Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.02.2015 13:42)josef napsal(a): [ -> ]Ve" Včelařství" se každoročně objevuji články pro začínající včelaře.

Ovšem bez upozornění Pozor mohou škodit včelám.
. . . tak co autor to jiná rada - napájet X nenapájet, podněcovat x nepodněcovat, uteplit x neuteplit, zimovat ve velkém - zmenšovat, . . .

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Casopi...#pid102613
(28.02.2015 9:19)František Němec napsal(a): [ -> ]Včelařství č. 3: "Rozčlenění úlu trochu jinak" jsem dočetl až po Medník včel, pak se podíval dole kde je uvedeno, že se jedná o včelí farmu se 600 včelstvy, zatočila se mně hlava a ukončil toto pro mne náročné čtení.

Tomu nerozumím proč se Vám zatočila hlava (počet včelstev neřešte - fakta o pravidlech nestresovaných včelstev platí pro každé včelstvo)? Ten kdo loni (nejen loni) nerespektoval medník včel a nemusí mít podobu nástavku, ale dostatku zásob při odběru medu pro včelaře prostě včelstvám podrazil nohy.

A O TOM JE (a to jsem článek ještě nečetl)
(28.02.2015 10:50)NB1 napsal(a): [ -> ]A O TOM JE (a to jsem článek ještě nečetl)

Ale chutě se k němu vyjádřím.Dodgy
(28.02.2015 9:57)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(28.02.2015 9:40)climax napsal(a): [ -> ]Zapomněl jsi na skupinu lídí, kteří kritizují, protože vědí!

To je úsměvné,to si přece o sobě myslí každý,že patří do té množiny osvícených,nebo znáš někoho z těch(z vásSmile) kritiků,který si přizná,že ví prd?

Ano, osobní útoky jistě pomohou zlepšit kvalitu časopisu, či změnit přístup lidí, kteří jsou na něm zainteresováni.
(28.02.2015 10:59)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(28.02.2015 10:50)NB1 napsal(a): [ -> ]A O TOM JE (a to jsem článek ještě nečetl)

Ale chutě se k němu vyjádřím.Dodgy

... protože vím kdo ho napsal a osobně jsem s ním v kontaktu, znám jeho přednášky, ale to ti asi nestačí a tak musíš pořád na mě reagovat jak BÝK NA ČERVENÝ HADR (kdy tě to už přejde? - přece jsme se dohodli, že se budeme ignorovat!) Pořád jsi kritizoval, že jsou zde příspěvky o ničem a sám tady máš jen samá upomínání, usměrňování a podobné řízení diskuze aby vyhovovala právě tobě!!!!
(28.02.2015 9:57)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]To je úsměvné,to si přece o sobě myslí každý,že patří do té množiny osvícených...
Víš Víťo, kdyby ty dvě stránky v časopise Včelařství byly věnovány informování veřejnosti o otázkách kolem změn ve vedení časopisu, na které má ostatně právo, tak bychom tady nemuseli spekulovat co se v časopise děje a kolik zase pokut svaz dostal, kolik pokut mu hrozí a kolik zakázek bylo rozdáno kamarádíčkům bez výběrových řízení. A v případě, že svaz dostal milionovou pokutu za NVT repro a tuto společnost nahrazuje jakýmsi panem Ladislavem Osvaldem, tak by o tom mohlo zaznít pár vět a mohli bychom se dozvědět něco o tom výběrovém řízení na nového zhotovitele tiskové přípravy, abychom byli ujištěni že za rok svaz nevyfasuje další milionovou pokutu. A když se mění redaktor a na jeho místo nastupují redaktoři dva, tak by mě zajímalo proč k tomu dochází a je minimálně slušnost aby se tito dva noví redaktoři představili, protože zatím ve mě důvěru nevzbudili (viz zde). A nějak jsem nezaznamenal že by bylo vyhlášeno výběrové řízení na redaktora časopisu Včelařství, tedy na základě jakého klíče byli tito dva redaktoři vybráni jako vhodní kandidáti? Co jsem zatím zjistil, tak pan Martin Weiss, nemá nic společného s panem Martinem Weissem, který působil v Lidových novinách a byl odejit při čistkách pana Babiše, když tyto noviny koupil. Pan Vít Holienčin je ta osoba, která vyhrála výběrové řízení na post redaktora časopisu Včelařství před dvěma lety, ale místo něho tento post dostal z politických důvodů někdo jiný. Každopádně si myslím, že by mělo být na post redaktora časopisu vypsáno nové transparentní výběrové řízení, které bude s dostatečným předstihem známo široké včelařské veřejnosti a z něj vzejde jeden jediný redaktor na základě odborných předpokladů ne zase na základě toho, že slíbí cenzuru časopisu.
Tedy já vím, že nic nevím, ale snažím se zjistit a rád bych byl aby mi bylo umožněno abych se dozvěděl. Každopádně nikomu jeho nevědomost neberu, když vidím jak se většina lidí staví k informacím kolem nových stanov, tak je mi z toho smutno, ale je to jejich volba.
Možná by bylo vhodné diskusi k časopisu Včelařství rozdělit na politiku a na diskusi o včelách.

