Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Časopis Včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím kolegyně a kolegové
Nechtěl jsem sem nic psát, ale nakonec to udělám. Odebírám časopis Včelařství. Nepřináší mi absolutně, ale absolutně nic, kromě dvou věcí:
- Kalendárium a s tím spjaté, na co nesmí včelař zapomenout (to má ale stejně PetrM tady na Fóru)
- Minimum znalostí pro začátečníky
V trochu jiných obměnách, dle autorů, se tam ale opakují pro včelaře v principu správné, ale dokola stejné věci, takže v podstatě by stačilo, mít doma tři, čtyři ročníky časopisu a podle těch se v začátcích vést.
To, co se tam dá přečíst, to lze najít i na internetu nebo i v jiných, lepších a odbornějších časopisech. Informace o práci s mládeží jsou také důležité, ale mnohokrát zabírají, možná i zbytečně mnoho stran. A hlavně, hlavně výstavy, výstavy, výstavy, výstavy ...
Ano, jistě, chápu, že o akcích se má informovat, ale když je toho vždycky na několik stran a pak v podstatě z několika desítek exponátů je tam jan pár fotografií, které jsou stejně jen zlomkem všech informací a těch pár vět stejně skoro nic neřekne. Mnohem lepší by bylo udělat obrovskou fotoreportáž z nějaké výstavy, viz. Konference zlepšovatelů a vynálezců, a umístit jí na web ČSV, aby ti, kteří se určité akce účastnit nemohli, měli přehled o exponátech, jejích autorech, atd., atd. To by bylo mnohem lepší provedení.
Mám doma několik starých ročníků Včelařství, ale ty se se současným obsahem časopisu nedají srovnat. V rubrikách Jak to dělám já ..., je spousta článků od včelařů, kteří popisují své zdary a nezdary ve své včelařské praxi. Tolik praktických věcí, které jsou ve starších číslech časopisu jsem zatím nikde jinde neobjevil. I když jsou tam i témata stejná a několikrát dokola popsaná, každý příspěvek má své specifikum podle určitích okolností a vlivů na danou věc, kterou autor provedl a popisuje, a v tom se mi ta starší čísla tak líbí.
Samozřejmě lze těžit především, dle mého názoru, z ročníků cca od roku 1980 až asi tak po rok 2005, potom to už, podle mého názoru za moc nestojí. No a předtím, ten rok 1980, to už jsou zase spíše trochu zastaralé praktiky, ale některé se používají, avšak úspěšně a právem, v praxi dodnes.
Ono to je také možná tím, že už se ani žádní včelaři, kteřá by do časopisu psali nenajdou, to už zase nevím.
Končím s odebíráním Včelařství a přecházím na MV. Tolik málo jsem k tomu chtěl jen napsat.
(17.12.2010 12:35)pavelno napsal(a): [ -> ]Odebírám časopis Včelařství. Nepřináší mi absolutně, ale absolutně nic, kromě dvou věcí:
- Kalendárium a s tím spjaté, na co nesmí včelař zapomenout (to má ale stejně PetrM tady na Fóru)
- Minimum znalostí pro začátečníky
V trochu jiných obměnách, dle autorů, se tam ale opakují pro včelaře v principu správné, ale dokola stejné věci, takže v podstatě by stačilo, mít doma tři, čtyři ročníky časopisu a podle těch se v začátcích vést ...
Končím s odebíráním Včelařství a přecházím na MV. Tolik málo jsem k tomu chtěl jen napsat.

