Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přijde mi že vedení svazu si stále žije někde hluboko v minulosti. Ohledně časopisu tak jde pouze o přímou úměrnost. Vždy mi vadilo ( když jsem byl členem ČSV ), že byl tento časopis nucen členům jako dobrovolně povinný. Stabilní odbyt tak nenutí vedení časopisu obsazovat pozice redaktorů odborníky, a není vyvoláván tlak na kvalitu jeho obsahu.. Ruku na srdce, myslíte že časopis by byl konkurenceschopný kdyby byl nabízen včelařské veřejnosti na stáncích, a formou dobrovolného předplatného, tak jako každý jiný zájmový či odborný občasník ? Pochybuji, protože mnoho kvalitnějších informací si prostě člověk najde jinde, a mnoho lidí nemá zájem půl časopisu listovat svazovou omáčkou o ničem.. Škoda.. Idea
Na zasedání Republikového výboru ČSV (11. 8. 2012) uložil Republikový výbor předsednictvu vypsat výběrové řízení na tisk a dodavatele časopisu Včelařství. Jak vidno, předsednictvo si to dělá po svém.
Tak předsednictvo za celý rok, co mu uložil RV nesplnilo prakticky nic a jede si skutečné po svém a nebere absolutně zřetel na názor a usnesení nevyššího orgánu ČSV mezi sjezdy a tím je RV. Řekl bych, že to je arogance nejvyššího řádu. Toto je jen malý příklad. Zcela zjevné "nesrovnalosti" (např. nákupy notebooků pro OO a tabletů pro členy PRV, centrální informační systém...) nezajímá zřejmě nikoho. Upozorníl jsem několik členů PRV, že svým konáním naplňují pravděpodobně skutkovou podstatu trestného činu, porušování povinností při správě cizího majetku. Nakonec na to celý rok upozorňovala ekonomická komise a také se absolutně nic nestalo. Zřejmě si členové PRV neuvědomují, že za svá rozhodnutí ručí svým majetkem. Pokud si ale členská základna neuvědomí, koho zvolili její zástupci do čela ČSV, nestane se nic. Ryba prostě smrdí od hlavy. Zřejmě to tak ale má být. LD
Leoši na členskou základnu bych moc nesázel, oni moc dobře vědí, že průměrnému zástupci členské základny je 65 let, nemá email či přistup na Internet a čte max. časopis Včelařství a o víc se nezajímá. Pokud mu členské příspěvky pokryjí D1 dotace (na což se hraje) a dostane ještě něco navíc, za co zaplatí ty tři pivka co během schůze urazil, tak je spokojený.
Najít si na serveru justice.cz, kdo že stojí za firmami NVT Repro, s.r.o., nebo REKLAMAX, s.r.o. sice zvládne dneska každé dítko školou povinné ale od členské základy bych to nečekal. Proto to ani nijak nemaskují a neschovávají se za bílé koně, či jiné nastrčené firmy. A výběrové řízení na redaktorku časopisu Včelařství vyhrála cvičitelka jógy, která ale měla jedinečné předpoklady, protože jí pan Smělý ukázal čtyři souše. A to že je shodou okolností zároveň majitelkou firmy, která pro časopis Včelařství dělá (předraženou) polygrafickou práci je jen křišťálově čistá shoda náhod. (mimochodem nevíte jak dlouho již ta její firma mající v předmětu podnikání tělovýchovu dělá pro Včelařství typografii?). Bohužel členská základna o této cause nic neví i když je vše zjistitelné z volně dostupných údajů. A to co píšeš o předražených noteboocích a tabletech a dalších věcech o tom se smrtelník už vůbec nemá šanci dozvědět.
Tak by mě vážně zajímalo zdali je z toho nějaká cesta ven? Jít na schůzi a všem těm dědečkům 65 a výše to začít vysvětlovat? Nebo spojit alespoň těch pár včelařů, kteří vylepšují věkový průměr a chtít audit hospodaření? Nějak nevím co proti tomu udělat.
Já jsem taky ten dědeček (stařík) a je pravda a potvrzuji, že je mi to skutečně ........!
To by někdo musel zmedializovat a dát do televize a rádia, aby se to k určitým lidem dostalo do domácnosti. Ale člověk, který byl ve svazu víc jak 20 let z něj s největší pravděpodobností nevystoupí. Já tam jsem sice chvilku, ale naše ZO funguje a člověk se to snaží i nějak ovlivnit už v té své ZO. Nebát se a říkat svůj názor.
Faktem je, že časopis je povinně dobrovolný a neustálé tvrzení, že platíme členské příspěvky a časopis je přeci zadarmo u někoho zabírá. Zadarmo dnes není nic. Ještě je tuším možnost volby odborných překladů.
Taky se někdo ptal na schůzi zástupce okresu, že časopis nechtějí a zase zaznělo, vždyť ho máte zadarmo ... Jedině, že by drtivá většina členů opravdu odmítla časopis odebírat, to jediné by možná pomohlo. A zatřásla by se některá křesla ve smyslu, hele co se to děje, tys mi něco slíbil a ted nic, dělej s tím něco ...
Je třeba důsledně (a zejména za této situace) odlišovat běžnou práci ve spolcích a to, co dělají hoši, "co spolu mluví" tam nahoře v t. zv. vedení. Ale možná se nakonec mýlím a systém v praxi funguje nějak jinak a asi většině vyhovuje, protože jinak by už byly slyšet rány do stolů, ale nejen půllitry, ale pěstmi ...
Otevřená a užitečná volná diskuse ve spolcích a spolupráce a sdílení by měl být jediný správný model fungování spolků. O tom přece by spolky měly být. Že ani to mnohde není pravidlem, je další symptom nemoci, která se zakousla hluboko do těla postiženého.
Ale obávám se, že za současného nastavení ani to nic nevyřeší, pokud se neztotožňujeme s tím, co se děje tam nahoře. Můžeme si to ve spolku říkat, můžeme si to psát tady a ulevovat si, ale to je tak asi vše. Ve Včelařství, tedy v jediném spolkovém komunikačním médiu, nám to neotisknou, nebo, kdyby náhodou, tak vyhodí redaktora ... Wink
Je tu ale i jiné řešení: nepodílet se na tom, co se děje nahoře ... A preferovat jen spolkovou činnost. Zrušit celý ten cirkus a vrátit se ke spolkové práci.
Jiří
Narika se vsude, ze se stavem v CSV neda nic delat.
Opak je pravdou, severni Morava do toho bordelu bije vsemi moznymi prostredky. Zde pritomni clenove CSV z jinych kraju, vite jaky je postoj a nazor na to deni Vasich zastupcu z OO ? Ted promluvim do duse vsem zde chodicim clenum svazu. Budte aktivni ve svych ZO a pri dalsich volbach do funci dosadte nezkorumpovane kamaradicky. Zmeny jsou mozne, musi se ale chtit. Pokud vim na RV je jen hrstka zastupcu okresu, kteri jsou odhodlani s tim bordelem neco delat. V kazdem pripade, kdy by se jine okresy chovaly jako OO Opava, tak by ten bordel nebyl, nebo byl verim o dost mensi. S kvalitou casopisu to pak take uzce souvisi.

