Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No jo, u vás na horách se třeba najde období, kdy jsou včely bez plodu....ale co tady, když zima tu poslední dva roky znamená, že dva dny do vánoc je pod -5°C....ale taky 23.prosince přes noc +12°C.... a teploměr za 100,- ti jen ukáže, že ikdyž 18.11. vyřežeš plod, za 10 dní mají znova kolečko zavíčkované.Tady s největší pravděpodobností neplodujou přes zimu pouze matku u p.Dvorského. Wink
Tu se ale bavíme o spíš o klíckování v podletí a vytvoření cílené plodové pausy. nikoli o bezplodém období v zimě ... V podletí se pak velmi efektivně dá využít KM v dlouhodobém odpařovači, či pomocí několikanásobné aplikace v kráktkodobém (deska s KM s cíleným množstvím a s cílenou koncentrací podle stavu daného včelstva).
Jiří
Tady pod horama se v normálním roce nemusí dělat v létě skoro nic, když se to v zimě řádně vybije. Co dělat v roce, kdy je jich mnoho - kromě zaklíckování všech včel a preventivní emigrace někam daleko od sousedů - nevím, ale možná jen radikální tvoření oddělků.
Když nedojde ke kolapsům v okolí, tak se s tím dá na mnoho způsobů něco dělat. Můžeš se tak dva měsíce snažit a nakonec to v září nachytáš během pár dnů. Na to jsou všechny metodiky krátké.
No jo, jasně, takhle to bylo vloni. To jsme se honili, až jsme se potkávali, byla to dosti děsivá práce, zvládnout ten silný tlak z okolí. Ale občas se to i podařilo. Spíš shodou příznivých okolností, protože když je pech, tak se pak opravdu těžko něco dělá ... To ale ve Včelařství nepíšou ... Big Grin
Jiří
Neprodávat jim oddělky. Smile
To klíckování matek do velkoplošných klícek mne docela zaujalo.
Myslím, že to vyzkouším.

[Obrázky: DSC01212_1.jpg] [Obrázky: DSC01213_1.jpg] [Obrázky: DSC01217_1.jpg]

Pro začátek jsem uklohnil pět kousků. Už se těším, až budu v podletí vyhledávat ve včelstvech matky Huh. Zkusím to píšťalou na hady Tongue.
JK
Když už to děláte tak pěkně, tak proč to neudělat pro cca 6 prázdných souší. Vrazil bych tam matku na tři týdny, pak bych ji vypustil mimo izolátor a za další týden bych plod z izolátoru přesunul do oddělku - koncentráku. Včelstvo, ve kterém bude jen otevřený plod a pokud bude napadení vysoké, by bylo možné ošetřit. Až se v koncentráku nová matka rozklade, už tam nebude zavíčkovaný plod a bude jej také možno ošetřit.
ja používam ako izolátor nízky nadstavok,ktorý má odspodu aj zvrchu materskú mriežku..čo matka zakladie stačí zobrať a včelstvo je bez plodu..
(27.06.2015 14:52)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Když už to děláte tak pěkně, tak proč to neudělat pro cca 6 prázdných souší. Vrazil bych tam matku na tři týdny, pak bych ji vypustil mimo izolátor a za další týden bych plod z izolátoru přesunul do oddělku - koncentráku. Včelstvo, ve kterém bude jen otevřený plod a pokud bude napadení vysoké, by bylo možné ošetřit. Až se v koncentráku nová matka rozklade, už tam nebude zavíčkovaný plod a bude jej také možno ošetřit.

