Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.01.2016 16:59)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Jasně, já to vím, varroadno je v ČSV zakázané slovo. A co alespoň Veselého podložky POLYNET.
Přátelé, je dobře, že se vymezujete, přeji vámto. Totéž očekávám od vás, přátelé.

Neber to osobně a prosím nepolitizuj to takhle, prostě mě to nevyhovuje a protože není nikde předepsáno že je mít musím, tak je po loňských pokusech bez nich, postupně ruším. Hlavním důvodem je odsah vody v medu, ale těch důvodů je víc. Není to vymezování, nevím jak jsi na to přišel.
To je bohužel o nedostatku invence u výrobců úlů.
Já měl prvně podložky z Dolu, tehdy nic jiného nebylo, pak jsme sehnal pozink síto a dělal ta klasická kočovná dna a nakonec jsem skončil u zasítované zásuvky co se zasouvala dovnitř nad pevné dno.

Bylo to lepší, že jsme nemusel řešit mravence, měl sjme univerzální dno - toto by šlo i do budečáku pokud by měl dostatek místa pod rámky.

ALe pak jsem došel k tomu že spad má ohromné zpoždění - v případě zimní měli víc jak půl rok, v létě ten měsíc.
A v tom USA "colossu" co sem dával dkysi odkaz JKL to vyšlo taky. Nejmenší ztráty měli ti co používají - jak bych to řekl diagnostiku podle živých roztočů. A tio nedělalají diagnostiku vůbec tam měli největší.
Zimní měl tam neměli - takže bych to zařadil taky do těch bez diagnostiky, pokud nedělají jinou.
(27.01.2016 17:53)KaJi napsal(a): [ -> ]...a nakonec jsem skončil u zasítované zásuvky co se zasouvala dovnitř nad pevné dno.

Tahhle jsem to chtěl původně řešit, ale nějak jsem nepřišel na to, jak to nějak lacině sám doma udělat. Buď zasíťovaná zásuvka, nebo nějaké vyfrézované drážky v bocích dna na zasouvací síto.
Kdybys měl nějaké foto....
ale chápu že to patří do jiného tématu, tak prosím tam.
Také mám dojem, že síto brání řádnému odvětrávání, hnaný vzduch jim uniká pod síto, kde se točí a nedochází k řádnému odvětrávání pokud je na sítu podložka je odvětrávání lepší.
Ono je to jak, kdy. Na jaře je dobré plné dno a co nejnižší, v létě zasíťované, uzavřené ze spoda monitorovací položkou, na podzim zasiťované bez podložky pro rychlejší ukončení plodování no a v zimě tam jsou podložky nařízené.
Takže od loňska zkouším/přecházím na toto, kde si to dle aktuálních potřeb přeuspořádám. Není sice z nejlevnějších, ale splňuje mé představy o flexibilitě a odolnosti při léčení kyselinkami.
Pěkné, ale mě by tam ještě chyběla další možnost. Pod nejspodnější drážkou by mohla být ještě jedna alespoň o 5 cm níže, pro zasunutí podložky na kontrolu spadu na podzim ( v zimě), kdy jak píšeš je dobré aby včelstvo cítilo chlad.
Tuto možnost mi nabízí police, na které mi úly stojí v otevřeném včelíně. Dávám tu podložku na ni, tím dostanu prostor pro volný vzduch. Myslím, že mi tato možnost letos ochránila dvě včelstva, kde jsem zaznamenala náhlý vyšší spad kleštíků - holky byly na lupu. Mohla jsem hned zasáhnout a ty potvory se snad nestihly všechny dostat pod víčka.
Letos plánuji mít i nějaká včelstva mimo, tak právě také řeším jak to udělat, aby to bylo vychytaný.
(27.01.2016 18:37)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Také mám dojem, že síto brání řádnému odvětrávání, hnaný vzduch jim uniká pod síto, kde se točí a nedochází k řádnému odvětrávání pokud je na sítu podložka je odvětrávání lepší.


