Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak tak koukám na počasí a teploměr, tak počítám, že v některých částech republiky asi dneska budou prolety.
Kosice o stupnov, zamracene, hmla, prelet nehrozi.Dodgy
Havířov 10 st.
U nás dnes teplo ale pod mrakem některá včelstva situovaná na jih a východní za větrem mírný prolet. Silnější prolet u zimovaných záložních matek ,menší úly včely zřejmě zaznamenali teplo rychleji.
(30.01.2013 12:04)Josef Lekki napsal(a): [ -> ]Jak tak koukám na počasí a teploměr, tak počítám, že v některých částech republiky asi dneska budou prolety.

ano, na litoměřicku velmi intenzivní ještě v 16 hod. při 12,3°C, střídavě zataženo a polojasno ... z 15 včelstev nereagovala pouze 2, přestože se jeví dostatečně silná, u mě se zimováním zatím spokojenost ... JL
Jižní Morava Znojemsko - 8 st. C a polojasno. Včely vylétaly pouze sporadicky sondovat jestli něco nekvete. Jarní prolet teprve příjde. Už se na ten hukot těším Wink
stredné Slovensko,
tak dnes bolo slniečko, 10 stupňov, ale včielky iba "kontrolovali očko", prelet nebol :cry:
(už v noci +6..)
Miesto včelnici Závada, n. v. 238 m, +8°C, vietor, hod. 13,00, ojedinelé výlety, na snehu výkaly taktiež ojedinelé, spotreba zásob od 1.1 do 31.1- 1,1 kg, včelstvo ošetrovalo plod (zaviečkovaný plod, osobná prehliadka).
Letovice, 420mnm, dnes sem na procházce v mokré sněhové vánici viděl rozkvetlé kočičky Wink
Tak: a na dolní Mži kvetou talovíny ... Letos fakt docela brzo ...
Jiří
Momentálně u nás svítí slunce a je vymetená obloha, bohužel mrzne. Kdyby nemrzlo, tak by asi dnes u nás byly letecké dny Cool, páč mi svítí slunce přímo na úly, ale zatím je brzy (cca něco po 10 hodině), tak uvidíme ve 14:00 ....
Voláme sluníčko,haló,haló ! Tepla je na světě málo,málo !!!
Juh Slovenska, n.v. 238 m. do tejto chvíle sneží 12 hod, teplota cez deň -1°C, pripadlo asi 12 cm.
Pod Piľskom, sever SR, momentálne -10, cez deň max -5. Akcia na sneh. Predám. Lacno.
Počasí je zatím stále velmi stabilní - +-0 u nás poprašek na kopcích dostatek sněhu. Slunce jsem už asi měsíc neviděl.
Jak tak koukám na vylepšenou dlouhodobou předověď CHMI tak holky budou nadále udržovány v úlu a díky podprůměrným teplotám budou málo plodovat.
Zlomí se to snad v půlce března. Tak jsem zvědav jak se to projeví na jarním rozvoji. Jen aby je to neprohnalo ještě v úle - u nás se neměly kdy zatím vyprášit.
Na mojej včelnici stále pod nulou. Za celý február boli najvyššie denné maximá 0 stupňov a to 5 krát. Inak denné maximá pod nulou. No na tunajšie pomery nič nezvyčajné. Vlani bol prvý prelet 17.3., nepredpokladám, že tento rok bude skôr. Podľa tabuľky závislosti rozvoja včelstva podľa teplôt by matka nemala za celý február položiť ani jedno vajíčko. Spotreba na podložkách extrémne nízka, čo by tomu aj nasvedčovalo, ale nejaký plod si myslím aj tak už bude. Najslabšie včelstvá bývajú u nás tak koncom apríla, potom už vidieť postupný nárast do sily. Hlavná znáška je približne od polovice júna, takže niet sa kam ponáhľať.
stredné Slovensko, v noci -7, cez deň +6,
včielky maximálne v očku, zopár samovrahov urobilo žlté kaňky na snehovej prikrývke a skončili neďaleko úľov Blush
Tak neviem. Nechcel som provokovať, no keď už je reč o aktuálnom počasí, tak predsa len zverejním. V piatok som sa dostal na včelnicu o 15,30. Prišiel som po "funuse". No pohľad okolo úľov svedčil o tom, že 10 z 12-tich včelstiev sa preletelo. Ex post moje hodnotenie podľa vzhľadu snehu - intenzita preletu bola stredná. A to vonku bolo asi 3 st. nad nulou. Bolo bezvetrie, naviac úle sú v závetrí, na slnku, ktoré najskôr cez obed prehrialo vzduch natoľko, že to včely vylákalo do prírody. Na snehu pred úľmi len ojedinelé mŕtvolky. K preletu najskôr dopomohol i fakt, že zimujem na 3 NN a mám otvorené očká /6x 0,8 cm/ na stredných nadstavkoch, hlavné letáče zavreté, takže ich trasa z chumáča do prírody bola veľmi krátka, vonku jedna-dve otočky, jedna riadna defekačná salva a rýchlo šup pod perinu!Smile
Včera jsem byl na Oravě v Krušetnici a žádná "pořádná zima" tam nebyla.
Alespoň proti severní moravě.
Jsem začátečník a tak se nemůžu dočkat až to konečně začne.
Milan
prolet doteď žádný, venku aktuálně -10°C, přestal padat sníh, za což jsem rád, protože takto mi to zafoukalo jeden úl přes noc. Včelky naštěstí hučí, takže snad budou v pohodě.

[Obrázky: IMG_2841.jpg]
Referenční URL's