P.
Hlavně může hodně udělat nový "občan". Vím, že jsou základky, které se chystají odejít ze svazu i s majetkem. Nový OZ jim to umožní a některé části současných stanov se stanou protizákonnými. Pokud se PRV neprobere, a u tohoto není podle mne žádná naděje, mohou se dít věci. Ten demokratický centralismus a řízení na úrovni bolševiků z padesátých let minulého století, škodí nejen svazu jako takovému, ale hlavně celému oboru. Ale jak jsem již napsal ,asi to tak má být . Občanská sdružení nejsou již zájmovými organizacemi v pravém slova smyslu. Tato forma se zřejmě přežila a budoucnost bude patřit jiným formám spolupráce, třeba i včelařů. LD
Vážení diskutující,
dovolím si jednorázově se zapojit do vaší debaty, aby to nebylo o mně beze mě.
Protože spekulujete o mé kvalifikaci na post redaktorky časopisu Včelařství, zveřejňuji svůj profesní životopis na www.studiowa.cz.
Předpokládám, že po přečtení začne někdo spekulovat, proč jsem s takovou kariérou přijala místo pouhé redaktorky. Proto odpovím rovnou. Měla jsem dva důvody. První: požádal mě o to můj manžel, kterého ctím, mám ho ráda a občas ho i poslechnu. Druhým důvodem byla skutečnost, že mi úroveň časopisu Včelařství nepřipadala uspokojivá a domnívala jsem se, že to mohu změnit.
Jak někdo hbitě postřehl, provozuji jógu – více méně celý život. V posledních deseti letech více. Jogíni mívají tendenci pomáhat, často to dělají nezištně. Věřte mi nebo ne, mzda redaktora Včelařství není nic k závidění.
Protože se strefujete do data, kdy jsem začala v ČSV pracovat a uvažujete jaký je můj podíl na č. 7 Včelařství, oznamuji, že jsem nastoupila 10. května. Včelařství č. 6 dokončil předchozí redaktor, od č. 7 je časopis mým dílem včetně většiny článků, které jsem již zadávala já.
Ještě někoho myslím trápilo, že jsem jednatelkou společnosti NVT Repro, která zajišťuje předtiskovou přípravu a tisk Včelařství už skoro 20 let. Ano jsem, nevidím v tom nic špatného. Pro NVT Repro již nepracuji, jsem plně redaktorkou Včelařství. Jednatelkou jsem zůstala, protože kdyby můj 130 kilový manžel natáhl brka, tak mi to umožní nějak se společností naložit dříve, než by ji táhnoucí se dědické řízení vehnalo do zkázy. Možného střetu zájmů se neobávám, protože jsem nikdy v životě nekradla a nehodlám s tím v padesáti začínat.
Mám dřevěné úly a mým učitelem včelařství je ing. Václav Smělý, který mě jako tehdejší jednatel ZO ČSV Praha 6 a především oblastní důvěrník velmi pomohl jak radou, tak fyzickou pomocí u včel, a to už mu bylo přes osmdesát! Pan Smělý včelaří skoro 70 let, má obrovské zkušenosti, „svou“ ZO řídil pevnou nekompromisní rukou a své včely miluje. Jsem přesvědčena, že každý jen trochu soudný člověk mu musí projevit úctu.
Pokud byste v budoucnu na mě měli nějaké otázky, zeptejte se prosím přímo. Můj e-mail je redakce@vcelarstvi.cz.

