Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.10.2013 10:28)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Ale to jste udělal velkou chybu, že jste si toto číslo Včelařství neprohlédl celé. Byl byste na osmi stránkách v jediném čísle našel 12 fotografií s naším váženým panem předsedou.
Tolik fotek jednoho člověka bývá snad jen v biografiích.

Já si ho prohlédl celý, ale nenašel jsem články, které by mě stáli za přečtení Sad a to množství fotek našeho předsedy mě taky zaskočilo Wink



(02.10.2013 11:26)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]No a to ještě nevíte, že včera vyrazil pan předseda s paní redaktorkou po vlastní ose do Kyjeva. Tak tam ČSV nebude mít 5 zástupců za cca 500 tis., ale asi o 1 navíc. Možná si to bude platit ze svého? Čekám jen kdy se někdo vydá na cestu kolem Zeměkoule. Dnes na svazu již není nic nemožné. LD

Alespoň kdyby si je tam chtěli nechat, aby jim tam pozvedli úroveň včelařství Big Grin
Skutečně je tam 12 x na fotografii a to jsi nejsem jist, zda podle něj není namalovaná podobizna G.J. Mendela Big Grin
(02.10.2013 8:52)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Nakonec i MV dostává dotaci a není financovám jen z předplatného /i když převážně asi ještě ano, před rokem, dvěmi to bylo kolem 100 tis./ a je tam dost inzerce. To je snad dnes normální, když se dodržují regule......

ASi jen pro upřesnění, dotaci v takových řádech dostávalo PSNV na svoji činnost, ale vydávání MV nebylo z dotace MZe o které je asi řeč financováno. Minimálně v době mého členství v Radě PSNV. Díky práci dobrovolníků kteří to tehdy a ještě nedávno dělali zadarmo nebo jen za symb. odměnu která pokryla jejich náklady nebylo ztrátové, na tiskárnu si vždycky náklad vydělal i v dobách kdy nebyl "doporučován" a neměl takový náklad a inzerci jako dnes.
Takže i dnes předpokládám, že vzhledem k tomu, že počet předplatitelů roste je i madále finanančně soběstašný a proto se mu dnešní šéfredaktor může věnovat myslím na pol. úvazek. Alespoň tak bylo myslím hlasováno na jedné z mála Rad která se konala "fyzicky" nikoli TELKO před rokem ve Zbýšově a která byla v duchu staré tradice otevřená veřejnosti a díky tomu coby host vím o úvazku šéfredaktora.
A když si vezmete že až do lednového čísla bylo děláno amatérsky - tedy v plném slova smyslu - tak docela slušný. Né? Smile

P.S.
Amatersky - znamená z lásky, ne pro peníze.
Potvrzuji, co psal výše Karel. MV není nyní ztrátový, ale není ani výdělečný. Je to tak tak fifty - fifty ...
Jiří
Hujer je proti redaktorce "břídil a mohl by se od ní mnohému přiučit". Takhle se dělá rodinný podnik a pomáhá manželovi!

Už se těšte na další číslo, to bude úsměvných fotek předsedy ještě víc, když Kyjev nešel absolvovat bez redaktorky.
Mezi tím se jim zde rozpadají ty tři sloupy včelařství - no nic dinosauři taky museli udělat prostor menším!

Článek předsedy je psán pro mě neznámým jazykem - zastupuje většinu včelařů, tak kdo je ten škůdce? Ale nejvíc mě zahřála u srdíčka ze str. 352 usměvavá fotografie předsedy s "kravaťáky!" s popiskem ..."vysoce ocenil průběh a výsledky tříletého programu na podporu spotřeby medu "Bez medu to nejde"...

Jen čekám kdy nám včelařům ty výsledky uveřejní!!! Nebo jsem je někde v časopise přehlídl?! Neměli bychom též poslat gratulace k výsledkům, aby jsme nebyli nezdvořáci a bourači těch tří sloupů (které předseda intenzivně podpírá za většinu včelařů)???

Už mi neslouží tolik zrak, nemá na nějaké fotografii obálku v kapse saka za propagaci ANO???
Kdyby se tu nediskutoval počet kravat a fotek předsedy v časopise, doteď bych nevěděl jak se ten pán jmenuje (stejně si to zas už nepamatuju). Ostatně já bych si ho bez upozornění zde na fóru nevšiml ani kdyby na každé druhé stránce měl fotku jak lítá z květu na květ s rouskama na fuseklích.
Nejvíce si z čísla cením rozhovoru s Babišem. Ode dneška si ho už konečně přestanu plést s Bakalou. Ještě kdyby byla paní redaktorka tak hodná a udělala mi jasno kterej je Satinský a kterej Lasica.