(28.02.2015 9:19)František Němec napsal(a): [ -> ]Včelařství č. 3: "Rozčlenění úlu trochu jinak" jsem dočetl až po Medník včel, pak se podíval dole kde je uvedeno, že se jedná o včelí farmu se 600 včelstvy, zatočila se mně hlava a ukončil toto pro mne náročné čtení.

Tak to nechápu. Zkušený včelař dává veřejnosti své dlouholeté zkušenosti , které mohou být "k nezaplacení" . Určitě to stojí za přečtení a následné zamyšlení, jestli mi to může něco dát.
Podobné reakce můžou autora znechutit a pak už nenapíše nic.
Za sebe můžu napsat, že je to nejzajímavější čtení v čísle, podobně jako v předchozím.
A těším se na další.
Já pana Sedláčka obdivuji, a aby byla věc uvedena na správnou míru a pokud by se ho to mělo dotknout, omlouvám se. Jen jsem se pozastavil nad touto metodou u těch 600 úlů. Ale já jsem dědek a asi jsem již zapoměl, že jsem kdysi byl také výkonnější.
Toto se Miroslava určitě nedotkne Smile víc zatím nemohu zareagovat, protože zatím nemám přečteno a nevím v čem shledáváte problém - jinak on nedělá vše u včel sám a všechna včelstva nejsou automaticky produkčními na med!
(28.02.2015 9:40)climax napsal(a): [ -> ]Číst Včelařství rozhodně není povinností. Včelařsví je členům svazu ve své podstatě vnuceno a někteří o něj prostě nemají zájem, takže jejich plným právem je časopisem například přiložit v kamnech.

Chtěl bych poradit těm, kterým je včelařství vnuceno a s odporem jej pálí v kamnech aby kontaktovali paní Jaroslavu Nechybovou na tel. čísle 224 934 082 nebo přes email expedice@vcelarstvi.cz a oznámili, že zasílání časopisu je obtěžuje, není pro ně přínosem, jsou nuceni z vlastního přesvědčení jej ničit, případně mají neukojitelnou touhu a obsesivní nutkání se k němu na veřejných fórech hanlivě vyjadřovat. A protože si uvědomují, že je nesprávné plýtvat penězi ostatních ať již z veřejných zdrojů či členských příspěvků, nechtějí ho zasílat. Není povinností jej odebírat.

[Obrázky: print.jpg]
a co by se tím ušetřilo ? již zde někde zazněl hlas členské základny, že ti navrchu by to stejně rozkradli - momentálně nejsem štonc určit jestli je to spíš k pláči nebo smíchu Sad
Pokud má někdo pocit, že jeho peníze někdo jinde rozkrádá, má plné právo svobodného a svéprávného občana a člena spolku, který jej
okrádá vystoupit. Podle listiny základních práv a svobod článku 20
(1) Každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích.

Není zde žádná povinnost být někde členem, obzvlášť ve spolku u kterého je osobně přesvědčen, že krade, lže nebo páchá jiné protiprávní zvěrstva.