Vyjádření 130 kilového manžela:
Kdyby byl posledním redaktorem časopisu příčetný člověk jako p. Prokeš nebo p. Tamchina, nikdy by mne nenapadlo svou ženu o účast v konkurzu na místo redaktora Včelařství žádat. Udělal jsem to jen proto, že mi na kvalitě časopisu, který dlouhodobě má firma dělá, velmi záleží (samozřejmě z obchodních důvodů). Pokud je redaktorem jakéhokoliv časopisu líný obmyslný šantala, který otiskne cokoli a i dobrý příspěvek zveřejní zcela náhodou, neb články před odevzdáním do výroby většinou nečte, je obtížné kvalitu čísla ovlivnit. Co se týče ceny časopisu, 60-70% jeho ceny tvoří papír, rozhodně jej tedy nelze vyrobit za polovinu, nebo ještě méně Smile. Náklady na výrobu časopisu jsou jak pro redakční radu, tak pro vedení svazu zcela přístupné a pokud důvěřujete, jak jsem pochopil, panu Dvorskému, který byl donedávna členem redakční rady, je snadné se ho zeptat.
Z reakce paní Ingrové jsem pochopil toliko, že majitelem NVT Repro je zmiňovaný 130 kilový manžel paní Ingrové , kvůli němuž "pouze" zůstala paní jednatelkou oné firmy v které ovšem již nepracuje, tudíž se nejedná ( jak tvrdí ) o střet zájmů.. Prvotním důvodem proč dělá pouhou redaktorku je, jak sama paní Ingrová zmiňuje důvod, že ji o to její manžel požádal..
Myslím že tímto mohu i za ostatní zde přítomné, tímto paní poděkovat, že se nám Pí. Ingrová rozhodla toto osvětlit.
Zejména těm jenž "trápilo" že dle vysvětlení muž požádá svou choť ať jde dělat pouhou redaktorku do časopisu, pro který jeho společnost zajišťuje smluvně předtiskovou přípravu již 20 let, a kde mu jeho choť pouze čistě formálně dělá jednatelku z důvodu kdyby se mu něco stalo... Což mne uklidnilo a zcela to rozvířilo obavy zavánějící klientelismem.. Děkuji Undecided
Paní Ingrová:
Jaké průměrné IQ očekáváte, že mají
A) odběratelé časopisu Včelařství?
B) aktivní přispěvatelé Včelařského fóra?

