Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kousek od Prahy nakvétají meruňky. Jsou ale hlášeny mrazy a tak nejspíš bude zase prdlajs! R. S.
Loni zafungovaly ochranne textilie, do kterych sem merunku zabalil. Uznavam, ze ochranit jeden strom je snazsi nez cely sad.
U nas taky dost nasazujou merunky, pokud to vydrzej zvetsiny nerozjizdet, ty 3 dny rannich mraziku to daj v poho. Jde i o to, aby mel kdo na to litat, utery az ctvrtek bude stat co se tyce odpolednich teplot za ...
Chose
Je vcera v praze na zahrade videl prvniho cmelaka a motyla. Tak snad cmelaci konecne prijdou do praceWink
Původně jsem chtěl příští týden nasazovat medníky ať mají holky kde nosit, ale protože předpověď počasí hlásí, že má ještě sněžit i v nížinách, asi s tím ještě chvíli počkám. Big Grin

(samozřejmě je to jen nadsázka pro odlehčení).
Dávej pozor, je tu hodně začátečníků a někdo by to tam klidně mohl naházet.
Big Grin ale kdežeé, kukni video s OP ny YT od p.Sedlacka asi z minuleho roku, v zemi zaslíbene (južna Morava) nasadzuje prvé medniky s rozkvetom merunek...
JJ, ale on jede v OP, tam nechces mit zasoby v plodisti, resp aby ti zasoby nezabiraly bunky plodiste vic nez je nutny.
Chose
V sobotu včielky nosili peľ a dnes -3°C vietor a sneženie.SadSad
Marhula mi kvitne na dvore uz tyzden,je to o dost skorej nez minuly rok,ale vtedy som chytil -7'C jednu noc a aj ked som pod nou kuril v kotline tak nic moc uroda,par kusov.. vyhrazaju sa na zajtrajsiu noc -2'C tak uvidime co z toho bude,kopa kvetov uz odkvitla.. a dnes lieta vsetko,okrem vciel.. kusy plotu,nejaka skridla,foliovnik a pod.. Cool
Není vidět na 50m, sníh, vítr, těsně pod nulou.
Včera celý deň dážď a v noci neskutočný vietor, včielky oddychujú, nanosili minulí týždeň dostatok peľu aj trochu nektáru prevažne z vŕb a mirabeliek.
Zatiaľ tato jar ide pekne včielky sú spokojné, prezimovali v pohode a majú ešte dostatok zimných zásob.
Teraz ráno +1 C a je slnečno, mierny vietor.
Merunka se umoudrila, zastavila nakvetani, ta bude v poho. v Hradci Kralove ale jsou spendliky cerstve rozkvetly a dneska rano jsem bruslil do prace autem - mezi HK a Jaromeri silnice vedle dalnice led vyjma par malo useky, i na 4 rychlostni stupen mi hrabalo auto. Dobry zradlo...
Co rikaji pametnici ?
Chose
Vzhledem k tomu, že v pondělí před týdnem byli první prolety od podzimu a i něco málo si v průběhu týdne donesli z lísky a krokusů, tak je to v pohodě. Momentálně je u nás čerstvě napadaných 10cm sněhu a hustě se sype další. Naštěstí do květu se ničemu moc nechtělo i jívy zatím otálí. Není se čemu divit, protože před víkendem teploty v noci šli na -7°C.
Včelky mají zásob dost, tak jen nebudou tolik rozjíždět plod.
Zdravím,
mám dotaz, prosím..
Myslíte, že v tomhle období vysoké spotřeby zásob, po týdnu, kdy bylo u mě na sever od Prahy každé odpoledne cca. 11 až 17 st.C a kdy nyní musí být včely doma 3 dny kvůli mrazu a max. denní teplotě cca. 6st. C, mohou vyhladovět ?

Jinými slovy, jestli si jsou průměrná včelstva schopna za ten týden donést dostatek nových zásob, aby ty 3 studené dny vydržely v klidu ? Je mi jasné, že to záleží na velikosti plodové plochy a že ta může být v každém včelstvu jiná. Ale tak zase tady je dost zkušených, aby věděli pravděpodobnější scénář, byť 2 včelaři mají kolikrát 3 názory :-)
Děkuji, Honza
Honza teda keď včelstvo naplno chová plod v březnu tak potrebuje cca 200g zásob denne... to myslíš že im zo zimy neostalo ani to kilo zásob na ktorých majú prežiť tie 3 dni... že budú žiť len z toho že predošlý týždeň doniesli?...teraz nosia hlavne peľ, aspoň teda ja som na letáči videl 8-či 9 z desiatych pristávajúcich včiel pred česnom že mali bombule peľu...
Ja jsem kontroloval ted v sobotu podrobne (do 1.N u 2nastavkovych sem ale nelez) vcelstva a stanovisti na pisecku.
Zadne z nich nebylo bez zasob, jen jednomu z 22 jsem pridal zasobni plast z jineho vcelstva pro jistotu.
Vsechna ostatni, jak kmenova vcelstva, tak lonske oddelky nebo roje, mely vzdy aspon 1 ci 2 plne zaaobni plasty, mnohdy jeste zavickovane, jine s donesenou cerstvou sladinou (pochybuju, i kdyz jsem to nekontroloval ted ani po zakrmeni, ze by to bo prenosene ze spodnich nastavku u tech 2nastavkovych kmenovych).
A vsechna jiz ploduji aspon na trech plastech, jen jedno je slabsi a ma plod na 2 plastech (samozrejme ne 100% plochy).
Asi tri kmenova vcelstva na dvou nastavcich ploduji urcite v spodnim i hornim nastavku, proptze zakladeny plod v hornim nastavku tvori hezklu polokouli, ktera ma pokrwcovani (aspon si to tak dovozuju, nerozebiral jsem spodni nastavky) v dolnim nastavku a vcel je plno v obou nastavcich. A i tato vcelstva mela vzdy aspon jeden - dva plne ramky zasob.
Chci rict, ze pokud jsi na vcelach pri zimnim zakrmeni nesetril, tak budou mit zasob dost, samy si uridi plodovani podle podminek.

A jak pise goro, par dni zimy vydrzi v pohode.
Moje včelsva ještě neochutnala letošní jívu. Musej bejt od podzimu velký a překrmený. Jinak umřou nebo se slabší vůbec nevyvinou do snůšky.
U mňa na včelnici to po včerajšom tornáde vyzeralo ráno takto AngryAngryAngry
[Obrázky: kalamita.jpg]

[Obrázky: kalamita1.jpg]

[Obrázky: kalamita2.jpg]

[Obrázky: kalamita3.jpg]

[Obrázky: kalamita4.jpg]

[Obrázky: kalamita5.jpg]
Tak toto nepoteší.SadSad
Referenční URL's