(02.10.2013 17:41)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Potvrzuji, co psal výše Karel. MV není nyní ztrátový, ale není ani výdělečný. Je to tak tak fifty - fifty ...
Jiří

Chybí mi 4 starší čísla tak si je objednám. Ať jste v plusu.
(02.10.2013 11:26)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... 5 zástupců za cca 500 tis. ...

10Kč na včelaře. Pokud ta "pracovní cesta" vynese 550000,- máme každej korunu.
(02.10.2013 20:06)Kohout napsal(a): [ -> ]Nejvíce si z čísla cením rozhovoru s Babišem. Ode dneška si ho už konečně přestanu plést s Bakalou.

No vidíš já si Babiše a Bureše pletu pořád Sad

Na časopise se mi líbí ta apolitičnost, pevnost názorů a že se páštík nevzdouvá tak jak vítr vane:

Včelařství únor 2012 strana 59 napsal(a):V této záležitosti se pozitivním způsobem osobně angažoval i ministr financí ČR Miloslav Kalousek, který tak ocenil význam včelařů a ČSV, o. s., v ČR. Výsledkem tedy je, že na r. 2012 parlament ČR schválil navýšení dotace, kterou stát bude ČSV, o. s., výdaje za zaplacené DPH při realizaci programu propagace spotřeby medu kompenzovat.

Včelařství říjen 2013 strana 352 napsal(a):...když teď máme konečně příčetnou vládu...

jen se divím, že Kalouskovi neřekli že je nepříčetný, když žebrali o navýšení dotací...
Mlho, nevím jstli jsi v té době žil a pracoval v nějaké významněšjí oblasti, ale pokud jsme koukal na tvůj odkaz a spis, tak této oblasti se říkalo obrana hospodářských zájmů, dnes to má v plné kompetenci BIS, nikdomu to nevadí a v komerční sféře se tomu říká obrana proti průmyslové špionáži.

Takže i kdyby byl Babiš úkolován v této oblasti, což u Pézetek bylo nejčastější, tak mě osobně neva že někdo bránil zájmy ČSSR. Znám z té doby spoustu lidí co za flašku koňaku podepsali dost nevýhodné smlouvy nebo převzali věci co neúplně fugovali. A znám pár lidí co se v té době do krve hádali s západními dodavateli technologie jako kdyby bojovali za své prachy a jejich šéfové jen řešili kdy se nechají pozvat na výlet. A jeden z těch co se snažil se pak obejvil na Cibulkových seznamech. Z mého pohledu jsem si jej vážil dál, udělal víc než ti co se do hledáčku ani nedostali. Třeba právě proto že nebyli zajímaví a neuměli na rozdíl od něj ani jeden světový jazyk.
A práskali i bez závazku.
Karle, já byl tenkrát dítko školou povinné, každopádně když jsem po tom pátral tak zdroje tvrdily, že měl vysokou hodnost a udával. I v těch Cibulkových seznamech je veden vícekrát a dostával hodnosti, asi jen tak to nebylo. Je zajímavé, jak všichni agenti nejen STB byli vedeni neprávem, nevěděli, že se stýkají s tajnými, popřípadě nikdy nic zlého neučinili anebo vůbec netuší, jak se do svazků dostali. Bohužel tito lidé dnes řídí republiku a podle toho to taky vypadá. Dokonce sám mluvčí prezdenta, o kterém v našem časopise pojednává hned další článek (abych zůstal věrný tématu vlákna a nedráždil admina), neprošel bezpečnostní prověrkou. Nota bene zrovna Bureš který bohatne díky nesmyslným dotacím a pěstováním plodin vhodných akorát tak pro biopaliva, čímž ničí Českou krajinu a biodiverzitu, pomáhá našemu včelařství zhruba stejně jako varroa destructor s paenibacillus larvae dohromady.
Ale asi se shodneme na tom, že jakýkoliv politik ve spolkovém časopise, který si navíc slíbil že bude apolitický, nemá co dělat. Navíc v čísle, které vychází v měsíci, kdy se konají volby do poslanecké sněmovny. Za to co vyšlo by měla padnout hlava minimálně redaktorky. Tím bych to uzavřel.
Pánové, to chce počkat jak dopadnou volby a když vyhraje strana co neměla předvolební kampaň na stránkách Včelařství, tak potom vznést stížnost u poskytovatelů dotace na ČSV a jeho politickou zaujatost, která se odráží v neplnění odborného přínosu časopisu pro včelařskou veřejnost. A to konkrétní číslo časopisu poslat se stížností jako ukázku. A ono to nějak dopadne, třeba se časopis stane zase prodejný, aby si na sebe vydělal.

