Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Právě mi přišel velký a těžký balík od PŘÍTELE Petra Losenického plný časopisů Včelařství, Moderního včelaře, Slovenského včelára, Odborné včelařské překlady a také knížky s včelařskou tématikou. Velké díky za jeho ochotu a vstřícnost pomoci druhým. Cením si toho hlavně v dnešní uspěchané době. Budoucím mladým včelaříkům se tak rozrostla knihovna. Oslovení přítel v tomto případě sedí. Ještě jednou děkuji.
Když jsem se zhruba kolem roku 1997 začal zajímat o včelaření, byly pro mne zdrojem informací (kromě praktických poznatků mého dědy) zejména knížky z jeho knihovny a časopis Včelařství. Spoustu starších časopisů i knížek, jsem také dostal od pana Janáčka, dědova dobrého přítele. V té době, i když není zas tolik vzdálená, ještě internet nebyl tak běžnou součástí života, a dostat se k informacím nebylo tak snadné jako dnes. Proto vím, že do začátku a hlavně při vedení kroužku je každá literatura jen ku prospěchu.
Je dobře, že je tady VF, je fajn že máme MV i Včelařství a OVP. Všude se dá najít hodně zajímavého a je dobré se čas od času vracet ke starším číslům - člověk narazí na zapomenutý článek a řekne si "sakra, to je dobrá vychytávka"... Wink, no a samozřejmě sledovat nové trendy, informace porovnávat a vyhodnocovat, ne je slepě přijímat jako dogma. Ale to už jsem zase trochu jinde.
Chtěl bych se zeptat, jestli je možné od někoho získat starší čísla časopisu Včelařství, ale v elektronické podobě, nejlépe nějak naskenované, apod.
Děkuji za reakce, Josef
Výběrové řízení na šéfredaktora časopisu Včelařství:
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-vyberove...rstvi.html
Jsem docela potěšen vzrůstající kvalitou časopisu Včelařství. Poslední dvě čísla si mi zdají být nadprůměrná. Proto nevím, co si mám myslet o úvodníku pana redaktora Karocha. Mám trochu pocit, že když se časopis začíná otevírat i alternativním názorům, tak vyměníme vedoucího redaktora. Jak rád bych se však v tomto mýlil! Dělat časopis je běh na delší trať a výměna ve stádiu, kdy strom začíná plodit, není moc šťastným řešením. Budu rád pokud někdo z ČSV tento krok osvětlí.
To únorové bylo opravdu podařené. Články Leoše D. a Pepy K. k tomu dost přispěly.
Musím říct, že i to březnové číslo je velmi nadprůměrné ve srovnání s některými předcházejícími... Snad se opravdu blýská na lepší časyTongue
Tak to už se těším. Já ho ještě nemám.
Jen nechápu proč se tedy mění šéfredaktor - že, by prudké zlepšení bylo na závadu nebo že jsou uveřejňovány články "rebelů v VF"?
proč byl šéfredaktor odvolán? Na to je myslím jednoduchá odpověď - neshody s redakční radou či váznoucí komunikace.
Tak to je asi na mne. Jsem v RR a vím, že redaktor byl dlouhodobě kritizován za to, že "nestíhá". Výběrového řízení se může zúčastit i stávající redaktor, pokud vím. Nejpreve se o tom jaksi šuškalo a nyní je to fakt. Já si ale myslím, že pokud chceme mít lepší časopis, musí se změnit především práce redakce jako takové. Už u minulého radaktora jsem navrhoval možnou variantu redakce. Redakce prostě není zdaleka jen redaktor a tento je alespoň včelař a myslím, že všichni potvrdí, že i komunikace včelařské veřejnosti s ním je jiná. Chyby mám každý, jde o to je převážit přednostmi.

Změnit by se měl i přístup k agentruře, která nám časopis dodává a podle mne zdaleka nepracuje podle našich potřeb. V prosinci jsem předložil RR variantní návrh na výběrové řízení na dodávku časopisu. To by se mělo opakovat pravidelně v několikaletých intervalelch.

Jak s tím ale vedení (PRV) naloží, nevím. Spíš to bylo využíváno proti mně, protože mi to bylo jaksi potichu uloženo bez mého vědomí a pak vyžadováno PRV, přiloženo k tíži. Úroveň podřízených je ale vždy dána úrovní nadřízených. V RR sedí předseda a místopředseda svazu ČSV, podle mne,také "nestíhají". To není invektiva,ale holý fakt. Tak, jak svaz v současné době organizačně postaven, podle mne zdaleka nevyhovuje novým podmínkám. Čas letí jako splašený kůň. Možná to ale vidím z jiného úhlu pohledu.

Výběrové řízení má být ale vypsáno i na tajemníka svazu, o čemž rozhodlo poslední PRV.

Jinak samozřejmě kritika na to,že se někomu dostává více prostoru neoficiálně zazněla a považuji to na normální. Jen jsem nechápal, že to např. zajímá některé zaměstnance.

Věřím, že jiné články budu dále vycházet a nebude to jako v jiných časopisech, kde se některá jména nebo témata nesmí objevit.
Ono ale záleží hodně i na čtenářích Včelařství. Pokud nebude poptávka a bude kritika těchto směrů, jistě takové články ustanou. Včera jsem mluvitl s V. Smolíkem, který má pěkný členek v březnovém čísle a už mu došel dopis od včelaře, který lituje, že mu podobný způsob včelaření nemůže zakázat (o jeho včelaření se dozvěděl z webu).