Na celozasíťovaném dně to ty moje umí takhle https://picasaweb.google.com/10485955992...8927589042
Pouštěl jsem to víckrát poutavé ale tam jsem kdysi již byl.
Snažil jsem se najít od kdy ČSV dostává dotace na časopis a v jaké výši je hrazen, ale bohužel jsem nic nenašel. Mohl by mi prosím někdo poslat link

Děkuji
je financován 70/30 v rámci projektu NNO
Jenže ono tak tak už NENÍ!
(18.02.2016 18:56)Spede napsal(a): [ -> ]Snažil jsem se najít od kdy ČSV dostává dotace na časopis a v jaké výši je hrazen, ale bohužel jsem nic nenašel. Mohl by mi prosím někdo poslat link

Děkuji

ČSV dostává od ministerstva zemědělství dotaci pro nevládní neziskové organizace (NNO) dlouhodobě kolem 20 milionů Kč. Přibližně polovina jde do Nasavrk a druhá polovina pokrývá náklady na vydávání časopisu. ČSV to účtuje jako tzv. příspěvek na vzdělávací a společensko-prospěšnou činnost. Přesně kolik jde na časopis se nedá zjistit, ale je to kolem 10 milionů ročně.

Také se nedá úplně přesně zjistit, od kdy dostává ČSV peníze na časopis. Vzniklo to postupněš v období 2000-2005. Dříve ČSV celou dotaci od ministerstva zemědělství přerozdělil včelařům jako tzv. příspěvek na zazimování. V té době ČSV žil jen z členských příspěvků a časopis si každý platil sám. Později včelaři začali dostávat přímo od státu dotaci 1.D., ale každoročních 20 milionů Kč chodilo na účet ČSV dál. Našlo se využití na časopis pro každého člena zdarma a na udržení učiliště bez učňů. V podstatě je to Peroutkou a Mandíkem vymyšlený tunel na veřejné peníze. A nebo máme být rádi, že jiné velké zájmové spolky takové možnoti k plýtvání nemají?
Omyl. Přesně se to zjistit dá. Bývalé vedení vyhlásilo veřejné výběrové řízení a na profilu zadavatele jsou zveřejněny vítězné nabídky - dokonce plné znění smluv.
Tak nepište blbosti a raději ....
Ročně je to okolo 7M. (záleží na počtu výtisků, který se aktuálně zjišťuje z CISu, aby se netisko málo a nebo zbytečně moc).
(18.02.2016 22:32)MilkyWay napsal(a): [ -> ]Tak nepište blbosti a raději ....

Brzdi...! Pokud chceš informovat, tak bys musel informovat tak, že ministerstvo svazu zmíněnou dotaci odebralo - respektive ji na vydávání časopisu Včelařství nadále nepřiznalo! Proto jsem ve svém předcházejícím příspěvku psal, "že už to tak NENÍ"... Je ale pravda, že se to neví, protože jak je ve svazu zvykem, včelař se to dozví, až to napíšou v Blesku.

Osobně jsem zvědavý, jaký bude další vývoj. Že by konečně bylo Včelařství volně prodejné? Nebo se seškrtají náklady na časopis a ten zmenší svůj rozsah? A jsem moc zvědavý, jestli ta paní tam dostane "geniální" nápad a zruší vydávání Odborných překladů?! Nebo už ho snad má? Angel
Z toho tedy plyne, ze je to nyní opravdu z členských příspěvků a mohou vesele inzerovat.
(18.02.2016 22:59)climax napsal(a): [ -> ]
(18.02.2016 22:32)MilkyWay napsal(a): [ -> ]Tak nepište blbosti a raději ....

Brzdi...! Pokud chceš informovat, tak bys musel informovat tak, že ministerstvo svazu zmíněnou dotaci odebralo - respektive ji na vydávání časopisu Včelařství nadále nepřiznalo! Proto jsem ve svém předcházejícím příspěvku psal, "že už to tak NENÍ"... Je ale pravda, že se to neví, protože jak je ve svazu zvykem, včelař se to dozví, až to napíšou v Blesku.

Osobně jsem zvědavý, jaký bude další vývoj. Že by konečně bylo Včelařství volně prodejné? Nebo se seškrtají náklady na časopis a ten zmenší svůj rozsah? A jsem moc zvědavý, jestli ta paní tam dostane "geniální" nápad a zruší vydávání Odborných překladů?! Nebo už ho snad má? Angel

ministerstvo dotaci svazu odebralo?
další blbost!

