Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes teplota 5°C a krásna modrá obloha, o 14,30 hod. z niektorých úľov vyletovali včely, pekná pohoda.
Využil som sľúbenú prehliadku včelstva č. 15 na plod. Dymák naplno čmudil, ale včelám v uličkách (až v 8-mich) to bolo jedno. Trochu som do dymu fúkal vlastným dychom a na malú chvíľu sa stiahli hlbšie, ale znovu sa vrátili. Za vyrušovanie som dostal "jednu do nosa".

Prehliadka bola celkom "cool" plod som našiel na 2 plástoch vo veľkosti plochy akurát tak dlani, v počte tak 200 zaviečkovaných buniek, iný plod nebol. Matka kládla vajíčka v čase 5-10.2 keď bol na to vhodný čas, teplo do 8°C. Na kladenie vajíčok jednoznačne vplývalo vhodné počasie, keď sa teploty znížili a cez deň sa držali pri -1°C až 0°C. M nepoložila ani jedno vajíčko, nenašiel som ani jedno a larvičky tobôž nie.

Bližšie zhodnotím teploty po skončení mesiaca, čo je pozoruhodné je vysoká spotreba zásob, za 5 dní poslednej dekády je to 0,4 kg. Anton

P.s. Juh Banskbystrického kraja, 227 m.n.m.
dnes 14hod 4°C první pyl - pravděpodobně líska
u nas dnes 6,5 stupnu, vcelky bzucely , no proste parada,,SmileSmileSmileSmile
Tak dnešek stojí za prd!
Teď jsem se vrátil domů a jsem pěkně vyfoukanej.Venku je 6°C a za celej den bylo sluníčko jen chviličku a to ještě na půl za mrakem."Berušky" jen nervózně pochodovaly u vchodu do úlu a já přiložil pár briket do kamen.Co nás čeká zítra uvidíme.
No a jak je to u vás v jinejch částech republiky?
Ostravsko 7C a pršíSad
Loket (karlovarsko), 7 st.C, vetrno, vcelky docela litaji, nosi pyl a vodu. Vrby jivy zacinaji nakvetat(zlute a zvetsene jehnedy). Pocitam ze do 2-3 dni budopu jivy v plnem kvetu.
Tak tento radar mi konečně vyhovuje. Šipkami si každý nalezne svou vísku, ale pozor, mraky to zobrazuje jen po Prahu.
http://www.niederschlagsradar.de/zoom.as...7&lon=7.09
Jeden můj známý provozuje meteorologický server pro plachtaře. I když už lítat nemůžu, je pro mě stále tento server meteorologiky nejhodnotnější. Jsou tam mapky s hodinovým rozsahem na všechny jevy důležité i pro včelaře (teploty při zemi, vítr, srážky, oblačnost....)

http://flymet.meteopress.cz/cr/
Takže pršet zase nebude. Já se těšil, že si dáchnu od venkovních prací. Ach jo. Je skoro půlnoc a tady v 650m.n.m je +10.
Tady u nás na Tachovsku začalo "zaplať pán bůh" pršet včera k večeru a zatím stále prší.Sudy na vodu prázdné to sucho už bylo pořádné.Zasel jsem svazenku a tak se jí dostalo i vody.
Priatelia, možno pre porovnanie si pozrieť údaje o teplotách a úbytku zásob za marec 2011:


Uzatváram bilanciu počasia a spotreby zásob jedného včelstva, ktorá je typická pre moju včelnicu, ale aplikovať ju môžeme i na iné oblasti, ale vzhľadom na teplotu a tým letovú aktivitu našich včiel.
Ak porovnávam priemernú teplotu za tretí mesiac s predchádzajúcimi rokmi, je za rokom 2007, čiže je dobrý odrazový mostík do novej sezóny, svedčí o tom aj suma denných teplôt. Matka takto kladie na jeden plusový stupeň 5o ks vajíčok, čo je spolu 1,7 kg nových včiel. Tento rok však bude chýbať zimná generácia včiel, čo môže byť i dobre s ohľadom na rojovú aktivitu včelstiev.

Čo je dôležité pre včely sú denné teploty(spolu 358°C), väčšinou s modrou oblohou, čo umožňovalo denný výlet včiel za potravou. V tomto ukazovateli je ale na prvom mieste rok 2007 so svojím maximom teplôt 392°C. Mladé včely vo väčšom množstve sa začali dnes liahnuť a nahrádzať zimné včely.