Pane Dvorský:
Před pár lety jste, poměrně veřejně, vystoupil z PSNV. Nevidíte zde v tomto kontextu určitou analogii s děním v ČSV v posledním roce či dvou, jen - řekněme - o několik řádů jinde?

Všem:
Pokud se vám dění ohledně časopisu Včelařství (či obecně v ČSV) nelíbí, proč jej odebíráte? Jinými slovy: proč svými penězi - myšleno členskými příspěvky, které jsou vám "odečítány" od státních dotací - na takovéto konání přispíváte?
Každý, kdo platíte členské příspěvky, vyjadřujete tímto svůj souhlas s jednáním nadřazených orgánu svazu...
Nic víc, nic míň.
Tečka.

Mlho:
Díky.
Hmm, samé lepší časopisy. A teď s takovouhle kariérou jen pouhá redaktorka... Tak to je vážně síla.
A veřejně napsat o manželovi, že kdyby natáhl brka... tak to mi už připadá poněkud přes čáru.
Jdjd svůj názor naznačil v otázce. Já se k němu připojuji.
(07.07.2013 22:52)Radka Ingrová napsal(a): [ -> ]Pokud byste v budoucnu na mě měli nějaké otázky, zeptejte se prosím přímo. Můj e-mail je redakce@vcelarstvi.cz.

Vyjádření 130 kilového manžela:
Udělal jsem to jen proto, že mi na kvalitě časopisu, který dlouhodobě má firma dělá, velmi záleží (samozřejmě z obchodních důvodů).

Omlouvám se předem, že nereaguji přímo na Váš email, ale myslím si, že odpověď by zajímala víc lidí. Před nedávnem jsem vznesl na redakci dotaz jestli si mohu jako nečlen ČSV objednat Včelařství a OVP, odpověď byla " Jako nečlen nemůžete odebírat Včelařství a OVP". Mě jen zajímá, když je řeč o obchodu, jestli krok "neprodat co mám" je obchodně správný a nebo skutečný důvod toho, proč si nemůže nečlen objednat Včelařství, když nečlenové ze Slovenska si jej objednat mohou. Mě toto rozhodnutí časopis pouze pro členy, příjde jako pokus o nějakou šikanu, nebo jak to jinak nazvat abych neurazil, za to že nejsem člen ČSV. I když v dnešní době, je Včelařství jen něco navíc, nikoliv zásadní zdroj informací.

Za odpověď děkuji
Paní Ingrová, díky za veřejné přiznání....a teď bych očekával Vaši rezignaci. Díky.
Paní Ingrová,
podle vašeho životopisu máte obrovskou praxi v bulvárních mediích, myslíte že to je praxe "použitelná" při redakční práci v časopise Včelařství?
(08.07.2013 6:49)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]"Jako nečlen nemůžete odebírat Včelařství a OVP".

... navíc: OVP neodebíráme, to si platíme, tedy aspoň já, takže ... (Ta otázka mě také zajímala, neb brzy budu ve stejné situaci jako Aleš ...). Ale nechci odvádět tuto plodnou debatu jinam, to byla jen glosa ...
jdjd: díky ...
Jiří
(07.07.2013 22:52)Radka Ingrová napsal(a): [ -> ]Vyjádření 130 kilového manžela:
Kdyby byl posledním redaktorem časopisu příčetný člověk jako p. Prokeš nebo p. Tamchina, nikdy by mne nenapadlo svou ženu o účast v konkurzu na místo redaktora Včelařství žádat. Udělal jsem to jen proto, že mi na kvalitě časopisu, který dlouhodobě má firma dělá, velmi záleží (samozřejmě z obchodních důvodů). Pokud je redaktorem jakéhokoliv časopisu líný obmyslný šantala, který otiskne cokoli a i dobrý příspěvek zveřejní zcela náhodou, neb články před odevzdáním do výroby většinou nečte, je obtížné kvalitu čísla ovlivnit. Co se týče ceny časopisu, 60-70% jeho ceny tvoří papír, rozhodně jej tedy nelze vyrobit za polovinu, nebo ještě méně Smile. Náklady na výrobu časopisu jsou jak pro redakční radu, tak pro vedení svazu zcela přístupné a pokud důvěřujete, jak jsem pochopil, panu Dvorskému, který byl donedávna členem redakční rady, je snadné se ho zeptat.