Náš (nebo spíš jen můj?) tak trochu problém je (byl) v tom, že jsme (jsem) si nechal(i) v počátcích poněkud "vnutit", že Včelařství je odborný časopis, takže od něj jaksi automaticky někdy možná čekám(e) "zásadní" věci z metod, výzkumu, praxe a ověření, testy, výhledy, odbornou debatu. Včelařství je však opravdu časopis spolkový, takže ... etc. Také se přiznám, že hlavně čtu Kalendarium a Minimum a i když se témata nutně opakují, jsou tam texty zkušených včelařů a opakování je matkou ... Smile. Přiznám i četbu předsjezdové "diskuse", ale to věru spíš nejprve pro pochopení "nepochopitelného", posléze spíš pro odreagování ... Chápu, že není jednoduché časopis tohoto typu vydávat a stále hledat něco nového a bezkonkurenčně zajímavého. Prostě jsem přestal brát Včelařství jako základní odborný zdroj a orientuji se ve studiu jinam. Také na Moderního včelaře, u něhož m.j. velmi, ale opravdu velmi oceňuji snahu zpřístupňovat zahraniční texty, které se dotýkají kruciálních včelařských témat. Postupně a po skousnutelných dávkách se tak i my zatím moc v oboru nevzdělaní dozvídáme, že ve "světě" běží už léta velmi zajímavý výzkum a cenné debaty, testy, objevují se teorie a možnosti výkladů a nápady na další směřování ... A že nejsme ten "pupek světa", jak by se mohlo někdy někomu zdát ... Jakkoli i u nás jsou často velmi zajímavé výsledky ... Je dobré, že mohou existovat oba časopisy, každý má své pole a dobře tak ... Člověk si může vybrat. I když, pravda, za své "příspěvky" bych od Včelařství čekal trochu víc. Ale to je jen můj zcela osobní názor. Deo gratias neboli díky Bohu pluralita funguje ...
Když už se zde píše o "Včelařství", také přidám svůj dojem včelařského začátečníka. Když se mi v loňském roce poprvé dostal časopis "Včelařství" do ruky, vyvolával, při jeho čtení, ve mě trochu úsměv. Připadal mi (občas stále připadá) jako nějaký vnitrostranický občastník nějaké politické strany. Wink Dočtu se, kde jaká výstava proběhla a kdo na ní vystoupil s projevem, kdo byl kam zvolen a nezvolen, dlouhé články v podstatě jen oznamující, kde a jak co proběhlo, kdo tam byl a nebyl atd. Přímo odborných článků je tam méně. "Moderní včelař" je pro mě jako začátečníka lepší. Už jsem si zvykl. "Včelařství" beru jako časopis ČSV a odpovídající nejspíš současnému stavu ČSV. Jako nově příchozímu mezi včelaře mi je ale trochu nepochopitelné, proč vlastně jakoby hlavní periodikum včelařů není trochu prestižnější a dostupný široké veřejnosti. Patrně redakce časopisu ví co dělá.
I já se připojím do debaty k časopisu "včelaření". Časopis čtu a těším se na každé číslo, zda objevím nějaký zajímavý článek, který by mě obohatil. Rubriky které vždy čtu jsou: Jak to dělám já, Kalendárium, Rostliny očima Mojmíra Pagače a Minimum znalostí pro začátečniky. Bohužel článků které by mě oslovili moc není a v časopise jsou v menšině, nebo vůbec.
Chápu, že je to "spolkový časopis" ale i ten by mohl mít větší úroveň. Často neostré, rozmazané a hlavně fotografie v malém rozlišení jsou samostatnou kategorií. Dalším bombónkem jsou fotografie pana Sojky, které jsou v každém čísle a na kterého mám už trochu alergii (Směje se ten člověk vůbec? Baví ho ta práce?).
Časopis nemá zpětnou vazbu (v prodejích) a tím pádem je tam, kde je. Možná je na nás (členech tohoto fóra), aby jsme zkusili něco navrhnout. Napsat dopis, nebo poslat článek. Zkrátka něco s tím udělat.

Toť můj názor a kritika. Vím, že to není jednoduchá práce, je však třeba mít zpětnou vazbu na odvedenou práci.

PS: špatné fotografie v jednom vydání - př. č. 8/2010

- str. 255 pan Jíra s rudlíkem (tmavá a mázlá)
- str. 271 krmení včel (foceno snad mobilem, strašná kvalita snímku)
- str. 279 zvětšenina (opět malé rozlišení zvětšeniny)
- str. 281 zvětšenina (to samé)
- str. 282 - 283 (nutno vidět. Ze 7 fotografií není ani jedna, v rozlišení odpovídající tisku)

Odkaz na kvalitní fotografie, které by měl časopis prezentovat a umět zpracovávat!
http://vcelarstvi.blogspot.com/search?up...results=50
Velice pěkný web, pěkné etikety atd.
A patří to sice jinam, ale tady
[Obrázky: Prolet12a.jpg]
vidíte jak pěkně vypadá nenatřené dřevo a jak je to jednoduché a do přírody zapadající. Smile



