Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirko to už je nový (12) ? Já zatím ve schránce nic nenašel Sad
12 jsem obdržel dnes.Bonus je pěkný ať kalendáře či plakáty oznamující prodej ze dvora.Obsah nic moc co bych vyzvedl jsou odpovědi MGR.Machové ovšem celé stránky různých výročí bych určitě zkrátil nemám nic proti - poinformovat ale romány jistě zajímají ty o nichž se píše ale že by širokou včelařskou veřejnost tak o to pochybuji.Co se týče elektronického zpracování určitě bych uvítal sice to nemá tu poetiku jako tištěná forma ale daleko lépe se to skladuje.Nyní mám něco přes dvacet ročníků a starší jsem zlikvidoval protože to zabíralo spousty místa.
Číslo 11 jsem nedostal, až nyní č. 12. To chybějící jsem urgoval v redakci, obratem jsem dostal odpověď, že mi ho pošlou samostatně Smile. Dvanáctku jsem začal pročítat, ale obsahově bych řekl, že je slabší. Ale určitě se najdou tací, kteří si v něm najdou ty správné články. Propagační tisky jsou pěkné, ale podle mě zbytečné. Kalendáře, recepty . . . je potřeba dostat mezi naše zákazníky-konzumenty medu, ne mezi včelaře. My v otázce konzumace medu máme jasno. A plakáty? Kdo má možnost si takovou papírovou plachtu někam vylepit ? Venku to oprší, v okně bude hodně stínit. Myslím, že plastové cedule či nebo pogumované plachty na plot jsou vhodnější. Tohle byly podle mě zbytečně investované peníze. Ale jinak jsem se skvěle pobavil. Manželce jsem oznámil, že bych si rád v ložnici vylepil nějaký plakát. Zarazila se a zeptala, co že to má být. Asi se obávala nějaké chudé slečny, která nemá co na sebe. Když jsem ji plakáty ukázal, v jejich očích jsem viděl zděšení mísící se s otázkou o mém zdravém rozumu. Asi by mi v té chvíli prošel plakát se spoře oděnou slečnou, ale med ne Smile.
U článku "Včelařský program a jeho budoucnost" (č.12.2011) chybí u fotografie popis o koho se jedná.Zdá se mi to nevkusné.Zvlášť když na předchozí stránce pan Pondělníček své jméno u fotografie má.Až z článku jsem zjistil,že na té fotografii je zřejmě paní Ing. Eva Sekerová.
A co článek o medovině?
Pre zaujímavosť, ročné predplatné časopisu Včelařství na Slovesku je 13,50€
Odborné preklady: 13,50€.

Pre porovnanie, Včelár (Slovenský zväz včelárov, cena pre člena) - 9,-€
a Slovenský včelár (Spolok včelárov Slovenska - cena "verejná") - 12,-€.

Moderního včelaře som ešte tento rok neplatil, tak cenu ešte neviem.
Pane Dvorský,
zvažujete možnost zveřejnění starších čísel včelařství na internetu?

Ptám se v současnosti i z praktického důvodu. V jednom nedávném čísle byla úprava a čištění vosku. Rád bych to zase přečetl, ale včelařství mam rozházené po šuplíkách celého domu. Číslo, kde se psalo o očkách mimo střed, nemůžu už najít vůbec.

Vím, že jsem bordelář, ale i tak, zvažujete tuto možnost do budoucna? Internet je čím dál víc nedílnou součastí aktivních lidí a včelařství v tomto ohledu mohlo vyjít vstříc. Nebo jaké máte k této věci stanovisko?

Děkuji JŠ

///číslo o úpravě vozku je v čísle 5/2001 str166 - bylo pod postelí HuhAngel///
Nejlíp se hledá ve svém organizovaném bordelu.Big Grin Také to znám.
Ano digitalizace byla schválena. Včelařství by mělo být digitalizováno vždy s 12 měsíčním zpožděním a také postupně stará čísla. Od ledna by to mělo pokračovat. Připomenul jsem to ale předsedovi RR doc. Šenkýřovi a bude se to znovu projednávat na další RR, kdy by se měl stanovit harmonogram prací. L.Dvorský
Ještě se, s dovolením, vrátím k Včelařství č. 12 letošního roku. Na s. 404 tam dr. Peroutka podává zprávu o průběhu letošní Apimondie v Buenos Aires. Článek je zajímavý a čtivě napsaný. Z vět v úvodní pasáži jsem vyrozuměl, že dr. Peroutka jako místopředseda ČSV tam byl jako oficiální delegát jedné z členských organizací. Tedy vlastně tam representoval české včelaře (jakkoli je jasné, že ČSV nerepresentuje všechny české včelaře, ale to je jiný příběh). Z dalších textů ve Včelařství publikovaných vím, že tam za ČSV nebyl sám. Předpokládám, že náklady na vyslání delegace svazu byly hrazeny se prostředků ČSV, tedy i z našich příspěvků. Proto mi v článku chybí jakési složení účtů českým včelařům. Nemyslím teď přímé náklady, ty se jistě objeví ve zveřejněných hospodářských zprávách, ale chybí mi tam velmi výrazně zpráva o tom, jak tam delegace našeho svazu representovala české včelařství. V jiném článku z pera D. Titěry jsem se dozvěděl jen strohou zprávu, že tam o probiotikách přednášela dr. S. Dubná. Protože složení delegace neznám, nevím ani, byla-li jejím členem. (Přiznám barvu: vím, že nebyla a že tam jela za své ... Wink a že její přednáška byla velmi oceněna). Nicméně oficiální zpráva o tom, co tam naše delegace presentovala a jak to bylo kolegy z celého světa hodnoceno, mi ve včelařství chybí. Vím, že bych tento povzdech mohl (a asi i měl) napsat do redakce Včelařství či adresovat čelným představitelům svazu. I bych to udělal, ale než by něco takového při současných lhůtách vyšlo ... (totiž mělo to být, myslím, automatickou součástí jedné z těch publikovaných zpráv ...). A protože si jsem jist tím, že jmenovaní a další dotčení čtou toto forum, dovoluji si jim touto formou nabídnout, aby složili ony účty zde nebo informovali o tom, jakou jinou formou to udělají. A předem děkuji.
Jiří
(05.12.2011 20:05)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Ano digitalizace byla schválena. ...