Jak to říká Belmondo: "Zatracenej lidskej faktor".
LD
Nejsem si jistý, jestli na záchranu už není pozdě. Ti schopní se uchytili jinde (nemám na mysli jen včelařské organizace), ti co zbyli a měli by o funkce zájem nemusí být to pravé ořechové a nakonec to může dopadnout jako škatule hejbejte se. Nechci ale být špatným prorokem ...
Tak jsem vypracoval odpovědi na tu anketu o které ve Včelařství psal pan redaktor. A protože se za svůj názor nestydím poslal jsme to emilem i s celým jménem a adresou (to pro případ, že by chtělo něco dovysvětlit) A rozhodně jsem si nějaký velký servítky nebral a napsal jak to v současnosti vnímám a cítím.

Dle poznámky k anketě by to snad na odpovědi měl být i formulář na stránkách svazu, ale zas tak velký iluze si nedělám.

Anketě zdar a doufám, že se výsledky dozvíme dříve než se svaz rozpadne

Včelám zdar
...tak nám odvolali redaktora paní Mullerová....
...přitom zlepšení časopisu i snaha redaktora věci posunout k lepšímu, bylo posledních pár měsíců více než znatelné....
...nějak to nechápu....
Asi si vedení ČSV všimlo toho, že se ze Včelařství vytratily články typu: Čelný představitel ČSV na návštěvě v... Další čelný představitel jednal s,,,,
a nahradily je články o včelaření
Takže je nutno najít někoho, kdo to zase vrátí do starých dobrých kolejí. Exclamation
ANo, je třeba si přečíst hned první větu co má nový šéfredaktor dělat.

Na druhou stranu, si vemte že by Včelařství dosáhlo trvale té úrovně o které píšete, bylo konkurenceschopné a volně prodejné (nemuselo se tisknout z dotací) , přitahovalo nové zájemce ke včelám i do ČSV a nebylo by třeba krajských dotací za tímto účelem, leckdy přímo zdůvoděných nutností omladit stárnoucí čl.základnu ČSV.
Dost katastrofická vize pro někoho. Smile Šlo by to i bez dotací.
Me se ten casopis libi. I kdyz uvitam zase nejakou zmenu. Aspon se to posune jinym smerem coz neni na skodu
Na stránkám svazu ještě kraluje titulka únorového čísla, o anketu pochopitelně zatím nezavadíte Smile Ale zato je tam na prvním místě důležitá informace o narozeninách ředitelů VÚVč. Wink
Tak ta ORGANIZACE a STANOVY ci STRANICKE FUNKCE jsou totiz hooodne dulezite....Big Grin
Vrátím (s Vaším dovolením) debatu zpět k šéfredaktorovi Včelařství. Když jsem si přečetl požadavky na tento post, tak jsem jen odtušil: ufff ... Pěkná nálož. Je fakt, že u takto malých a úzce zaměřených, navíc veřejně neprodejných spolkových bulletinů to většinou je na jedněch bedrech, ale tu se dost brutálně mísí poinnosti šéfredaktora a výkonného redaktora, či redakce, která vlastně ani není. Je ale redakční rada a šéfredaktor spolu s ní zpracovává koncepci časopisu ... Když si promítnete čísla pár let dozadu, tak je to úsměvné ... Hlavně to "spolu" ...Wink Zajímalo by mne, jaké jsou faktické pravomoci v této věci, když má na hrbu tohle všechno ... V kontextu právě s těmi věrchuškou "nevítanými" tématy.
A ještě jedna otázka: myslíte si, že by za takto rozdaných kart znalost ptoblematiky oboru (co to ale v praxi je?) měla být u šéfredaktora jen vítána, nebo by měla být jednou ze základních podmínek?
Jen se ptám. Ale je to Váš časopis ... Totéž o znalosti cizích jazyků ...

Citace z webu ČSV:
Rámcová pracovní náplň:
· Spolu s redakční radou zpracovává koncepci časopisu, která vychází z hlavních úkolů ČSV.
· Spolu s redakční radou vypracovává tematický plán a zabezpečuje jeho realizaci.
· Je povinen zabezpečit, aby každá informace byla ověřena.
· Dbá na dodržování odborného názvosloví.
· Vytváří databázi autorů a permanentně s nimi pracuje.
· Odpovídá za inzertní část časopisu, v rámci limitu určuje výši autorských honorářů a ostatních odměn za příspěvky, fotografie, diapozitivy, výtvarné práce a odborné posudky.
· Odpovídá za plynulý chod redakčních prací a za dodržování harmonogramu sjednaného tiskárnou a redakční radou.
· Dává pokyny k technické a grafické úpravě časopisu.
· Zadává rukopisy do výroby.
· Zabezpečuje redakční korektury a dává souhlas k tisku.
· Zabezpečuje nakladatelské a vydavatelské vztahy spojené s vydáváním časopisu Včelařství, Odborných včelařských překladů (OVP) a neperiodických publikací ČSV.
· Odpovídá za vydávání OVP, včetně korektur a kompletací jednotlivých čísel.

Požadavky na uchazeče:
· VŠ vzdělání
· Organizační a řídicí schopnosti
· Státní občanství ČR
· Bezúhonnost
· Znalost cizích jazyků a problematiky včelařství vítána

Jiří
Já si v první řadě myslím, že na tuto práci by měl mít šéfredaktor ještě jednoho redaktora. Neměl by dělat inzerci, to je věc jiné agendy, v případě časopisů s inzercí je to věc obchodníka.
Základní orientace v oboru by měla být podmínkou, vzhledem k tomu, že po něm chtějí dodržování názvosloví, ověřování informací. Není ale nezbytné znát veškerou problematiku hlouběji, aby nešly do tisku hlouposti by měla hlídat redakční rada.
Referenční URL's