Ptát se nemusíte, odpovím sám. Jednak mi vadí ten 130 kg. manžel, jsme stejná vahová kategorie, tedy jsme jen jinak prostorově řešeni.
  1. Zda je časopis předražen 3x, jak někdo uvedl, to potvrdit nemohu. To, že by ČSV časopis stál o cca 15-20% méně, kdyby si předtiskovou přípravu, disrtibuci atd. zajišťoval sám, jsem nezjistil jen ná, ale i jiní, dnes již bývalý člen RR. V tomto smyslu jsem v prosinci RR předložil materiál, se kterým se samozřejmě nic nestalo. Vše má ale své a ekonomická kalkulace nejsou jen krátkodobé pohledy.
  2. Zaměstnat ale manželku majitele firmy, která zajišťuje pro ČSV tzv. full servis, to skutečně za střet zájmů považuji. Pane Ingr vy víte, že jsem se vás snažil tlačit k ceně dolu. Jenže svaz neměl zájem, možná to nebylo jen pouhé diletanstství, to nechám na někom jiném. Snad si vzpomenete na RR před rokem, kdy jsem požadoval návrh cen před prodloužením smlouvy, kterou pak předseda stejně podepsal bez toho, aniž by to s kýmkoliv diskutoval /PRV je statutár, ne předseda/.
    Vám to samozřejmě nevyčítám, je to z vašeho pohledu logické (i vzhledlem k tomu 130 kg manželovi). Je to ale základní chyba v řízení svazu a jeho ekonomiky. Bohu žel zdaleka ne jediná.
Pokud jde o číslo 6, jak uvádí vaše manželka, od pana Krocha vím (protože jsem mu jej i po svém odstoupení vyčetl), že z něho vypadlo 5 článků. To ale jen mimochodem.
Odbornost paní Ingrové si nedovoluji posuzovat /nazlobila mne jen těmi 130 kg./, kontaktovala mne krátce po svém nástupu s žádostí o článek. Z tohoto pohledu tak nemohu potvrdit, že by pan Karoch byl odvolán kvůli mým článkům.
LD



(08.07.2013 1:12)jdjd napsal(a): [ -> ]Pane Dvorský:
Před pár lety jste, poměrně veřejně, vystoupil z PSNV. Nevidíte zde v tomto kontextu určitou analogii s děním v ČSV v posledním roce či dvou, jen - řekněme - o několik řádů jinde?

Pane Dolínek, nemáte správné informace. Z PSNV jsem vystoupil naopak velmi tiše tak, že jsem informoval jejího předsedu e-mailem. Moje další reakce byla jen důsledkem dalšího chování některých členů PSNV, RR MV protože nedodrželi to, co slíbili. Chtěl jsem v časopise MV jen jednu jednoduchou neutrální větičku, nic víc. To, co se pak rozpoutalo dál nebylo mojí vinou a ani z mého popudu. Já žádná shromáždění nabo horké linky neorganizoval. Nemám to zapotřebí se tímto a lidmi takto uvažujícími zdržovat. Pokud jsem někdy reagoval na internetu bylo to proto, že ty dezinformace a přemalovávání historie byly hodně přes čáru (např. setkání 16.7. 2008 na Mze a další).To,že PSNV a další nějak realizují moje dřívěšjí návrhy mne může jen těšit i když bych samozřejmě měl výhrady, ale to je normální. Je dobře, že nejsme stejní. Víte, on když se člověk o něčem důležitém rozhoduje, měl by si sedout na patník, pořádně se rozhlédnout na všechny strany, pak již jen jít dopředu a neotáčet se (jistě jste poznal J. Wericha), aby si nerozbil nos. Z tehdejšího a i pozdějšího chování některých členů PSNV jsem nabyl dojmu, že bych musel jít dopředu stále jen s hlavou otočenou dozadu a to prostě neumím. Berte to ale, prosím, jako můj subjektivní názor. Jiný bude mít názor opačný a má nato také právo, to já nikomu neupírám. My Češi prostě neumíme dobře komunikovat. Ti kteří k sobě nějak patří, mají něco společného, se stejně stýkají a já se stýkám s každým, kdo o to stojí. Nakonec i vaše reakce vůči mé osobě byly vesměs negativní a já vám nyní odpovídám, nemám s tím problém. Některé lidi ale nevyhledávám, to ano. Ten" luxus" si již nemohu dovolit. V tom paralela s ČSV tak trochu je, to máte pravdu.