Neviem, či si toto niekto všimol:

č. 12/2010
č. 10 a 11/2010
Fííííha tam je věcí - žádosti, cesťáky, hlášení, směrnice, předpisy, oběžníky, usnesení, vzory žádostí, potvrzení, hlášení a jiných dokumentů : PDFka na vcelarstvi
Třeba i příloha ze včelařství 10/2011 Jak začít včelařit
Třeba tento oběžník
Tak tohle jsem prošvihl Big Grin
A ještě Word dokumenty na včelařství
a Excel dokumenty na včelařství
V novém čísle Včelařství je na str.2 zamyšlení Nastal nový rok. Shrnuje různé aktuální problémy, na které nebudu reagovat, protože se necítím být odborníkem s dostatečnou praxí - včelařím spíše dálkově-extenzivně a poměrně krátce.
Na internetu kromě tohoto diskuzního fóra sleduji ještě britské http://www.beekeepingforum.co.uk a je zajímavé, jak tamní včelaři mají dost odlišné pohledy na řadu věcí.
V článku autor zmiňuje mj.problém sbírání rojů neznámého původu, no to mají angláni názor sbírat - souvisí to i s cenou oddělků v VB. Dále mě u angličanů zaujalo až nekritické vyzdvihování polystyrenových úlů z Polska a Finska, jsou momentálně bestsellerem mezi malovčelaři. A do třetice bych ještě přidal hájení národních měr úlových soustav - National, proti Langstrothu, který považují za příliš americký.
Na str. 8 jsou inpozantní úly Ing. Smělého, to je na samostatnou diskuzi.
Líbilo se mi v posledním včelařství Kalendárium.
Na co nesmí včelař v březnu zapomenou: Odevzdat do konce února na obecní úřad "Hlášení trvalého stanoviště včelstev. Big Grin

Možná jsem to měl umístit jinam - mezi včelařské fóry. Tongue
Ano slovní spojení je nešťastné, ale na druhou stranu dnes je 27.2 a tak docela aktuální upozornění. Jsou včelaři kteří to díky tomuto Kalendárium ještě stihnou.
Aspoň nějaký časopis máte. Já jako nový člen zaplatil členství na rok 2012 už kdysi dávno vloni a nemám pořád nic.
Expedice na ČSV v mailu na naši ZO slíbila, že novým členům přijdou všechny 3 čísla současně v únoru, no tak čekám. Mají ještě 2 dny. Big Grin
Já jsem členem od ledna, kdy jsem si členství vyměnil s otcem, první dvě čísla ještě přišli otci, ale to třetí už přišlo včera mi.
Musím pochválit expediční oddělení časopisu Včelařství.
V listopadu jsem v jedné ZO měnil status členství na registrovaného a v druhé ZO obráceně.
Lednové číslo distribuované v prosinci došlo, ale únorové distribuované v lednu už ne. Nějak se to díky časovému rozdílu odhlášení - přihlášení zaseklo.
Po telefonátu na expedici mi potvrdili, že v seznamu již jsem správně a chybějící číslo mi pošlou.
Za dva dny jsem jej měl doma.
O podobné ochotě by mohl vyprávět i Honza Havelka, že jo? Wink
Ano, tak nějak podobně. Když jsi to nakousl, tak se prásknu. Nedošlo mi listopadové číslo, zjistil jsem to až když jsem měl ve schránce prosincové. Napsal jsem do redakce a obratem mi ho poslali. Jenže poslali čerstvé, tedy prosincové. Napsal jsem znovu, že došlo k omylu, obratem s omluvou poslali listopadové. A já měl pocit, že jsem ho už někde viděl . . . Ano, bylo doma, jen jsem ho hned ze schránky založil do špatné složky, nepřečetl ho a ve chvíli, když jsem si na něj vyšetřil čas tam nebylo. Tak mám doma dvě listopadová, dvě prosincová a blbý pocit, že jsem svoji nepozorností přispěl k plýtvání svazovými penězi Dodgy.
Takhle okrádat náš svaz Big Grin
Referenční URL's