K tomu, že Včelařství máte zadarmo nebo za oněch 200Kč bych jen dodal, že jsem kdysi jako ještě člen byl takto asi před 15 lety infomován, když se k příspěvku ze včelstva zaváděl i příspěvek ze včelaře.
Později jsem byl z toho vyveden, můj příspěvek prý šel na "provoz", Včelařství je prý financováno ze státní dotace.
Prohlášení pana tajemníka v otištěném rozhovoru ve Včelařství, kde prohlásil zhruba to, že oni neví kolik stojí vydávání časopisu, že je to nezajímá, byla jednou z posledních kapek které mě vedlo k tomu, že na tohle platit nemusímSmile Takže jseme se pravdy nedopátral. Faktem je že nikdy jsem jako člen neviděl Včelařství jako samostanou položku v rozpočtu.
Tomu by odpovídalo i to, že tam není plošná inzerce a je neprodejný. Nemůžete normálěn prodávat něco, co vydáváte z dotace.


A vzhledem k průvanu ve státní kase možná nebudete muset za chvíli nic řešit. Začne to řešit trhSmile
No, já nevím, jestli bych tento příspěvek neměl umístit jinam ( to by mohl nejlépe posoudit PetrM, a případně přesunout ), ale týká se to více, či méně časopisu Včelařství, respektive příspěvků, či článků do něj. Ale k věci. Oni to tady někteří občas dělají, ale pokud se tady někdo na něco nezeptá, tak sem nikdo nenapíše nějakou svou zkušenost jen tak. Prostě pro ostatní. Pro poučení nebo pro příklad, mám tím na mysli, co kdo kdy kde vymýšlel, zkoušel a ve včelařině prostě dělal, ať už úspěšně, či neúspěšně. Tím právě chci říci, že když takovéto příspěvky z časopisu Včelařství už vymizely, mohli by je členové Fóra psát právě sem. Navíc se dá, oproti časopisu, rychleji reagovat na dotazy čtenářůWink. Ve starších číslech Včelařství jsou psány i články, dnes již zkušených včelařů, kteří právě před léty do časopisu psali svou zkušenost ze své praxe, a často autoři popisovali i své školácké chyby, které při včelaření provedli a které by možná neudělal leckterý začátečník, ale oni se za to nestyděli, napsali to a tím možná právě pomohli mnoha včelařům, na článek si vzpomenout a školáckou chybu neudělat. Dnes se možná tito páni včelaři za to, že to tam tenkrát napsali stydí, ale kdo ví, pro kolik včelařů to bylo poučnéSmile.
A proto by bylo dobré, aby své zdary i nezdary sem psali včelaři prostě jen tak. Protože kolikrát i profesionál udělá občas úplně banální chybu, za kterou se stydí sám před sebou. Ale možná právě proto by se o ni měl podělit, aby se to stalo příkladem pro ostatní, jak co udělat, či neudělatWink, Pavel.
Ještě, abych dodal, ono se těžko někomu o sobě říká, co člověk pokazilBlush, soudím už jen podle sebeWinkBig Grin, ale takový poučný případ z praxe, třeba i jen přečtený, je mnohdy mnohem poučnější, než si to, či ono přečíst v odborné literatuře. Tím vůbec nechci poukazovat proti odborné literatuře, ale případy z praxe, jsou příklady z praxe, co Vám mám vykládatBig Grin, Pavel.
(19.12.2010 11:34)pavelno napsal(a): [ -> ]... ale pokud se tady někdo na něco nezeptá, tak sem nikdo nenapíše nějakou svou zkušenost jen tak...

Víš co - kdo chce takhle psát, píše buď články do časopisů nebo má svůj web. Přijde mi to lepší, než zaplavovat konferenci svými ("nevyžádanými") příspěvky co jsem jak dělal nebo nedělal a kolik jsem u toho dostal žihadel. Jeden čas se to tu dělo - přišlo mi to, že autor si spíš chtěl založit blog, ale spletl se... Dost jsem řešil, má-li smysl dál fórum sledovat - ale pak to ustalo.
Ale je to názorová věc - každý to může cítit jinak Wink
(19.12.2010 13:38)jdjd napsal(a): [ -> ]Víš co - kdo chce takhle psát, píše buď články do časopisů nebo má svůj web. Přijde mi to lepší, než zaplavovat konferenci svými ("nevyžádanými") příspěvky co jsem jak dělal nebo nedělal a kolik jsem u toho dostal žihadel. Jeden čas se to tu dělo - přišlo mi to, že autor si spíš chtěl založit blog, ale spletl se... Dost jsem řešil, má-li smysl dál fórum sledovat - ale pak to ustalo.
Ale je to názorová věc - každý to může cítit jinak Wink

Neboj, on zase začne psát. Smile Ale také tě nikdo nenutí to číst. Je to v samostatném fóru, které může kdokoliv ignorovat. Včetně tebe. Nikdo tě nenutí, pokud vím.