Naopak, pokud je mu známa skutečnost o například spáchané krádeži, zpronevěře jeho nebo peněz jiného či jiném protiprávním jednání a neohlásí to, vystavuje se podle trestního zákona paragrafu 368 odnětím svobody až na tři léta.
Chtěl bych požádat ty, které časopis včelařství obtěžuje,a nechtějí ho odhlásit,tak ať ho raději někomu věnují. Myslím si, že časopis má svoji úroveň, já si v něm aspoň dobře početl a mnoha včelařům může přinést užitek.
Odebírám i Moderního včelaře. A můžu říci, že v obou časopisech jsou články které tzv. zhltnu a ty které mi moc nedají.
Jistě ve včelařství je více informací, které vycházejí z toho, že jde o vnitrosvazové periodikum a někomu se to může zdát zbytečné a nudné. Na druhou stranu i zde bylo voláno po tom, aby byl časopis více využíván jako informační kanál, kudy budou ke členům proudit informace. A když se to začíná dít, tak je to najednou hrozně kritizováno.
No nic, jak jsem uvedl na začátku. Je každého věc jak s časopisem naloží, ale abych vzal časopis,ani nevybalil a hodil do popelnice tak to může udělat bez urážky jen ignorant.
p.s. Jinak igelit ani papír nepatří do směsného odpadu!!!
Můžete je poslat i mě. Dám to do místní knihovny. Adresu pošlu na vyžádání, poštovné uhradím. Díky.
(28.02.2015 20:36)lusat napsal(a): [ -> ]Pokud má někdo pocit, že jeho peníze někdo jinde rozkrádá, má plné právo svobodného a svéprávného občana a člena spolku, který jej
okrádá vystoupit. Podle listiny základních práv a svobod článku 20
(1) Každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích.

Není zde žádná povinnost být někde členem, obzvlášť ve spolku u kterého je osobně přesvědčen, že krade, lže nebo páchá jiné protiprávní zvěrstva.

Naopak, pokud je mu známa skutečnost o například spáchané krádeži, zpronevěře jeho nebo peněz jiného či jiném protiprávním jednání a neohlásí to, vystavuje se podle trestního zákona paragrafu 368 odnětím svobody až na tři léta.

Pošli to všem krajům, kteří si dávají u krajských dotací pro začínající včelaře podmínku členství v ČSV a tím jim berou právo požádat o dotaci Big Grin
(27.02.2015 22:44)NB1 napsal(a): [ -> ]Moderní včelař přehlíží začínající včelaře? Vždyť pro začínající včelaře nabízí bezplatné stažení prvních ročníků, kde je spousty základních informací pro začátečníka

(28.02.2015 8:50)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]Jak se ti co" teprve uvažují" k těmto článkům v neprodejném Včelařství dostanou ? Absurdní......

Přesně tohle jsem řešil, když jsem začínal včelařit. S trochou zodpovědnosti totiž člověk nejdřív chce o chovu a problematice něco vědět, než si pořídí včelstva. Na to jsou nejlepší knížky, mě hodně pomohlo Včelařství (ta kniha Veselý a kol.), Víkendový včelař a pak Liebig. Ironií je, že z časopisů mě hodně nakoply právě první ročníky Moderního včelaře, které jsem si komplet stáhnul z internetu a důkladně pročetl. Když jsem tohle všechno nalil do hlavy, teprve jsem se přihlásil do ČSV a rozhoupal se pořídit teda ty včely. A tím se teprve dostal k časopisu Včelařství a jeho začátečnickým článkům Big Grin. Tyhle články, neustále opakující totéž, mi pak byly dobré tak akorát jako opáčka. No i to mě ale přestalo po pár letech čtení stále téhož bavit.

Jinak ale musím říct, že si občas až na ty politické kecy a propagandy rád spoustu článků ve Včelařství přečtu, pořád si tam to svoje zajímavé najdu. Může mi někdo prosím vysvětlit, proč tenhle časopis, dotovaný z veřejných prostředků, nemůže být taky ke stažení někde na interfernetu? Začínajícím včelařům by to pomohlo víc než prázdné kecy o podpoře začínajících včelařů.

(27.02.2015 10:46)Kohout napsal(a): [ -> ]U nás je taky nejvyšší kvalifikace na funkci předsedy neumění ji odmítnout.