P.S. Zajímalo by mě jaké je znění dotace pro poskytnutí peněz na časopis. Jestli je to slovně specifikováno, že peníze jdou na časopis pro včelaře nebo členy ČSV, protože v tom by byl rozdíl. V tom prvním případě by na časopis měl nárok každý chovatel včel.
A co když, čistě teoreticky, vyhraje strana která měla předvolební kampaň na stránkách Včelařství Huh

Systémovým krokem by bylo na schůzích ZO navrhnout hlasovat o tom, zda se má předsednictvu ČSV poslat stížnost na úroveň časopisu. Nemám teď čas studovat stanovy, pokud někdo víte jak by to celé mělo vypadat, napište to sem prosím.
Pokud vyhrají kandidáti propagované strany, tak se připravte na to, že slova ze Zelené Bohdanče o omezení prodeje medu ze dvora se reálně začnou naplňovat.
A když budete posílat stížnost na časopis na centrálu ČSV tak získáte jen arogantní odpověď jak je všechno v pořádku. Mnoho stížností bylo posláno na různé věci a vždy se stejným výsledkem.
(03.10.2013 15:00)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]P.S. Zajímalo by mě jaké je znění dotace pro poskytnutí peněz na časopis. Jestli je to slovně specifikováno, že peníze jdou na časopis pro včelaře nebo členy ČSV, protože v tom by byl rozdíl. V tom prvním případě by na časopis měl nárok každý chovatel včel.

To znění by mne také zajímalo. Časopis, jak je chybně v předmětu uvedeno, to není, jinak by byl v ISSN, jeho prodej by musel být zdaněn (DPH) a na každý kus či předplatné vystaven řádný doklad.
Exclamation je to časopis ISSN 0042-2924
(03.10.2013 16:53)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Pokud vyhrají kandidáti propagované strany, tak se připravte na to, že slova ze Zelené Bohdanče o omezení prodeje medu ze dvora se reálně začnou naplňovat.

No tak budeme prodávat z něčeho jiného. A o to víc.
(03.10.2013 13:59)Mlha napsal(a): [ -> ]Karle, já byl tenkrát dítko školou povinné, každopádně když jsem po tom pátral tak zdroje tvrdily, že měl vysokou hodnost a udával. I v těch Cibulkových seznamech je veden vícekrát a dostával hodnosti, asi jen tak to nebylo.

Když jsi to sem do vlákna vtáhl, tak to tady ještě dojedu.

V tom odkazu na Cibulku máš "Agent" - ti snad neměli hodnosti, ty měli řídicí důstojníci.

Ale o tom stavu máš jinak pravdu - autor kuponové privatizace byl agentem určitě. Ovšem to musíš mířit úplně jinam. Tam to asi začalo.
Četli už jste úvodník paní redaktorky ve Včelařství 11/2013? Koukám že nás asi bylo více, kteří jsme se ohradili proti propagaci Babiše a Zemana v čísle, které vyšlo "shodou okolností" v měsíci ve kterém se konají volby. Bohužel mě paní redaktorka ani pan VŠ (v kopii) neodpověděli, proč tyto články (pokud by byly opravdu apolitické) neposunuli do některého příštího čísla.
Také by mě zajímalo kdo jsou ti narušitelé jednoty na které paní redaktorka ve svém plamenném článku upozorňuje. A také by mě zajímalo, kdo se k panu VŠ v Nasavrkách choval neslušně a agresivně. Pokud se uvední lidé něčeho dopustili proč je nejmenovat, ať mohou pak říci svůj názor na věc. Doufám že v příštím čísle už nebude paní redaktorka jen naznačovat a vyjde článek obdobný článku "Kdo je Václav Havel", který vyšel v Rudém Právu. Moc rád bych se o těch reakčních silách zase něco dozvěděl rétorikou onoho zmíněného periodika.
Každopádně s paní redaktorkou souhlasím, že oslovení "příteli" je v této atmosféře jen prázdným slovem.
Vážená paní redaktorko,