Priemerné teploty za mesiac marec:

Rok 2011: +5,5°C, suma denných teplôt: 358°C
Rok 2010: +4,3°C, suma denných teplôt: 332°C
Rok 2009: +3,9°C, suma denných teplôt: 288°C
Rok 2008: +2,0°C, suma denných teplôt: 302°C
Rok 2007: +7,4°C, suma denných teplôt: 392°C

Spotreba zásob za mesiac marec:

Rok 2011: 3,4 kg
Rok 2010: 1,8 kg
Rok 2009: 2,5 kg
Rok 2008: 2,2 kg
Rok 2007: 3,8 kg

Tento "výkon" v spotreba zásob za mesiac marec prekonal len rok 2007. Tieto hodnoty spotreby zásob nie sú presné, pretože ich pravdivosť ovplyvňuje prírastok nového plodu a peľu, čo znamená, že spotreba môže byť o váhu nových včiel vyššia. Takže ich môžeme považovať len za jeden z ukazovaľov pri posudzovaní stavu vo včelstve. Stačí sa v tieto posledné dni pozrieť do včelstiev a presvedčíte sa o pravde môjho tvrdenia. Veď nepamätám aby za roky včelárenie som musel zachraňovať včelstvo, ktoré bolo na pokraji zániku a neviem či M nezahynula, lebo nie sú položené vajíčka v bunkách.
Ahoj Antone,
te poslední větě moc nerozumím (přeci jen ta slovenština je náročnější na čtení a nevím přesně co máš na mysli, tak jestli to můžeš upřenit, díky). Jinak souhlasím jaro je super, dám kavu a jdu omrknout situaci v plodišti Smile
U nás dnes letošní nejvyšší teplota - 19°C. Zítra asi dám stavební rámky do včel.
Jiří, mohol som to napísať jasnejšie, uznávam. Popis situácie: včelstvo prezimovalo v dobrej kondícii i keď včiel bolo pomenej, z troch stupňov sily včelstva dostalo 2, 24.3 som ho kontroloval a do poznámok som napísal "úplne slabé zásoby, ale nič som preň neurobil. Až do chvíli, kým som na letáči našiel mŕtvolky včiel a malátne sa pohybujúce včely, vedel som "koľko bije". Po otvorení úľa som a našiel zomierajúce včely bez jednej bunky . Na začioatok dostali odviečkované zásoby, včelstvo som zachránil. Včely z úľa vyletovali, al e do úľa nepriniesli ani jednu obnôžku peľu. Včelstvo som prekontroloval, včely sa správajú normálne, našiel so len plochy zaviečkovaného plodu z doby pre kolapsom, ale vajíčka, nie.! Takže musím urobiť podrobnú kontrolu a zistím, či sú bez M.

P.s. Ešte na Tvoju poznámku o čítaní slovenčiny, ja to viem a cítim to a neraz preto uvádzam aj český ekvivalent skovenského slova, ktoré je pre českého čitateľa nezrozumiteľné. Musím sa pochváliť, ešte v mladosti som čítal viac českých kníh a preto s čítaním českého textu nemám problémy. Mal by si častejšie zablúdiť na vcely.sk a trochu sa pocvičiť a niečo aj napísať. Anton
Předevčírem u nás trochu bublala bouřka.Sledoval jsem jak se hromadně vrací včely do úlu, aby se schovaly před deštěm.Úchvatná podívaná jak se ze všech stran v houfech slétávají s zářivě žlutými rouskami a tlačí se do úlu.To pak člověk vidí kolik je vlastně včel v terénu.Já bych řekl,že to je zatím ukázkové jaro tak jak má být. Pranostiku " Hřmí-li v březnu,sněží v máji" nebudu brát vážně,protože to už byl poslední březnový den,takže vlastně skoro duben."Dubnový hrom zvěstuje mrazů skon." Wink
Dneska počasí na jedničku.Ráno sice mlhy ale pak Rolleyes.Včelky nosily pyl co jim síla stačila.Už jsem vyděl místy rozkvetlý podběl.
Dnes mám ty "tělesné baterie" dobité na 100%.Wink
čauky tak dnes bylo nadherne taky už začli kvest merunky.polabí mladoboleslavsko
Zvedá se hrozný vítr. To je proslulý vichr z hor, dedeček mě o něm vyprávěl, vrací se každých sto let.... Wink
A voda je tu.
No už to bylo třeba.Na Tachovsku teď ráno pěkně sprchlo a vypadá to že bude pršet i během dne.
Aktuálně stále Lázně Bělohrad: sněží! Inu, duben, jak má být ... Wink
Referenční URL's