Pokud narážíte na můj odchod z některých funkcí z ČSV ( v RV stále ještě jsem). Dal jsem své názory jasně najevo a co si myslím o nynějším PRV a předsedovi, jsem vyjádřil ihned již na volebním zasedání RV v lednu 2012, když jsem odmítl člensktví v novém PRV . Totéž jsem činil i později, akceptoval jsem ale vůli většiny a pracoval nebo nepracoval. Nemám nic proti poctivým členům a funkcionářům PSNV stejně tak jako je tomu u členů ČSV nebo jiných včelařských subjektů. Mám určitým způsobem nastaven žebříček hodnot a to nehodlám měnit, pokud nebudu přesvěčen rozumnými argumenty, resp. činy o něčem jiném. Nakonec víte dobře, že pro mne je rozhodujícím kriteriem úspěchu, či neúspěchu, teorie.... využitelnost v praxi. Vše ostatní má pro mne nulovou nebo podružnou hodnotu. Vy s tímto pohledem nesouhlasíte a já to také akceptuji, život jde dál. Myslím si, že toto by se spíše hodilo do soukromého mejlu, ale protože jste mne oslovil veřejně, činím tak i já. Omlouvám se tímto ostatním. LD
Myslím si, že si trochu pleteme pojmy. Střet zájmů je možné definovat jako situaci, kdy je člověk odpovědný dvěma nebo více autoritám, jejichž požadavky na něj jsou protikladné nebo se alespoň zásadním způsobem rozcházejí. Jako vnější pozorovatel se zkušeností z práce v médiích nevidím a priori v pozici paní Ingrové žádný rozpor mezi požadavky, které na ni klade ČSV a NVT Repro. Střet zájmů by to podle mého byl v případě, kdy by například paní Ingrová jako jednatelka NVT Repro byla ženou pana Švamberka nebo nějakého jiného člověka rozhodujícího o tom, zdali a za kolik firma NVT Repro zakázku dostane. Pokud tomu ale správně rozumím, paní Ingrová z pozice redaktorky nemá možnost o přidělování zakázek spojených s časopisem rozhodovat.

Celá situace mi spíše zavání trafikařením ( či aktuálně eufemisticky dealováním), tedy přihráním postu, ze kterého plyne nějaký zisk, někomu jako odměnu za zásluhy či za protislužbu. Jak nyní vidíme na celostátní úrovni, takové jednání je nejen nemorální, ale v případě protislužby dokonce trestně stíhatelné. Hlavní rozdíl v postižitelnosti obou popsaných jevů vidím v tom, že trafikaření se ještě mnohem hůře prokazuje, protože málokdo se jím chlubí tak veřejně jako třeba Nečas.

Jediný, kdo je tady ve střetu zájmů, jsem já, protože kritizuji dění kolem časopisu, který je trochu konkurující tomu našemu. Přiznávám se a prosím o prominutí, snažil jsem se zůstat věcný.
Páni a dámy , myslím že cena časopisu sa dá upraviť smerom dole len vtedy, ked sa zvýši jeho náklad-teda počet výtlačkov, a to sa dá aj tým že si ho môžu objednať aj nečlenovia zväzu, osobne kupujem alebo si požičiavam takmer všetky časopisy, dokonca aj staršie ročníky, osobne som nemal najnovšie číslo čes.včelaře v rukách, ale podla reakcií niektorých zvás vraj bol lepší ako tie predchádzajúce čísla.Tolko z mojej strany, prajem príjemné chvíle pri včelárení a čitaní.
RB
Referenční URL's