Ale k tématu, abych to nemusel, jako zlý ošklivý Admin, mazat nebo přesouvat.
Na časopisu Včelařství mi také vadí to přílišné zaobírání svazem a ÚV dnes RV, ale je to, jak již mnozí psali, primárně svazový časopis a ne odborný.
Občas se tam něco rozumného najde. Díky alespoň za to málo. MV odebírám a vždy se na něj těším.
jdjd, zatraceně, ty máš pravdu, tak tohle mě nenapadloDodgy. To jsem neměl moc dobrý nápad s tím příspěvkemBlush. Ale neměl jsem na mysli, aby sem včelaři psali o žihadlech, ale o praktických zásazích do včelstev. Ale raději, ať sem tedy radši nikdo nic nepíše, i když je to, jak píšeš věc názoru, byl bych ale nerad aby konference byla zaplavena každodenními a detailními úryvky ze včelaření některého z nás. To by se ani mě vůbec nelíbilo. Ale myslele jsem si, že tady jsou lidi na úrovni, a ne výše popsaní cvoci. I když registraci a článkům nějakého takovéhoto "nadšence" se stejně neubráníme, bohužel.
Měl jsem na mysli např. MíruP, který sem dal svoji bednu na odvíčkování, grifina, apod., zkrátka něco takového, ale to je jedno, PavelUndecided.
Já bych zase tak Včelařství nezatracoval. To, že působí jako z dob minulých je neoddiskutovatelné. Ale možná by jste se divili tomu, jak velkou mají oblibu tzv. první stránky časopisu (zasedání, sjezdy atp.) mezi staršími včelaři. Jsem členem výboru ZO a také členem revizní komise OV, kde se střetávám se starší generací včelařů a oni tyto pro nás "velmi důležité témata" sledují a vášnivě onich diskutují.
Když vezmeme v potaz to, že je časopis Včelařství pro nás defacto zadarmo. Přečteme si jen to co nás zajímá a jiní si zase přečtou co zajímá je.
Hlavní záslužností časpisu Včelařství je podle mě to, že osloví všechny včelaře na ráz. Na tomto fóru je nás cca 500 zaregistrovaných včelařů. Diskutujeme tady o novinkách, postupech, zkušenostech atd. Bohužel většina ostatních včelařů nemá internet (pokud má stejně ho neumí náležitě využít) a Včelařství je pro ně jediným médiem. Např. díky němu vědí, že je potřeba léčit a proč, přečtou si o nemocech, seznámí se s novými metodami (úlové systémy, ošetření vč., pomocná zařízení atd.)

Každým rokem, má naše ZO problém při léčení s několika včelaři. Jeden starší včelař snad nemá páru o varroáze. Pokaždé, když jde nákozový ref. fumigovat, včelař se sním doslova hádá stylem: "nic mi v úle zapalovat nebudeš".
A ten druhý to je "přírodní člověk", který má včely jako dekor na ecofarmě (pro turisty).

Ted si představte, kdyby Včelařství nebylo. Kolik by bylo mezi náma včelařů-sousedů šiřitelů varroázy a moru...
Podle ČSV vyšelo 4.ledna nové číslo "Včelařství". Už ho máte ve schránkách? Děkuji za oznámení, kdy ho budete mít.........
Až ho budeš mít, opravdu si počteš. Ačkoli jej neodebírám, četl jsem ho už v pátek.
(21.12.2010 12:35)hanss napsal(a): [ -> ]Já bych zase tak Včelařství nezatracoval. To, že působí jako z dob minulých je neoddiskutovatelné. Ale možná by jste se divili tomu, jak velkou mají oblibu tzv. první stránky časopisu (zasedání, sjezdy atp.) mezi staršími včelaři. Jsem členem výboru ZO a také členem revizní komise OV, kde se střetávám se starší generací včelařů a oni tyto pro nás "velmi důležité témata" sledují a vášnivě onich diskutují.
Když vezmeme v potaz to, že je časopis Včelařství pro nás defacto zadarmo. Přečteme si jen to co nás zajímá a jiní si zase přečtou co zajímá je.
Hlavní záslužností časpisu Včelařství je podle mě to, že osloví všechny včelaře na ráz. Na tomto fóru je nás cca 500 zaregistrovaných včelařů. Diskutujeme tady o novinkách, postupech, zkušenostech atd. Bohužel většina ostatních včelařů nemá internet (pokud má stejně ho neumí náležitě využít) a Včelařství je pro ně jediným médiem. Např. díky němu vědí, že je potřeba léčit a proč, přečtou si o nemocech, seznámí se s novými metodami (úlové systémy, ošetření vč., pomocná zařízení atd.)