Aby mohlo odebrat, muselo by jí nejdříve dát. A to se ještě nestalo. Takže jedna nepřesnost stíhá druhou.
... a pak že Blesk je nehroší .... Tongue
Však to bylo upřesněno - nepřiznalo. Stačí číst.



To odebralo bylo napsáno spíš z pohledu automatiky přiznávání v minulých letech - tak jsem to chápal.

No alespoň nastane zdravá konkurence mezi vydávánými včelařskými časopisy a ti co se odlučují od svazu si budou platit časopis stejně jako členové - spravedlivé. Myslím, že úředníci dávají prostor poměrům, které nezvýhodňuji nikoho - získávají náš respekt.
Oficiálně zatím není nic přiznáno/dáno/odebráno. Vše jsou jen spekulace, ale z pramenů informovaných. Dokud nejsou penízky na účtu - neni NIC, i kdyby MZe vydalo rozhodnutí na miliardu. Podle jednoho z posledních odstavců ... není na to právní nárok.
Ta problematika je poněkud širší a má řadu různých "uzlíčků", letos jich asi bude o něco více ...
(18.02.2016 22:32)MilkyWay napsal(a): [ -> ]Omyl. Přesně se to zjistit dá. Bývalé vedení vyhlásilo veřejné výběrové řízení a na profilu zadavatele jsou zveřejněny vítězné nabídky - dokonce plné znění smluv.
Tak nepište blbosti a raději ....
Ročně je to okolo 7M. (záleží na počtu výtisků, který se aktuálně zjišťuje z CISu, aby se netisko málo a nebo zbytečně moc).

Z výběrového řízení můžeme jen odhadovat, jaké budou v budoucnu možná náklady na tisk a distribuci. Rozhodně to nejsou přesné údaje o současných dotacích na svazový časopis.

Máme i jiné, možná přesnější, ale jen nepříme údaje. Například díky tomu, že se o hospodaření ČSV zajímá Transparency International http://eagri.cz/public/web/mze/ministers...-o-41.html
víme přesně, kolik dotací poskytlo ministerstvo na učiliště v Nasavrkách:
2011 - 9 252 000 Kč
2012 - 10 031 000 Kč
2013 - 9 850 000 Kč
2014 - 10 470 000 Kč

Z účtů ČSV známe celovou roční sumu tzv. příspěvku na společensko prospěšnou a vzdělávací činnost:
2011 - 19 143 000 Kč
2012 - 20 609 000 Kč
2013 - 18 941 000 Kč
2014 - 20 785 000 Kč

Můžeme tedy poměrně přesně spočítat, kolik zbývá na časopis:
2011 - 9 851 000 Kč
2012 - 10 578 000 Kč
2013 - 9 091 000 Kč
2014 - 10 315 000 Kč

Bohužel nevíme, jestli tam není schovaná ještě nějaká jiná společensky prospěšná činnost podporovaná svazem. Možná nám to Transparency International jednou zjistí, když svazu a ministerstvu se transparentnosti evidentně nedostává.

Mimochodem ve výše citovaném odkazu na dotaz Transparency International je pozoruhodný detail:

Citace:Dále je SOUV-VVC každoročně podporováno Českým svazem včelařů, o.s. (dále jen „ČSV“), kterému je MZe na činnosti SOUV-VVC poskytována podpora v rámci dotací nestátním neziskovým organizacím.
MZe nemá konkrétní částku dotace poskytovanou ČSV k dispozici. Z tohoto důvodu byl ČSV požádán o její zaslání a po jejím obdržení Vám bude tato informace obratem poskytnuta."

To znamená, že ani ministerstvo nemá informace, jak a komu svaz dotaci NNO rozdělil. Je-li to pravda, pak vyúčtování těch cca 20 milionů dotace NNO mezi svazem a ministrstvem musí být hodně ztručné.
náklady jsou jasné:
redadakce+ ...

předtisková příprava
tisk
distribuce

... smlouvy vysoutěženy na 48 měsíců
Referenční URL's