivosti hranic. Jinak ono zase není na škodu místo módního boomu objednávat šlechtěné matky z odlišných klimatických podmínek se raději navrátit k matkám, které prošli v daných podmínkách, ale to by bylo do jiného vlákna. (můj názor pozorující i v praxi)
Leoši, příbuzné si nevybíráme, přátele ano.
Mám takový neodbytný pocit že kolega nebo já čerpáme znalosti o moru z naprosto rozdílných zdrojů. Smile
Já osobně bych takovému kolegovi říkal co nejméně, takoví lidi jsou v podstatě nebezpeční.
Zeptej se ho jak matka může přenést mor? Třeba se něco dozvíme co nevíme.
Referenční URL's