Mým úmyslem je věznit matky ve včelstvech od podletí do předjaří. Viz časpis Včelařství 7/2015 str. 227. Váš návrh bych řešil stejně jak píše gusto.
JK
V tom velkým izolátoru můžou přece včely nějaké buňky vystavět ,nebo se mýlímHuh
Předpokládám, že izoláor jehož vnější tloušťka je 10 mm a vnitřní cca 8 mm by zastavěn být neměl, pokud funguje "zákon" o včelí mezeře. Podotýkám, že si chci ověřit to, co vymysleli jiní zkušení v oboru a mně připadá logické.
JK
(27.06.2015 23:12)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Mým úmyslem je věznit matky ve včelstvech od podletí do předjaří. Viz časpis Včelařství 7/2015 str. 227. Váš návrh bych řešil stejně jak píše gusto.
JK
Dvě poznámky.
1. Aby chomáč zimujících včel nebyl jinde než zaklíckovaná matka. Ale dle popisu/zkušeností by být neměl.
2. Nelíbí se mi fumigace v březnu - oproti "klasické" fumigace o cca 4 měsíce blíž k odebírání medu.
Můj názor je, že tohle vůbec není potřeba. Je třeba zasáhnout v době, kdy je zásah nejúčinnější a kdy je kleštík nejzranitelnější, tedy nejpozději v podletí, když si k tomu vytvoříme podmínky (teď nemluvím o metodách, jak to dělat dříve nebo s oddělky). A když se tohle podaří, je to v pohodě.
A co nejméně zasahovat do harmonie včelstva v době, kdy se opravdu připravuje na zimu.
A pokud jde o podzimní invaze, dají se vyřešit jediným podzimním či zimním finálním a účinným ošetřením, třeba KŠ pokapem o Vánocích (viz termín Restentmilbung na webu u kolegů v okolí.
Jiří
Celý je to jen o tom, že když se tady bude udržovat velká skupina poslušných včelařů co dbá rad "nadřízených" tak když jim v podletí a na podzim skolabují včely (umělcům už v červnu až v červenci) tak ty přeživší včely z kolabujích včelstev co se přidají k lupičkám jim tam donesou i viry.
A tady nepomůže nic. VD zlikvidujete, viry až na VDW ani nepoznáte. Zatím jsem žádný článek nečetl. Smile

Je zbytečné klíckovat matky když se organizovaně a plošně porušuje MVO SVS a chodí komise s aerosolem v listopadu za 15° "zim" jen proto že je to:
- nařízeno
- jsou na to dotace
Nebo se tím kontroluje poslušnost včelařů, nevím.
Průser 2014 neudělalo dlouhé plodování, ale špatná organizace a časování plošného zimního ošetření v 2013 protože nebylo zimní ale podzimní a v zimě se odebírá měl, tak se nemohlo počkat. A už se to vlétě dohodlo, že plošně v listopadu atd.

Tady vám nepomůže zaklíckování matek, ale zaklíckování těch co to vše vymýšlejí a organizují. Smile
To zaklíckovaní těch, co to vymýšlejí, by asi stálo daňové poplatníky trošku víc než 110,- za velkoplošnou klícku na matku. ...to neprojde.Big Grin
Pro začátek bych jim dal k náhradě způsobenou škodu a veřejně prospěšné práce (jarní nátěr) .
(28.06.2015 11:36)KaJi napsal(a): [ -> ]Průser 2014 neudělalo dlouhé plodování, ale špatná organizace a časování plošného zimního ošetření v 2013 protože nebylo zimní ale podzimní a v zimě se odebírá měl,
Jenže ani tím to nebylo - u nás fumigujeme poctivě na Mikuláše : a 80% v háji.

Z toho vědeckého článku ing.Smělého ale přeci jen vypadla relevantní data : v tabulce spadu roztočů vždy před krizí 07 a 14 vždy etrémní spady v měli v roce před kolapsem a nulové po - čili teď už toho moc nezachráníme a v roce 2015 by měl být roztoč v klidu i bez 6 gabonů a fumigace v záší a březnu. Cool
Problém v ro 2014 byl prostě a především v zanedbání sledování stavu včelstev v době, kdy to bylo nejvíc potřeba, tedy v červnu - v srpnu. Na podzim pak už mnohde nebylo co fumigovat. Viry a spol také - samozřejmě, ale ve většině bylo jádro problému zde. A není divu, když většina je tak naučena. Nejsem optimistou v tom, že další rok masivních úhynů by vedl k poučení. To by to napřem museli napsat ve Včelařství a to by si to napřed musel někdo přečíst a "učitelé" včelařství to říkat to na schůzi.
Jiří
v dubnu
Referenční URL's