Když jsem se šel zeptat, co teda potřebuju udělat, abych si mohl pořídit včely a zapsat se do ČSV, mezi dveřma mě začli lámat, že bych měl dělat předsedu, protože jsem mladý perspektivní kádr a mám na to prý hromadu času, který tomu narozdíl od důchodců můžu věnovat. Těžko líp ilustrovat přístup svazu k začínajícím včelařům.
indrah - děkuji za krásný příspěvek Smile

Podobně jsem to měl já (né tedy v úplném začátku, protože těch informací nebylo jako je dnes a kniha Včelařství pro začátek byla spíš pro svůj velký informační obsah pro začátek nepotřebným odrazením Wink chybělo volně dostupné začátečnické desatero, které pak přinesl Moderní včelař volně přístupný) i když přístup ke Včelařství jsem měl přes včelaře v rodině - dědu. Tam to Včelařství leželo na stole dost často už nerozbalované právě pro to co jsi psal - snad nikdo nebude dokola číst každoroční opakující se rubriky pro začátečníky, návody k Formidolu, Gabonu a Fumigaci, natož rubriku výročí a úmrtí lidí na druhém konci republiky - lokální informace o včelařích-kamarádech se k nim dostanou ústně.

Jako zelenáč, když jsem se bavil s mazáky a svedl řeč na něco napsaného ve Včelařství jsem ihned poznal, že ještě časopis nerozbalili a nečetli. Jenže, když se to napíše zde na VF tak je to plivání, urážení a kdo ví jaké pošpiňování. Ti co nás označují za kritiky rychle zapomněli, že právě hlasité vyjádření nespokojenosti bylo impulzem k zastavení kultu osobnosti předsedy a pošpiňování druhých, který tam přerůstal do velkých rozměrů. Nyní se tam pošpinila PSNV a proto měla být v dalším čísle zveřejněna omluva a nebo otisknuta reakce PSNV na nepravdivé očerňování.

Tolik asi ode mě vše co současnému Včelařství vytýkám a budu za to zase palcován mínusy lidmi, kteří zde přispívají jen upomínáním druhých chtějících vést diskuzi!
Než jsem začal včelařit, asi tak 3 roky jsem četl tehdy dostupnou literaturu, a že jí tehdy nebylo, a jediný tehdy dostupný časopis Vcelařství. Teprve pak jsem si přivezl včely domů.
Časopis Vcelařství ttenkrát, a pak ještě spoustu roků, nemohl ležet zabalený, protože zabalený nechodil.
Připadáté mi, vy nespokojeni,jako lidi, co si večer pustí zprávy na Nově jen proto, aby mohli nadávat. Jste členové ČSV? Nechcete časopis? Darujte ho,nebo si ho nenechavejte posílat. Vystupte z této organizace, není vaší povinnosti být organizování. Na jednu stranu šíříte kolem sebe smrad a síru, na druhé straně dost možná používáte výhod členství, které by vám alternativní organizace nedala.
Je to spolkový časopis, přináší informace ze spolkového života, třeba ty jubilea. Nemám s tím sebemenší problém. Vy jo? Viz předchozí odstavec.
(01.03.2015 7:45)NB1 napsal(a): [ -> ]Tam to Včelařství leželo na stole dost často už nerozbalované....
Tehdy byl ale časopis Včelařství normální komerční časopis dostupný na stáncích PNS, tedy nechápu, proč si někdo kupuje časopis, který nečte.
Dále nechápu, jak někdo může mít doma časopis a ten alespoň neprolistovat. I když zde budou články o věcech, které znám, tak vždy se dá najít něco nového či zajímavého, občas pěkná fotka. A nebo nějaký jiný pohled na věc, který mě sice neosloví, ale je dobré vědět jak něco dělají jinde. Tím ale neříkám, že by kvalita časopisu měla klesnout či se omezit zase na pár autorů omílajících ty samé věci a k budování kultu osobnosti.
Na druhou stranu je z diskuse patrné, že dotace na časopis nejsou úplně šťastné a časopis by se měl stát opět normálním komerčním časopisem, jednak aby si ho mohli objednat i nečlenové ČSV, knihovny atd. a naopak aby se zbytečně netiskly tuny časopisů, které spolu s reklamními letáky, putují ze schránek rovnou do koše.
Referenční URL's