Každým rokem, má naše ZO problém při léčení s několika včelaři. Jeden starší včelař snad nemá páru o varroáze. Pokaždé, když jde nákozový ref. fumigovat, včelař se sním doslova hádá stylem: "nic mi v úle zapalovat nebudeš".
A ten druhý to je "přírodní člověk", který má včely jako dekor na ecofarmě (pro turisty).

Ted si představte, kdyby Včelařství nebylo. Kolik by bylo mezi náma včelařů-sousedů šiřitelů varroázy a moru...



" Tet si představte,kdyby včelařství nebylo.Kolik by bylo mezi náma včelařů-sousedů šiřitelů varr. a moru"-jak napsal Hanss.
Víš ona je jedna věc: kdo je šlompák a neléčí popř. se nezajímá ,jestli jeho včely jsou pozitivní na mor ,tak šlompákem vždycky zůstane,a nic na tom nezmění to ,jestli časopis včelařství odebírá nebo ne.
Nejvíce se mě asi líbil časop. včelařství na konci devadesátých let, když do nich psal články velký propagátor,mistr lanstr. ulů ,zes. př. Jindřich Boháč. Tyto články byli ve své době v časopisu včelařství "téměř nadčasové".
Taky na něj kvůli tomu někteří konzervativní včelaři v časopisu včelařství dělali hon ,jak fašisti na Fučíka.
I dneska se najdou kvalitní články ,např. progresivní metody od Honzy Kolomého a Kamila K. aj.
Myslím ,že kvalita časopisu včel. utrpěla od té doby (před zvolením př. Sojky za předsedu),kdy ČSV nesmyslně napadalo PSNV-cz od panfletů a rozbíjení svazu, protože jim PSNV-CZ nešel na ruku.
Tím pádem tak vznikl časopis Moderní včelař a odborných članků v čas. včelařství podstatně ubylo.
(10.01.2011 18:09)Vašek napsal(a): [ -> ]Podle ČSV vyšelo 4.ledna nové číslo "Včelařství". Už ho máte ve schránkách? Děkuji za oznámení, kdy ho budete mít.........

Mě přišel včera....
Mě dorazil v pondělí. Prvních cca 10 stránek naprosto o ničem, ale naprosto.

Líbila se mě poslední stránka - období květenství medonosných stromů. Dobře se četlo jaký byl rok 2010 a článek o strůpkové fólii. Zbytek na mě působil nezajímavě, obzvlášť článek o volbě nového předsedy.
Mě se naopak to poslední číslo zdálo lepší než minulá.Volbu předsedy jsem tedy také nečetl,to se přiznám. Tongue To mě nezajímá,ale jinak se mě nezdálo zase tak strašné. ....Asi už začínám být institucionalizovaný. Big Grin
Časopis včelařství je svazové periodikum - to mě je jasný Idea !
ČSV má v současné době něco přes 46 tisíc členů (většina z nich odebírá čas. V.), ale má jen několik desítek či set funkcionářů!
Tak si myslím, že by v "NAŠEM" časáku měl podle toho vypadat i poměr témat, článků a diskusí!!!
A k těm fotografiím - v každé redakci je někdo (jednotlivec nebo tým) zodpovědný za jejich kvalitu!
A jak se říká "JAKÝ PÁN, TAKOVÝ KMÁN" Big Grin
...pro znovuvzkříšení časopisu včelařství ,by mohl třeba napsat nějaký zajímavý článek Zdeněk Brentner o Grifinu H ,klidně na dvě -tři stránky ,místo poplácávání zad nového předsedy svazu,které bude následovat určitě ještě ve dvou následujících číslech jak je tomu zvikem. Byl bych určitě pro a sradostí bych si jej přečetl.
Otázka je ,jestli by mu to "Strana" otiskla.
Referenční URL's