před časem jsem si dovolil Vás oslovit prostřednictvím tohoto fóra (protože dovolat se Vám, bylo bohužel nad mé síly) příspěvkem č.418 v tomto vlákně. Reakce z Vaší strany veskrze žádná (byť se domnívám, že jste příspěvek četla...), nicméně i přes Vaše mlčení jsem se rozhodl, že zareaguji také na Váš nejnovější úvodník. V minulém příspěvku jsem panu Švamberkovi mimo jiné vytýkal to, že nestřídá kravaty. Vás bych naopak chtěl pochválit. Hučka, kterou se pyšníte na fotografii k úvodnímu článku, je šlušivá a v tyto krásné a teplé říjnové dni je dokonce docela "cool".

Ale k Vašemu úvodníku:
povzdech, že kyjevské metro je přecpané, naprosto chápu. Ale nebojte, ono je přepané i v Praze, Londýně a nebo dokonce v New Yorku. Co nechápu je těch "několik" negativních reakcí na interview s Babišem. Ve svém okolí jsem jich zaznamenal totiž tolik, že opravu nerozumím tomu, že k Vám se jich dostalo jen několik?! Ptáte se, proč byste o Babišovi informovat neměla a já bych Vám rád odpověděl. V určitém okamžiku je velice vhodné rozmýšlet nad tím, co svou informací (z)působím. Doba předvolební kampaně právě takovým okamžikem je. Velmi volně bych parafrázoval rektora MU Mikuláše Beka - informace o zajímavých osobnostech mohou být přínosem i pro časopis Včelařství, ale s jednou výjimkou a tou je doba předvolební kampaně. V takové době by se do "našeho" časopisu politické osobnosti zásadně neměly dostávat! Pokud to tak necítíte, pak se musím zcela vážně ptát, kde je Vaše profesionalita, respektive kde máte své etické a profesní hranice? Domnívám se, že novinář a redaktor zvlášť by měl dbát jistých žurnalistických zásad. Tedy na Vaši otázku proč o Babišovi v minulém čísle Včelařství neinformovat Vám odpovídám, protože to je špatně! Nejsme politická organizace a časopis není politické periodikum, takže jakákoli politická agitace (byť skrytá), na stránky časopisu nepatří!

Vaše rozpaky nad chováním některých včelařů jsou směšné. Švamberg si negativní postoje ke své osobě plně zaslouží (agresivita, o které píšete Vy, se mi nezdá reálná, protože mu zatím nikdo přes ústa nedal). Asi jen málo lidí ho vnímá tak bezchybného a vzácného, jako Vy. A to, že se jeden z členů týmu stávajícího předsedy odváží veřejně přiznat, že by byl připraven se stát předsedou místo VŠ, to jistě nesvědčí o Švamberkově bezchybnosti. A určitě tento akt nebyl nijak překvapivý. Tedy možná pro Vás ano, když k předsedovi tak vzhlížíte.

Co mě ale naprosto udivilo je to, že jste se nikde v časopise nezmínila o vystoupení Cechu z ČSV!? Ta informace není tak nová, aby se na stránky Včelařství nedostala (alespoň prostřednictvím Vašeho úvodníku). Proč ty tajnosti? Že by kvůli tomu, že pravdivě popisují neschopnost Vámi tolik adorovaného předsedy? Nebo si myslíte, že si členská základna nezaslouží vědět pravdu o tom, kdo nám je čelním představitelem? Nebo se Vám to jen nehodí do krámu?

Závěrem bych napsal jen tolik, že kvalita časopisu se musí hodnotit komplexně, tedy včetně úvodního slova jeho redaktora. Těžko však očekávat kvalitu tam, kde i úvodník je tak mizerný!
Trochu bych se paní redaktorky zastal. Třeba dostala nabídku, která se neodmítá. Ne každý chce skončit jako Mrázek a Babiš má své lidi všude. Jóga není kung fu a proto bych i lecos pochopil.
Ovšem ona nekritická adorace pana Švamberka je přinejmenším diskutabilní.
Současný stav v ČSV a časopisu Včelařství je takovým obrazem doby. V jedné malé zemi se mnoho velkých i malých kmotrů o koryta pere... a běžný občan si buď zachová tvář, uhájí svou čest, nebo jde jednoduše někomu na ruku, aby si alespoň k pomejím přivoněl...
Referenční URL's